Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ποιοί είναι και τί πιστεύουν οι “Γκρίζοι λύκοι”

Δημοσιεύτηκε

στις

“Η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους’, “Αγάπα την Τουρκία, ειδάλως τσακίσου και φύγε”, δυο από τα συνθήματα των Γκρίζων Λύκων

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι εθνικιστές συμμετείχαν στην κηδεία του Ηγέτη του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), που διοργανώθηκε από την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, ο οποίος έχασε πρόσφατα την ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου.
Ο Ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων» κηδεύτηκε στο τέμενος «Κοτζατεπέ» της ΄Αγκυρας και τάφηκε στο Taceddin Dergan όπου ο Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, έγραψε τον Εθνικό ύμνο της Τουρκίας.
Ποιοι είναι όμως οι «Γκρίζοι Λύκοι», ας δούμε κάτωθι.-
“Ο Τούρκος έχει φίλο μόνο τον Τούρκο”
“Ω! τι ευτυχία να λέγεσαι Τούρκος”
“Η ενδοξότερη φυλή στον κόσμο είναι η τουρκική”
Αυτά, και πολλά άλλα συνθήματα ακούμε και διαβάζουμε συχνά στα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Πρόκειται για συνθήματα της οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι”.
Η οργάνωση αυτή έχει παραρτήματα σε πολλά μέρη του κόσμου, “όπου αναπνέουν Τούρκοι”, όπως λέγουν τα μέλη της, σαφώς δε και στα κατεχόμενα. Ας δούμε με ερωτοαπαντήσεις ποιοί είναι οι “Γκρίζοι Λύκοι”.
Από πού προέρχεται η ονομασία “Γκρίζοι Λύκοι”; – “BOZKURT” δηλαδή σταχτής, γκρίζος λύκος ήταν το εμβλημα των Ουράνιων Τούρκων, των GOKTURK ή KOKTURK, τούρκικου φύλου της Κεντρικής Ασίας (5ος- 6ος αιώνας μ.χ.). Η παράδοση θέλει το βασιλιά των GOKTURK ονόματι ASENA να είναι γιος λύκαινας. Με τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του ο ηγέμονας αυτός κατατρόπωσε τους λαούς της περιοχής και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Αυτός πρώτος χρησιμοποιούσε το λύκο ως έμβλημα στη σημαία του. Το ίδιο έμβλημα το βλέπουμε και σε άλλα τουρκογενή φύλα της ιστορίας αλλά ακόμη και μετά την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας (29.10.1923) στα πρώτα χαρτονομίσματα και γραμματόσημα.
Ηταν ανέκαθεν εθνικιστική οργάνωση; Πότε εμφανίστηκε; – Ηταν και είναι η πιο γνωστή εθνικιστική οργάνωση της Τουρκίας. Πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του εξήντα με πλούσια δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ακολουθεί τις αρχές του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας; – Ο σύγχρονος ASENA για τους γκρίζους λύκους είναι ο Ατατούρκ. Ηταν ο μεγαλύτερος γκρίζος λύκος του αιώνα μας. Το 1923 και ενώ ακόμη ζούσε ο Ατατούρκ (πέθανε στις 10.11.1938), ο
Αγγλος συγγραφέας Αρμστρογκ έγραψε το βιβλίο “Κεμάλ Ατατούρκ – Ο σταχτής λύκος”.
– Εθνικιστής και αυτός; – Κάτι παραπάνω. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον Πενταδάκτυλο και θα δούμε τη ρήση του: “Ω, τι ευτυχία να λέγεσαι Τούρκος” (NE MUTLU TURKUM DIYENE).
Ο Ατατούρκ και ο στενός του κύκλος, κυρίως αξιωματικοί του Οθωμανικού Στρατού, αλλά και ο θεωρητικός της “επανάστασης” του ο ZIYA GOKALP προέβαλαν εθνιστικά συνθήματα. Ο αγράμματος λαός αναγκάστηκε να υιοθετήσει τις αρχές του, τις μεταρρυθμίσεις του πολλές φορές με τη βία των όπλων.
Εξίσου εθνικιστής με τον Ατατούρκ ήταν και ο διάδοχος του Ισμέτ Ινονού. Εθνικιστής και ρατσιστής ο Ινονού δημιούργησε πολλά προβλήματα στη χώρα του, κυρίως στις μειονότητες.
Στρατιωτικός και αυτός; – Μάλιστα, και ο Ινονού όπως και ο Ατατούρκ ήταν στρατιωτικός και πολέμησε τους Ελληνες στην Μ. Ασία. Εξι από τους εννέα Προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας ήταν στρατιωτικοί (1923-1996)
Πόσα χρόνια διήρκησε η καταπίεση του τουρκικού λαού; – Επρόκειτο για μια επιβεβλημένη καταπίεση προκειμένου να οδηγηθεί η Τουρκία προς το σύγχρονο κόσμο. Ο Ατατούρκ το πέτυχε αυτό και πιστεύω ότι αν ζούσε μερικά χρόνια ακόμη (πέθανε 58 ετών λόγω άσωτης ζωής) η Τουρκία θα έκανε πολλά περισσότερα βήματα προς την Ευρώπη.
Η καταπίεση συνεχίστηκε και κατά τη δεκαετία του ‘50 όπου πλέον στην εξουσία ήταν οι μή στρατιωτικοί Τζαλάλ Μπαγιάρ και Αντνάν Μεντερές. Στα μέσα της δεκαετίας αυτής (1955) βλέπουμε και την παρουσία των προδρόμων των “γκρίζων λύκων”. Είναι η εποχή που η κυβέρνηση Μεντερές επιτρέπει να γίνουν τα αίσχη κατά των Ελλήνων της Πόλης, το πογκρόμ κατά του Ελληνικού στοιχείου, όπου εκεί έδρασαν ανενόχλητα τα φασιστικά στοιχεία, αυτά που σήμερα ονομάζονται “γκρίζοι λύκοι”.
Όταν κάποιες δυνάμεις, τις οποίες θα ονομάζαμε σήμερα προοδευτικές, ξεπέρασαν το μούδιασμα της στυγνής δικτατορίας, των 30 ετών και θέλησαν να δραστηριοποιηθούν, αντιμετώπισαν τους προδρόμους των “γκρίζων λύκων”. Οι διαδηλώσεις φοιτητών οδήγησαν στο πραξικόπημα της 27ης Μαϊου 1960.
Τι ρόλο διαδραμάτισαν οι “γκρίζοι λύκοι”; Νέο μούδιασμα για τους προοδευτικούς επέφερε το στυγνό δικτατορικό καθεστώς του Γκιουρσέλ (στρατηγός). Απαγχονίστηκε ο Μεντερές και υπουργοί του, άλλοι σύρθηκαν στα δικαστήρια και άλλοι στις φυλακές.
Στο δεύτερο ήμιση της δεκαετίας του ‘60 στην Ευρώπη έχουμε τις εξεγέρσεις των φοιτητών. Παρά την καταπίεση και τους εκβιασμούς και εκφοβισμούς, οι Τούρκοι φοιτητές άρχισαν την εξέγερση. Την εποχή λοιπόν αυτή ιδρύονται οι “Εστίες του Ιδεώδους” τα μέλη των οποίων φοιτητές οι περισσότεροι λέγονται “γκρίζοι λύκοι” ή “Ουλκουτζού”. Οι “γκρίζοι λύκοι”, με καθοδήγηση του καθεστώτος επιτίθενται κατά των “αριστερών” συμφοιτητών τους. Ο τουρκικός Τύπος με διαδοχικές εκδόσεις, επί καθημερινής βάσεως, πληροφορεί τους αναγνώστες του για τις συγκρούσεις, συμπλοκές και φόνους νεαρών εξ αμφοτέρων των πλευρών.
Οι “γκρίζοι λύκοι” απολαμβάνουν την υποστήριξη του κράτους; – Ακριβώς. Ενώ η αστυνομία συλλαμβάνει και φυλακίζει τους αριστερούς ή όσους συμπλέκουν με τις προοδευτικές δυνάμεις, αφήνει ανενόχλητους τους “γκρίζους λύκους”, αλλά και τους εξοπλίζει. Τα μέλη των “Εστιών τους Ιδεώδους” αποκτούν ισχυρά μέσα, έχουν διασυνδέσεις στα διάφορα υπουργεία, σχέσεις με τους στρατιωτικούς.
Αν κάποιοι “λύκοι” συλλαμβάνονταν κατά λάθος, αποφυλακίζονταν. Οι επιθέσεις γίνονταν εν ονόματι του Τουρκισμού. Οι “Εστίες” έχουν πλέον οργανωθεί για καλά. Με τα δάκτυλα του χεριού κάνουν το σχήμα του λύκου (ψηλά ο δείκτης και το μικρό δάκτυλο και ενωμένα τα άλλα τρία δάκτυλα). Καλύπτονται παράλληλα από το κόμμα του Αλπασλάν Τουρκές.
Ο Τουρκές είναι ο αρχηγός τους; – Είναι ο πολιτικός αρχηγός και τον αποκαλούν μάλιστα BASBUG, όπως αποκαλούσαν οι πρόγονοι τους τους αρχιστράτηγους.
Λέγεται ότι είναι Κύπριος στην καταγωγή. – Σωστά. Εχει γεννηθεί στη Λευκωσία το 1917 και υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό ως αξιωματικός. Για να φανταστείτε πόσο εθνικιστής είναι, οι εθνικιστές αξιωματικοί του απέταξαν απο το στρατό για τις πολύ ακραίες εθνικιστικές θέσεις του. Το πραγματικό του όνομα είναι HUSEYIN FEYZULLAH. Το όνομα ALPASLAN είναι ψευδώνυμο και πρόκειται για το όνομα του σελτσούκου Σουλτάνου που πολέμησε (και νίκησε) το 1071 τους Βυζαντινούς στο Ματζικέρς. Το TURKES είναι ονομασία τουρκικού φύλου της Κεντρικής Ασίας (700 μ.χ.) γνωστού για τη γενναιότητά του.
Μετά τη δεκαετία του ‘60 οι “γκρίζοι λύκοι” συνέχισαν τη δράση τους;
Και βέβαια. Ας μη μας διαφεύγει ότι το ‘74 είχαμε τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο. Τροφή λοιπόν για εθνικιστικές εξεγέρσεις. Το ίδιο με το ερευνητικό πλοίο Sismik, τα πετρέλαια της Θάσου… Οι επιθέσεις των “γκρίζων λύκων” εναντίον των αριστερών, του Πατριαρχείου… συνεχίζονται.
Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Το 1978 η Νομαρχία της Αγκυρας με δικαστική απόφαση απαγορεύει τη λειτουργία των “Εστίων του Ιδεώδους”. Διαλύονται μεν αλλά επανεμφανίζονται ως “Νεολαία του Ιδεώδους”.
Στόχοι πάντοτε οι ίδιοι. Προάσπιση των συμφερόντων των απανταχού Τούρκων. Και των Τούρκων της τότε Σοβιετικής Ενωσης;
– φυσικά. Στόχος του Τουρκές είναι η υποστήριξη των αδελφών του της Κεντρικής Ασίας που ζουν κάτω από τη μπότα των Σοβιέτ, όπως έλεγε. Τους βοηθούσε όσο μπορούσε ενώ οι υπόλοιποι Τούρκοι πολιτικοί είχαν ξεχάσει τους τουρκογενείς πληθυσμούς της Ασίας, ο Τουρκές ήταν, όσο μπορούσε, πιο κοντά τους.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τις χώρες αυτές, που άνοιξε παραρτήματα των “γκρίζων λύκων”. Στο Αζερμπαϊζάν αναλαμβάνει την προεδρία ο Ελτσίμπεϊκ; φανατικός οπαδός των “γκρίζων λύκων”.
Στα επεισόδια, στον πόλεμο στην Τσετσενία πρωτοστατούν οι “λύκοι” οι οποίοι μεταβαίνουν στο Γκρόνι ως εθελοντές, πραγματοποιούν διαδηλώσεις στην Τουρκία, το ίδιο και στο θέμα του Νακόρνο Καραμπάχ. Σήμερα αρχηγός των “γκρίζων λύκων” είναι ο Αζμί Καραμαχμούτογλου.
– Στα κατεχόμενα;
– Πανταχού παρόντες. Στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν το παράρτημά τους με αρχηγό τον Μεχμέτ Αρσλάν, που κατηγορείται για το φόνο του Ισαάκ στη Δερύνεια.
Σε κάθε διαδήλωση, συλλαλητήριο, εκδήλωση θα παραταχθούν στην πρώτη γραμμή και κρατούντες σημαίες και λάβαρα των “γκρίζων λύκων” θα διαδηλώσουν την προσήλωσή τους στα ιδεώδη, στις αρχές του Ατατούρκ, θα βροντοφωνάξουν ότι η Κύπρος είναι τουρκική (!) και θα παραμείνει τουρκική (!!)…
Οι σημαίες τους είναι δύο. Η μια φέρει 3 ημισέληνους πάνω σε κόκκινη βάση. Η άλλη παρουσιάζει τον “γκρίζο λύκο” να περιβάλλεται από μια ημισέληνο. Εδώ και καιρό άρχισαν να προκαλούν πονοκέφαλο στο καθεστώς Ντενκτάς γιατί αναμιγνύονται, στα πάντα. Στις αρχές Νοεμβρίου 1996 συνεπλάκησαν με Κούρδους φοιτητές που σπουδάζουν στο λεγόμενο “Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής”.
– Πόσοι είναι;
– Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε επ’ακριβώς τον αριθμό τους. Στις 21 Νοεμβρίου 1996 ο ίδιος ο Τουρκές αποκάλυψε ότι είναι πέραν των 500.000.
– Από που χρηματοδοτούνται;
– Εχει αποκαλυφθεί πλέον περίτρανα ότι ενεργούν για λογαριασμό του ίδιου του τουρκικού κράτους. Στελέχη των “γκρίζων λύκων”, που για διάφορους λόγους απεχώρησαν από την οργάνωση παραδέχθηκαν ότι η χρηματοδότηση τους γίνεται από τα μυστικά κονδύλια του Τμήματος Ειδικού Πολέμου. Οσοι “λύκοι” φονευθούν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που συμμετέχουν, το φέρετρό τους καλύπτεται με την τουρκική σημαία, κάτι που επιτρέπεται μόνο σ’όσους έπεσαν για την πατρίδα.
Σήμερα πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη συμμετοχή των “λύκων” στις συμπλοκές και δολοφονίες με την αρμενική οργάνωση “Ασάλα”.
Για τη χρηματοδότηση τους λέγονται και ακούονται πολλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μαφία της Τουρκίας ελέγχεται από τους ίδιους και ότι αυτοί ξεπλένουν το βρώμικο χρήμα. Διαχειρίζονται λοιπόν εκατομύρια δολλάρια.
– Τί λένε οι ίδιοι για όλα αυτά; Να σας πω το τι λέγει ο ίδιος ο Τουρκές και θα καταλάβετε.
“Εκατόν περίπου “γκρίζοι λύκοι” ασχολούνται με τη μαφία. Σε κάθε μεγάλη ομάδα ανθρώπων υπάρχει μια μειοψηφία που ενεργεί παράνομα. Το ότι μας παρουσιάζουν ένοπλη ομάδα είναι το αποτέλεσμα της προπαγάνδας των Μαρξιστών”.
Ο ίδιος λοιπόν ο Τουρκές παραδέχεται ότι υπάρχουν στους κόλπους της νεολαίας του κόμματος του στελέχη της μαφίας.
Από συλλήψεις που γίνονται τελευταία, όλο και περισσότερο πλέον αποκαλύπτεται ότι οι “γκρίζοι λύκοι” βρίσκονται σε στενότερη συνεργασία με τη μαφία, την αστυνομία, τους πολιτικούς. Η σχέση αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε στην Τουρκία. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ένας βουλευτής, ένας αστυνομικός διευθυντής, ένας “γκρίζος λύκος”, στέλεχος της μαφίας, και ένα μανεκέν.
Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της τουρκικής αστυνομίας Μουσταφά Γιγκίτ δήλωσε πρόσφατα (11.11.96): “Δε με εκπλήσσουν τα γεγονότα. Η συνεργασία είναι έργο του Τμήματος Ειδικού Πολέμου. Αυτά που φθάνουν στον Τύπο είναι μερικά μόνο γεγονότα. Υπάρχουν και πάμπολλα που δεν αποκαλύπτονται”. Σε βιβλίο που κυκλοφόρησε ο Γιγκίτ, μετά την αφυπηρέτησή του αναφέρει πολλά και για τη δραστηριότητα των “γκρίζων λύκων”.
– Η δράση τους στην Ευρώπη;
– Εχουν δραστηριοποιηθεί όπου υπάρχουν Τούρκοι. Ειδικά στη Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία…
Και στην Ελλάδα η παρουσία τους είναι συνεχής. Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 1996 της εφημερίδας “Δικαίωμα” διαβάζουμε: “Η εγκληματική δράση των “γκρίζων λύκων” επεκτείνεται και στην Ελλάδα, ιδίως το καλοκαίρι. Οι διωκτικές αρχές έχουν, λένε οι πληροφορίες, στα αρχεία τους συγκεκριμένες καταγγελίες και όχι απλώς εικασίες – ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση βρίσκεται πίσω από μεγάλες, συγκεκριμένες πυρκαγιές…
Το 1993, την επόμενη της μεγάλη φωτιάς στη Ρόδο, στα γραφεία των δασοκομάντος της Αθήνας που βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς της Ρόδου, βρέθηκε κολλημένο στην πόρτα του γραφείου το εξής: “Σας γνωρίσαμε στην Κύπρο όπου πολεμήσαμε ο ένας τον άλλο, βρεθήκαμε τώρα στη Ρόδο και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Υπογραφή “Γκρίζοι Λύκοι”.
– Με το Κουρδικό;
Οι “γκρίζοι λύκοι” έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη Ν.Α. Τουρκία, στο κατεχόμενο Κουρδιστάν. Παραθέτω απόσπασμα από απόρρητο έγγραφο του Τμήματος Ειδικού Πολέμου υπ’ αρ. 1979.597 ημερομηνίας 28.8.1996.
“…Οσοι απόφοιτοι των Σχολών της αστυνομίας χαρακτηρίζονται για την τόλμη και γενναιότητά τους και το επιθυμούν, μπορούν να μετατεθούν στη Ν.Α. Τουρκία. Τα άτομα που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτούνται από τα ειδικά ταμεία του Γραφείου Ειδικού Πολέμου. Επιπλέον θα τους δίνεται επίδομα από τα μυστικά κονδύλια του κράτους. Προϋποθέσεις για ανάθεση καθηκόντων σ’αυτά είναι δύο: Να είναι εθνικιστές και συντηρητικοί.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή