Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Nέα δεδομένα στο Κουρδικό Ζήτημα

Δημοσιεύτηκε

στις


του Όμηρου Φωτιάδη
Η δορυφοριοποίηση του Κουρδικού Ομόσπονδου Κράτους του Βορείου Ιράκ, εκ μέρους της Τουρκίας, είναι η πιθανότερη μελλοντική εξέλιξη μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.
Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν, προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα στην περιοχή.
΄Ηδη η Τουρκία, παρουσιάζει μια τεράστια οικονομική δραστηριότητα στο Βόρειο Ιράκ και πολλές άλλες δραστηριότητες, πάσης φύσεως, με σκοπό τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο του Κουρδικού Ομόσπονδου Κράτους.
Σκοπός της Τουρκίας είναι κατά κύριο λόγο η απομάκρυνση του ενδεχομένου δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους και η μελλοντική προοπτική δημιουργίας αποσχιστικών διαθέσεων των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας και ένωσης με το Κουρδιστάν.
Η Τουρκία, θέλει να καταστήσει το Κουρδικό Ομόσπονδο Κράτος, δικό της μοχλό και το «μακρύ χέρι» της, στην περιοχή.
΄Ηδη στις μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ, οι Τούρκοι παρουσιάζουν σχέδια και σενάρια, τα οποία φέρουν, τους ελεγχόμενους Κούρδους, να ενεργούν εις βάρος της Συρίας του Ιράν και του Νοτίου Ιράκ, με Τουρκική κηδεμονία.
Η Τουρκία ουσιαστικά προσπαθεί να αντιγράψει την πολιτική των ΗΠΑ και της την παρουσιάζει με «Τουρκικό μανδύα» με ενεργούμενα τους Κούρδους στους οποίους θέλει να φορέσει «Τουρκικό φέσι».
Οι Τουρκικές προτάσεις, καταδεικνύουν στις ΗΠΑ, πως μετά την αποχώρησή τους, η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει την ανατρεπτική τους πολιτική, στην Συρία και το Ιράν, χρησιμοποιώντας τους Κούρδους. Δηλαδή, την θέση των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ, να λάβει η Τουρκία, αναλαμβάνοντας και την υποχρέωση της συνέχειας της δράσης εναντίων των γειτονικών χωρών και της προστασίας της Κουρδικής Επαρχίας.
Η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος των ΗΠΑ και ο ανάδοχος του Κουρδιστάν.
Φυσικά για να αναλάβει τέτοιο ρόλο, ζητά την συμμετοχή της στα κέρδη των πετρελαίων του Κιρκούκ και της Μοσούλης σε ποσοστό 25%, την δημιουργία συνδιοίκησης στο Κιρκούκ. Την άτυπη ανακήρυξη του Κιρκούκ ως πρωτεύουσας των Τουρκομάνων και το Αρμπίλ των Κούρδων. Την δημιουργία μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του Κουρδιστάν, για την «προστασία των Κούρδων» από τους Σύριους, Ιρανούς και ΄Αραβες, η οποία θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Αριστοτεχνικά οι Τούρκοι, πραγματοποιούν τους διπλωματικούς τους ελιγμούς φέροντας τουλάχιστον επί του παρόντος σε αμηχανία τις ΗΠΑ. Η νέες Τουρκικές προτάσεις, εξετάζονται από τις ΗΠΑ επί τη βάση των μελλοντικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Η Τουρκία προβάλει τον εαυτό της ως τον φορέα εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια των Κούρδων, με αντάλλαγμα την πάταξη του ΡΚΚ, συμμετοχή στους υδρογονάνθρακες και αναβάθμιση των Τουρκομάνων της περιοχής.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Τα σχέδια των ΗΠΑ έως τώρα, προέβλεπαν την παράδοση μεγάλης ποσότητας όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους για την προστασία τους, την δημιουργία μιας μεγάλης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στις Κουρδικές περιοχές, την ενσωμάτωση του ΡΚΚ στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ και τον πλήρη έλεγχο των υδρογονανθράκων.
Για τους σκοπούς αυτούς, οι Αμερικανοί, προτίθενται να υπογράψουν λίγο προ της οριστικής τους αποχώρησης συμφωνία για την εγκατάσταση δυνάμεών τους στο Αρμπίλ.
΄Εχουν ήδη επιλέξει ποια οπλικά συστήματα θα αφήσουν στους Κούρδους κατά την αποχώρησή τους και εγγυώνται την ασφάλεια των πηγών και της διαχείρισης των υδρογονανθράκων.
Τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια, Κούρδοι και Αμερικανοί, επεξεργάζονται και υλοποιούν σταδιακά, «Σχέδιο Προστασίας» των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, από τους δύο λίαν σοβαρούς κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Κούρδοι.
Στον νότο, την αραβική απειλή, η οποία θεωρείται βέβαιο πως θα εκδηλωθεί αμέσως με την αποχώρηση των ΗΠΑ και στον βορά τις Τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες σταθμεύουν απειλητικά στην μεθόριο. Οι Τουρκικές δυνάμεις έως τώρα φέρονταν να διώκουν το ΡΚΚ, αλλά εσχάτως στις συναντήσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ως δυνάμεις που θα προκαλέσουν «ευτυχία» ή «πόνο» στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Εκβιαστικά ο Α. Γκιούλ είπε στους Κούρδους, ή συνεργάζεστε και ζούμε «ευτυχισμένοι» ή θα «πονέσετε»…
Οι νεοσυντηρητικοί της κυβέρνησης Μπούς, εφαρμόζοντας το «Σχέδιο Προστασίας» σχεδίασαν την δημιουργία μιας «ενδιάμεσης ζώνης» στο Νότιο Ιράκ, μεταξύ Κούρδων και Αράβων, αποτελούμενη κυρίως από Τουρκομάνους η οποία επεκτείνεται από τα σύνορα της Συρίας μέχρι τα σύνορα του Ιράν.
Δεύτερη «ενδιάμεση ζώνη» στο Βόρειο Ιράκ, μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας, οι Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ.
΄Ηδη χιλιάδες Τουρκομάνοι έχουν μεταφερθεί και διασπαρθεί σε όλη την έκταση της «ενδιάμεσης νότιας ζώνης» από την Συρία μέχρι το Ιράν. Δόθηκαν σοβαρά οικονομικά ανταλλάγματα, ανταλλάξιμες περιουσίες, και πλήθος ευεργετήματα, ελκυστικά για τους φτωχούς Τουρκομάνους. Η ΄Αγκυρα προσπάθησε και προσπαθεί να χειραγωγήσει πλήρως τους Τουρκομάνους και το μόνο που κατάφερε, είναι να τους θέσει υπό την σοβαρή απειλή τόσο των Αράβων, όσο και των Κούρδων. Οι Τουρκομάνοι, προτίμησαν την συνεργασία με τους Κούρδους, μη έχοντας άλλη επιλογή για την μελλοντική τους επιβίωση, παρά τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις της Τουρκίας.
Στις Κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας στον Νότο, ήδη συμμετέχουν πλήθος Τουρκομάνοι και συνεχώς ενσωματώνονται μαζικά στις δυνάμεις ασφαλείας.
Στην «ενδιάμεση βόρεια ζώνη» τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η ισχυρή παρουσία του ΡΚΚ, αφύπνισε τις χιλιάδες Κούρδων προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα την δεκαετία του 1990, διωκόμενοι από τον Τουρκικό Στρατό. Τουλάχιστον 710 χωριά είναι καταγεγραμμένα ως ελεγχόμενα από τις δυνάμεις του ΡΚΚ, στον βορά.
Οι τεράστιες και μαζικές εκδηλώσεις στο φετινό Νεβρόζ στα χωριά αυτά, υπό την σημαία του ΡΚΚ κατέδειξαν πως διαθέτει σοβαρά λαϊκά ερείσματα στην περιοχή.
Οι μαζικές εθελοντικές εκδηλώσεις στρατολόγησης στα ένοπλα τμήματα του ΡΚΚ, καταδεικνύουν πως η Τουρκία και οποιοσδήποτε άλλος, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο 2.000 αντάρτες, αλλά τουλάχιστον 5.000 αποφασισμένους μαχητές, υπαρχούσης και μιας μεγάλης δεξαμενής τροφοδοσίας μελλοντικών νέων μαχητών.
Οι ΗΠΑ πέραν της συνεργασίας τους με το ΡΚΚ για το Ιράν και την Συρία, κυριολεκτικά παραπλάνησαν την Τουρκία στην πολυδιαφημιζόμενη συνεργασία τους για την πάταξη του ΡΚΚ. Το γεγονός έγινε αντιληπτό γρήγορα από τους Τούρκους, καθώς τα F 16, άδειαζαν το φονικό τους φορτίο στα βράχια του όρους Καντίλ…
Η μεγάλη επιχείρηση του ΡΚΚ τον παρελθόντα Οκτώβριο εναντίων Τουρκικού Στρατοπέδου μέρα μεσημέρι, κατέδειξε, πως το ΡΚΚ, όχι μόνο δεν επλήγη, αλλά διαθέτει μεγάλες δυνατότητες διεξαγωγής σοβαρών επιχειρήσεων.

ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τα σχέδια των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ, για έναν νέο χάρτη στην Μέση Ανατολή, προέβλεπαν ένα Κουρδικό Κράτος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι προϋποθέσεις αυτές εκλείπουν πλέον, καθώς ο Ομπάμα προωθεί τον διάλογο με την Συρία και το Ιράν,
και ταυτόχρονα αναδεικνύει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης.
Η Κουρδική Ηγεσία του Βορείου Ιράκ, έχει διαμορφώσει έναν ενστικτώδη ρεαλισμό, και παρουσιάζεται ευπροσάρμοστη μπροστά στις νέες εξελίξεις.
Η απομάκρυνση της δημιουργίας στο άμεσο ορατό μέλλον, ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της Αυτόνομης Κουρδικής Οντότητας, ούτε πρόκειται να θιχθεί η de facto ανεξαρτησία της περιοχής, η οποία ξεκίνησε το 1991 και ολοκληρώθηκε το 2003.
Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή, το σίγουρο είναι πως δεν υπάρξει μια ισχυρή κεντρική εξουσία στην Βαγδάτη. Περιφερειακά θα πρέπει να αποκλειστεί μια νέα συμμαχία μεταξύ Τουρκίας-Ιράν, κατόπιν της αποτυχημένης διπλωματικής πρωτοβουλίας της ΄Αγκυρας πρόσφατα.
Η Κουρδική Οντότητα θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στην σταθερότητα ολόκληρης της περιφέρειας στο μετακατοχικό Ιράκ , ως ένας νέος αναδυόμενος τρίτος πόλος, μεταξύ σιιτών και σουνιτών με διευρυμένα όρια ελιγμών, μεταξύ Δαμασκού και Τεχεράνης, καθώς θα επιδρά καταλυτικά στις Κουρδικές οργανώσεις που βρίσκονται στις χώρες αυτές συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να μην αναφέρουμε και το ακριβώς αντίθετο ενδεχόμενο, δηλαδή να επιδρά επιθετικά….
Η ρεαλιστική προσαρμογή της Κουρδικής Αυτόνομης και Ανεξάρτητης Οντότητας του Βορείου Ιράκ, στην ουσία ευνοεί την Τουρκία, η οποία εάν δεν συμπεριφερθεί, ως ηγεμών της περιοχής, θα έχει πιθανόν ευεργετικά αποτελέσματα στο εσωτερικό της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια τους για την δημιουργία των δύο «ενδιάμεσων ζωνών ασφαλείας» στον Νότο και τον Βορά, οι οποίες και θα αποτελούν τις Κουρδικές προφυλακές, προς τους εν δυνάμει, εισβολείς τους.
Η προσέγγιση σχεδόν ταυτόχρονα της Ηγεσίας του ΡΚΚ, τόσο από τους Αμερικάνους όσο και από τους Ιρανούς, δίνει μια νέα δυναμική στο Κουρδικό ζήτημα. Μια ενδεχόμενη συνεργασία ΡΚΚ-Ιράν θα έρθει και θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς των εμπλεκομένων για την περιφέρεια αυτή.
Φήμες φέρουν πως η προσέγγιση Κούρδων του ΡΚΚ με τους Ιρανούς έγινε με πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρατηρεί με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα στην περιοχή, και σαφέστατα θα έχει εμφανή ή αφανή λόγο, αλλά ουσιαστικής μορφής… Εάν όντως ισχύουν οι φήμες για «Ρωσική εμπλοκή» στο Κουρδικό σε συνεργασία με το Ιράν, η Τουρκία θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά τις προεκτάσεις του θέματος και να αναθεωρήσει τις ηγεμονικές της προθέσεις.
Ο ρυθμιστικός πόλος της Κουρδικής Οντότητας του Βορείου Ιράκ, εμπεριέχει έναν σοβαρό αστάθμητο παράγοντα στον εσωτερικό του πυρήνα. Δεν είναι άλλος από το ΡΚΚ και τον ρόλο που θα επιλέξει τελικά το ίδιο να διαδραματίσει στις εξελίξεις…
Εάν το ΡΚΚ καταφύγει στο Ιράν, παρέλκουν όλες οι προσπάθειες και τα σχέδια Τούρκων, Κούρδων του Β. Ιράκ, ΗΠΑ και θα έχουμε ισχυρές μεταβλητές σε εξέλιξη…
Εάν το ΡΚΚ συνεχίσει να αποτελεί, «ζώνη προστασίας» της Κουρδικής Οντότητας, στον βορά, φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο δορυφοριοποίησης της από την Τουρκία.
Το να αφοπλιστεί το ΡΚΚ θα πρέπει να θεωρείται μια μη ρεαλιστική οπτική, καθώς όπως φαίνεται πέραν των Τούρκων, ουδείς άλλος το επιθυμεί.
Ενώ το Ιράν πιθανόν συνεπικουρούμενο και από την Ρωσία, φαίνεται πως συμπεριφέρεται πολύ έξυπνα και «αφοπλιστικά» προς τις ΗΠΑ-Τουρκία, δεν φαίνεται η Τουρκία να κάνει το ίδιο…
Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί πως το πρόβλημά της δεν είναι οι λίγες χιλιάδες Κούρδοι του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, αλλά τα εκατομμύρια Κούρδων του ΡΚΚ στο έδαφός της…
Η μελλοντική δημιουργία Κουρδικού Ανεξάρτητου Κράτους στο Βόρειο Ιράκ είναι αναπόφευκτη. ΄Εστω και εάν αυτό αποτελέσει δορυφόρο της Τουρκίας, συγκρινόμενο με τους υπέρ πολλαπλάσιους πληθυσμιακά και γεωγραφικά Κούρδους της Τουρκίας, είναι ένα δεδομένο χωρίς περιεχόμενο, καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι στο δικό της έδαφος και όχι στου Βορείου Ιράκ…
Ο Ηγεμονισμός της Τουρκίας δεν της επιτρέπει να δει, πως το Κουρδικό πρόβλημα βρίσκεται στο δικό της έδαφος, είναι τα πολλά εκατομμύρια οπαδών του ΡΚΚ και όχι οι αμερικανοτραφείς Κούρδοι φύλαρχοι του Βορείου Ιράκ.
Το ΡΚΚ αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα και κομβικό σημείο στα σχέδια για το Κουρδικό ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που όπως φαίνεται έχουν αντιληφθεί καλύτερα οι Ρώσοι και μόλις άρχισαν να το αντιλαμβάνονται και οι Αμερικάνοι. Οι μόνοι που δεν το έχουν αντιληφθεί, είναι οι Τούρκοι και παλαιοί τους μισθοφόροι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ.
Η μελλοντική ευημερία και πρόοδος του Τουρκικού Λαού και η ειρήνη της ευρύτερης περιφέρειας, βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της Τουρκίας.
Μια ρεαλιστική αντίληψη της σοβαρής κατάστασης, θα την οδηγήσει σε υγιείς και ισότιμες συνομιλίες με τους Κούρδους του ΡΚΚ και την Ηγεσία τους.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι ο μόνος Ηγέτης που έχει το πολιτικό ειδικό βάρος και την γεωπολιτική-γεωστρατηγική αντίληψη, να βοηθήσει για την εξεύρεση μιας συνολικής ειρηνικής διευθέτησης του Κουρδικού προβλήματος.
Ουδαμώς, η Τουρκία θα αρκεστεί σε πρόσκαιρα οφέλη και σε μελλοντικές μεγάλες και σοβαρές απώλειες πολυεπίπεδα…

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή