Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Έποικοι, ο μη ένστολος τρίτος Αττίλας

Δημοσιεύτηκε

στις


Έποικοι, ο μη ένστολος τρίτος Αττίλας
Το στρατηγικό σχέδιο ταχυρρύθμου δημογραφικής ανατροπής, που έθεσε σ’εφαρμογή η Άγκυρα μόλις εμπεδώθηκαν οι πρώτες κατοχικές δομές, αν δεν αντιμετωπιστεί θα έχει αναπόδραστες και κυρίως μή αναστρέψιμες συνέπειες

Το κρισιμότερο τελικά ερώτημα όσον αφορά το Κυπριακό, δεν είναι τόσο ποια λύση και πότε θα βρεθεί, (εάν τελικώς βρεθεί) αλλά κυρίως για ποιους. Και ποιοι επομένως θα είναι αυτοί, που στα πλαίσια των προαγόμενων συμβιβασμών, θα μπορέσουν να την επιμερισθούν και να την αναγάγουν σε πλαίσιο βιώσιμου συνεταιρισμού. Γιατί όταν μιλάμε για ομοσπονδία, μιλάμε για συνεταιρικό μόρφωμα. Που απαιτεί δικλίδες ασφαλείας και δυναμικές βιωσιμότητος, για να έχει διάρκεια και προοπτική.
Το ερώτημα μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται παράδοξο. Και ρητορικό. Δεν είναι όμως τέτοιο. Είναι αντιθέτως ουσιαστικό και με δραματικές παραμέτρους. Όταν δηλαδή σήμερα και με βάση επιβεβαιωμένα στοιχεία, οι γηγενείς Τ/Κύπριοι (ως το άλλο υποτίθεται σκέλος της υπό αναζήτησιν κρατικής συμπράξεως) δεν ξεπερνούν το 30%-35% εκείνων με τους οποίους ως ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμβιώσουμε. Και εναρμονιζόμενοι με τα νέα δεδομένα, να συμμερισθούμε το δικοινοτικό κράτος, ως φυσικοί εταίροι. Φυσικοί με την έννοια των αυτοχθόνων. Κάτι που σήμερα δεν ισχύει καθόλου, για την μια τουλάχιστον πλευρά της διαφοράς.
Γιατί από την επιούσαν της εισβολής και μόλις εμπεδώθηκαν οι πρώτες κατοχικές δομές, η Άγκυρα έθεσε σ’ εφαρμογή στρατηγικό σχέδιο ταχυρρύθμου δημογραφικής ανατροπής. Που σκοπούσε, όχι απλώς σε αλλαγή των πληθυσμιακών μεγεθών σε βάρος της Ε/Κυπριακής πλευράς, αλλά πρωτίστως σε άρδην ποσοτική, αλλά και ποιοτική διαφοροποίηση της ίδιας της τ/κυπριακής κοινότητος. Προκειμένου: Αφενός να την ελέγχει πολιτικά, μεταλλάσσοντας τις εγγενείς της ιδιαιτερότητες. Και αφετέρου να την αναβαθμίσει πληθυσμιακά, υπερβαίνοντας τα μειονοτικά της χαρακτηριστικά, με απώτερο και προφανή στόχο, να αιτιολογηθούν απαιτήσεις ζωτικού χώρου. Κι εδώ ακριβώς ενεδρεύει ο μείζων κίνδυνος για τον Ελληνισμό.
Αυτές οι ταχύρρυθμες μεταλλάξεις στην τ/κυπριακή κοινότητα, έχουν εντόνως και κατ’ επανάληψιν εκτεθεί και καταγγελθεί από ηγετικούς παράγοντες των ιδίων των Τ/Κυπρίων, ενώ επεβεβαιώθησαν σε όλη τους την έκταση από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οποίου κι ενέκρινε ιστορικό ψήφισμα, προτείνοντας μάλιστα (το 1992)
διεξαγωγή απογραφής υπό τη δική της επίβλεψη. Πράγμα που όμως δεν έγινε, με παρέμβαση άλλων κέντρων (προεξάρχοντος του βρετανικού παράγοντος) που δεν ήθελαν να οχλείται η Τουρκία. Με προβολή της εκβιαστικής απειλής, ότι εάν οι Έλληνες επέμεναν, τότε θα κατέρρεαν οι διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού!
Συνήθης τακτική. Και βάναυση πρακτική. Που ακύρωνε και αυτήν και άλλες ομοιότυπες παρεμβάσεις Διεθνών κι Ευρωπαϊκών κυρίως Σωμάτων, για την αναίρεση των τουρκικών αυθαιρεσιών.
Ο εποικισμός λοιπόν συνεχίστηκε απρόσκοπτα κι επιταχύνθηκε μέσα στη δεκαετία του ’80, με αποτέλεσμα να αποβεί ο μη ένστολος Τρίτος Αττίλας. Που ανενόχλητος προελαύνει (ακόμη και τώρα) προδιαγράφοντας ακόμη ζοφερότερες μέρες και αδυσώπητες προοπτικές για την Κύπρο και τον Ελληνισμό της. Γιατί τι θα συμβεί, όταν σήμερα και με βάση τα όσα γράφουν έγκυροι Τ/Κύπριοι αναλυτές και αρθρογράφοι:
?Σε κάθε πέντε Τ/Κυπρίους που συναντά ένας στα κατεχόμενα, οι τρεις είναι Τούρκοι έποικοι (κουβαλητοί κατά τους ντόπιους) εξ Ανατολίας! Κάτι που τελικά διεμβολίζει την άλλη κοινότητα και ως προς τους δημογραφικούς αριθμούς και όσον αφορά την ταυτότητα και τα πολιτισμικά ιδιαιτέρως χαρακτηριστικά της.
Οι ψυχροί (και στυγνοί) αριθμοί, αποτελούν τους εύγλωττους δείκτες όσων συμβαίνουν. Και τα οποία συνθέτουν τη δημογραφική αλχημεία, μεταβάλλοντας σε κακοήθη νεοπλασία τον εποικιστικόν όγκο, στο σώμα της Τ/Κυπριακής κοινότητος αφ’ ενός και της Ε/Κυπριακής κατά προέκταση. Διότι αυτή τη στιγμή και με βάση επίσημους υπολογισμούς του αρμοδίου Κυπριακού Τμήματος Στατιστικής:
Οι γηγενείς Τ/Κύπριοι δεν ξεπερνούν τις 80.000, αποτελώντας μόλις και μετά βίας το 35% του πληθυσμού των κατεχομένων περιοχών. Και άρα των πολιτών του ψευδοκράτους, που θα αποβεί σε οποιαδήποτε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσεως, ένα των συνιστώντων σκελών της.
Στο σύνολο του νομίμου κυπριακού πληθυσμού (ολόκληρης δηλαδή της Κύπρου) οι πραγματικοί Τ/Κύπριοι συνιστούν τελικά το 10%-11%, από 18% που φυσιολογικά ήσαν πριν ο Αττίλας αναλάβει «να τους σώσει»!
Ο αριθμός των εποίκων ξεπερνά (με τους μετριότερους υπολογιμοιύς της τελευταίας τριετίας) τις 180.000. Και σε αυτούς βεβαίως δεν διαλαμβάνονται οι άνδρες των κατοχικών δυνάμεων, που ξεπερνούν τις 37.000. Και των οποίων οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, αποκτούν de facto -εάν το επιθυμήσουν- την «ιθαγένεια» του καθεστώτος. Με όλα όσα προνομιακώς άλλα προνοούνται για αυτούς. Όπως περιουσίες Ε/Κυπρίων, ως μέρισμα της λαφυραγωγίας.
Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι όμως ούτε οι τελικοί, ούτε κυρίως οι πραγματικοί. Γιατί -σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, και όσα κατά καιρούς γράφονται ακόμη και σε τ/κυπριακά φύλλα- στα κατεχόμενα σήμερα, υπάρχει ένα πληθυσμιακό μέγεθος, που ήδη τείνει να ξεπεράσει κατά πολύ τις 400.000!
Παρόλο που επίσημα, οι «πολίτες» του κατοχικού μορφώματος, είναι 270.000. Κι αυτό προκύπτει από τους «εκλογικούς καταλόγους» και άλλα συναφή στοιχεία που το καθεστώς δημοσιοποιεί. Τα οποία και απορρέουν υποτίθεται, από «επίσημη απογραφή» που διενεργήθηκε. Τα στοιχεία της οποίας όμως δεν αποκαλύπτονται όσον αφορά τουλάχιστον απόλυτους αριθμούς.
Το θέμα είναι μεν τραγικό για τους Τ/Κυπρίους. Αποβαίνει όμως αυτονοήτως για τον Ελληνισμό της γεωπολιτικά κρεουργημένης Κύπρου, δραματικότερο. Γιατί πέραν του πόσο και πώς αυτά τα δεδομένα επιδρούν στη διαχείριση του Κυπριακού από πλευράς Τουρκίας, εκείνο που αποβαίνει κυριολεκτικώς κρίσιμο, συμπτύσσεται στο αδυσώπητο ερώτημα:
Ποιους τελικά θα έχουμε απέναντί μας; Και με ποιους και πώς (κι επομένως για πόσο) θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεταιρικής συνάφειας και βιωσίμου διαχειρίσεως των λεπτών ισορροπιών που θα προκύψουν;
Η οποιαδήποτε λύση, θα είναι για την κοινότητα του 18% που με τη μαζική μετανάστευση έχει συρρικνωθεί στο κάπου 12%; Ή για μια κοινότητα του 27% ή και 30%, όπως την διαμορφώνουν σιωπηλά οι τουρκικές αλχημείες;
Όταν μάλιστα πέραν αυτών, υπάρχει ένας ακόμη δυσμενέστερος συντελεστής. Όχι αστάθμητος. Και αντιθέτως με βέβαιη την ανάδυσή του στο άμεσο μέλλον, ως κρίσιμος δημογραφικός καταλύτης: Οι Τ/Κύπριοι της διασποράς. Τους οποίους οι τουρκικοί μηχανισμοί, ανεβάζουν (αυθαιρέτως βέβαια) στο ένα σχεδόν εκατομμύριο! Τ/Κύπριοι μετανάστες στη Βρετανία και στην Αυστραλία κυρίως, αλλά και κατάλοιπα που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι κατέφυγαν λόγω αποικιακής καταπιέσεως στην ίδια την Τουρκία! Και οι οποίοι με βάση κάποια Βρετανικά αποικιογρατικά έγγραφα, ανήρχοντο στη δεκαετία του ’50, σε κάπου 250.000!
ΚΑΜΙΑ σημασία δεν θα έχει πλέον οτιδήποτε γίνει στο Κυπριακό, εφόσον η πτυχή της δημογραφικής αλλοιώσεως, που άγει ευθέως (και μεσοπροθέσμως) προς Αλεξαδρεττοποίησιν δεν αντιμετωπισθεί. Γιατί αυτή αναμφιβόλως είναι ο επελαύνων Τρίτος (και τελικός) Αττίλας με αναπόδραστες και κυρίως μή αναστρέψιμες συνέπειες.
Όπου Αλεξανδρεττοποίηση, σημαίνει την επανάληψη της δοκιμασμένης τουρκικής στρατηγικής, με την οποίαν η Άγκυρα με την ίδια μέθοδο, υφάρπασε από τη Συρία, το σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας. Κάτι που η Δαμασκός μέχρι προ διετίας δεν είχε αποδεχθεί. Αλλά που σήμερα το έχει και χωνέψει και νομιμοποιήσει.
80.000
Οι γηγενείς Τ/Κύπριοι, αποτελούν το 35% του πληθυσμού των κατεχομένων περιοχών. Στο σύνολο του νομίμου κυπριακού πληθυσμού (ολόκληρης δηλαδή της Κύπρου) το 10%-11%!
180.000
Οι έποικοι, και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι άνδρες των κατοχικών δυνάμεων, που ξεπερνούν τις 37.000. Και των οποίων οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, αποκτούν de factoεάν το επιθυμήσουν-την «ιθαγένεια» του καθεστώτος.
ΕΡΕΥΝΑ Τ/ΚΥΠΡΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ
ΓΙΑ να γίνει κατανοητό και το μέγεθος του επιχειρούμενου δημογραφικού βιασμού και οι αντιδράσεις των Τ/Κυπρίων, αρκεί να αναφερθεί το γεγονός επίσημης έρευνας της Οργανώσεως Τ/Κυπρίων Διδασκάλων (ΚΤΟS) που διενεργήθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα. Και τα ευρήματα της οποίας είδαν το φως στο σύνολο του Τ/Κυπριακού Τύπου, παρά τις παρεμβάσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν τον αριθμό των μαθητών στη δημόσια Στοιχειώδη Εκπαίδευση.
Ο πρόεδρος των Τ/Κυπρίων διδασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, ανέφερε σχετικά με τα στοιχεία της έρευνας, ότι: «Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξοντώσεως των Τ/Κυπρίων με τη μαζική μεταφορά κι εγκατάσταση Τούρκων από την Ανατολία. Κάτι που αναμένεται μάλιστα να εντατικοποιηθεί, για να προλάβει γεγονότα».
Η εφημερίδα «Άφρικα» γράφει -με την υπογραφή του εκδότου της- ότι: «Αυτή τη στιγμή ως Τ/Κύπριοι έχουμε απομείνει μόλις το 34%, αποτελώντας το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των κατεχομένων, με τάσεις καταθλιπτικότερης μειώσεως. Ώστε στην επόμενη δεκαετία με δυσκολία θα κρατηθούμε στο 20%»!
>>δολοφονια
ΠΡΟ ετών, εδολοφονήθη από τα όργανα της ΜΙΤ (και του Ντενκτάς) ο πρώην διευθυντής του «Τμήματος Μεταναστεύσεως», του ψευδοκράτους, όταν απεκάλυψε με σειρά άρθρων του, στοιχεία της εποικιστικής επιχειρήσεως, η οποία είχε εισέλθει στην κύρια κι επιθετικότερη φάση της.
•Ταχύρρυθμες μεταλλάξεις στην Τ/Κυπριακή κοινότητα.
•Οι ψυχροί αριθμοί, συνθέτουν τη δημογραφική αλχημεία, μεταβάλλοντας σε κακοήθη νεοπλασία τον εποικιστικόν όγκο.
•Σε κάθε πέντε Τ/Κυπρίους οι τρεις είναι Τούρκοι έποικοι.
•Ορατός ο κίνδυνος της Αλεξανδρεττοποιήσεως, της δοκιμασμένης τουρκικής στρατηγικής, με την οποίαν η Άγκυρα με την ίδια μέθοδο, υφάρπασε από την Συρία, το σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας.
•Προδιαγράφονται ακόμη ζοφερότερες μέρες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό της.
•Δεν είναι δυνατό, να αναζητούνται ρυθμίσεις, πριν προσδιορισθούν αυτές οι πληθυσμιακές συντεταγμένες.
»22.996 μαθητές »37% είναι Τούρκοι υπήκοοι »34% έχουνγονείς με ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας »19% έχουν γονείς με τουρκική και «τ/κυπριακή ιθαγένεια» »9% ένας από τους δυο γονείς είναι με ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ας αφυπνιστούμε πριν είναι πολύ αργά
Φωτογραφία
Αναφέρω παρενθετικά (κι ενδεικτικά)
επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Αντονι Ήντεν, που διεβιβάσθη στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, με την οποία τον πληροφορούσε σχετικά ότι: Ναι μεν οι Τ/Κύπριοι είναι όντως μειονότης στην Κύπρο έναντι των Ελλήνων, αλλά «υπάρχουν στην Τουρκία Τ/Κύπριοι της τάξεως του ενός τετάρτου του εκατομμυρίου»! Κι αυτό, όταν ο Αϊζενχάουερ, ανέφερε ότι μάλλον φαίνεται να έχουν δίκαιο οι Έλληνες της Κύπρου, αφού αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Οπόταν και ο βρετανικός δόλος, έσπευσε να εκτρέψει και να εξουδετερώσει την αμερικανική αμφιθυμία, όσον αφορά το πρόβλημα.
Κι ενώ μπορεί αυτό να ανάγεται στην δεκαετία του ’50, πλην όμως η Άγκυρα το ανέσυρε και μαζί με άλλα έγγραφα τα κατέθεσε στην Επιτροπή Προσφύγων της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, προετοιμάζοντας το έδαφος, για τα επόμενα βήματα των δημογραφικών ανατροπών που θα επιχειρούσε.
Δεν είναι λοιπόν νοητό (και δυνατό) να αναζητούνται ρυθμίσεις, πριν προσδιορισθούν αυτές οι πληθυσμιακές συντεταγμένες. Ώστε δηλαδή αυτό που τυχόν επιτευχθεί να είναι συμβατό με λογική αποκατάσταση των πληθυσμιακών δεδομένων. Και ασφαλώς με άλλες προϋποθέσεις και προοπτικές λειτουργικής βιωσιμότητος.
Διότι: Τι θα συμβεί, εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν αίφνης σε λύσεις για τα βασικά ζητήματα και αφήσουν τελευταίο το θέμα των εποίκων; Οπόταν και: Είτε η Ε/Κυπριακή πλευρά θα επιμείνει σε αποχώρηση αυτών των εμβολίμων πληθυσμιακών στοιχείων. Έναντι όμως του ενδεχομένου να καταρρεύσουν τα συμφωνηθέντα. Κάτι που θα προβάλλεται από την κατοχική πλευρά, ως εκβιαστικός μοχλός. Είτε αντιθέτως «θα το καταπιούμε», με όλες τις συνέπειες. Και οι συνέπειες θα αποβούν εκ των πραγμάτων μοιραίες. Κατ’ ακρίβειαν ολέθριες. Καθώς εάν αυτό συμβεί, τότε θα έχει αρχίσει για την Κύπρο η αντίστροφη μέτρηση. Έστω και αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Γιατί αυτό επενεργεί αθορύβως. Οδηγώντας σε συνθήκες οριστικής πλέον πληθυσμιακής ανατροπής. Με τη φοβερή στρατηγική πίεση του όμορου τουρκικού όγκου. Και με την εμπέδωση τέτοιων αριθμών, που θα αποβούν προγεφυρώματα αιτιολογήσεως γενικοτέρων διεκδικήσεων. Κι εφαλτήρια που θα επισπεύσουν τερματικές πλέον εξελίξεις.
Αυτά δεν είναι κασσανδρολογήματα. Εάν επισημαίνουμε το γεγονός, είναι για να διαβιβάσουμε κατά εντονότερο τρόπο κάποια σήματα κινδύνου. Που να μας αφυπνίσουν. Γιατί όταν το 18% αποβεί έστω και μόνον 30% που φαίνεται ότι δυστυχώς είναι σήμερα και όταν αυτός όλος ο εμβόλιμος όγκος αποκαλείται πληθυσμός «μεταναστών» (παρανόμων έστω) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε:
ΠΡΩΤΟΝ: Θα είναι πολύ αργά και κυρίως πολύ δύσκολο να τον απαλλαγούμε. Όταν μάλιστα και από πλευράς μας υπάρχει δημόσια παραδοχή, ότι «κάποιοι θα μας μείνουν». Ως αποτέλεσμα πέραν άλλων, συνάψεως μεικτών γάμων. Και βεβαίως όσοι αποδεδειγμένως έχουν γεννηθεί εδώ μετά την «μετανάστευση» των γονέων των. Πράγμα που για μας θα είναι υπό οιεσδήποτε συνθήκες, καταλυτικό.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Όσο θα ανέρχεται και θα γίνεται ανεκτός ο πληθυσμιακός αυτός όγκος, τόσο η απαίτηση για περισσότερο «ζωτικό χώρο» και θα εκδηλώνεται και θα αιτιολογείται. Και αν αυτό δεν το επιμετρήσουμε καλά (με τις αναπαραγόμενες του συνέπειες) τόσο το χειρότερο για μας. Γιατί από πλευράς τρίτων δυνάμεων, δεν φαίνεται ούτε ανησυχίες να υπάρχουν, ούτε ιδιαίτερες αμφισβητήσεις να διατυππώνονται για αυτό τον δημογραφικό βιασμό.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή