Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανάμεσα στα θύματα των βομβαρδισμών του Ισραήλ η πλειοψηφία είναι άμαχοι, ενώ υπάρχουν και πολλά μωρά.

Στο κενό οι εκκλήσεις
Οι επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε μάταια ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα τη Δευτέρα με βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων-σύμβολα εξουσίας της Χαμάς και του Ισλαμικού Πανεπιστημίου.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 325, ανάμεσά τους 57 άμαχοι, ενώ οι φόβοι για…ενδεχόμενη χερσαία επίθεση εντείνονται, καθώς το Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για την επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων και κήρυξε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι ξένοι ανταποκριτές έχουν αποκλειστεί από τη Γάζα.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς. Θα εξαντλήσουμε το χρόνο προκειμένου να επανέλθει η αλλαγή στην εξίωση» διαμηνύει η ισραηλινή κυβέρνηση με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χάιμ Ραμόν, δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να πέσει το καθεστώς της Χαμάς. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι «υπέρ οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που θα αναλάβει στη θέση της Χαμάς» και ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός όταν αναλάβει κάποιος άλλος την κυβέρνηση της Γάζας.
Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη και πρέπει να μεταφερθούν στην Αίγυπτο ή το Ισραήλ. Η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα από τον Ιούνιο του 2007, έχει απορρίψει ωστόσο την πρόταση του Καΐρου να μεταφερθούν οι σοβαρά τραυματισμένοι στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα που θα ανοίξει μόνο γι’ αυτό το λόγο.
Τουλάχιστον 325 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο, ανάμεσά τους τουλάχιστον 50 άμαχοι. Στους 1.400 υπολογίζονται οι τραυματίες, εκ των οποίων 800 και πλέον έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν βρει κενά κρεβάτια.
Στόχος επίθεσης έγινε η κατοικία του Μαχέρ Ζακούτ, ανώτατου στελέχους του ενόπλου τμήματος της Χαμάς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μέλη της οικογένειας του και να τραυματιστούν άλλα 20 άτομα. Ο ίδιος δεν βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης στην κατοικία του, δήλωσε η Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει επιβάλει τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό της Γάζας σε απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από τη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας μόνο σποραδικά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Την Κυριακή 30 φορτηγά με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό πέρασαν στη Γάζα.

Στο κενό οι εκκλήσεις – Κύμα διαδηλώσεων
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, την ώρα που διαδηλώσεις καταδίκης του Ισραήλ λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις αραβικές χώρες οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας «θάνατος» στο Ισραήλ και την Αμερική και καίγοντας την ισραηλινή σημαία.
Η κυβέρνηση της Κίνας δηλώνει «κατάπληκτη και σοβαρά ανήσυχη για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών», ενώ η Ιαπωνία δηλώνει «πολύ ανήσυχη» και «καλεί αμφότερα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τη χρήση στρατιωτικών μέσων, προκειμένου ν’ αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της βίας».
Στην ανακοίνωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει τη θλίψη του που η βία συνεχίζεται και ζητά «να υπάρξει άμεσος τερματισμός σε όλες τις πράξεις βίας».
Τονίζεται, επίσης, πως στις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ κι άλλους ηγέτες στην περιοχή, ζήτησε να πρυτανεύσει η ηρεμία.
Επίσης, σημειώνει πως συνομίλησε με μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.
Εντωμεταξύ, ευθύνες στη Χαμάς ρίχνει ο Λευκός Οίκος ενώ και ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι «παρακολουθέι την κατάσταση» αλλά τον πρώτο λόγο έχει ο Τζορτζ Μπους μέχρι τη λήξη της θητείας του.
Κατάπαυση του πυρός ζήτησε και η Βρετανία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε διά του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς τον μόνο υπεύθυνο για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα.
Η ισραηλινή επιχείρηση, η σφοδρότητα της οποίας είναι πρωτοφανής από το 1967, οπότε το Ισραήλ κατέλαβε τα παλαιστινιακά εδάφη, έχει στόχο -σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος- να βάλει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Οι επιδρομές, που ξεκίνησαν το Σάββατο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της Χαμάς. Στους 1.400 ανέρχονται οι τραυματίες.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του» και προειδοποιεί ότι η «παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ’ αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου», δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας.

Φόβοι χερσαίας επίθεσης
Την ίδια ώρα, αυτό που όλοι φοβούνται και απεύχονται είναι το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης από την πλευρά του Ισραήλ. Οι φόβοι εντείνονται, καθώς ήδη το Ισραήλ κινητοποίησε 6.500 εφέδρους. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο στρατός «θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσο είναι απαραίτητο. Αυτό δεν θα είναι ούτε μικρής διάρκειας ούτε εύκολο».
Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τη Δευτέρα κήρυξε τις περιοχές γύρω από τη Γάζα «κλειστή στρατιωτική ζώνη» επικαλούμενο τον κίνδυνο αντιποίνων με επιθέσεις με ρουκέτες.
Ο αποκλεισμός εμποδίζει πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, να βρίσκονται σε ζώνη δύο έως τεσσάρων χλμ. γύρω από τη Γάζα. Η πρόσβαση των ξένων ανταποκριτών στη Λωρίδα της Γάζας έχει απαγορευθεί από την περασμένη Τετάρτη, γεγονός που πυροδοτεί κύμα αντιδράσεων.

Νέες επιδρομές σε σύμβολα-εξουσίας
Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά εναντίον του Ισλαμικού Πανεπιστημίου και του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί της Δευτέρας, στην πρώτη επίθεση κατά κυβερνητικού κτηρίου από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης. Νωρίτερα, ισραηλινό αεροσκάφος είχε βομβαρδίσει το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.
Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, στρατηγός Νταν Χάρελ, «κανένα κτίριο της Χαμάς δεν πρόκειται να μείνει όρθιο στο τέλος της επιχείρησης» για να προσθέσει ότι «θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλά και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Στόχος του βομβαρδισμού ήταν το κτίριο των εργαστηρίων του πανεπιστημίου καθώς, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, ο χώρος χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ρουκετών, εκρηκτικών και ηλεκτρονικού υλικού για τους ενόπλους της Χαμάς, καθώς και ως κέντρο συνάντησης των μαχητών και ως κρύπτη όπλων.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Την Κυριακή, ο Εχούντ Μπαράκ έδωσε άδεια σε περισσότερα από 100 φορτηγά με προμήθειες να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, δέκα νοσοκομειακά αυτοκίνητα και καύσιμα, και την αποστέλλουν η Τουρκία, η Ιορδανία κι ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε πως το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε 21 φορτηγά με ιατρικό υλικό να εισέλθουν στη Γάζα.
Παράλληλα, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε χθες για τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να έχει μία στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία στερείται και των πλέον βασικών υποδομών στην τροφοδοσία με πόσιμο νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και σε συνθήκες υγιεινής.
Newsroom ΔΟΛ

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή