Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Γιατί σπάμε τον αποκλεισμό της Γάζας

Δημοσιεύτηκε

στις


Του Βαγγέλη Πισσία*

Αυτή η αποστολή, η 5η που πραγματοποίησε η οργάνωση «Ελεύθερη Γάζα», χτυπήθηκε. Στο σκοτάδι, πριν το χάραμα της Τρίτης, το 19μετρο σκάφος ηλικίας 34 χρόνων, των 10 κόμβων ταχύτητας, εμβολίστηκε από τις υπερσύγχρονες ακταιωρούς των 70 κόμβων με τις οποίες εξοπλίζει η Δυτική Συμμαχία το κράτος του Ισραήλ. Η αποστολή συμβολική και ανθρωπιστική, λιμάνι αναχώρησης η Λάρνακα, το σκάφος ελέγχθηκε από τις Κυπριακές λιμενικές αρχές, μετέφερε γιατρούς και φάρμακα προς την αιμορραγούσα παλαιστινιακή χώρα, που αρνείται να «πεθάνει σαν χώρα» …
Το σκάφος μετά τον εμβολισμό, ταξίδεψε με ρήγμα υποστηριζόμενο από…τις αντλίες που μόλις έβγαζαν όσο νερό έμπαινε.. Κι’ ο «δικός μας», ο Νικόλας ο Μπόλος, χημικός στο επάγγελμα, βαθύς γνώστης της αρχαιοελληνικής γραμματείας, ιστιοπλόος καλός και ψυχή μεγάλη, που έχει στηρίξει σαν μηχανικός των σκαφών τις περισσότερες αποστολές, υποστήριζε άγρυπνα μηχανοστάσιο και αντλίες έως ότου το σκάφος έδεσε στο λιμανάκι της Λιβανικής Τύρου.. Φτάνοντας εκεί, καθώς όλοι είχαν πια σωθεί, απόκαμε και έκτοτε παραμένει σιωπηλός…
Στην πρόκληση σκέφτεσαι, σταθμίζεις την κατάσταση και ή αναδιπλώνεσαι ή προχωράς. Υπάρχει και το ένστικτο. Η πρόκληση ήταν ιταμή. Οι δηλώσεις των «εκπροσώπων τύπου» Ισραηλινής κυβέρνησης και στρατού το ίδιο.. Τους καταγγέλλουν οι επιβαίνοντες στο σκάφος, οι δημοσιογράφοι του CNN και του Al Jazeerah, η Κύπρια βουλευτής, γιατρός Ελένη Θεωχάρους και άλλοι . Δεν ορρωδούν, ας είναι καλά η χαμένη τιμή της διεθνούς κοινότητας.. Η οποία τώρα, μετά τους 400 νεκρούς των από αέρος, στεριάς και θάλασσας βομβαρδισμών, πιέζει απλά για εκεχειρία… Όπως πριν δυόμιση χρόνια στον Λίβανο.. Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι… και να σε ξανακάψω…
Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Φεύγουμε για κάτω, για τη Γάζα, τις αμέσως ερχόμενες μέρες. Οι προσπάθειες επισκευής ξεκίνησαν ήδη στο Λίβανο, υποστηριζόμενες από ειλικρινείς Άραβες και Μουσουλμάνους φίλους, αν προχωρήσουν γρήγορα επιστρέφουμε με το ίδιο σκάφος, αλλιώς μεταφορτώνουμε, επιβιβαζόμαστε μαζί με νέους εθελοντές γιατρούς, και ξεκινάμε.
Θάλασσες ανοιχτές, Μεσογειακός πολιτισμός με κοινές παραδόσεις, κοινές ζωές, από ανθρώπους που ταξίδευαν και συναντούσαν ανθρώπους, κι’ ας υπήρξαν διαφορές και συγκρούσεις, όμως υπήρξαν, κι’ ίσως επιβιώνουν ακόμη, κοινές αξίες. Απέναντι, εδώ και 6 δεκαετίες, έχει οργανωθεί και εργαλειοποιηθεί η επικυρίαρχη βία. Το ολοκαύτωμα γέννησε ένα εκτρωματικό ολοκαύτωμα, οι ενοχές των πολιτισμένων χωρών έγιναν εγκληματικές συνενοχές.
Ο πολλά υποσχόμενος ορθός λόγος ευτελίζεται εκφερόμενος ως ο κυρίαρχος λόγος, φυσικών και ηθικών αυτουργών, όταν επικαλείται παιδαριώδη (?) επιχειρήματα του τύπου «αυτός μου έριξε πρώτος μια ρουκέτα, κι’ εγώ τώρα απλά αμύνομαι..». Κι’ ας είναι η «αναλογία» 1 ισραηλινός νεκρός προς 10 παλαιστινίους, «αναλογία» που φέτος έγινε 1 προς 50. Πέρα απ’ την ένσκοπη αφέλεια του προπατορικού ερωτήματος «ποιος ήρξατο χειρών αδίκων?..», η απάντηση στο ερώτημα «ποιοι είναι αυτοί που αμύνονται» [όπως αμύνονται…, προκαλώντας τη γενοκτονία και την αποταυτοποίηση του αντιπάλου] και «ποιοι είναι αυτοί που επιτίθενται» [όπως επιτίθενται, με συμβολικά ελάχιστης καταστροφικής ισχύος, πλήγματα], αποκρύπτεται και ο κυρίαρχος Λόγος σιωπά. Ο Λόγος που υποτίθεται δομείται πάνω στις αξίες του διαφωτισμού, περί Ισότητας, Ελευθερίας και Αδελφοσύνης, άραγε πού ακουμπάει σ’ αυτή την καμένη παλαιστινιακή γη?
Αυτοί που αυτοεπικαλούνται αμυνόμενοι, όλοι γνωρίζουν, ότι δεν πήγαν απλά να ζήσουν σ’αυτήν τη γη αλλά για να την κατακτήσουν.. Κι’ αυτοί που φέρονται να τους απειλούν είναι οι κάτοικοι αυτής της γης, που καλά κάνουν και αντιστέκονται ως τη δικαίωση της υπόθεσής τους.. Της κατακτημένης, κατά το 85%, μετά από διαδοχικούς πολέμους και επεκτάσεις, γης της Παλαιστίνης..
Αν οι ισχυροί στην πολιτισμένη Δύση τους λοιδορούν γιαυτό, αν πολλά αραβικά καθεστώτα, εξαρτήματα της ισχύουσας αλλά ωστόσο φθίνουσας δυτικής ηγεμονίας, τους προδίδουν, εμείς, στην ίδια αυτή Δύση, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, εγγράφουμε τα εγχειρήματά μας στις προσπάθειες αυτών που βλέπουν από διαφορετική ματιά τον σημερινό κόσμο.
Το εγχείρημά μας για την ώρα πάει καλά, η επόμενη κίνηση σχεδιάζεται σωστά, οι επόμενες κινήσεις πιστεύουμε πως θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης που ίδρυσε και διοικεί το Ισραήλ στη Γάζα είναι ένα στρατόπεδο απόλυτης απειθαρχίας και ανυπακοής. Ένα στρατόπεδο διάτρητο που θα συνεχίσει να αναπνέει με υπόγειες σήραγγες [πόσες και για πόσο καιρό θα καταστρέψουν τα άρματα μάχης, αν εισβάλλουν…] και με καΐκια και παληοκάραβα που θα διασχίζουν, το θέλουν δεν το θέλουν, κάθε φυλακισμένη θάλασσα της όμορφης ιστορικής Μεσογείου.

Κι’ εν τω μεταξύ, ας συνεχίζει να πλανάτε το ερώτημα: σε ποια γεωπολιτικά δεδομένα, έτσι όπως άρχισε να προδιαγράφεται η νέα εποχή, στηρίζει την στρατηγική του το Κράτος του Ισραήλ? Πως αυτά μπορούν να συναντηθούν με τις επιταχυνόμενες –απ’ την ίδια την επιθετική του στρατηγική- μεταλλαγές στην εκτεταμένη αραβική και μουσουλμανική τους περιφέρεια? Άραγε, πέρα από την καταστροφή, στην οποία μονοσήμαντα επιδίδεται αυτό το νέο κράτος, δεν μπορεί να παραχθεί ισχυρή κοινωνική και πολιτική σκέψη ότι υπάρχει κι’ η αυτοκαταστροφή?
31/12/2008

*Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της διεθνούς οργάνωσης FREE GAZA

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή