Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Απρόσμενη αθλιότητα. Σιωπή Ομπάμα για τη γενοκτονία

Δημοσιεύτηκε στις

Οι Αρμένιοι, αλλά και οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολίας, θύματα της Γενοκτονίας που τέλεσαν οι Νεότουρκοι, δολοφονούνται για άλλη μια φορά, πέφτοντας θύματα πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενώ συνεχίζεται η γενοκτόνος πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, την Τένεδο, την Ίμβρο και την Κωνσταντινούπολη

Οργή των Αρμενίων, καθώς οι ΗΠΑ δεν ρισκάρουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος «Υπάρχει ένα παλιό ρητό: πρέπει να αναγνωρίσουμε τη γενοκτονία, αλλά όχι αυτή τη χρονιά». Αυτό ήταν το σκωπτικό σχόλιο Αμερικανού βουλευτή για την απροθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να στηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στο Κογκρέσο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, παρά τις προεκλογικέςτου δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 30.000 Τούρκοι έχουν ήδη ζητήσει συγγνώμη.
«Αυτή η χρονιά», στην οποία αναφέρεται ο Αμερικανός βουλευτής Άνταμ Σκιφ, κρίνεται πολύ σημαντική από την κυβέρνηση Ομπάμα για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία στις 6 και 7 Απριλίου, αναζητώντας έναν σύμμαχο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι να ανοίξει ένα μέτωπο γι΄ αυτό το ζήτημα. Αν και η τύχη του σχεδίου ψηφίσματος είναι αβέβαιη στο Κογκρέσο, η αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας ήταν άμεση. «Βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν τρίτες χώρες σε αυτό το ζήτημα δεν θα ωφελήσουν, αλλά θα βλάψουν τη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπακάν. Στο ίδιο πνεύμα και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια επισήμανε ότι μια δήλωση της κυβέρνησης Ομπάμα υπέρ της γενοκτονίας θα διατάρασσε την πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ερεβάν. «Αυτή τη στιγμή- σημείωσε ο Μάικλ Χάμερ- οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να συνεργαστούν».

Μια ακόμη προδοσία
Η κοινότητα των Αρμενίων στις ΗΠΑ δεν βλέπει παρά ακόμη μια προδοσία στη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου. Το 2007, ανάλογο σχέδιο που επρόκειτο να κατατεθεί στο Κογκρέσο, αποσύρθηκε έπειτα από πιέσεις του Λευκού Οίκου και κορυφαίων μελών της κυβέρνησης Μπους. Για τους Αρμένιους της Αμερικής, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο άνθρωπος που επιτέλους θα υποστήριζε τον αγώνα τους για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης και αυτό που περίμεναν τα εκατομμύρια μέλη της αρμενικής κοινότητας ήταν μια επίσημη δήλωση αναγνώρισης μετά την εκλογή του στον Λευκό Οίκο- κατά προτίμηση στις 24 Απριλίου, ημέρα μνήμης του «μεγάλου κακού», όπως αποκαλούν τη γενοκτονία που υπέστησαν. Ανάλογες θέσεις είχαν πάρει ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Και για τους τρεις, όμως, τώρα προηγείται η realpolitik. Η πρώτη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα σε μουσουλμανική χώρα θα γίνει στην Τουρκία και μετά το κλείσιμο των βάσεων σε κάποιες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, οι ΗΠΑ χρειάζονται το έδαφος της Τουρκίας για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, η Ουάσινγκτον προσδοκά στη βοήθεια της Άγκυρας στα πεδία του Ιράκ, του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, της Ρωσίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

30.000 Τούρκοι έχουν ζητήσει συγγνώμη
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ οποιαδήποτε αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων θεωρείται «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας» και τιμωρείται σύμφωνα με σχετική διάταξη του ποινικού κώδικα. Κάποιοι, ωστόσο, τόλμησαν να ζητήσουν τη δική τους «συγγνώμη». «Η συνείδησή μου δεν μπορεί να δεχθεί ότι μένουμε αδιάφοροι στη Μεγάλη Καταστροφή που υπέστησαν οι Αρμένιοι το 1915 και την οποία αρνούμαστε. Συμμερίζομαι τα συναισθήματα, τον πόνο των Αρμενίων αδελφών μου και τους ζητώ συγγνώμη». Το απόσπασμα αυτό είναι από κείμενο που συνέταξαν από κοινού τέσσερις Τούρκοι διανοούμενοι τον Δεκέμβριο 2008 στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι σήμερα το έχουν υπογράψει περισσότεροι από 30.000 Τούρκοι, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για προσβολή της τουρκικής ταυτότητας, όπως ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ και ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ. Η δολοφονία του Ντινκ, πριν από δύο χρόνια, ήταν το τραγικό γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση. «Ο Χραντ μας άφησε μια αποστολή: να αγωνιστούμε εναντίον της ιστορικής αμνησίας, όπως έκανε ο ίδιος πληρώνοντας με τη ζωή του», δηλώνει στο περιοδικό «Νouvel Οbservateur» ο Αλί Μπαϊράμογλου, ένας από τους τέσσερις συντάκτες του κειμένου. Για τη διάσημη χορεύτρια Τζεϊνέπ Τανμπάι, που από την ημέρα της δολοφονίας του Ντινκ θέλει να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους Αρμενίους, οι 30.000 πολίτες που υπέγραψαν αποτελούν ένα πραγματικό κίνημα. Με τους συντρόφους της στην οργάνωση Ντιρ-Ντε, που μάχεται εναντίον του ρατσισμού και του εθνικισμού, ετοιμάζει ένα ταξίδι στο Ερεβάν απ΄ όπου σκοπεύει να αρχίσει μια εκστρατεία συγγνώμης. Μια άλλη οργάνωση νέων σχεδιάζει πορεία ειρήνης προς τα σύνορα με την Αρμενία.
ΝΕΑ

Αναλύσεις

Θα προκαλέσει πυρηνικό Αρμαγεδώννα η συλλογική Δύση;

Το διεθνές δίκαιο, η εξαγωγή της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλά το ιδεολογικό όπλο στην επιδίωξη κυριαρχίας της Δύσης. Η ίδια τα παραβιάζει απροσχημάτιστα όταν αυτό είναι το υλικό της συμφέρον. Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να φθάσει η συλλογική Δύση για να επιβάλει την κυριαρχία της; Μέχρι και έναν πυρηνικό πόλεμο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Το δίκαιον ούκ άλλο τι ή του κρείτονος ξυμφέρον», είναι η απάντηση του Θρασύμαχου στον Σωκράτη στο πρώτο μέρος της Πολιτείας του Πλάτωνα. Πιο γνωστός είναι ο διάλογος Μηλίων και Αθηναίων στον Θουκυδίδη, όπου οι δημοκρατικοί Αθηναίοι λένε απερίφραστα ότι ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμη του και οι αδύναμοι υποχωρούν μέχρι εκεί που τους υποχρεώνει η αδυναμία τους. Και στο τέλος εξοντώνουν τους Μηλίους με γαλήνη και φαιδρότητα ψυχής, γιατί έκαναν αυτό που επιβάλλει ο νόμος των θεών και των ανθρώπων, άρα η ηθική και το δίκαιο – όπως οι ίδιοι τα ερμηνεύουν.

Τα ανωτέρω είναι γνωστά και μοιάζουν με κοινοτοπίες, ωστόσο είναι μάλλον παράταιρο ότι ενώ όλοι ισχυρίζονται ότι τα γνωρίζουν και οι περισσότεροι συμφωνούν, οντολογικά και όχι δεοντολογικά, εντούτοις τα ξεχνούν όταν καλούνται να ερμηνεύσουν τις συγκεκριμένες ιστορικές καταστάσεις και καταφεύγουν σε επιχειρήματα περί ηθικής και διεθνούς δικαίου, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ουκρανία και Παλαιστίνη

Κάπως έτσι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ που είναι στρατιωτική συμμαχία εχθρική στην Ρωσία, ο Πούτιν έχει άδικο και η εισβολή του εξηγείται ως η πράξη ενός τρελού δικτάτορα. Το ότι αντέδρασε για να αποτρέψει μία μείζονα υπαρξιακή απειλή για την χώρα του – όπως διδάσκει ο Θουκυδίδης ότι έκαναν οι Σπαρτιάτες 2.500 χρόνια πριν όταν ξεκίνησαν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ή όπως έκαναν οι Αμερικανοί στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα – παρέλκει για τους φανατικούς. Το Ισραήλ πάλι που επιτίθεται προληπτικά (όπως ακριβώς και o Πούτιν) γιατί θεωρεί το Ιράν υπαρξιακή απειλή, έχει δίκιο γιατί το Ιράν έχει θεοκρατικό καθεστώς. Κάπως έτσι οι δημοκράτες ανάγονται σε θεούς που κρίνουν τις τύχες κρατών και λαών. Στο Ιράν υπάρχει καθεστώς. Το ίδιο βέβαια και στην Σαουδική Αραβία αλλά και αυτό παρέλκει αφού το καθεστώς των Σαούντ είναι σύμμαχοι της Δύσης. Ο Πούτιν είναι δικτάτορας, παρότι εκλέγεται από καθαρές εκλογές και διατηρεί υψηλό ποσοστό αποδοχής από τον λαό του που θα ζήλευαν όλοι οι δυτικοί ηγέτες. Αυτό δεν αμφισβητείται από καμία δυτική πηγή. Ναι άλλα καταπιέζει τους αντιπάλους του. Το ίδιο κάνει και ο σύμμαχος τους Ερντογάν (τώρα θα μπει και στην άμυνα της Ευρώπης) που φυλακίζει και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, αλλά και αυτό παρέλκει. Το Ιράν θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ. Το ίδιο ακριβώς κάνει στην πράξη το Ισραήλ. Αλλά και αυτό παρέλκει. Είπαμε το Ισραήλ είναι δημοκρατία και έχει δικαίωμα να εξοντώνει με λιμοκτονία, γυναίκες, παιδιά, ανήμπορους, συνολικά έναν πληθυσμό δύο εκατομμυρίων.

Πίσω από την Ουκρανία και τον πόλεμο όπως και πίσω από το Ισραήλ και την επίθεση πρώτα στην Παλαιστίνη και μετά στο Ιράν βρίσκονται οι ΗΠΑ και η συλλογική Δύση, η οποία αντιδρά στην αμφισβήτηση πέντε αιώνων παγκόσμιας κυριαρχίας που σηματοδοτεί η ανάδυση του πολυπολικού κόσμου. Τον πόλεμο στην Ουκρανία τον προετοίμασαν από το 2014 και τον συντηρούν, ακόμη και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συλλογική Δύση – όπως έδειξε και το τυχοδιωκτικό χτύπημα των Ουκρανών σε πυρηνικά όπλα της Ρωσίας που δεν θα γινόταν δίχως το πράσινο φως της Ουάσινγκτον. Ο εξοπλισμός του Κιέβου μάλιστα ξεκίνησε επί της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το Ισραήλ δίχως τις ΗΠΑ δεν θα έκανε την παρατεταμένη επιχείρηση στην Παλαιστίνη και δεν θα ξεκινούσε την επίθεση στο Ιράν. Η πτώση του Ιράν αποδυναμώνει την Ρωσία και την Κίνα – κάτι που δεν έγινε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κόμμα του πολέμου στην Ουάσινγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πέρα και πάνω από κυβερνήσεις. Φαίνεται όμως ότι έχει δεσπόζουσα θέση σε αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου.

180 χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της ίδρυσης δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Επίσης μία σειρά κράτη απέφυγαν να καταδικάσουν την Ρωσία που αντέδρασε στην επέκταση του ΝΑΤΟ και έμμεσα την στηρίζουν. Μία διαφορετική αρχιτεκτονική παγκόσμιας ασφάλειας είναι δυνατή τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Η ετερογονία των σκοπών

Το διεθνές δίκαιο, η εξαγωγή της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλά το ιδεολογικό όπλο στην επιδίωξη κυριαρχίας της Δύσης. Η ίδια τα παραβιάζει απροσχημάτιστα όταν αυτό είναι το υλικό της συμφέρον.

Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να φθάσει η συλλογική Δύση για να επιβάλει την κυριαρχία της; Μέχρι και έναν πυρηνικό πόλεμο; Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν πυρηνικό χτύπημα στο Ιράν. Η προειδοποίηση του Πούτιν στην πρόσφατη συνέντευξη του ήταν σαφής: ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ένας πυρηνικός πόλεμος είναι πλέον πιθανός. Η ανάλυση των συσχετισμών που προκύπτει από την γεωστρατηγική θέση του Ιράν και τις σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα επιβεβαιώνει την προειδοποίηση του Πούτιν. Μα, ποιος τρελός θέλει έναν πυρηνικό Αρμαγεδώνα; Ίσως κανείς, όμως η  Ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα ετερογονίας των σκοπών. Οι πολίτες της Δύσης θα το καταλάβουν όταν θα είναι ίσως πολύ αργά και θα ακτινοβολούν ραδιενέργεια.

Σημ.: Μοιάζει ειρωνεία ότι όρος Αρμαγεδδών έχει εβραϊκή προέλευση αναφέρεται στην ομώνυμη τοποθεσία όπου κατά την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν μεγάλες και καθοριστικές μάχες.

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Πούτιν: «Καμία ύφεση» για τη Ρωσία – Εντείνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 – το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι πλέον λιγότερο ενθαρρυντικές.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πούτιν: «Καμία ύφεση» για τη Ρωσία – Εντείνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση» να διολισθήσει σε ύφεση, με φόντο την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Ισορροπημένη ανάπτυξη σημαίνει ήπιος πληθωρισμός, χαμηλή ανεργία και διαρκής θετική δυναμική. Την ίδια ώρα, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο στασιμότητας ή και ύφεσης. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», ανέφερε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας παρά την ανθεκτικότητα

Παρότι η ρωσική οικονομία εμφάνισε απροσδόκητη ανθεκτικότητα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις τα έτη 2023 και 2024, η δυναμική της έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024 – το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι πλέον λιγότερο ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομίας, Μαξίμ Ρεσέτνικοφ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η χώρα ενδέχεται να φτάσει «στο χείλος της ύφεσης», εάν δεν ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παρά τις εκτεταμένες δημόσιες επενδύσεις στον στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα για τη στήριξη του ρωσικού στρατού, η οικονομία δεν δείχνει να λαμβάνει επιπλέον ώθηση.

Ο ίδιος ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «η αύξηση του ΑΕΠ δεν πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα».
«Ναι, βεβαίως, συνέβαλε στην ανάπτυξη, αλλά πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τη δομή αυτής της προόδου», συμπλήρωσε.

Τριβές κυβέρνησης – Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική

Το ζήτημα της οικονομικής ανάκαμψης προκάλεσε σήμερα δημόσια διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Πολλοί κορυφαίοι παράγοντες αποδίδουν την ευθύνη στην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, λόγω της ιδιαίτερα αυστηρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί. Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 20% – αν και μειώθηκε κατά μία μονάδα στις αρχές Ιουνίου – με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού με κάθε κόστος.

Αυτή η στρατηγική προκαλεί δυσαρέσκεια μεταξύ των εργοδοτών και κυβερνητικών αξιωματούχων με οικονομική αρμοδιότητα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντρ Νόβακ, ζήτησε τη μείωση του επιτοκίου, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να «χαθεί η κατάλληλη στιγμή».
Ως αρμόδιος για τον τομέα της ενέργειας, χαρακτήρισε την παρούσα οικονομική συγκυρία «επώδυνη» και επέμεινε στην ανάγκη στήριξης της αγοράς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η Επιβίωση του Καθεστώτος του Ιράν Κοστίζει Περισσότερο από τον Πόλεμο

Αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει λιγότερους Ιρανούς απ’ ό,τι το ίδιο το καθεστώς στις καταστολές του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει λιγότερους Ιρανούς απ’ ό,τι το ίδιο το καθεστώς στις καταστολές του

Καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει εκατοντάδες στρατιωτικούς και κυβερνητικούς στόχους στο Ιράν, ο πυρήνας της ιρανικής αντιπολίτευσης καταδίκασε την καμπάνια «Όχι στον Πόλεμο» που ξεκίνησε στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι Ιρανοί αντιφρονούντες υποστηρίζουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ενορχηστρώνει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις ως προσπάθεια να προστατευθεί από περαιτέρω ισραηλινά—και ενδεχομένως αμερικανικά—πλήγματα, επιδιώκοντας την επιβίωσή της μέσω παραπλάνησης.

Η καμπάνια έχει δύο πρόσωπα: το ένα εδραιώνεται σε αριστερούς κύκλους φιλο-Χαμάς της Δύσης, και το άλλο αποτελείται από ένα μικρότερο τμήμα της ιρανικής διασποράς. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η Τεχεράνη έχει ενεργοποιήσει τα δίκτυά της στο εξωτερικό για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ. Κάποιοι Ιρανοί, λένε, έχουν παρασυρθεί, ενώ άλλοι έχουν προσωπικά κίνητρα, με οικογενειακούς ή επαγγελματικούς δεσμούς με το καθεστώς. Οι αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος οργάνωσαν τις δικές τους συγκεντρώσεις σε αντιδιαστολή.

Οι Ιρανοί αντιφρονούντες υποστηρίζουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία οργανώνει τις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες για να προστατευθεί από τα χτυπήματα.

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων όλων των μοναρχικών, πολλών ρεπουμπλικανών και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιμένουν ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το καθεστώς, το οποίο απειλεί με αφανισμό το Ισραήλ εδώ και 46 χρόνια. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων, υποστηρίζουν ότι η ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι αναγκαία για να αποφευχθούν περαιτέρω καταστολές, εκτελέσεις και αιματοχυσία στο εσωτερικό. Οι πολέμιοι της στρατιωτικής αντίδρασης κατηγορούν το Ισραήλ ότι παραβίασε πρώτο την ιρανική κυριαρχία, θέτοντας σε κίνδυνο αμάχους, ενώ ορισμένοι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι στοχεύει σκόπιμα μη μάχιμους.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων παραμένει αδιευκρίνιστος, με ορισμένες πηγές να κάνουν λόγο για πάνω από 200. Οι αντίπαλοι του καθεστώτος αμφισβητούν αυτό το νούμερο, ισχυριζόμενοι ότι πολλά από τα θύματα ήταν μέλη οικογενειών στόχων του καθεστώτος, που βρέθηκαν κοντά στις εκρήξεις. Ο όρος «απλοί άνθρωποι» έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φιγούρες της αντιπολίτευσης δημοσιεύουν εικόνες και αναφορές για στόχους του IRGC και κυβερνητικούς αξιωματούχους που επλήγησαν από τις ισραηλινές επιδρομές, θέτοντας το ερώτημα: λογίζονται ως «απλοί άνθρωποι» οι αξιωματικοί ελίτ και τα σώματα καταστολής των διαδηλωτών; Σημειώνουν ότι ίσως είναι ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία που ξεκίνησε με την εξόντωση ανώτατων διοικητών και όχι στρατιωτών ή αμάχων.

Ανακαλώντας τη ματωμένη καταστολή του Νοεμβρίου 2019, ο δημοφιλής (ανώνυμος) Ιρανός χρήστης @deafowl έγραψε:

«Εδώ και μια βδομάδα, το Ισραήλ χτυπά στρατιωτικά κέντρα και σημεία συγκέντρωσης των Φρουρών της Επανάστασης με εκατοντάδες μαχητικά, και δεν έχουν σκοτωθεί ούτε 500 άτομα. Αλλά εσείς σκοτώσατε 1.500 νέους αυτής της χώρας μέσα σε μόλις τρεις μέρες!»

Καθώς ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ

φέρεται να κρύβεται σε ενισχυμένο υπόγειο καταφύγιο, κάτι που διαφαίνεται από τη χαμηλή ποιότητα του πρόσφατου βιντεομηνύματός του, η συνοχή του καθεστώτος τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση έχει διακόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και ακόμη και οι επίσημες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες είναι δύσκολα προσβάσιμες, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγηση της κατάστασης στο εσωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, στις 19 Ιουνίου, μέσα ενημέρωσης συνδεδεμένα με τους Φρουρούς της Επανάστασης δημοσίευσαν μια αινιγματική δήλωση που προειδοποιούσε για μια «συνωμοσία από αμφιλεγόμενα πρόσωπα» που φέρονται να αψηφούν την εξουσία του Χαμενεΐ.

Η δήλωση ανέφερε:

«Σύμφωνα με αξιόπιστη αναφορά, μερικά ύποπτα και αναξιόπιστα στοιχεία προσπαθούν, κατά την άποψή τους, να εμπλέξουν κληρικούς στην Κομ για να προτείνουν κάποιον συμβιβασμό με το παιδοκτόνο σιωνιστικό καθεστώς. Ανησυχούν για ισχυρή αντίδραση από το καθεστώς και σχεδιάζουν να παρουσιάσουν πρώην αξιωματούχο ως βιτρίνα αυτής της προδοτικής πρωτοβουλίας. Μέχρι στιγμής, το άτομο αυτό δεν έχει απαντήσει».

Ο «πρώην αξιωματούχος» πιθανώς αναφέρεται στον μετριοπαθή πρώην πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για πραγματική προειδοποίηση περί εσωτερικής ρήξης, ή για προληπτική απειλή προς αποτροπή αντιδράσεων στους κόλπους των πολιτικών και θρησκευτικών ελίτ.

Εν τω μεταξύ, η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ

στις 19 Ιουνίου, ότι θα περιμένει έως και δύο εβδομάδες πριν αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην αεροπορική εκστρατεία, προκάλεσε απογοήτευση σε πολλούς Ιρανούς. Αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα αντικατοπτρίζουν αυξανόμενο φόβο ότι αν το καθεστώς του Χαμενεΐ επιβιώσει της τρέχουσας επίθεσης, θα στραφεί ξανά εσωτερικά, καταδιώκοντας τον ίδιο του τον λαό.

Κάποιοι χρήστες αναρωτήθηκαν αν ο Τραμπ είναι πράγματι σοβαρός, ή απλώς «τραγουδάει νανούρισμα στους ηγέτες του Ιράν».

Ένας δημοφιλής Ιρανός καλλιτέχνης με 149.000 ακόλουθους στην πλατφόρμα Χ έγραψε:

«Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, ο Σαντάμ παρέμεινε στην εξουσία. Υπολογίζεται ότι σφαγίασε μεταξύ 30.000 και 60.000 Ιρακινών πολιτών σε αντίποινα. Η επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εγγυάται τη σφαγή αθώων πολιτών και τη συνέχιση της καταπίεσης.»

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή31 λεπτά πριν

Ιράν προς ΗΠΑ: «Προδοσία της διπλωματίας» μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η Τεχεράνη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί...

Άμυνα45 λεπτά πριν

Πληρώνουμε την κατάπτυστη και προδοτική συμφωνία των Πρεσπών! Νέα πρόκληση από Σκόπια – Επανέφεραν τον όρο “Μακεδονίκή” στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου πρότεινε τη μετονομασία της ομοσπονδίας

Διεθνή1 ώρα πριν

Ανατρέπεται η αφήγηση; Τραμπ και Γκάμπαρντ διαφωνούν για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μόρισταουν, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών, που είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο...

Διεθνή2 ώρες πριν

ΟΗΕ: Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και με στήριξη κρατών-μελών, για να...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ρούμπιο προς Κόμπο: Οι ΗΠΑ έτοιμες να απαντήσουν σε απειλές στην Αν. Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, με επίκεντρο τις...

Δημοφιλή