Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η Ευρωπαϊκή συνείδηση των Ελλήνων

Δημοσιεύτηκε

στις

Πέρα από το δάνειο του ονόματος -η λέξη Ευρώπη έχει ελληνικές ρίζες- εμποτίσαμε τον ιδεολογικό κορμό της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας με ορισμένες από τις πιο συνεκτικές έννοιες των ανθρώπινων κοινωνιών: αντιπροσώπευση, δημοκρατία, δημόσιος έλεγχος, ελευθερία έκφρασης.
Η Ευρωπαϊκή συνείδηση των Ελλήνων
Με τη συμβολή του Χριστιανισμού, στη φιλοσοφία του οποίου οι περισσότεροι βλέπουν άλλο ένα ευρωπαϊκό συνεκτικό στοιχείο, αλλά και της επιστήμης που ξεπήδησε μέσα από τον Διαφωτισμό και χαρακτηρίζει τη νεωτερικότητα, το ευρωπαϊκό ιδεολογικό οικοδόμημα πορεύτηκε ανά τους αιώνες, διά πυρός και σιδήρου είναι η αλήθεια, μέχρι τη δεκαετία του ’50 όταν ο σπόρος της διακρατικής συνεργασίας άρχισε να δίνει καρπό.>

tο γεγονός ότι έπειτα από τόσους αιώνες συζητάμε ακόμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση των Ελλήνων, το γεγονός ότι κάθε φορά που έρχονται ευρωεκλογές ο ευρω-σκεπτικισμός αυξάνεται, μαρτυράει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αν και έχει γερά θεμέλια, χρειάζεται ενίσχυση, εκσυγχρονισμό και την ανάγκη να εμβαπτίζεται κάθε τόσο στις πρωταρχικές αξίες που μας συνέχουν.

Ευρώφιλοι σκεπτικιστές
η έρευνα Ευρωβαρόμετρο είναι πια γνωστή στους περισσότερους, καθώς εδώ και περίπου μία δεκαετία αποτυπώνει τη γνώμη των Ευρωπαίων σε διάφορα θέματα. Από τα πλέον γνωστά επιμέρους τμήματα της έρευνας είναι η άποψη που έχουν οι πολίτες για το ίδιο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο οποίο, άλλωστε, μετέχουν.

Το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2008. Σύμφωνα με τα πορίσματά του, οι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ΕΕ. Την εμπιστεύεται το 58% των Ελλήνων, όταν ο μέσος όρος των 27 χωρών – μελών της ΕΕ βρίσκεται στο 47%. Παράλληλα, το 59% δηλώνει ότι εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μέσος όρος ΕΕ 27: 51%). Και δεν είναι μόνο αυτά που φανερώνουν ότι οι Έλληνες είναι ευχαριστημένοι που βρίσκονται εντός ΕΕ.

Σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης επιδοκιμάζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ (45%), ενώ το 70% θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό 27% των Ελλήνων που δεν βρίσκει επωφελή τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και αυτό αποτελεί σίγουρα ένα κρίσιμο σημείο στη σχετική προβληματική. Κλείνουμε με το Ευρωβαρόμετρο και τρία κλασικά ερωτήματά του: α) το πόσο πολύ θέλουν οι Έλληνες μια κοινή εξωτερική πολιτική, β) το πόσο θετικοί είναι στην προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης και γ) στο αν επιθυμούν επιτάχυνση του ρυθμού οικοδόμησης της Ευρώπης.

Η πλειονότητα υποστηρίζει τις κοινές πολιτικές της ΕΕ, καθώς τάσσεται υπέρ μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής, σε ποσοστό 79%. Όσον αφορά την προοπτική της διεύρυνσης οι μισοί Έλληνες (49% έναντι μόλις 44% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) τάσσονται υπέρ περαιτέρω διεύρυνσης. Τέλος, όσον αφορά την οικοδόμηση της Ευρώπης επιθυμία των Ελλήνων πολιτών είναι να δοθεί υψηλότερη ταχύτητα στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ενιαίας και ισχυρής, σε ποσοστό 33%, έναντι μόλις 15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Από τα συμπεράσματα αυτά ξεκίνησε η συζήτησή μας με τον έμπειρο στα ευρωπαϊκά θέματα καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη. Οι ενδεχόμενες αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνείδηση δεν τον εκπλήσσουν, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης.

«Η Ισλανδία π.χ. μετά τις πρόσφατες εκλογές που προκάλεσε η κρίση έσπευσε να δηλώσει ότι επιθυμεί την είσοδο στην ΕΕ, ενώ φαίνεται ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης γενικά των Ευρωπαίων στην ΕΕ έχει αυξηθεί λόγω του ότι οι πολίτες την αντιλαμβάνονται ως ασπίδα προστασίας απέναντι στην κρίση». Διευκρινίζει όμως ότι οι Έλληνες λειτούργησαν διαφορετικά.

«Στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχει μια πιο επιφυλακτική θέση απέναντι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, μολονότι η χώρα μας είναι θετική απέναντι στην ΕΕ και αυτό το βλέπουμε από το μεγάλο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές». Πανεπιστημιακός καθηγητής με μακρά εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, ευρωπαϊστής και ένας εκ των διαμορφωτών της επίσημης θέσης που διατύπωσε το ελληνικό κράτος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης είναι μία από τις πιο έγκυρες «φωνές» της ελληνικής διανόησης για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η διαμόρφωση ευρωπαϊκής συνείδησης τον απασχολεί, είναι όμως από τους αισιόδοξους. «Υπάρχουν τομείς όπου οι πολιτικές της Ένωσης επηρεάζουν πιο άμεσα και θετικά τους πολίτες κι ως εκ τούτου οι πολίτες μπορούν να προσλαμβάνουν πιο εύληπτα τον ρόλο της. Ο τομέας του περιβάλλοντος είναι ένας τέτοιος, όπως και η γεωργία όπου οι αγρότες μας είχαν την αίσθηση, παρά τις διάφορες γκρίνιες εδώ κι εκεί, ότι αντλούν σημαντικούς πόρους από τον κοινό προϋπολογισμό και ότι η ΕΕ συμβάλλει στην αναγέννηση της υπαίθρου», υποστηρίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας στους δύο παραπάνω τομείς την περιφερειακή ανάπτυξη – τομέας που χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους και παρουσίασε σημαντικό έργο.

Το Ευρωπαικό Σύνταγμα δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτησή μας, όχι μόνο διότι ο Π. Ιωακειμίδης είναι ένας από τους Έλληνες που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του, αλλά διότι ο καταστατικός αυτός χάρτης αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι Eυρωπαίοι εταίροι το οικοδόμημα που δημιούργησαν, ενώ παράλληλα διαγράφουν το μέλλον του. Πώς κρίνει ο καθηγητής τη δυστοκία της ΕΕ να υιοθετήσει Σύνταγμα, μετά από τόσες δεκαετίες λειτουργίας; «Η ΕΕ απέτυχε στην επικοινωνία της έννοιας του Συντάγματος, με αποτέλεσμα ο πολίτης να ερμηνεύσει, αν και όχι καθολικά, με αρνητικό τρόπο τη διαδικασία συνταγματοποίησης της ΕΕ», σημειώνει.

Πέραν όμως από πρόβλημα επικοινωνίας υπήρξε και πρόβλημα στρατηγικής: προηγήθηκε η διεύρυνση της Ένωσης με 10 χώρες και μετά ακολούθησε η διαδικασία επικύρωσης του Συντάγματος, κάτι το οποίο θεωρεί εσφαλμένο. «Έπρεπε να γίνει το αντίθετο, διότι σημαντικά τμήματα Ευρωπαίων πολιτών συνέδεσαν εσφαλμένα την έννοια του Συντάγματος με τη διαδικασία της διεύρυνσης.

Έτσι, πολίτες που ήθελαν να εκφραστούν εναντίον της διεύρυνσης ψήφισαν εναντίον του Συντάγματος», εκτιμά σήμερα ο καθηγητής. Παράλληλα αναγνωρίζει ότι ως κείμενο είχε σημαντικά ελλείμματα. «Το κοινωνικό κομμάτι του Συντάγματος, αυτό που θα αφορούσε άμεσα τον πολίτη θα έπρεπε να ήταν πιο ισχυρό. Οι συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς, μεταξύ των οποίων κι εγώ, είχαμε προτείνει σημαντικές διατάξεις για τον κοινωνικό τομέα που δεν συμπεριλήφθηκαν».

Χαλαρές υποχρεώσεις
Η ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνείδηση έχει διττό χαρακτήρα. Από τη μία σχετίζεται με τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε ως κράτος – μέλος, από την άλλη όμως υπάρχουν και υποχρεώσεις. Οφείλουμε να γίνουμε περισσότερο Ευρωπαίοι, από τον τρόπο που φερόμαστε στα αδέσποτα, μέχρι την οδική συμπεριφορά και τις περιβαλλοντικές δράσεις. Σε αυτό εστιάζει ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Πολλοί Έλληνες πολίτες ταυτίζουν την ΕΕ με την εισροή κονδυλίων, την οικονομική ενίσχυση και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Εκτός όμως από τα κονδύλια και τα πακέτα στήριξης, ΕΕ σημαίνει και νομοθεσία, που αφορά σχεδόν όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς και η οποία πρέπει να εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων. Κυρίως όταν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων οι εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα.

Για παράδειγμα, παλαιότερα η Ελλάδα είχε δεχτεί ένα περιβαλλοντικό πρόστιμο, για την υπόθεση της ρύπανσης του Κουρουπητού (Χανίων). Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον μας η ορθή εφαρμογή του κοινοτικού περιβαλλοντικού δικαίου. Αυτονόητα λοιπόν, δεν χρειαζόμαστε κάποιον να μας υποχρεώσει ώστε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας. Η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη – μέλη, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία».

Ειδικά για το θέμα της οικονομικής κρίσης ο ίδιος επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στη ζώνη του ευρώ, τα προβλήματα θα ήταν πολλά. «Είναι, για παράδειγμα, σημαντικό το γεγονός ότι σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό νόμισμα. Αντίθετα με την αδράνεια που προέκυψε διεθνώς κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης, η ΕΕ κινήθηκε ταχύτατα στη χρήση κονδυλίων αλλά και στη λήψη πρωτοβουλιών για τη θεσμική θωράκιση του διεθνούς συστήματος». Καταλήγοντας, ο Ι. Παπαδόπουλος εκφράζει και κάποιες ενστάσεις τόσο για τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και για τα Μέσα Ενημέρωσης. «Οι κυβερνήσεις πιστώνονται οτιδήποτε θετικό ως κεκτημένο της πολιτικής τους και οτιδήποτε αρνητικό το χρεώνουν στην ΕΕ.

Από την άλλη, τα ΜΜΕ, πολλές φορές με υπερβολές, παρουσιάζουν την ΕΕ και την Επιτροπή ως ‘’τιμωρό’’ που έρχεται να επιβάλει τις πολιτικές της, παραβλέποντας αφενός ότι σε αυτές έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί και οι ευρωβουλευτές των κρατών και αφετέρου ότι η Επιτροπή οφείλει να επιβλέπει την τήρηση των συμφωνηθέντων και να επεμβαίνει όπου παρατηρείται ολιγωρία».

Για το τέλος αφήσαμε την Κατερίνα Μπατζελή, μια νέα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ που ασχολείται συστηματικά με τον πολιτισμό, στην αντίστοιχη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Της ζητήσαμε να μας σχολιάσει το πέπλο ευρω-σκεπτικισμού που φαίνεται πως έχει απλωθεί πάνω από την ήπειρό μας, ειδικά αυτό το διάστημα. Η Κ. Μπατζελή συνδέει τον ευρω-σκεπτικισμό των ημερών με τη στάση των πολιτών απέναντι στις εθνικές κυβερνήσεις.

«Το τελευταίο διάστημα η συνείδηση του Έλληνα πολίτη για τα ευρωπαϊκά θέματα συνεχώς μειώνεται, διότι εξαιτίας των οικονομικών γεγονότων τόσο ο Ευρωπαίος όσο και ο Έλληνας πολίτης έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις κυβερνήσεις εξαιτίας της αδυναμίας τους να προβλέψουν την κρίση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εκχώρησαν στο παρελθόν κρατικές αρμοδιότητες στα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Ανάλογα με τη συνείδηση λοιπόν που διαμορφώνεται απέναντι στις κυβερνήσεις, διαμορφώνεται και η στάση απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Η Κ. Μπατζελή, όπως και οι υπόλοιποι συνομιλητές μας, πιστεύει πολύ στην ανάγκη περαιτέρω πληροφόρησης του κοινού στην Ευρώπη, ως τη μοναδική μέθοδο προκειμένου να ανακτηθεί μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης και ανησυχεί μήπως οι αρνητικές εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί στους λαούς των κρατών – μελών επιδράσουν καταλυτικά στις περί Ευρώπης αντιλήψεις των πολιτών. «Αν δεν υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις ενημέρωσης και μάλιστα ανάδειξης των κοινοτικών πρωτοβουλιών, π.χ. για το ξεπέρασμα της κρίσης, η αντίδραση του κόσμου ίσως να είναι αρνητική- η αποχή από τις ευρωεκλογές ίσως είναι μια τέτοια αντίδραση».

Εμείς οι Ευρωπαίοι
Ο ρόλος των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό έχει πολλές φορές αναλυθεί και εξετασθεί. Είναι αλήθεια ότι η απελευθέρωση και η συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους αποτελεί την κρίσιμη καμπή, βάσει της οποίας η Ελλάδα αρχίζει να μπαίνει στην ιδεολογική σφαίρα επιρροής της Ευρώπης, εγκαταλείποντας με πολύ αργά βήματα την Ανατολή.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφει ο Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης του ιστορικού βιβλίου «Europes: Η Ευρώπη, χθες σήμερα, αύριο» (Εκδόσεις Νέα Σύνορα, Λιβάνης) που έγραψε το 1978 ο Ζακ Χούντζιγκερ, σύμβουλος τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. «Λόγω της Τουρκοκρατίας αποκοπήκαμε από τον ευρωπαϊκό κορμό, δεν παρακολουθήσαμε από τα μέσα τις εξελίξεις και τις επαναστάσεις στον τρόπο παραγωγής, στην κοινωνική οργάνωση, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στους θεσμούς και στους τρόπους διακυβέρνησης, δεν περάσαμε από την πολύμορφη και πολύχρονη διαδικασία ανάπτυξης και κατάκτησης της εξουσίας από την αστική τάξη, δεν γνωρίσαμε το πουργκατόριο της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Αγνοούμε, έτσι, βαθύτατα την ευρωπαϊκή ιστορία, αγνοούμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η σύνθετη και πολύπλοκη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Εκλογές, κόμματα…
Οι ευρωεκλογές ήταν πάντα μια ευκαιρία για τους μικρούς της πολιτικής σκηνής. Παρά το γεγονός οτι και στις εκλογές αυτές τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποσπούν όλες τις έδρες και κατακτούν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων (94,8% το 2004), στη συνείδηση των περισσοτέρων, η συγκεκριμένη ψήφος συνδέεται με εξωκοινοβουλευτικές επιλογές. Ενδεικτικά: Γυναίκες για την Ευρώπη (0,76%), Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση (0,73%), Οικολόγοι Πράσινοι (0,67%), Ένωση Κεντρώων (0,56%), Βεργής (0,54%).

49% ανοιχτά μυαλά
Τόσο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνούν με την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα αριθμεί 27 χώρες – μέλη.

33% όλοι μαζί
Τόσο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που επιθυμούνεπιτάχυνση στην οικοδόμηση μιας ενιαίας Ευρώπης στην εξωτερική πολιτική, τη νομοθεσία κ.λπ.

48% πάμε κάλπη
Τόσο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 34%.

Ευρωπαϊκή μυθολογία
Η ευρώπη ετυμολογείται από τις λέξεις «ευρύς» και «ωψ», που υποδηλώνουν κυριολεκτικά εκείνον που έχει μεγάλα μάτια. Μεταφορικά, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η Ευρώπη υποδηλώνει τον ανοικτό ορίζοντα, τα ανοιχτά σύνορα, την ευρύτητα πνεύματος. Στην Ελληνική Μυθολογία η Ευρώπη ήταν η κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα, την οποία απήγαγε ο Δίας, εξου και η περίφημη «αρπαγή».

Οι Ευρωπαίοι ημών πρόγονοι
«Οι Έλληνες, σεμνυνόμενοι επί τη καταγωγή του γένους, ου μόνον δεν έμυσαν τα όμματα προς τα φώτα της Ευρώπης, αλλ’ υπέλαβον τους Ευρωπαίους απλούς οφειλέτας, αποτίνοντας μετά τόκων αδρών κεφάλαιον, όπερ είχον λάβει παρά των εαυτών προγόνων». Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833) υπενθυμίζει όχι στους Ευρωπαίους, αλλά στους Έλληνες ότι αυτό το μόρφωμα που λέγεται Ευρώπη έχει μπόλικη (Αρχαία) Ελλάδα στα θεμέλιά του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΘΝΟΣ

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή