Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχαγού Βασιλείου Καποτά στα Καλάβρυτα

Δημοσιεύτηκε

στις


Τελέστηκε την Κυριακή, 17 Μαΐου στον Καθεδρικό Ναό της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, από τον Δήμο της πόλης, την Κυπριακή Πρεσβεία, την Ενωση Κυπρίων Νομού Αχαϊας και την Ενωση Καλαβρυτινών Αθήνας μνημόσυνο του Λοχαγού Βασιλείου Καποτά. (Κατά την εκτέλεση από τους Γερμανούς όλου του άρρενος πληθυσμού των Καλαβρύτων ήταν μεταξύ τους ήταν ο πατέρας και ο αδελφός του).Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γιώργος Γεωργής σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της 11ης Μαΐου του 1964 όταν οι Έλληνες αξιωματικοί Ταγματάρχης Δημήτριος Πούλιος και Λοχαγός Βασίλειος Καποτάς έχασαν τη ζωή τους χτυπημένοι από τα τουρκικά πυρά μαζί με τον εικοσάχρονο οδηγό τους Κωστάκη Παντελίδη. Μαζί τους και ο Λοχαγός Παναγιώτης Ταρσούλης, ο οποίος διεσώθη βαριά τραυματισμένος.

Μετά το τέλος του ένδοξο Εθνικοαπελευρωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955-59 και την αποτυχία επιτεύξεως του στόχου του, που δεν ήταν άλλος από την Αυτοδιάθεση-Ένωση, – αναφαίρετο δικαίωμα των Λαών που πηγάζει μέσα από τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την σύσταση του οποίου να θυμίσω ότι σύμπας Ελληνισμός πολέμησε ηρωικώς και έδωσε πάνω από μισό εκατομμύριο ψυχές ενώ η Τουρκία δεν έδωσε ούτε μία- υπογράφονται οι γνωστές σε όλους μας επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και δημιουργείται η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Για ιστορικούς δήθεν λόγους, δεν αφαιρέθηκε από το κυβερνείο το οποίο θα λειτουργούσε πλέον ως προεδρικό Μέγαρο της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Λέοντας σύμβολο της στυγνής Αγγλικής αποικιοκρατίας. Ίσως για να μας θυμίζει υποστηρίζουν πολλοί πως η Μ. Βρετανία δεν έφυγε ποτέ από το ευλογημένο νησί μας.
Με βάση τις συμφωνίες εγκαθιδρύσεως του νέου κράτους λοιπόν, Ελλάδα, Τουρκία και Μ. Βρετανία ορίζονται ως εγγυήτριες δυνάμεις και αποκτούν το δικαίωμα να διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί. Η Ελλάδα διαθέτει από την επομένη της ανεξαρτησίας, δύναμη 900 στρατιωτών η οποία έκτοτε θα αποτελέσει την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, την γνωστή σε όλους μας ΕΛ.ΔΥ.Κ. Η Τουρκία αποστέλλει 600 στρατιώτες που συγκροτούν την Τουρκική δύναμη Κύπρου την γνωστή ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. Για τους Βρετανούς βεβαίως δεν τίθεται θέμα αριθμών, αφού διατηρούν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τις κυρίαρχες Βρετανικές βάσεις τους, στις οποίες στάθμευαν και σταθμεύουν απεριόριστος αριθμός στρατιωτών εξοπλισμένος με τον πιο σύγχρονο οπλισμό. Για την αποτελεσματικότητα στην δράση αυτών των στρατευμάτων μπορούν να σας ενημερώσουν οι φίλες γειτονικές αραβικές χώρες, οι οποίες γεύθηκαν άπειρες φορές τα βρόμικα φονικά κτυπήματα τους.
Είναι ομολογουμένως ξεχωριστές οι στιγμές που έζησαν οι πρώτοι Ελλαδίτες στρατιώτες που αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της κατεχόμενης σήμερα πόλεως της Αμμοχώστου. Ήταν ουσιαστικώς η δεύτερη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια που ο Ελληνικός στρατός πατούσε τα ʼγια χώματα της Κύπρου. Στο λιμάνι της πόλεως του Ευαγόρα, ένας γέρος βρακάς τους υποδέχεται γονατιστός, αναφωνώντας: «Την Ελλάδαν μας θέλωμεν και ας τρώγουμεν πέτρες».
Η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίζει να λειτουργεί στις 16 Αυγούστου του 1960, με την έπαρση της κυπριακής σημαίας στο προεδρικό Μέγαρο. Ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης παραδίδει την εξουσία στον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Την ίδια στιγμή καθήκοντα αντιπροέδρου εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς αναλαμβάνει ο Φαζίλ Κουτσούκ.
Όμως τα προβλήματα από τις άδικες πρόνοιες των συμφωνιών που επεβλήθησαν στον κυπριακό Λαό δεν αργούν να φανούν. Ο Μακάριος διαπιστώνοντας την μη λειτουργικότητα τους, υποβάλει προτάσεις για βελτίωση τους τον Νοέμβριο του 1963. Οι τούρκοι συσκέπτονται για να αποφασίσουν. Η απάντηση τους δίνεται τελικώς με καταιγιστικά πυρά όπλων λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 22ας Δεκεμβρίου. Το πρωινό της 23ης Δεκεμβρίου βρίσκει τους Έλληνες της Κύπρου να προσπαθούν να οργανώσουν μια στοιχειώδη αντίσταση απέναντι στα ακραία στοιχεία της Τ.Μ.Τ. και του Ραούφ Ντενκτάς. Από τα πρώτα πυρά μάλιστα φονεύεται μία τουρκάλα ελευθερίων ηθών, που δίνει την αφορμή σε μια κυπριακή εφημερίδα της εποχής εκείνης να γράψει: «Εφονεύθη μια πόρνη και κατελήθη ένα κράτος».
Η Κύπρος από τότε μπαίνει σε νέες οδυνηρές περιπέτειες. Οι στασιαστές αντιμετωπίζονται από τους πρώτους κακώς εξοπλισμένους εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν ξανά τις Θερμοπύλες. Οι βρετανοί και πάλιν παρουσιάζονται ως ο από μηχανής Θεός. Ενδιαφερόμενοι δήθεν για την ειρήνη παρεμβάλλονται μεταξύ των στασιαστών και των υπερασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαράσσουν την πράσινη γραμμή. Ο de-facto διαχωρισμός είναι πλέον γεγονός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., συνέρχεται και αποφασίζει την αποστολή των πρώτων ειρηνευτών. Ο δρόμος εξ αρχής δείχνει ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Στην Κύπρο φθάνουν οι πρώτοι εξ Ελλάδος αξιωματικοί που εκπαιδεύουν τους πρώτους εθελοντές Έλληνες της Κύπρου, στην τακτική του πολέμου. Λίγο αργότερα αποφασίζεται η ίδρυση τακτικού στρατού με καθιέρωση υποχρεωτικής στρατεύσεως για τους άνδρες. Έτσι δημιουργείται η Εθνική Φρουρά της Κύπρου.
Ο τότε πρωθυπουργός της Μητρός Πατρίδος, Γεώργιος Παπανδρέου, δείχνει αποφασισμένος να στηρίξει με κάθε τρόπο την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά έτσι αξιόμαχο στράτευμα ικανό να αντιμετωπίσει κάθε επιβουλή. Μεταξύ των γενναίων αξιωματικών που φθάνουν στην Κύπρο είναι και ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος από το Μαυρέλι των Τρικάλων. Ο Πούλιος μαζί με τους άλλους Ελλαδίτες αξιωματικούς αναλαμβάνουν την εκκαθάριση των τουρκοκυπριακών θυλάκων τους οποίους δημιούργησαν οι τούρκοι στασιαστές και στους οποίους οδήγησαν δια της βίας όλους τους άμαχους τουρκοκυπρίους. Τον Απρίλιο του 1964 διενεργεί επίθεση στο ύψωμα της ʼσπρης Μούτης στην οροσειρά του Πενταδακτύλου και πολεμά σκληρά και γενναία μαζί με τους στρατιώτες του για την ανακατάληψη του.
Ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος μπαίνει στο Πάνθεον των ηρώων λίγες μέρες αργότερα με τον ηρωικό του θάνατο σε επεισόδιο με τους τούρκους στασιαστές στην κατεχόμενη σήμερα πόλη της Αμμοχώστου. Προτίμησε ένα τιμημένο θάνατο παρά την παράδοση. Ήταν μεσημέρι της 11ης Μαΐου του 1964, όταν ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος και οι λοχαγοί Καποτάς Βασίλειος και Ταρσούλης Παναγιώτης με οδηγό τους τον Ελληνοκύπριο εθνοφρουρό Παντελίδη Κωνσταντίνο επιστρέφοντας από διατεταγμένη υπηρεσία βορείως της Αμμοχώστου εισήλθαν κατά λάθος στην παλιά πόλη (εντός των τειχών). Προσπαθώντας να εξέλθουν της πόλεως έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων τουρκοκυπρίων στην πύλη «LANS GATE». Αντί να παραδοθούν με πρώτο τον Ταγματάρχη Πούλιο, αψηφούντες τον βέβαιο θάνατο, όρμησαν εναντίον των πολυπληθέστερων και άρτια εξοπλισμένων στασιαστών με αποτέλεσμα να βρούν ηρωικό θάνατο. Από την ανταλλαγή των πυρών ξέφυγε βαριά τραυματισμένος ο λοχαγός Ταρσούλης, ενώ έπεσαν νεκροί, ο Πούλιος, ο Καποτάς και ο Παντελίδης. Ο αντιστράτηγος ε.α. Ι. Μπίτος στο βιβλίο του «Από την πράσινη γραμμή στους δυο Αττίλες», αναφέρει ότι μέτρησε ο ίδιος προσωπικώς, δεκαεπτά βολίδες στο σώμα του αείμνηστου ταγματάρχη Πούλιου Δημήτριου. Αυτό βεβαίως απεικονίζει στο έπακρον την βαρβαρότητα των τούρκων.
Για την βαθιά προσήλωση του στην ιδέα της τιμής και του καθήκοντος και την ηρωική αυτή πράξη του, ο αείμνηστος ταγματάρχης προήχθη μεταθανατίως στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Στα Τρίκαλα, αναγνωρίζοντας την προσφορά του ήρωα αξιωματικού έδωσαν το όνομα του σε στρατόπεδο και πλατεία της πόλεως, εντός του οποίου στήθηκε η προτομή του.
Δύο μήνες μετά το επεισόδιο αυτό, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 1964, μετά από τουρκικές προκλήσεις, έλαβαν χώραν σοβαρά επεισόδια στην περιοχή των τουρκοκυπριακών θυλάκων των χωριών Μανσούρας-Κοκκίνων της περιοχής Τηλλυρίας, τα οποία εξελίχθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των θυλάκων αυτών από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Ο θύλακας αυτός είχε πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία για τους τούρκους, γι΄ αυτό και προσπάθησαν να τον διευρύνουν καταλαμβάνοντας το ύψωμα Λωρόβουνος που ήταν δεσπόζων και ζωτικό έδαφος για μας. Η Εθνική Φρουρά όπως ήταν φυσικό αντιδρά στα τετελεσμένα που πάνε να δημιουργηθούν. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση. Στις 8 Αυγούστου μάλιστα, επιχειρεί σφοδρούς βομβαρδισμούς με σοβαρές συνέπειες, αφού εκτός των άλλων χρησιμοποιεί και βόμβες ναπάλμ. Η προσπάθεια αποβάσεως που απειλεί ότι θα επιχειρήσει, σταματά κυρίως γιατί ο Γεώργιος Παπανδρέου διαμηνύει στους αμερικάνους: «Εάν η Τουρκία ανοίξει την θύρα του φρενοκομείου αναγκαστικώς θα εισέλθει και η Ελλάς από την θύρα αυτή». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία λοιπόν ότι η μητέρα Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε τρόπο την Κύπρο. Η Θεσσαλία και πάλιν παρούσα, δίνει τον δικό της φόρο αίματος. Μεταξύ των ηρωικώς πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας ήταν και ο Λοχίας τ/θ Κουκουσούλης Βασίλειος από την περιοχή των Τρικάλων.
Λίγο πριν τα επεισόδια τη Τηλλυρίας αρχίζει εν τω μεταξύ να εξελίσσεται μια γιγαντιαία επιχείρηση αμυντικής θωρακίσεως της Κύπρου. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου λαμβάνει την ιστορική απόφαση να εξασφαλίσει αμυντικώς την Κύπρο. Έτσι έως το τέλος του 1964, μια πλήρως εξοπλισμένη Μεραρχία στρατού, βρίσκεται στο νησί. Η Κύπρος με την απόλυτη συνδρομή της Μητρός Πατρίδος γίνεται απόρθητο φρούριο. Χαρακτηριστική προ τούτο ήταν η δήλωση του κατοχικού ηγέτη Ρ. Ντενκτάς όταν συλλαμβάνεται το 1967 να εισέρχεται παρανόμως στην Κύπρο: «Η γνώμη μου είναι ότι η Ένωση έγινε. Γιατί, ποιος θα διώξει τον Ελληνικό στρατό που είναι εδώ. Η Τουρκία δεν πρόκειται να πολεμήσει για μας. Ότι μένει είναι να μας αποζημιώσετε και να φύγουμε οι τουρκοκύπριοι από την Κύπρο»! Ανάλογος πανικός υπήρχε και στην τουρκική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού φέρεται να συμβουλεύει τον υπουργό του των εξωτερικών Νιχάτ Ερίμ να μην επαναλαμβάνει τις απειλές, ότι θα αποβιβάσουν στρατό στην Κύπρο, γιατί δεν είχαν αυτήν την δυνατότητα.
Οι εξ Ελλάδος στρατιώτες που πήγαιναν στην Κύπρο, φορούσαν πολιτικά, έφεραν πλαστά ονόματα και παρουσιάζονταν ως κύπριοι φοιτητές που επέστρεφαν στην Κύπρο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο στρατηγός Δημήτριος Γεωργιάδης ο οποίος πήγε στην Κύπρο με το όνομα ʼδωνις Χαραλάμπους και επάγγελμα καθηγητής.
Τον Νοέμβριο του 1967 όμως, υπό συνθήκες που ο καθένας ερμηνεύει αναλόγως λαμβάνουν χώρα οι επιχειρήσεις Κοφίνου. Ύστερα από το τουρκικό τελεσίγραφο που ακολούθησε η Ελληνική Μεραρχία εγκαταλείπει την Κύπρο. Ο Κυπριακός Ελληνισμός θυσιάζεται ξανά προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκ νέου οι επιδιώξεις των γνωστών σκοτεινών κέντρων, που ως συνήθως βρίσκουν τους κατάλληλους τρόπους προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους.
Μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Σπύρου Παπαγεωργίου «Πεθαίνοντας για την Κύπρο» από άρθρο το οποίο ο ίδιος έγραψε για να αποχαιρετήσει τα παιδιά της Μητρός Πατρίδος: «…Φεύγει λοιπόν, ο Ελληνικός στρατός από την Κύπρο εις την οποίαν εστάλη με την ιστορικήν αποστολήν να την ενώση μετά της μητρός Ελλάδος. Και δεν είναι ούτε νικητής ή νικημένος εις το πεδίον της τιμής. Τα όπλα που έκαναν τον εχθρόν να ριγήση με την παγεράν λάμψιν της λόγχης των, θα γνωρίσουν τώρα το γλοιώδες «γράσσο» της συντηρήσεως και θα εναποτεθούν εις κιβώτια.
Προς τα γενναία τέκνα της Μητρός Ελλάδος, των οποίων αντιλαμβανόμεθα το απύθμενον ψυχικόν χάσμα επί τη ακουσία αποχωρήσει των, οφείλομεν τους υστάτους ύμνους. Ομιλεί τώρα η αδελφική καρδία προς αδελφούς απαγομένους κυριολεκτικώς. Ομιλεί η καρδία και ανοίγουν οι κρουνοί των οφθαλμών: «Αδέλφια, στο καλό. Υπήρξατε άριστοι. Επί τετραετίαν εζήσαμε μαζί αξέχαστες στιγμές και υφάναμεν όνειρα που τα ηφάνισεν η αναξιότης και μηδαμινότης άλλων. Δεχθήτε τους τελευταίους ασπασμούς και τας ευγνώμονας ευχαριστίας μας. Μας αφήνετε και κάτι πλέον πολύτιμον: κάποιους τάφους. Διότι ευτυχώς το τουρκικό φιρμάνι, ουδέν (εξ όσων τουλάχιστον μέχρι τούδε γνωρίζομεν) προνοεί δια την ανασκαφήν των τάφων και ματακομιδήν των οστών του Πούλιου, του Καποτά και του Παπαγεωργίου, που έγιναν διάτρητοι από τας τουρκικάς σφαίρας, και των άλλων Ελλλαδιτών που παρεφόρφωσαν αι βόμβαι ναπάλμ εις την Τηλλυρίαν και ετάφησαν εις κοινούς τάφους. Αυτοί θα μείνουν αιωνίως εδώ. Έπεσαν δι’ ημάς αυτοί. Είναι ιδικοί μας. θα κρατήσωμεν τουλάχιστον αυτούς. Μας χρειάζονται αυτοί οι τάφοι δια να εξαποστέλλουν εσαεί ουρανομήκη την κραυγήν: Ζήτω η Ένωσις! Ο αγών τώρα αρχίζει
imlarisis.gr,moi.gov.cy

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή