Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

«Δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά» η κραυγή των αμάχων της Λωρίδας της Γάζας

Δημοσιεύτηκε

στις


Φόβος και απελπισία

Αεροπορικές επιδρομές, εκρήξεις και σφοδρά πυρά πολυβόλων στη 18η ημέρα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ασύλληπτο το δράμα του παγιδευμένου σε μια στενή λωρίδα γης άμαχου πληθυσμού. Ενενήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ζουν σε κλίμα τρόμου και φωνάζουν στη διεθνή κοινότητα ότι πουθενά δεν είναι ασφαλείς…

Ο ισραηλινός στρατός σφίγγει το κλοιό γύρω από την Πόλη της Γάζας.
Εκρήξεις και σφοδρά πυρά πολυβόλων αντηχούν στην πόλη…των 500.000 κατοίκων μετά την προώθηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης πιο κοντά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της, χωρίς ωστόσο να εισβάλουν σε αυτό καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδοτήσει τη «φάση 3» που περιλαμβάνει γενικευμένη επίθεση.
Περισσότεροι από 930 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 4.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα στις 27 Δεκεμβρίου. Ενενήντα χιλιάδες άνθρωποι σε σύνολο 1,5 εκατ. κατοίκων στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη δίνη της βίας.
Οι 31.000 ζούν σε σχολεία που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζαμπαλίγια και του Σατί. Οι υπόλοιποι έχουν αναζητήσει στέγη σε γείτονες και συγγενείς, σύμφωνα με την οργάνωση προσάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων al-Mizan στη Γάζα.

«Πουθενά δεν είμαστε ασφαλείς»
Ο διευθυντής επιχειρήσεων στη Γάζα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ UNRWA, Τζον Γκινγκ, απηύθυνε την Τρίτη δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, λέγοντας ότι «δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας».
«Ο,τι και να κάνουμε δεν επαρκεί εάν δεν σιγήσουν τα όπλα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει θεατής και να παρακολουθεί δύο πλευρές που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μην σταματήσουν» δήλωσε ο Τζον Γκιγκ μιλώντας από τη Γάζα με τηλεφωνική σύνδεση σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Βάσει των Συνθηκών της Γενεύης του 1949 ο άμαχος πληθυσμός έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα σε αποτελεσματική δράση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τη διασφάλιση της προστασίας του, τόνισε ο διευθυντής επιχειρήσεων της UNRWA μεταφέροντας το διαρκές κλίμα τρόμου στη Γάζα.
«Όλοι οι άνθρωποι, το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που μου λένε είναι ‘Σας παρακαλούμε, χρειαζόμαστε προστασία, πουθενά δεν είμαστε ασφαλείς’. Και έχουν δίκιο. Πουθενά δεν είναι ασφαλείς. Ο αριθμός των θυμάτων μιλά από μόνος του» είπε ο Γκιγκς αφότου επισκέφθηκε καταφύγια και κλινικές στη Γάζα.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απηύθυνε, επίσης, έκκληση για μία πλήρη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ενδέχεται να χρησιμοποιουν παράνομα όπλα στις επιθέσεις τους στη Γάζα.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών καταδίκασε την Τρίτη τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν για τα παιδιά οι μάχες στη Γάζα. «Τα γεγονότα αυτά θα έχουν σοβαρές συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες για μια ολόκληρη γενιά παιδιών» προειδοποιεί η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Καταστρατηγείται το ανθρωπιστικό δίκαιο
Την ίδια ώρα, στην πλέον σκληρή κριτική που έρχεται μέχρι σήμερα από την ΕΕ κατά του Ισραήλ, ο επίτροπος Ανάπτυξης Λουί Μισέλ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς δεν μεριμνά για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην πολεμική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει εναντίον της Χαμάς.
«Η πρώτη υποχρέωση που είναι βασική είναι ότι μια δύναμη κατοχής έχει την υποχρέωση να προφυλάσσει τη ζωή του πληθυσμού, να τον προστατεύει, να μεριμνά για την τροφή και την περίθαλψή του. Αυτό δεν γίνεται, είναι δραματικό και δεν μπορώ να το δεχθώ» δήλωσε. «Είναι ακόμη πιο δύσκολο να το δεχθείς αυτό, κυρίως όταν προέρχεται από μία δημοκρατία» τόνισε.
Για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου έχει κατηγορήσει το Ισραήλ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία αντικρίζει καθημερινά εικόνες εξαθλιωμένων αμάχων στη Γάζα.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζέικομπ Κελενμπέργκερ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και την Τετάρτη πρόκειται να επισκεφθεί το κεντρικό νοσοκομείο της Σίφα για να δει ασθενείς και να συνομιλήσει με ιατρικές ομάδες.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν τραγικές ελλείψεις σε ζωτικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του νερού, και σημειώνουν ότι η έλλειψη καυσίμων προκαλεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σημειώνει ότι η τρίωρη καθημερινή παύση των βομβαρδισμών για να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «θλιβερά ανεπαρκής».
*Ιρανικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εμποδίστηκε την Τρίτη από το Ισραήλ να προσεγγίσει τη Γάζα. Το ισραηλινό ναυτικό ανέκοψε την πορεία του 20 ναυτικά μίλια από την ακτή της Γάζας. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς 13 ημέρες νωρίτερα.

Στη Μέση Ανατολή ο ΓΓ του ΟΗΕ
Με μία ακόμη δραματική έκκληση για εκεχειρία αρχίζει διπλωματική αποστολή στη Μέση Ανατολή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Σε περίοδο μίας εβδομάδας θα επισκεφθεί το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ιορδανία, ενώ θα συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς, απέρριψαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και το κέντρο βάρους της διπλωματίας έχει πέσει στην Αίγυπτο, όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων πλευρών επί του γαλλο-αιγυπτιακού σχεδίου εκεχειρίας.
Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ ανέφερε ότι τηλεφώνημα που έκανε την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανάγκασε την υπουργόι Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γεγονός που την πρόσβαλε. Όπως εξήγησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναζήτησε ο ίδιος επίμονα τον Τζορτζ Μπους και του είπε ότι δεν μπορεί να ψηφίσουν οι ΗΠΑ το κείμενο που προτάθηκε στο Συμβούλιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στην υπουργό να μην ψηφίσει υπέρ του κειμένου.
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διατηρεί «ουσιαστικές επιφυλάξεις» σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας. Την ίδια ώρα στη Γάζα, ο τοπικός διοικητής της Χαμάς και πρώην πρωθυπουργός Χαλέντ Μεσάαλ διακήρυττε ότι η οργάνωση «πλησιάζει τη νίκη» και ότι το ριζοσπαστικό κίνημα δεν θα υποκύψει ποτέ.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε από πλευράς του το Ισραήλ ότι προσπαθεί να εξοντώσει τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, αρνούμενο να θέσει τέλος στις επιχειρήσεις.
«Είναι η 18η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης κατά του λαού μας και αυτή η επίθεση γίνεται κάθε ημέρα και πιο σφοδρή και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Το Ισραήλ επιμένει σ’ αυτή την επίθεση για να εξοντώσει το λαό μας» δήλωσε ο Αμπάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης της οποίας προΐσταται.
* Ο μετριοπαθής Αμπάς δεν έχει κανέναν λόγο στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται πλήρως από τη Χαμάς από τον Ιούνιο του 2007.

Σφίγγει ο κλοιός -Δεν εξουσιοδοτείται η «φάση 3»
Οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν την Τρίτη τον κλοιό γύρω από την Πόλη της Γάζας. Ο αρχηγός των Ενόλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά» στον πόλεμο κατά της Χαμάς κατά την 18η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 900 Παλαιστινίων.
Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιθέσεις σε 60 στόχους, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τη λαθραία διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο, τοποθεσίες στις οποίες κατασκευάζονται όπλα και θέσεις της διοίκησης της Χαμάς. Δεκατρείς παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν παράλληλα από τη Γάζα στο Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 13 Ισραηλινοί, δέκα στρατιώτες και τρεις άμαχοι από ρουκέτες της Χαμάς.
Πολιτικές πηγές δήλωσαν την Τρίτη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας να μη διατάξουν τον ισραηλινό στρατό τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες να εμπλακεί σε μια επίθεση σε όλη την Πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έναρξη της «3ης φάσης» της ισραηλινής επίθεσης θα περιπλέξει πιθανώς τις προσπάθειες για εκεχειρία, θα οδηγήσει σε σφοδρές οδομαχίες και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, μια πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Newsroom ΔΟΛ

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή