Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Κυπριακό: Στήνουν άλλοθι με Σαρκοζί

Δημοσιεύτηκε

στις

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Τούρκοι – Βρετανοί ισχυρίζονται ότι οι απόψεις Σαρκοζί κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αφαιρούν κίνητρα από τη λύση του Κυπριακού

Τη θέση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. ως πλήρες κράτος μέλος, επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι για να δικαιολογήσουν τη σκλήρυνση της στάσης τους στο Κυπριακό ενόψει και των προσπαθειών για την έναρξη πάρε-δώσε, όπως προσδοκούν τα Ην. ΄Εθνη να συμβεί μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου, για να επιτύχουν, με βάση τους βρετανικούς και τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, υπογραφή αρχικά προσυμφώνου και τελική λύση ως την άνοιξη του 2010.

Οι υποχρεώσεις
Τούρκοι και Βρετανοί ισχυρίζονται στο παρασκήνιο ότι, εφόσον η Γαλλία και η Γερμανία κλείνουν την πόρτα της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως πλήρους κράτους – μέλους, προσφέροντας μόνο ειδικό καθεστώς, μειώνονται τα κίνητρα της Άγκυρας να επιλύσει το Κυπριακό καθότι: Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί να είναι η μικρή Κύπρος κράτος – μέλος της Ε.Ε. και η ίδια ως περιφερειακή δύναμη να είναι εκτός ή να έχει απλώς ειδική σχέση. Στη βάση αυτής της λογικής εργάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν κυρίως εντός της Ε.Ε. πρόβλημα στις σχέσεις Λευκωσίας – Παρισιού, υπό το πρόσχημα ότι για τις αναποδιές στο Κυπριακό ευθύνεται και η γαλλική στάση. Βεβαίως, γαλλικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η λύση του Κυπριακού και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. είναι διαφορετικά πράγματα και ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να κρύβεται πίσω από τις συνομιλίες στο Κυπριακό, για να αρνείται το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως επίσης και να την αναγνωρίσει.

Η αγκίστρωση
Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί τηρούν αρνητική στάση εξ υπαρχής επί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και, όπως τονίζουν, η θέση αυτή καθορίζεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2004. Στην παράγραφο 23 αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι ανοικτό και ότι εάν οι ενταξιακές διαδικασίες δεν ευοδώσουν, τότε θα εξευρεθούν άλλοι τρόποι για να κρατηθεί η Τουρκία αγκιστρωμένη στην Ε.Ε., την οποία οι Γάλλοι επί μακρόν χαρακτηρίζουν ως ειδική προνομιούχο σχέση. Στηρίζουν ταυτοχρόνως τη θέση τους αυτή στο ότι, με βάση τα ευρωβαρόμετρα, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών είναι αντίθετη με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δούρειος Ίππος
Βεβαίως, η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην τουρκική ένταξη προκαλεί αντιδράσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες, καθότι ενισχύονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να διαδραματίσει το ρόλο του «Δούρειου Ίππου» των ΗΠΑ στην Ε.Ε. υπό την έννοια ότι θα αυξήσει τους συμμάχους των Αμερικανών στην Ε.Ε. Ήδη, όπως λέγεται, η Βρετανία και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται με το ένα πόδι στην Ε.Ε. και με το άλλο στις ΗΠΑ. Το κλασικό παράδειγμα είναι η Πολωνία και η Τσεχία, που υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ για εγκατάσταση επί του εδάφους τους αντιβαλλιστικών πυραύλων. Είναι η πρώτη φορά που μεταψυχροπολεμικά οι Αμερικανοί υπογράφουν στρατιωτικές στρατηγικές συμφωνίες παρακάμπτοντας ακόμη και αυτό το ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν αποφάσεις της Ε.Ε.
Το θέμα των δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ότι πολλά κράτη της Ε.Ε. και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν επιθυμούν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., έτυχε σχολίου, κατόπιν ερώτησης, από την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Χένσεν. Όπως είπε η κ. Χένσεν επί του θέματος υπάρχουν αποφάσεις, όπως αυτή του Οκτωβρίου του 2005 και παρέπεμψε στην προχθεσινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή