Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

«Tη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 οι πατριώτες Μ Γλέζος και Α.Σάντας κατέβασαν τη σηµαία των ναζί κατακτητών από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης

Δημοσιεύτηκε

στις


«Κατά τη νύχτα της 30ης μέχρι της 31ης Μαΐου, υπεξερέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία, παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι δια της ποινής του θανάτου.»

Άνοιξη του 1941. Οι Ελληνες αντιστέκονται λυσσαλέα στις γερμανικές μεραρχίες. Ο ελληνικός στρατός “κρατάει” όσο κανένας άλλος στην Ευρώπη, πλήν ίσως του σοβιετικού, αλλά τελικά υποκύπτει στην πανίσχυρη γερμανική πολεμική μηχανή.

Η Ελλάδα τελεί υπό ναζιστική κατοχή, αλλά ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει τη δική του μάχη, την αντίσταση. Είναι αδύνατον να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι, αδύνατον οι Έλληνες να αποδεχθούν τη “νέα τάξη πραγμάτων”. Έτσι παντού, στις πόλεις, στα χωριά και στην ύπαιθρο, αντιστασιακές οργανώσεις ξεπηδούν καθημερινά σε μια προσπάθεια να κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατακτητών, να τους στείλουν το μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα. Η ιστορία είναι γνωστή. Η ελληνική αντίσταση αναγνωρίζεται μετά το τέλος του πολέμου, όχι μόνον ως η κορυφαία παγκοσμίως, αλλά και για το ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην έκβαση του β΄ παγκοσμίου πολέμου υπέρ των συμμαχικών δυνάμεων.

Στην Αθήνα οι Γερμανοί υψώνουν τη σβάστικα στην Ακρόπολη, πράξη προσβλητική όχι μόνο για τους συμπατριώτες μας αλλά για όλο τον ελεύθερο κόσμο, που δεν ανέχεται τη φασιστική πρόκληση σε ένα χώρο – πανανθρώπινο σύμβολο της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ως “αρχαιολάτρες” οι ναζί κομπορρημονούν για το επίτευγμά τους. Στρατηγοί, στρατάρχες, υπουργοί καταφθάνουν από το Βερολίνο και φωτογραφίζονται στον Παρθενώνα κάτω απ’ τη σβάστικα. Οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου.

Τότε ακριβώς δυο δεκαεννιάχρονοι φοιτητές αποφασίζουν το παράλογο. Πρόκειται για τον Λάκη Σάντα, φοιτητή της Νομικής και τον Μανώλη Γλέζο, φοιτητή της Ανωτάτης Εμπορικής, που διακατέχονται από την εμμονή να κατεβάσουν από τον ιερό βράχο το σύμβολο του ναζισμού.

Αρχίζουν, λοιπόν, να ψάχνουν τρόπους για να προσεγγίσουν την κορυφή της Ακρόπολης χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που έχουν περιφράξει το βράχο με συρματόπλεγμα εγκαθιστώντας φρουρά. Έπειτα από ενδελεχή μελέτη σε εγκυκλοπαίδειες, ανακαλύπτουν ένα σπήλαιο, το “Πανδράσειον άντρον”, που ξεκινά από κάποιο σημείο του βράχου και οδηγεί σ’ ένα άνοιγμα δίπλα στο Ερεχθείο. Τις επόμενες μέρες ανεβαίνουν στην Ακρόπολη ως επισκέπτες, κάνοντας επιτόπια κατόπτευση του χώρου και μελετούν τις κινήσεις τους. Είναι η μαγική στιγμή που το παράλογο μετατρέπεται αίφνης σε εφικτό.

Αποφασίζουν το τόλμημα τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου του 1941. Ξεκινούν εφοδιασμένοι με ένα μικρό φακό και ένα μαχαιράκι. Φθάνουν στο συρματόπλεγμα, σαλτάρουν μέσα κι αρχίζουν να σέρνονται προς την είσοδο της σπηλιάς. Για καλή τους τύχη, στη σπηλιά είχαν ξεκινήσει ανασκαφές και υπήρχαν αφημένες σκαλωσιές με μαδέρια. Σκαρφαλώνουν μέχρι το άνοιγμα της κορυφής. Πλησιάζουν προς τον ιστό και όταν φθάνουν σε απόσταση 50 μέτρων, πετούν χαλικάκια, για να διαπιστώσουν τυχόν παρουσία γερμανού σκοπού.

Φρουρός δεν υπάρχει, οπότε μπορούν να συνεχίσουν. Φθάνουν στον ιστό, λύνουν το συρματόσκοινο και τραβούν τη σημαία προς τα κάτω. Εκείνη, όμως, δεν κατεβαίνει, γιατί όντας τεράστια, στερεώνεται σε τρία ακόμα χοντρά σκοινιά. Προσπαθούν να ανέβουν στον ιστό για να την σκίσουν, αλλά το ύψος είναι μεγάλο και αδυνατούν να φθάσουν στην κορυφή. Τότε, ενώ η ώρα περνά, παρατηρούν μέσα στο σκοτάδι ότι τα σκοινιά στερεώνονται με σκουριασμένους κρίκους στα μάρμαρα του εδάφους. Αυτό ήταν! Ξεκολλούν τα συρματόσκοινα από τους κρίκους και…

…η σημαία κατέβηκε.

Σκεφτονται να την πάρουν μαζί τους αλλά είναι τεράστια. Κόβουν, λοιπόν, από ένα κομμάτι ο καθένας, τυλίγουν την υπόλοιπη σε ρολό και την πετούν σε διπλανό ξεροπήγαδο. Κατεβαίνουν απ’ το ίδιο μέρος που ανέβηκαν και σαν να μην τρέχει τίποτε γυρίζουν στα σπίτια τους. Το παράλογο έχει γίνει πραγματικότητα !

Την επαύριο οι Γερμανοί, αλλά και όσοι Αθηναίοι πρόλαβαν να δουν τον άδειο ιστό -η σημαία φυσικά αντικαταστάθηκε αμέσως- δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Παραθέτουμε την ανακοίνωση του γερμανού φρούραρχου της πρωτεύουσας:
«Κατά τη νύχτα της 30ης μέχρι της 31ης Μαΐου, υπεξερέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία, παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι δια της ποινής του θανάτου.»

Το νέο διαδίδεται αστραπιαία σ’ ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το Κάϊρο -όπου εδρεύει το συμμαχικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής- αλλά και το Λονδίνο, αναφέρονται με επαινετικά σχόλια στους έλληνες πατριώτες που αποτόλμησαν το εγχείρημα.

Τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα γίνονται, ωστόσο, γνωστά το 1945, από τον ημερήσιο τύπο.

Η πράξη χαρακτηρίζεται αργότερα ως “η πρώτη αντιστασιακή ενέργεια στην κατεχόμενη Ευρώπη”. Ο Μανώλης Γλέζος, όμως, έχει διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «’Ηδη είχαν ξεκινήσει προσπάθειες αντίστασης από μικρές ή μεγάλες ομάδες. Κάθε προκήρυξη που διανεμόταν, κάθε σύνθημα σε κάποιο τοίχο, πράξεις που ήδη είχαν προηγηθεί, σηματοδοτούσαν την αντίσταση στον κατακτητή…»

Στο σηµείο που υψωνόταν ο ιστός, σήμερα υπάρχει η επιγραφή:«Tη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 οι πατριώτες Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη σηµαία των ναζί κατακτητών από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.Εντοιχίστηκε από την Ενωµένη Εθνική Αντίσταση 1941-1944, το 1982»

apeiranthos.gr

11 Νοεμβρίου 2008:Η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Προέδρου της κ. Δημήτρη Σιούφα, τίμησε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κ. Μανώλη Γλέζο και κ. Απόστολο Σάντα.

Οι δύο αγωνιστές-σύμβολα της Εθνικής μας Αντίστασης κατά των Γερμανών εισβολέων τιμήθηκαν με το αργυρό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων συνοδευόμενο από πάπυρο, ως ένδειξη «ευγνωμοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας» για την ηρωική πράξη της υποστολής της ναζιστικής σημαίας από το βράχο της Ακρόπολης, στις 30 Μαΐου 1941, καθώς και για την προσφορά τους στην Εθνική Αντίσταση. Στους κ.κ. Σάντα και Γλέζο προσφέρθηκε, επίσης, το δίτομο έργο του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα «Ο πόλεμος – Έπος 1940-41», που περιλαμβάνει όλα τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου της εποχής.

Στην τελετή παρέστησαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Γιώργος Σούρλας, Έλσα Παπαδημητρίου, Αναστάσιος Νεράντζης και Γιάννης Δραγασάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Γιάννης Τραγάκης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Ρέππας, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέκος Αλαβάνος, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, η Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Βουλευτής της ΝΔ, κυρία Κρινιώ Κανελλοπούλου, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στάθης Παναγούλης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Νίκος Στεφάνου και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Παπαγιάννης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, στελέχη του Κοινοβουλίου, συγγενείς και φίλοι των τιμωμένων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας είπε τα ακόλουθα:

«Σήμερα η Βουλή των Ελλήνων τιμά δύο από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πατριώτες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Δύο μεγάλους Έλληνες. Και η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί είναι καθυστερημένη. Γιατί 67 χρόνια μετά, η πράξη τους άντεξε στον ποταμό των μεγάλων γεγονότων που μεσολάβησαν. Γιατί η πράξη τους, 67 χρόνια μετά, είναι ακόμα μοναδική, ιστορική και επίκαιρη. Όταν το βράδυ της 30ής Μαΐου 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατέβαζαν την πολεμική σημαία του Τρίτου Ράιχ από την Ακρόπολη, ανέβαζαν ταυτόχρονα νοητά στον Ιερό Βράχο τη σημαία της μακραίωνης Ιστορίας Ελευθερίας των Ελλήνων, δύναμη και παράδειγμα για τους λαούς που αγωνίζονταν για Ελευθερία και Δημοκρατία. Τίποτε δεν ύψωσε το ηθικό του Ελληνικού Λαού τις ώρες της σκλαβιάς όσο η υποστολή εκείνης της σημαίας. Δύο νέα παιδιά εθελοντικά απαρνήθηκαν τη ζωή τους για να προσφέρουν στον Ελληνικό Λαό την πρώτη ανάσα της Αντίστασης και να τιμήσουν την Ιστορία των προγόνων τους. Δεν πιάστηκαν τότε γι’ αυτό, και ο θρύλος των αφανών αγωνιστών έκανε την πράξη ακόμα πιο τραυματική για τον κατακτητή. Πιάστηκαν αργότερα για άλλες αντιστασιακές δράσεις, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, άντεξαν, παραδειγμάτισαν, νίκησαν.

Και δεν είναι μόνο προσωπική η εθνική προσφορά. Είναι και οικογενειακή. Ο αδελφός του Μανώλη Γλέζου, Νικόλαος, εκτελέστηκε για αντιστασιακή δράση με άλλους 90 πατριώτες, τον Μάιο του 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος παρέμειναν σ’ όλη τους τη ζωή αγωνιστές της ιστορίας και των ιδεών τους. Σήμερα, αργοπορημένα, η Βουλή των Ελλήνων τους τιμά. Τιμά τη γενναία πράξη τους που 67 χρόνια πριν τίμησε την Ελλάδα, το Λαό της και την Ιστορία μας. Η Ελλάδα και κάθε Πατρίδα, κάθε Λαός, χρειάζεται στις κρίσιμες ιστορικές ώρες του, ανθρώπους σαν και σας. Σε τέτοιους αγώνες στηρίζεται η Ελευθερία, η Δημοκρατία και κατ’ επέκταση ο Κοινοβουλευτισμός. Η μεγαλύτερη τιμή που γίνεται σήμερα σ’ αυτή την αίθουσα είναι από σας τους δύο προς εμάς τους πολλούς. Είναι ότι έχουμε εμείς την τιμή, τη χαρά και την περηφάνια να σφίξουμε το δικό σας χέρι και να πάρουμε από εκείνη τη δική σας δύναμη που κράτησε και κρατάει την Ελλάδα όρθια!»

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο κ. Απόστολος Σάντας και ο κ. Μανώλης Γλέζος.

Απόστολος Σάντας: «Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Αντιπρόεδροι, κύριοι Βουλευτές, ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στο πρόσωπο το δικό μου και του συναγωνιστή μου Μανώλη Γλέζου, αλλά θα μιλήσω για τον εαυτό μου.

Με τιμάτε σήμερα για την πράξη αυτή, δηλαδή το ότι δεν επιτρέψαμε στο βάρβαρο κατακτητή να βάλει το μισητό σύμβολο, που είχε τρομοκρατήσει ολόκληρη την Ευρώπη, πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου υπήρχαν τα ιερά και τα όσια των προγόνων μας. Τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, που έδωσε τον πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Πήραμε αυτό το μισητό σύμβολο, την πολεμική τους σημαία, τους δώσαμε να καταλάβουν ότι η μάχη δεν τελείωσε, γιατί την προηγουμένη είχε τελειώσει η μάχη της Κρήτης και κομπορρημονούσαν ότι είχαν νικήσει και είχαν καταλάβει και την τελευταία γωνιά της χώρας οι Γερμανοί, και στη συνέχεια, βέβαια, αφού τους πήραμε την πολεμική τους σημαία, εδράσαμε στη μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση και οι δύο, στα χρόνια της κατοχής. Η τιμή όμως αυτή αντανακλά -κι ένα μεγάλο μέρος της αναφέρεται- στους νεκρούς αγωνιστές και τις αγωνίστριες, τα παιδιά των Ελλήνων που έπεσαν στα πεδία των μαχών των αιθέρων και των θαλασσών, αγωνιζόμενα για ανώτερα ιδεώδη, για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και για πολλά περισσότερα ακόμη. Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που μου κάνετε».

Μανώλης Γλέζος: «Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητοί πρώην συνάδελφοι και αγαπητοί προσκεκλημένοι, όπως εξήγησε ο σύντροφός μου, ο Λάκης Σάντας, ο συμβολισμός εκείνης της εκδήλωσης ήταν προφανής. Αλλά πρέπει να κάνουμε αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αλήθειας, δεν ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη. Είχε το συμβολισμό της συνέχειας του αγώνα μας εξαιτίας της ημέρας που έγινε, επίτηδες επιλεγμένης από εμάς, αλλά δεν ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη, όπως συχνά αναφέρεται. Η πρώτη αντιστασιακή πράξη έγινε από έναν μαθητή του Βαρβάκειου σχολείου, που καταγόταν από τη Βυτίνα και μάλιστα από την πατρίδα της μάνας του Λάκη Σάντα. Όλοι οι νέοι τότε λέγαμε, αν είχαμε εμείς όπλα δεν θα έσπαγε το μέτωπο. Μια παρέα συζητούσε, ανάμεσά τους και ο Μαθιός Πόταγας. Συζητούσε γι’ αυτό το γεγονός. Ξαφνικά χάνεται ο Μαθιός Πόταγας και απ’ ότι μάθαμε εκ των υστέρων, πήγε και πήρε το πιστόλι του πατέρα του, πήρε δυναμίτες από τα λατομεία της περιοχής, με στόχο να ναρκοθετήσει το δρόμο, την ώρα που θα περνούσαν οι Γερμανοί πηγαίνοντας από τον Πύργο στην Τρίπολη και να τους πολεμήσει. Τελικά, εμφανίστηκε μία φάλαγγα της γερμανικής μεραρχίας αρμάτων μάχης Αδόλφος Χίτλερ-SS, όπως λεγόταν, και φτάνοντας εκεί, στη δημοσιά έξω από τη Βυτίνα, πετάγεται, άοπλος όμως, ο Μαθιός Πόταγας. Σηκώνει το χέρι του και λέει: Σταματήστε! Δεν θα σκλαβώσετε την πατρίδα μου. Αυτή τη στιγμή είμαι μόνος, αλλά πίσω μου ακολουθεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Ο διοικητής σταμάτησε τη φάλαγγα. Ρωτάει το διερμηνέα τι λέει αυτό το παιδί. Δίσταζε εκείνος, ακόμα οι διερμηνείς δεν είχαν εξοικειωθεί στα μαρτύρια, του λέει όμως ο διοικητής, θα σε σκοτώσω αν δεν μου πεις. Αυτά τα μάθαμε από βοσκούς που παρακολουθούσαν τριγύρω. Και αναγκάστηκε και του είπε τι είπε το παιδί. Τραβάει το αυτόματο ο διοικητής και το εκτελεί. Αλλά δεν έφτασε αυτό. Διέταξε τους στρατιώτες του και πήραν έναν ογκόλιθο και συνέτριψαν το κεφάλι του παιδιού. Δεν έπρεπε να υπάρχουν τέτοια κεφάλια, όταν έχουν τέτοιες ιδέες. Διότι το μήνυμα που έδωσε το παιδί, ο Μαθιός Πόταγας, το κατάλαβε απολύτως ο ναζί αξιωματικός. «Σταματήστε! Δεν θα μας σκλαβώσετε. Με το στρατό, με τη πολεμική σας μηχανή, μπορείτε να μας καταλάβετε. Την ψυχή μας όμως δεν μπορείτε να τη σκλαβώσετε». Και αυτό το γεγονός έγινε 2 Μαΐου 1941, πριν ακόμα κατακτηθεί η Πελοπόννησος, που κατακτήθηκε στις 5 Μαΐου, και πριν κατακτηθεί ολόκληρη η Ελλάδα, με την κατάληψη της Κρήτης στις 31 Μαΐου. Αυτό ήταν το πρώτο γεγονός, είμαστε υποχρεωμένοι να το λέμε, για να μη γίνεται σύγχυση. Αυτή τη στιγμή αποτελεί έπαινο, όχι επειδή γίνεται σ’ εμάς, αλλά επειδή αναφέρεται σε μια αντιστασιακή πράξη, αποτελεί έπαινο της Βουλής, έπαινο του Προέδρου της που ενήργησε αυτόβουλα γι’ αυτή την ενέργεια, αντανακλάται η βούληση ολόκληρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, και θα μπορούσα να κάνω και μία πρόταση. Υπάρχουν πάρα πολλοί αγωνιστές που πέρασαν από τη Βουλή, όλων των παρατάξεων, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Θα μπορούσε η Βουλή των Ελλήνων να αφιερώσει μια ειδική εκδήλωση για τους βουλευτές που υπήρξαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Και πέρα απ’ αυτό, και για όλους τους αγωνιστές που ζουν μοναχοί τους, χωρίς να τους τιμάει κανείς, αποσύρονται από τη ζωή, οδεύουν προς το θάνατο, χωρίς καμιά διάκριση. Αυτούς σκεφτόμαστε, αυτούς θυμόμαστε και θεωρούμε ότι η τιμή που μας κάνετε ανήκει σε αυτούς αποκλειστικά. Ευχαριστώ».

Πηγή:Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ)

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή