Ακολουθήστε μας

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Οι θέσεις Ομπάμα – Μπάιντεν για Κυπριακό, Σκοπιανό, Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσιεύτηκε

στις

Την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου υποστηρίζουν με γραπτή δήλωσή τους προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία και την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, ζητώντας παράλληλα την ψήφο των ομογενών στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

Τη δήλωση των Δημοκρατικών υποψηφίων αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα της η ομογενειακή εφημερίδα «Greek News»…

Για το Κυπριακό, στη δήλωση τονίζονται τ’ ακόλουθα:
«Ο Μπαράκ Ομπάμα ως Πρόεδρος θα επιδείξει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, αναζητώντας τη διαπραγμάτευση μίας πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο. Πιστεύει έντονα ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει μία ενιαία κυρίαρχη χώρα, στην οποία η κάθε μία από τις δύο κοινότητες του νησιού θα μπορεί να ασκεί ουσιαστική πολιτική αρχή εντός μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση των δύσκολων θεμάτων, όπως του περιουσιακού, των προσφύγων, τους εδαφικού και της ασφάλειας. Μία διευθέτηση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων, θα δώσει τέλος στην τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και θα επιδιορθώσει την τραγική διαίρεση του νησιού, ενώ παράλληλα θα ανοίξει το δρόμο για την ευημερία και την ειρήνη σ’ ολόκληρη την περιοχή. Θα δώσει ακόμη στους Κύπριους ένα σταθερό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουν το μέλλον τους, έπειτα από πολλά χρόνια διαίρεσης και αβεβαιότητας. Θα βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων ελληνοτουρκικών θέσεων, δυναμώνοντας τη δημοκρατία στην Τουρκία, μειώνοντας το ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης και απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.».
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφού υπενθυμίζει ότι «ο γερουσιαστής Ομπάμα ήταν ένας από τους τρεις εισηγητές του νομοσχεδίου 300, που προέτρεπε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να εργαστούν στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ για να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά τους για το όνομα», επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τις δύο χώρες να εργαστούν μέσω του ΟΗΕ για «αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια».
Τέλος για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπενθυμίζει ότι «ο γερουσιαστής Ομπάμα ήταν ένας από τους 73 γερουσιαστές που έστειλαν το 2006 επιστολή στον πρόεδρο Μπους ζητώντας να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να αποκαταστήσει τα δικαιώματα του οικουμενικού θρόνου», σημειώνοντας και τα εξής: «Η Tουρκία θα πρέπει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να της εγγυηθεί το δικαίωμα να εκπαιδεύει κληρικούς από κάθε εθνικότητα, όχι μόνο Τούρκους υπηκόους».
Η εφημερίδα «Greek News» φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής για την εκλογή Ομπάμα, Αλέξη Γιαννούλια. Ο ομογενής πολιτειακός υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι δηλώνει ότι «οι γερουσιαστές Ομπάμα και Μπάιντεν απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι αντιλαμβάνονται τις σημαντικές θέσεις της κοινότητάς μας και τη δέσμευσή τους στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτή η ανακοίνωση, ενώ αποτελεί μόνο την αρχή, παρέχει μία σταθερή βάση από την οποία η κοινότητά μας μπορεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ομπάμα. Επιδεικνύει επίσης ότι μπορούμε να έχουμε ξανά φίλους στο Λευκό Οίκο».
AΠΕ-ΜΠΕ
Naftemporiki

Video

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μέλλον της Ίμβρου εξαρτάται από αυτούς που διασώζουν στην καρδιά τους το πνεύμα της

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με τον τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος Νόστος και Προοπτική» ξεκίνησε το πανηγυρικό συνέδριο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ το παρών στο συνέδριο έδωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Ίμβρος και η Τένεδος είναι δύο νησιά άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορίας. Τα τελευταία όμως χρόνια συντελέστηκε ένα θαύμα στην Ίμβρο. Γύρισαν οι κάτοικοί του και άνοιξαν τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για να υπάρξει βιώσιμο μέλλον στο νησί. Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στο 1964, τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο διάλυσης του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού της Ίμβρου και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια με τις οποίες γνώρισε άνθηση ο εκεί ελληνικός πληθυσμός.

Όπως είπε, τίποτα δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς τη στήριξη των δύο κρατών, δηλαδή της Ελλάδας και της Τουρκίας, τονίζοντας βεβαίως ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προσφέρει μια καλή βάση για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους κατοίκους.

Όπως είπε, η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων και του νησιού είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον του νησιού, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά των επιχειρηματιών, των διανοουμένων στην προσπάθεια αυτή για να μπορεί να υπάρξει ένα βιώσιμο μέλλον για τους κατοίκους που επιστρέφουν στο νησί.

«Τίποτα δεν είναι δυνατόν να ορθοποδήσει για την Ομογένεια στα δύο νησιά χωρίς στήριξη εκ μέρους των κρατικών αρχών. Το ίδιο το κράτος, το οποίο εφήρμοσε το εξοντωτικό πρόγραμμα διάλυσης, καλείται να βοηθήσει για να αποκατασταθεί το δίκαιο. Δεν πρέπει να αλλοιωθεί ή να χαθεί το πνεύμα της Ίμβρου στη διαδικασία προσαρμογής στις εξωτερικές απαιτήσεις. Το μέλλον της Ίμβρου εξαρτάται από αυτούς που διασώζουν μέσα στην καρδιά τους αυτό το πνεύμα ως αξιακό, προικισμένο ως πολιτισμό, ως πυξίδα για το παρόν και το μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Νέος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο ιερομόναχος Χριστόφορος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας κυρήχθηκε ο ιερομόναχος Χριστοφόρος Παπουλάκος, με απόφαση της Ιερά Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου  μετά από εισήγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος περί κατατάξεώς του, στο αγιολόγιο της Εκκλησίας   Η μνήμη του θα τιμάται στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα της οσιακής κοιμήσεώς του.

Ο Όσιος Χριστοφόρος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1770 στο χωριό ‘Αρμπουνας της επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας και αρχικά εργαζόταν ως κρεοπώλης. Όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο αρχικά μόνασε στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ αργότερα ασκήτεψε σε καλύβι κοντά στο χωριό του. Έμεινε στην απομόνωση για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έμαθε γραφή και ανάγνωση. ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 80 ΕΤΩΝ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ.

Τα κηρύγματά του

Η φήμη του διαδόθηκε γρήγορα, αφού είχε τον δικό του μοναδικό τρόπο να συνεπαίρνει το κοινό. Κυρίως κήρυττε ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ΜΟΙΧΕΙΑΣ και της ΚΛΟΠΗΣ και ΥΠΕΡ της ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Μέσα από τα κηρύγματά του καυτηρίαζε την πολιτική της Βαυαρικής διακυβέρνησης στη χώρα και τη συγκατάβαση σε αυτήν της Συνόδου της Εκκλησίας.

Παραπέμφθηκε ενώπιον του Επισκόπου Καλαβρύτων, ο οποίος τον επέπληξε και του ζήτησε να περιορίσει τα κηρύγματά του.

Έξι μήνες αργότερα ο «Παπουλάκος» ξεκίνησε περιοδεία στη νότια Πελοπόννησο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμο στο πέρασμά του. Ύστερα από πιέσεις, ο Βασιλιάς Όθων υπέγραψε διάταγμα για τον περιορισμό του «Παπουλάκου» σε μοναστήρι. Ο «Παπουλάκος» κατέφυγε στη Μάνη για να σωθεί. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να στείλει άμεσα τον στρατηγό Γενναίο Κολοκοτρώνη με επιτελείο αξιωματικών για να τον συλλάβουν, αλλά Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 2000 ΜΑΝΙΑΤΕΣ.

Στις 21 Ιουνίου 1852 συνελήφθη από τον στρατό, και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ρίου, όπου έμεινε δύο χρόνια στην απομόνωση. Επρόκειτο να δικαστεί από το κακουργιοδικείο Αθηνών ως ΣΤΑΣΙΑΣΤΗΣ, όμως τα γεγονότα του Κριμαϊκού πολέμου υποχρέωσαν τον Όθωνα να του δώσει αμνηστία, αλλά εξορίστηκε στη Μονή Παναχράντου της ‘Ανδρου, όπου εκοιμήθη και ετάφη το 1861.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση Νταβούτογλου με Βαρθολομαίο στο χωριό του Πατριάρχη στην Ίμβρο!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ευρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ίμβρο, δέχθηκε σήμερα, Σάββατο, 17 Αυγούστου 2024, στην κατοικία του, τον Εξοχ. κ. Ahmet Davutoğlu, πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας και ιδρυτή και Αρχηγό του κόμματος “Gelecek”. Ο Εξοχώτατος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τον Παναγιώτατο, μαζί με την θυγατέρα του και συνεργάτες του.

 

Ο Πατριάρχης παρέθεσε πρόγευμα προς τιμήν του Εξοχ. κ. Ahmet Davutoğlu  και της συνοδείας του, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν εγκάρδια συζήτηση για επίκαιρα θέματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως αυτό της επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ μίλησαν και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρώην Πρωθυπουργός θυμήθηκε και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε, ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το 2012, και στον Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, το 2013. Στο τέλος, αντήλλαξαν βιβλία και άλλα αναμνηστικά δώρα.  

Στο πρόγευμα παρεκάθησε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, ο οποίος νωρίτερα υπεδέχθη τον υψηλό επισκέπτη στην κεντρική πλατεία του χωριού των Αγίων Θεοδώρων.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί, διερχόμενοι πεζή τους δρόμους των Αγίων Θεοδώρων, επισκέφθηκαν το μικρό Μουσείο, που είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη διακονία του Πατριάρχου, ο οποίος και ξενάγησε τον πρώην Πρωθυπουργό. Στο βιβλίο των επισκεπτών του Μουσείου, ο κ.Davutoğlu έγραψε ότι θεωρεί τιμή του το ότι επισκέφθηκε τον Πατριάρχη και θυμήθηκαν μαζί παλαιότερες συναντήσεις τους. Ακόμα, τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία του και, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε οι διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις στην Χώρα να ζουν αρμονικά, μέσα σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Καφενείο-Κουρείο του αειμνήστου πατέρα του Παναγιωτάτου, καθώς και ένα ακόμα γειτονικό καφενείο.

_________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή