Ακολουθήστε μας

BRIC

Ινδία: Οι “φτωχοί” μουσώνες απειλούν την οικονομική ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε

στις


Του Abhrajit Gangopadhyay

Νέο Δελχί (Dow Jones)– Το ασυνήθιστα άνυδρο ξεκίνημα της περιόδου των μουσώνων στην Ινδία απειλεί να πλήξει την αγροτική παραγωγή, σε μια οικονομία της οποίας η ανάπτυξη ακόμη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις αγροτικές περιοχές.

Η κάτω του φυσιολογικού απόδοση της συγκομιδής έχει βαρύνουσα σημασία για μια οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται στην αρχή της, καθώς οδηγεί ψηλότερα τις τιμές των τροφίμων, ασκώντας περαιτέρω πίεση στον κυβερνητικό προϋπολογισμό και δημιουργώντας περιπλοκές στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αναθερμάνει την οικονομία χωρίς να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Μετά τον πιο άνυδρο Ιούνιο των τελευταίων 83 ετών, τέσσερις από τις 28 επαρχίες της Ινδίας έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε κατάσταση ξηρασίας. Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας με το μεγαλύτερο πληθυσμό Uttar Pradesh, η οποία θεωρείται ως η σημαντικότερη περιοχή ρυζιού και ζαχαροκάλαμων, έχει πληγεί από την ανομβρία.
Το επίπεδο των βροχοπτώσεων από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 22 Ιουλίου ήταν κατά 19% χαμηλότερο από το φυσιολογικό, με τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις για την υγρή περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθούν στο 93% του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, επίπεδο που δεν συνιστά ασυνήθιστα μεγάλη απόκλιση. Ωστόσο η κατανομή μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά ανώμαλη, με ορισμένες περιοχές να πλημμυρίζουν και άλλες να έχουν ξηρασία.
Οι μουσώνες της περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου είναι καταλυτικοί για τις καλοκαιρινές σοδειές, συμπεριλαμβανομένων του ρυζιού και των ζαχαροκάλαμων καθώς το 60% των χωραφιών “τρέφονται” με βροχή. Αν οι βροχοπτώσεις παραμείνουν σποραδικές το Σεπτέμβριο, οι αποδόσεις των χειμερινών σοδειών όπως του σιταριού είναι πιθανό να επηρεαστούν, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Πρόκειται για μια πρόκληση, για μια χώρα που τα δύο τρίτα των 1,1 δισ. κατοίκων ζουν σε χωριά και αγροτικές περιοχές και αθροίζουν το 18% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η αγροτική ζήτηση αποτελεί πάνω από το μισό της εγχώριας κατανάλωσης, συνεπώς κάθε αρνητική επίδραση στα εισοδήματα των αγροτών θα επιφέρουν πλήγμα στη ζήτηση όλων των αγαθών, από το πετρέλαιο και τις μηχανές έως τα σαπούνια και το χρυσό, με αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή αναφορικά με τους κινδύνους, ωστόσο δεν έχει ακόμη σημάνει συναγερμό. Το γεγονός αυτό πιθανώς αντανακλά την πεποίθηση ότι τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων από την μειωμένη συγκομιδή.
“Είναι πρώιμο να φτάνουμε σε καταστροφικά συμπεράσματα, ενώ είναι καλύτερα να περιμένουμε να δούμε αν οι βροχοπτώσεις επανέλθουν”, δήλωσε ο Arvind Virmani, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.
Παρόλα αυτά οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν τους κινδύνους στις προβλέψεις τους για την οικονομία, η οποία παρέμεινε μία από τις πιο ανθεκτικές της Ασίας απέναντι στην παγκόσμια πιστωτική κρίση χάρη στη σχετικά μικρή εξάρτηση της από τις εξαγωγές.
Η ισχυρή αγροτική ζήτηση έχει βοηθήσει στην απορρόφηση των κραδασμών από την παγκόσμια ύφεση, με την επέκταση της οικονομίας της Ινδίας να ξεπερνά όλους τους ανταγωνιστές στην περιοχή εκτός από την Κίνα. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 6,7% το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι του 9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη μεταξύ 6,25% και 7,75% στο τρέχον έτος ωστόσο μια φτωχή συγκομιδή μπορεί να θέσει την πρόβλεψη εν αμφιβόλω.
“Αν η συνολική υποχώρηση των βροχοπτώσεων περιοριστεί στο 20%-25%, η αύξηση του ΑΕΠ της Ινδίας θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο -5% στο τρέχον οικονομικό έτος,” δήλωσε ο Mridul Saggar, επικεφαλής οικονομολόγος της Kotak Securities.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο μέχρι στιγμής ξηρός καιρός προμηνύει ανάλογη συνέχεια. Οι δυνατές βροχοπτώσεις της περασμένης Τρίτης έπληξαν τη βόρεια επαρχία του Punjab, η οποία συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες επαρχίες παραγωγής ρυζιού, βάζοντας τέλος στην περίοδο ξηρασίας. Οι μουσώνες του περασμένου έτους αναθερμάνθηκαν αργότερα βοηθώντας την αγροτική παραγωγή να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,6%.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής 4% όταν ανακοίνωσε τον πρϋπολογισμό τον περασμένο μήνα, ωστόσο η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα χαμηλά επίπεδα των βροχοπτώσεων θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη μεταξύ 1,5% και 2%.
Ενδεχόμενη πτώση του αγροτικού κλάδου θα ασκούσε πιέσεις στην κυβέρνηση να αντιδράσει με μέτρα στήριξης, αν και ήδη έχει προβλήματα με το δημοσιονομικό έλλειμμα να τοποθετείται στο επίπεδο-ρεκόρ του 6,8% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.
“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβλέψει το πρόβλημα και παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κίνητρα για τους αγρότες, διογκώνοντας τα πακέτα των επιδοτήσεων,” υποστήριξε ο Shubhada Rao, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Yes Bank.
Η προοπτική των υψηλότερων τιμών
Μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι η αύξηση του πληθωρισμού.
Ο δείκτης τιμών χονδρικής- ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού- μειώθηκε 1,17% την εβδομάδα έως τις 17 Ιουλίου, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Ωστόσο οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επανεμφανιστεί το Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξημένες τιμές των τροφίμων παραμένουν δυσάρεστες, ενώ η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου αναδύεται στην οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα, Reserve Bank of India τοποθετεί τον πληθωριμσό στο 4% στο τέλος του οικονομικού έτους στις 31 Μαρτίου. Ο Jahangir Aziz, επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan Chase στην Ινδία, θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την εξεταζόμενη περίοδο αν οι βροχοπτώσεις των μουσώνων δεν αυξηθούν.
Η Ινδία δεν διατηρεί μεγάλα αποθέματα ελαιούχων σπόρων και ενδέχεται να πρέπει να καταφύγει σε εισαγωγές, γεγονός που πιθανώς να κοστίσει έως και 0,4% του ΑΕΠ, τόνισε. Οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις έχουν ωθήσει ορισμένους αγρότες να στραφούν σε χονδρόκοκκα δημητριακά που αντέχουν σε χειρότερες συνθήκες αντί για ρύζι. Η καλοκαιρινή συγκομιδή ρυζιού της Ινδίας μειώθηκε περίπου 21% μεταξύ της 1ης Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στα 11,5 εκατ. εκτάρια έναντι της περσινής περιόδου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Sharad Pawar, δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ότι έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών και ρυζιού κατώτερης ποιότητας για ένα χρόνο λόγω των “φτωχών” μουσώνων. Εξάλλου η κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές των προμηθειών για ορισμένες θερινές σοδειές όπως το ρύζι κατά 500 ρουπίες ανά μετρικό τόνο για να ενισχύσει τις σπορές, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι τιμές της ζάχαρης και του τσαγιού έχουν αυξηθεί 30%, των οσπρίων 17% και των δημητριακών 12% έναντι των αντίστοιχων περσινών επιπέδων, όπως δήλωσε ο Rohini Malkani της Citigroup συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να μπορεί να περιορίσει τη σημαντική αύξηση των τιμών των τροφίμων, δεδομένων των μεγάλων αποθεμάτων ρυζιού και σιτηρών από προηγούμενες “πλούσιες” σοδειές και των ικανοποιητικών αποθεμάτων ξένων νομισμάτων για εισαγωγές.
Πηγή capital.gr

BRIC

Το πρώτο forum των BRICS+ στη Νότια Αφρική τον Δεκέμβριο

Δημοσιεύτηκε

στις

Πόσα νέα κράτη θα ενταχθούν στο μπλοκ

Οι χώρες που σκοπεύουν να ενταχθούν στο μπλοκ είναι μεταξύ άλλων η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος 
Κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Νέο Δελχί για το κράτος δικαίου στην Ινδία, τα κράτη – μέλη της ομάδας των BRICS συμφώνησαν να διοργανώσουν ένα forum στη Νότια Αφρική, δήλωσε ο Alexei Klishin, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Υποστήριξης των Διαδικασιών Περιφερειακής Ενσωμάτωσης με τη Συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μέλος του Προεδρείου του Ρωσικού Δικηγορικού Συλλόγου.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε προηγουμένως συμφωνήσει με τις αντιπροσωπείες των χωρών μελών BRICS ότι θα πραγματοποιήσουμε ένα νομικό forum, BRICS Plus τον Δεκέμβριο στη Νότια Αφρική.
Σε αυτό το φόρουμ, πιστεύω ότι θα συζητήσουμε τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης νομικών διαφορών όσον αφορά την τράπεζα των BRICS (New Development Bank)», επισήμανε.
Ο Klishin σημείωσε ότι σχεδιάζεται να προσκληθούν νέα μέλη του συνδέσμου BRICS Plus σε αυτή τη συνάντηση.
«Σε μια τέτοια διευρυμένη μορφή, σχεδιάζουμε να συναντηθούμε για πρώτη φορά..
Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι θα συμφωνήσουμε για την ημερήσια διάταξη αυτής της συνάντησης μέχρι τα τέλη Μαΐου», πρόσθεσε σε συνέντευξη με δημοσιογράφους.

H Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία μιας Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας στο πλαίσιο των BRICS ελήφθη το 2013 σε μια σύνοδο κορυφής στο Durban της Νότιας Αφρικής .
Το 2014, στην επόμενη σύνοδο κορυφής στην πόλη Fortaleza της Βραζιλίας , υπογράφηκε συμφωνία για την τράπεζα. Η επίσημη έναρξη των εργασιών της δόθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών της τράπεζας στις 7 Ιουλίου 2015 στη Μόσχα . Κύριος στόχος του ινστιτούτου είναι η χρηματοδότηση έργων υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες μέλη των BRICS και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ομάδα των BRICS  περιλαμβάνει  Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Ορισμένες άλλες χώρες σκοπεύουν να ενταχθούν στο οικονομικό μπλοκ, όπως η Αργεντινή , το Ιράν και, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ινδονησία , η Τουρκία , η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Το 2023, στην ομάδα των BRICS θα ασκεί τη προεδρεία η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

BRIC

Σαουδάραβες και Εμιράτα αρνούνται να δεχτούν τις εκκλήσεις του Μπάιντεν να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, Αντίθετα μιλούν με τον Πούτιν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι

Zero Hedge, MAR 09, 2022
.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
.
Πρώτος, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η Ινδία ακολούθησε το παράδειγμά του – καθώς η κυβέρνηση Μόντι προσπάθησε να ισορροπήσει τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Μόσχα και τη στρατηγική εταιρική σχέση της με την Ουάσιγκτον.
.
Τώρα, οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ αρνούνται να δεχτούν τις εκκλήσεις του Μπάιντεν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να περιορίσει τις ραγδαίες τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία προσθέτει ότι οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου έχουν σηματοδοτήσει ότι «δεν θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της αύξησης των τιμών του πετρελαίου αν η Ουάσιγκτον δεν τους υποστηρίξει στην Υεμένη και αλλού».
.
«Υπήρχε κάποια προσδοκία για ένα τηλεφώνημα, αλλά αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος για προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. «Ήταν μέρος της ενεργοποίησης της βρύσης ( του Σαουδαραβικού πετρελαίου)»
.
Ο σεΐχης των Η.Α.Ε. Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν επίσης απέφυγε τον Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ.
.
Ωστόσο, τόσο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ όσο και ο σεΐχης Μοχάμεντ δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού αρνήθηκε να μιλήσει με τον Μπάιντεν, σύμφωνα με την WSJ. Μίλησαν επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
.
Ο Μπάιντεν κατάφερε να περάσει στον 86χρονο πατέρα του πρίγκιπα Μοχάμεντ στις 9 Φεβρουαρίου, ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κλήση μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του σεΐχη Μοχάμεντ θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
.
Τι να βγάλουμε απ’ αυτό;
.
Όπως σημειώνει η Εφημερίδα, «Οι Σαουδάραβες έχουν σηματοδοτήσει ότι η σχέση τους με την Ουάσιγκτον έχει επιδεινωθεί υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν και θέλουν περισσότερη υποστήριξη για την επέμβασή τους στο πολιτικό πρόγραμμα της Υεμένης, βοήθεια στο δικό τους πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα μια και προχωρεί  το Ιράν και νομική ασυλία για τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στις ΗΠΑ, δήλωσαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι. Ο διάδοχος του θρόνου αντιμετωπίζει πολλαπλές αγωγές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.
.
Να η ερώτηση.
.
Εν τω μεταξύ, τα Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το λιγότερο επαρκές επίπεδο εμπλοκής των ΗΠΑ σχετικά με τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις μαχητών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη εναντίον τόσο των ΗΑΕ όσο και της Σαουδικής Αραβίας. Τα δύο βασίλεια ανησυχούν επίσης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν – η οποία βρίσκεται στο «τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων», αλλά η Ουάσιγκτον δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια.
.
Έτσι, για όσους παρακολουθούν, ενώ η Δύση συνεχίζει να επιμένει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη -και μην γελιέστε, αυτές οι κυρώσεις θα είναι αμέσως καταστροφικές- αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός και οι πόροι που προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής ουσιαστικά ο μισός πληθυσμός του κόσμου και εκείνοι που ελέγχουν τα περισσότερα προϊόντα του κόσμου δεν είναι σύμφωνοι με την τιμωρία του Πούτιν ή την άμβλυνση της κατάστασης προς όφελος της Δύσης.
.
Και όπως επισημαίνει η Εφημερίδα, «η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. είναι οι μόνοι δύο μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου που μπορούν να αντλήσουν εκατομμύρια περισσότερα βαρέλια  πετρελαίου – μια ικανότητα που, αν χρησιμοποιηθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει να ηρεμήσει η αγορά αργού σε μια εποχή που οι αμερικανικές τιμές της βενζίνης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα».
.
Πολύ λίγο, πολύ αργά;
.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Brett McGurk, συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή, και ο Amos Hochstein, απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, πέταξαν στη Ριάντ για να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις – ενώ ο Μακ Γκέρκ συναντήθηκε επίσης με τον Σεΐχη Μοχάμεντ στο Αμπού Ντάμπι για να ακούσει την απογοήτευσή τους για την απάντηση της Αμερικής στις επιθέσεις των Χούθι.
.
Προφανώς, η διπλωματία δεν πήγε καλά.
.
Μέχρι σήμερα, οι Σαουδάραβες και οι Εμιράτοι έχουν αρνηθεί να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου – και αντ ‘ αυτού διατηρούν τον προηγουμένως συμφωνημένο οδικό χάρτη παραγωγής του ΟΠΕΚ. Επιπλέον, η ενεργειακή συμμαχία τους με τη Ρωσία, έναν άλλο κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου, έχει ενισχύσει την παγκόσμια εμβέλεια των ΟΠΕΚΕΠΕ, φέρνοντας παράλληλα τα Βασίλεια πιο κοντά στη Μόσχα.
.
Η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. σφυρηλούν επίσης βαθείς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό τους σε μια περιφερειακή διαμάχη με το Κατάρ, απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στην οποία είχαν αντιταχθεί, έκανε το πρώτο του ταξίδι στο Ριάντ το 2017 και στάθηκε στο πλευρό του πρίγκιπα Μοχάμεντ μετά τη δολοφονία του κ. Κασόγκι. Αλλά η απόφαση του κ. Τραμπ να μην απαντήσει σε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πυραυλική επίθεση σε μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το 2019 ξάφνιασε  τους εταίρους του Κόλπου που βασίζονταν για δεκαετίες στην υπόσχεση των ΗΠΑ για προστασία κα ασφάλεια. Το Ιράν αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
.
Το ρήγμα μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας εκτείνεται πίσω στις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν ο δημοκρατικός υποψήφιος δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει το βασίλειο ως κράτος «παρία» μετά τη δολοφονία του  Κασόγκι από μια σαουδαραβική ομάδα εκτελέσεων το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.
.
Ο Μπάιντεν δημοσίευσε επίσης μια έκθεση πληροφοριών λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018 εγκρίθηκε από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ – ο οποίος αρνήθηκε ότι γνώριζε για την σκευωρία παρά το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του έχουν καταδικαστεί σε σαουδαραβικό δικαστήριο για το θάνατο του δημοσιογράφου.
.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χτύπησε επίσης τη Σαουδική Αραβία για τον μακροχρόνιο πόλεμό της στην Υεμένη και έκοψε τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι Σαουδάραβες για να στοχεύσουν τους Χούθι. Ο Μπάιντεν αφαίρεσε επίσης τους Χούθι από έναν κατάλογο παγκόσμιων τρομοκρατικών ομάδων, όπου τις είχε προσθέσει  ο πρώην πρόεδρος Τραμπ.
.
Και τη Δευτέρα (μετά το σνομπάρισμα του Μπάιντεν), η επικεφαλής του Λευκού Οίκου Τζεν Ψακί επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν εμμένει στην άποψή του ότι οι Σαουδάραβες πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν «παρίας» και ότι η ηγεσία τους έχει «μικρό αντίκρισμα  κοινωνικής αξίας».
.
Σε συνέντευξη στο περιοδικό Atlantic που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ όταν ρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν τον παρεξήγησε δήλωσε: Απλά, δεν με νοιάζει,” , προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έπρεπε να έχει αποξενώσει τους Σαουδάραβες ηγέτες. «Σε αυτόν ανήκει να σκεφτεί τα συμφέροντα της Αμερικής» και πρόσθεσε: «Αυτό σας αρκεί»,
.
Έτσι, ίσως να μην αποκαλείς “παρία” τη χώρα που θα μπορούσε να σε σώσει από μια πετρελαϊκή κρίση αν χρειαστείς τη βοήθειά της.
.
.

Συνέχεια ανάγνωσης

BRIC

Η Δύναμη Κίνας-Ρωσίας στην συμπληρωματικότητα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Mikhail Gamandiy-Egorov. Observateur Continental 5-2-22
.
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Την παραμονή μιας νέας συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας, καθίσταται οριστικά σαφές ότι όλοι οι πολέμιοι της άνευ προηγουμένου προσέγγισης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, συνήθως ούτε Ρώσοι ούτε Κινέζοι, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα στοιχεία μιας ακόμη αποτυχίας τους.

Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος θα ταξιδεύει στην Κίνα, συνοδευόμενος από μια μεγάλη αντιπροσωπεία, για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και να παρευρεθεί στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα άρθρο με τίτλο “Ρωσία και Κίνα: Μια μελλοντική στρατηγική εταιρική σχέση“, που δημοσιεύθηκε από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
.
Εάν ο Ρώσος ηγέτης ορθώς θυμάται ότι οι δύο χώρες, όντας στενοί γείτονες, συνδέονται με παραδόσεις φιλίας και εμπιστοσύνης αιώνων, επιστρέφει επίσης στους κύριους προσανατολισμούς της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. “Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού Ρωσίας-Κίνας, η οποία έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο και έχει αποτελέσει πρότυπο αποτελεσματικότητας, ευθύνης και φιλοδοξίας για το μέλλον. ».
.
Μιλώντας για την ανάπτυξη των οικονομικών/εμπορικών συναλλαγών, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι στα τέλη του 2021, ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου αυξήθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο, ξεπερνώντας το επίπεδο ρεκόρ των 140 δισεκατομμυρίων ισοδυνάμου δολαρίων. Υπενθύμισε ότι ο στόχος που καθόρισαν οι ηγεσίες των δύο χωρών  είναι να φθάσουν τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών στα 200 δισεκατομμύρια ετησίως.
.
Ένα σημαντικό σημείο που έθεσε ο Ρώσος ηγέτης αφορά την επέκταση των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα και τη συνέχιση της δημιουργίας μηχανισμών που αντισταθμίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο των μονομερών κυρώσεων. Υπενθυμίζοντας ότι εν προκειμένω υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας το 2019.
.
Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι μια πραγματική πρόσθετη ώθηση για τα σινο-ρωσικά χρηματιστήρια μπορεί να δοθεί με την ενίσχυση των διμερών αξονικών δικτύων, σε μια εποχή του μεγάλου διεθνούς σχεδίου που προωθεί η Κίνα « Ζώνη και ο Δρόμος»..
.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προφανώς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, ο οποίος βασίζεται σε στενές και συνεπείς προσεγγίσεις για την επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων. “Οι χώρες μας διαδραματίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στο σημερινό δύσκολο διεθνές περιβάλλον, προωθώντας μεγαλύτερη δημοκρατία στο σύστημα διεθνών σχέσεων, καθιστώντας την πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς“.
.
Ενώ υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι, πέρα από τη διμερή αλληλεπίδραση ενός πρωτοφανούς επιπέδου, τα δύο έθνη εργάζονται επίσης σε ένα ενεργό πολυμερές πλαίσιο, είτε στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) είτε των BRICS, μεταξύ άλλων.
.
Ο πολιτισμός και οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών επίσης δεν έχουν παραγκωνιστεί. Από την άποψη αυτή, ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι χώρες με χιλιάδες χρόνια μοναδικών παραδόσεων και μια φημισμένη πολιτιστική κληρονομιά. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για να εισαγάγουν Ρώσους και Κινέζους πολίτες στην ιστορία και την καθημερινή ζωή των δύο χωρών. Ενισχύοντας για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η στρατηγική εγγύτητα δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς παράγοντες ηγέτες των δύο πολιτισμών, αλλά και πολύ έντονα τους δύο λαούς.
.
Τέλος, και ενώ οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν τώρα στην κινεζική πρωτεύουσα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την εντατικοποίηση των προσπαθειών ορισμένων χωρών να πολιτικοποιήσουν τον αθλητισμό για τα εγωιστικά συμφέροντά τους, κάτι που είναι θεμελιωδώς λανθασμένο και αντίθετο με το ίδιο το πνεύμα και τις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη. Πρόσθεσε ότι “οι Κινέζοι φίλοι μας έχουν κάνει τεράστια δουλειά για να προετοιμαστούν καλά για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παρά-Ολυμπιακούς Αγώνες“. Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τεράστια εμπειρία της Κίνας στη διοργάνωση εξαιρετικών αντιπροσωπευτικών διεθνών διοργανώσεων θα καταστήσει δυνατή τη διοργάνωση αυτού του παγκόσμιου φεστιβάλ αθλητισμού στο υψηλότερο επίπεδο.
.
Προφανώς και όσον αφορά τις προοπτικές, το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε, για άλλη μια φορά, είναι ότι η σινο-ρωσική σχέση, πέρα από σταθερή, είναι προσανατολισμένη στο χρόνο. Μακροπρόθεσμη. Οι αυτοαποκαλούμενοι δυτικοί εμπειρογνώμονες μπορεί να συνεχίσουν να προσπαθούν να αναζητήσουν το παραμικρό ελάττωμα σε αυτή τη σχέση (η οποία στην ουσία δεν τους αφορά) – δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την ισχυρή κοινή ατμομηχανή.
.
Μια ατμομηχανή που χτίστηκε στην πραγματικότητα με βάση την αλληλεγγύη και τη συμπληρωματικότητα. Όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα συμφέροντα, συντονίζοντας θέσεις για τα πολλά τρέχοντα διεθνή ζητήματα, ενισχύοντας τη συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής ασφάλειας (τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο) και προωθώντας επιτυχημένες και αμοιβαία επωφελείς οικονομικές-εμπορικές ανταλλαγές. Αυτό ακριβώς διευκολύνει αυτή τη σινο-ρωσική συμπληρωματικότητα, τόσο σε διμερές όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου.
.
Τέλος, θα ήταν ασφαλώς σωστό να ανταποκριθούμε στις κακές δυτικές γλώσσες, με άλλα λόγια – στους αντιπάλους τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας – οι οποίοι χωρίς καν να ενδιαφέρονται για αριθμούς και στατιστικές, ισχυρίζονται ότι κατέχουν μυστικά της οικονομίας, με το να προφητεύουν ότι η κινεζική οικονομία θα «καταπιεί» αυτήν της Ρωσίας.
.
Ως εκ τούτου, αυτοί οι λεγόμενοι ειδικοί θα είναι σε θέση να συμβουλεύονται τα στατιστικά στοιχεία του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι ρωσικές εξαγωγές στην Κίνα για την περίοδο αυτή αντιπροσώπευαν περισσότερα από 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 57,19% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020), εκείνα της Κίνας στη Ρωσία: λίγο πάνω από 19 δισεκατομμύρια (αύξηση 30,14% την ίδια περίοδο του 2020). Συμπέρασμα: συνεπώς, το εμπόριο είναι αρκετά ισορροπημένο μεταξύ της μεγαλύτερης και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αντίστοιχα , όσον αφορά το ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Ανταλλαγές που θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εις βάρος των δυτικών αντιπάλων.
.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή