Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ( Αρθρα του Σενέρ Λεβέντ)

Δημοσιεύτηκε

στις

Διεξαγάγαμε μελέτες στην Κύπρο φέτος το Μάιο, όπως μας αναθέσατε, και σήμερα έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες μας. Μπορεί να πλήξετε όταν διαβάσετε όλα όσα σημειώσαμε εδώ. Γι’ αυτό να σας μεταφέρουμε από την αρχή το συμπέρασμα το οποίο βγάλαμε. Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για εμάς στην Κύπρο. Η κατάσταση είναι αρκετά ήρεμη. Η δημόσια τάξη είναι τέλεια. Ο λαός του νησιού είναι ήσυχος και μειλίχιος. Δεν συναντήσαμε τίποτα το οποίο θα χαλάσει τα σχέδιά μας και θα διαταράξει την ησυχία μας. Να μην ανησυχείτε.

Μυστική έκθεση για την Κύπρο (1): «Λειώσαμε το κεφάλι του φιδιού»
(Πρόκειται για πρόσφατη μυστική έκθεση για την Κύπρο)

ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Κύριε Πρόεδρε,
Διεξαγάγαμε μελέτες στην Κύπρο φέτος το Μάιο, όπως μας αναθέσατε, και σήμερα έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες μας. Μπορεί να πλήξετε όταν διαβάσετε όλα όσα σημειώσαμε εδώ. Γι’ αυτό να σας μεταφέρουμε από την αρχή το συμπέρασμα το οποίο βγάλαμε. Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για εμάς στην Κύπρο. Η κατάσταση είναι αρκετά ήρεμη. Η δημόσια τάξη είναι τέλεια. Ο λαός του νησιού είναι ήσυχος και μειλίχιος. Δεν συναντήσαμε τίποτα το οποίο θα χαλάσει τα σχέδιά μας και θα διαταράξει την ησυχία μας. Να μην ανησυχείτε.
Διεξαγάγαμε μελέτες και έρευνες και στις δύο πλευρές του νησιού. Μιλήσαμε με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Για να πω την αλήθεια, σαστίσαμε και εμείς με το πόσο πετυχημένοι είμαστε στο θέμα των ΜΚΟ. Ο Σόρος είχε δίκιο τελικά. Θάψαμε στην ιστορία τις κόκκινες επαναστάσεις. Λειώσαμε το κεφάλι του φιδιού. Θα σαστίσετε και εσείς όταν δείτε πώς κάθισαν φρόνιμοι τώρα σαν αρνιά στα εργαστήρια οι αδίστακτοι αριστεροί που κάποτε μας προκαλούσαν πονοκέφαλο. Σημείωσαν μεγάλη επιτυχία οι ειδικοί στους οποίους αναθέσαμε να τους εκπαιδεύσουν. Ξέρετε, οι οργανώσεις στο νησί αποκαλούνταν κάποτε απλά “οργανώσεις”, όπως σε όλα τα άλλα μέρη του κόσμου. Νόμισαν ότι είναι κάτι το εξαιρετικό όταν τους προσθέσαμε μπροστά στο όνομά τους και τη λέξη “πολιτών” μετά από την ευφυή ιδέα του σεβαστού Σόρος. Έπιασε πολύ η δουλειά αυτή. Κατά παράξενο τρόπο, νομίζουν πως άλλαξε ο κόσμος. Κοροϊδεύουν πλέον το μαρξισμό. Λατρεύουν την παγκοσμιοποίηση. Μάλιστα πολλοί από αυτούς, όταν θυμούνται τα παλιά, κτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο λέγοντας “αχ, ξερό μου κεφάλι”. Αν κάποιοι επιχειρήσουν να μιλήσουν για την πάλη των τάξεων πέφτουν πάνω τους και τους προειδοποιούν λέγοντάς τους “άλλαξε πλέον και εσύ μυαλά”. Ειδικά οι Τουρκοκύπριοι έχουν έναν πρωθυπουργό, που άσ’τε, μην ρωτάτε. Ξέρετε τι λέει; Συμφιλίωσε, λέει, το λύκο με το αρνί. Τα υπόλοιπα καταλάβετέ τα μόνος σας.

Κύριε Πρόεδρε,
Αφού αρχίσαμε την αναφορά στο θέμα από την ομάδα των διανοουμένων, ας προσθέσουμε στην έκθεση αυτή ακόμη μερικά σημαντικά σημεία που κατέχουμε σε σχέση με αυτό. Εμείς θεωρούσαμε ότι οι Κύπριοι διανοούμενοι ήταν σκληρά καρύδια. Τελικά, κάναμε λάθος. Άμα κολλήσουν στο γλυκό, όλοι καλάρουν αμέσως. Γι’ αυτό, τα ταμεία ωφέλησαν πολύ. Όσοι διανοούμενοι υπάρχουν στο νησί, μπήκαν στη σειρά για να επωφεληθούν από αυτά τα ταμεία. Ετοιμάζουν πυρετωδώς σχέδια. Με τα χρήματα από τα ταμεία κάποιοι εκδίδουν περιοδικά, κάποιοι άλλοι διοργανώνουν εκθέσεις και κάποιοι κάνουν δικοινοτικές εκδηλώσεις. Οι ομάδες που στέλλουμε στο εξωτερικό είναι πολύ ευχαριστημένες από την κατάστασή τους. Ένα δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο με όλα τα έξοδα πληρωμένα αρκούν για να κάνουν τους πάντες φρόνιμους και υπάκουους. Έτσι κανείς δεν αναμειγνύεται στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Αν βγουν μερικοί τσαπατσούληδες που διαμαρτύρονται για την κατοχή του Ιράκ, κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς κάποιους που να κάνουν λόγο για τον αμερικανικό και τον αγγλικό ιμπεριαλισμό στο νησί. Ακόμη και όσους επιχειρήσουν να αναφερθούν στις Αγγλικές Βάσεις τους αποκαλούν “παλιά μυαλά”. Ή χρησιμοποιούν εκείνη τη δημοφιλή λέξη “περιθωριακοί” με την οποία εμβολιάσαμε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 400 ελληνοκυπριακές οργανώσεις πολιτών. Και γύρω στις 150 τουρκοκυπριακές. Είδατε πώς κατακτήσαμε το κάστρο από μέσα;
Κύριε Πρόεδρε,
Κάποτε ο Χίτλερ έλεγε το εξής για τους Ρώσους: “Δώσε τους βότκα και χαιρετισμό και πάρε την ψυχή τους”! Η τροφή της ψυχής των Κυπρίων είναι οι φουκούδες. Αν άλλωστε διαβάσατε προσεχτικά την έκθεσή μας μέχρι εδώ, θα το έχετε καταλάβει και εσείς. Δεν επιστρέψαμε ακόμη στην πατρίδα. Βρισκόμαστε στην Κύπρο. Με την άδειά σας να τελειώσουμε εδώ προς το παρόν. Αναπαυόμαστε και εμείς… (Η συνέχεια αύριο)

Μυστική έκθεση για την Κύπρο (2): «Κάναμε τρεις διευθετήσεις και πετύχαμε και στις τρεις»

ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Κύριε Πρόεδρε,
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχει ένα τόσο θετικό πολιτικό κλίμα που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Μαζεύουμε τους καρπούς της σταθερής πολιτικής που ακολουθούμε εδώ και χρόνια. Φαίνεται ότι η ιδέα της διχοτόμησης έχει πλέον υιοθετηθεί από όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Και μέσα στους Ελληνοκύπριους και μέσα στους Τουρκοκύπριους. Επιπλέον, τώρα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της είναι οι ίδιοι που κάποτε τάσσονταν πιο πολύ εναντίον της. Όμως, παρά ταύτα δεν πρέπει να βιαστούμε για οποιαδήποτε λύση. Να αφήσουμε να ωριμάσει ακόμα λίγο η ιδέα της διχοτόμησης. Να ταλαιπωρηθούν ακόμα λίγο από τη μη λύση. Να έρθουν σε κατάσταση που να δεχτούν περισσότερα πράγματα. Προς το παρόν έχει οριστικοποιηθεί η διζωνικότητα. Κανείς δεν έχει πλέον ένσταση γι’ αυτό. Το πολύ σε δέκα χρόνια θα δεχτούν και τα δύο ανεξάρτητα ξεχωριστά κράτη. Καθησυχάσαμε τους πάντες όταν απομακρύναμε τον Ντενκτάς στο βορρά και βάλαμε στη θέση του τον Ταλάτ. Η ανακούφιση έγινε μεγαλύτερη όταν ανήλθε στην εξουσία ο Χριστόφιας στο νότο. Τώρα όλοι είναι πολύ αισιόδοξοι και ελπίζουν. Είναι και οι δύο ηγέτες πρώην αριστεροί, αλλά δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό. Η εκμετάλλευση, τα ξένα κεφάλαια, η εθνικοποίηση κλπ. δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα για κανέναν. Δηλαδή, δεν μοιάζουν με εκείνον τον θεότρελο Κάστρο, τον μουρλό Τσάβεζ και το γουρούνι τον Μοράλες. Μια σημαντική πλειοψηφία πιστεύει ότι αυτοί θα φέρουν τη λύση στο νησί. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο σήμερα είναι “τελευταία ευκαιρία”, “παράθυρο ευκαιρίας” κλπ. Υπάρχουν ακόμη και μερικοί βλάκες που λένε από τώρα ότι θα τους δοθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό το κλίμα μπορεί να θεωρηθεί θετικό για εμάς. Διότι κανείς δεν λέει πλέον ότι η υπόθεση αυτή εξαρτάται ουσιαστικά από εμάς. Μας ξέχασαν. Ακόμα και οι ακαδημαϊκοί που θεωρούνται οι πιο σώφρονες και στις δύο πλευρές συμπεριφέρονται σαν να μην έχουμε κανένα απολύτως ρόλο εμείς σε αυτή τη λύση. Ή προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι και εμείς καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες για λύση.
Κύριε Πρόεδρε, Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι παλιά θεωρούσαν εμάς υπεύθυνους για αυτά που συνέβαιναν. Για τη μη λύση και τη διχοτόμηση. Μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού όσοι σκέφτονται τώρα με αυτό τον τρόπο. Ευτυχώς. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι οργανώσεις πολιτών (ΜΚΟ) ωφέλησαν πολύ. Όλοι πείστηκαν ότι εμείς ασκούμε πιέσεις στους ηγέτες για λύση. Δηλαδή, στα μάτια του λαού του νησιού δεν είμαστε πια ένας δεινόσαυρος που εφαρμόζει το διαίρει και βασίλευε. Είμαστε πουλιά της ειρήνης. Περιστέρια της ειρήνης. Γι’ αυτό έχουμε τη γνώμη ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και σαράντα χρόνια. Ο πιο σοφός τρόπος συμπεριφοράς είναι να φαίνεται πως θέλουμε λύση και να τους εμποδίζουμε να φτάσουν σε λύση μεταξύ τους. Μας βοηθούν πολύ σε αυτό το θέμα οι ομάδες των οποίων επικεφαλής είναι οι ακαδημαϊκοί. Σε όλα τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία κατηγορούν τους ηγέτες τους, όχι εμάς. Θεωρούν ότι εμείς δεν είμαστε πια “ο παλιός εαυτός μας”, ότι ο κόσμος έχει πλέον αλλάξει και γίναμε και εμείς μια δύναμη φιλειρηνική με καλή θέληση. Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να καλούμε συχνά σε διεθνή συνέδρια τις ομάδες που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο και να τις τιμούμε.
Κύριε Πρόεδρε,
Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ επιτυχημένες και οι τρεις διευθετήσεις που κάναμε τα τελευταία 45 χρόνια στην Κύπρο. Το 1963 γκρεμίσαμε τη δημοκρατία, χωρίσαμε τη μια κοινότητα από την άλλη και κάναμε τη μερική διχοτόμηση. Το 1974 υλοποιήσαμε τη γεωγραφική διχοτόμηση, η οποία είναι και η πιο σημαντική. Μπορούμε να πούμε άνετα ότι εφαρμόζεται με επιτυχία αυτή τη στιγμή και η τελευταία διευθέτηση που κάναμε το 2004. Ανοίξαμε το δρόμο για την Τουρκία, το μεγάλο μας σύμμαχο στη Μέση Ανατολή. Αν καταφέρουμε να την σπρώξουμε και στην ΕΕ, μπράβο μας. Μείνετε ήσυχος. Αν δεν μας πιστεύετε, ρωτήστε και τους νησιώτες.
(Η συνέχεια αύριο)

Κωδικός άρθρου: 798202
ΠΟΛΙΤΗΣ – 06/06/2008, Σελίδα: 13

Μυστική έκθεση για την Κύπρο (3): «Η Κύπρος είναι μεζές, ταιριάζει και με το ουίσκι»

Κύριε Πρόεδρε,
Σε αυτό το τελευταίο μέρος της έκθεσής μας θεωρήσαμε σωστό να συγκεντρώσουμε τα βασικά θέματα κάτω από μερικές επικεφαλίδες για να μπορέσετε να αντιληφθείτε την κατάσταση στο νησί. Τα υποβάλλουμε πιο κάτω σε γνώση σας:
Ο Τουρκικός Στρατός: Κατέχει υπό τον έλεγχό του το σαράντα περίπου τοις εκατό του νησιού εδώ και 34 χρόνια. Έμμεσα υπάγεται σε αυτόν και η διοίκηση-μαριονέτα που συστάθηκε στο βορρά. Η παρούσα κατάσταση χαρακτηρίζεται ως “κατάπαυση του πυρός”. Ο στρατός έχει την εξουσία να επιληφθεί της κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Αλλά μέχρι τώρα δεν προέκυψε μια τέτοια ανάγκη. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν δοκίμασε καθόλου να ανεξαρτητοποιηθεί από την Τουρκία. Δηλαδή, εδώ δεν προέκυψε κανείς Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, όπως στην Πράγα του 1968. Αν προέκυπτε θα κινούνταν άραγε και εδώ τα τουρκικά τανκ όπως τα σοβιετικά τανκ; Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι αυτό εξαρτάται από τη δική μας έγκριση. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στο βορρά δεν θέλει να φύγει ο στρατός από το νησί. Ο Ντενκτάς τους έπεισε ότι θα τους καταβροχθίσουν σαν χάπι οι Ελληνοκύπριοι, αν φύγει ο στρατός. Τώρα το ίδιο κάνει και ο Ταλάτ. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί είναι πολύ σημαντική από την άποψη και των δικών μας συμφερόντων. Έχουμε την άποψη ότι είναι προς όφελός μας βεβαίως η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί ενόσω διαρκούν προβλήματά μας όπως το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία και ο Λίβανος.
Οι Έποικοι: Εφαρμόστηκε με επιτυχία η μεταφορά πληθυσμού στο νησί που ήταν σημαντικό σκέλος του σχεδίου μας για την Κύπρο. Ο πληθυσμός που μεταφέρεται από την Ανατολία στο νησί από το 1974 κατέστη πολλαπλάσιος των Τουρκοκυπρίων. Επιτεύχθηκε μια εμφανής ισορροπία με τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό. Άλλαξε ο δημογραφικός χαρακτήρας. Αυτή την στιγμή οι δύο βασικές κοινότητες του νησιού είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τούρκοι από την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν στην τρίτη θέση. Όμως, η διοίκηση δεν διαχωρίζει τους Τουρκοκύπριους από τους ερχόμενους από την Τουρκία, λέγοντας πως “Τούρκος φεύγει Τούρκος έρχεται”. Η πολιτική βούληση στο βορρά πέρασε στα χέρια των εκ Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό. Με τον καιρό συνήθισαν σε αυτό και οι Ελληνοκύπριοι. Το έχουν χωνέψει. Αποδέχτηκαν από τώρα την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων στο νησί. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που προτάσσουν τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα και υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το νησί ο πληθυσμός από την Τουρκία.
Το Περιουσιακό: Ήταν πολύ πετυχημένη η κίνηση που κάναμε όταν ανοίξαμε τις πόρτες μόλις 29 χρόνια μετά το διαμελισμό του νησιού το 1974. Όλοι, επωφελούμενοι αυτής της ευκαιρίας, έτρεξαν αμέσως να δουν τις περιουσίες τους. Αλλά, πλέον έγινε ό,τι ήταν να γίνει. Είχε πετάξει το πουλί, δηλαδή. Δεν είχε απομείνει τίποτα πλέον από τις περιουσίες πολλών από αυτούς. Μετά το 2003 υπήρξε μεγάλη μείωση στον αριθμό εκείνων που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στους παλιούς τους τόπους. Αυτή η απελπισία έκανε πολλούς να δεχτούν αποζημίωση. Η ανταλλαγή ή η αποζημίωση έβαλε την τελευταία της σφραγίδα στη διχοτόμηση. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που πετύχαμε πιο πολύ.
Το Βαρώσι: Το Βαρώσι που πέρασε στα χέρια του τουρκικού στρατού το 1974 είναι μια από τις πιο ελκυστικές γωνιές του νησιού. Είναι κλειστό από την εισβολή και εντεύθεν. Τα φίδια και οι νυφίτσες κυκλοφορούν ελευθέρα στην πόλη. Η τουρκική πλευρά το κρατάει στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό ατού εδώ και 34 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πίεση από τους Τουρκοκύπριους προοδευτικούς για παράδοση της πόλης στους παλιούς της κατοίκους ή για άνοιγμά της για εγκατάσταση υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ. Οι δε φωνές που επιμένουν γι’ αυτό στην ελληνοκυπριακή πλευρά ακούγονται πολύ αδύναμες. Ούτως ή άλλως, στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει σοβαρό κίνημα κατά της τουρκικής κατοχής στο νησί, όπως παλιά. Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνουν “Κατακλυσμό” με τους Τουρκοκύπριους και γιορτάζουν κάτω από την σκιά των βομβαρδισμένων ξενοδοχείων του Βαρωσιού.
Τα Εβραϊκά Κεφάλαια: Αυτή είναι μια από τις πιο θετικές εξελίξεις για εμάς. Οι πλούσιοι Εβραίοι φίλοι μας παίρνουν στα χέρια τους το βορρά όλο και πιο πολύ. Πιστεύουμε ότι αν τους υποστηρίξουμε περισσότερο στις προσπάθειές τους αυτές, θα βγούμε και εμείς πιο κερδισμένοι.
Ναρκωτικά, Βρόμικο Χρήμα κλπ: Το νησί είναι μια μοναδική γέφυρα στο ρόλο του διαμετακομιστικού κέντρου. Είμαστε εξαιρετικά κερδισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορεί να επέμβει η Ιντερπόλ και το διεθνές δίκαιο στο βορρά με τη δικαιολογία ότι δεν αναγνωρίζεται. Ξέρετε, πάντα χρειαζόμασταν τέτοια παράνομα κομμάτια γης. Μπορούμε να στέλλουμε στο βόρειο τμήμα του νησιού τους ανθρώπους μας οι οποίοι αποκαλύπτονται σε κάποιες χώρες. Άλλωστε, υπάρχουν και μερικοί που προστατεύονται με επιτυχία και τώρα εκεί.
Κύριε Πρόεδρε,
Μπορείτε να επιλέξετε την Κύπρο για διακοπές. Διαθέτει θάλασσα, αμμουδιά, ήλιο και μπόλικους μεζέδες.

Κωδικός άρθρου: 798814
ΠΟΛΙΤΗΣ – 09/06/2008, Σελίδα: 6

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή