Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Ο Ομπάμα μπροστά σε νέο Βιετνάμ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πολυεθνική δύναμη αναζητεί καινούργιες μεθόδους για να φέρει σε αίσιο πέρας την αποστολή της και οι ντόπιοι ψάχνουν νέους τρόπους επιβίωσης

ΤΑΝΙΑ ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ
Σε νέο Βιετνάμ εξελίσσεται το Αφγανιστάν που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα. Οι πολύνεκρες επιθέσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και η πιθανότητα της αποτυχίας της εκστρατείας είναι πλέον πολύ ορατή στην κοινή γνώμη των χωρών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη.

Την ίδια στιγμή η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία, με κορυφαίες τις ΗΠΑ, αναζητούν νέες μεθόδους επιτυχίας, όμως η έκβαση των αφγανικών εκλογών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί μια νέα προσέγγιση στον πόλεμο αυτόν, την οποία ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν: «Η έμφαση δεν είναι να σκοτώνουμε αντάρτες αλλά να προστατεύουμε τον άμαχο πληθυσμό».

«Αν εντοπίσουμε στα βουνά μια ομάδα 10 ανταρτών και καταφέρουμε να σκοτώσουμε τους δύο από αυτούς, τι θα έχουμε κερδίσει; Την επομένη, τέσσερα ξαδέλφια καθενός από τα θύματα θα μπουν στο αντάρτικο για να εκδικηθούν τον θάνατό του, και έτσι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ομάδα 16 ανταρτών» εξήγησε πολύ εύγλωττα ο αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, επικεφαλής των 100.000 στρατιωτών από 40 χώρες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.

Ανάμεσα στα σχέδια της Ουάσιγκτον είναι να ενισχυθούν οι κυβερνητικές δομές στο Αφγανιστάν, να ενταθεί η εκπαίδευση του ντόπιου στρατιού και της αστυνομίας προκειμένου να αναλάβουν τομείς ευθύνης της πολυεθνικής δύναμης, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να περιοριστεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το οποίο χρηματοδοτεί το αντάρτικο των Ταλιμπάν. Τα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια όμως τίθενται σε κίνδυνο από την έκβαση των εκλογών που διεξήχθησαν στις 20 Αυγούστου, αλλά τα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 17 Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα είναι η βροχή καταγγελιών για παρατυπίες που έχει λάβει η πανίσχυρη Επιτροπή Καταγγελιών για τις Εκλογές (με επικεφαλής τον Καναδό Γκραντ Κίπεν ) και η οποία έχει το δικαίωμα ακόμη και να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Την ημέρα των εκλογών σημειώθηκαν περισσότερες από 400 επιθέσεις από τους Ταλιμπάν για να εκφοβιστούν οι επίδοξοι ψηφοφόροι και να μην πάνε στις κάλπες. Σοκ προκάλεσε η εικόνα άνδρα σε αφγανικό νοσοκομείο που υποστήριζε ότι οι Ταλιμπάν τού έκοψαν τη μύτη και τα δύο αφτιά επειδή πήγε να ψηφίσει. Η συμμετοχή στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες ήταν εξαιρετικά μικρή και, σαν να μην έφθανε αυτό, η επιτροπή έκρινε ως σοβαρές εκατοντάδες από τις καταγγελίες που έλαβε για παρατυπίες από την πλευρά του Χαμίντ Καρζάι . Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο πρώην πρόεδρος, που ανήκει στη φυλή των Παστούν όπως και οι Ταλιμπάν, προηγείται με 46% (με ανοδική τάση) και ακολουθεί ο Αμπντάλα Αμπντάλα με 33%, που ανήκει στη φυλή των Τατζίκων.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος. Είναι πολύ πιθανό ο Καρζάι να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50% και να εκλεγεί απευθείας από τον πρώτο γύρο για δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία, αφού είχε την υποστήριξη του στρατηγού Ντόστουμ, ηγέτη της φυλής των Ουζμπέκων, και του Ισμαήλ Χαν, του πανίσχυρου διοικητή της πόλης Χεράτ. Πόση νομιμοποίηση όμως μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που θα τη βαρύνει η υποψία ότι εξελέγη διαπράττοντας παρατυπίες; Και μάλιστα ειδικά στο Αφγανιστάν, όπου, όπως έχει σήμερα η κατάσταση, καμία κυβέρνηση δεν ελέγχει πλήρως τη χώρα.

Οπως είναι προφανές, μια αδύναμη αφγανική κυβέρνηση υπονομεύει τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Η πρόθεση της Συμμαχίας είναι να καταλαμβάνει περιοχές τις οποίες θα παραδίδει στον αφγανικό στρατό ώστε να επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση έργων για τη βελτίωση της ζωής των Αφγανών. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό αν η κυβέρνηση είναι αδύναμη και δεν ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας; Αλλά και δυνατή να ήταν, οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Το Αφγανιστάν διαθέτει 134.000 αστυνομικούς και 82.000 στρατιώτες, πολλούς από αυτούς άσχημα εξοπλισμένους. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ αριθμούν 600.000 άνδρες. Ο πληθυσμός του Ιράκ είναι 29 εκατομμύρια και του Αφγανιστάν 33 εκατομμύρια.

Για πρώτη φορά το 51% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν αξίζει τον κόπο και το 58% των Βρετανών ότι δεν μπορεί να κερδηθεί. Στη γενικότερη απαισιοδοξία συμβάλλει το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν απτόητοι να κερδίζουν έδαφος από το 2006 και μετά, ενώ η εφετινή ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για την πολυεθνική δύναμη.

▅ Ο πόλεμος από ανάγκη και ο πόλεμος από επιλογή

Αλλο Βαγδάτη και άλλο Καμπούλ
Πολλοί παραλληλισμοί έχουν πραγματοποιηθεί ανάμεσα στους δύο πολέμους από το 2003, όταν ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποφάσισε να εισβάλει στο Ιράκ προτού περάσουν δύο χρόνια από την έναρξη των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Σήμερα οι συγκρίσεις συνεχίζονται, αλλά η ορολογία έχει αλλάξει: ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι ένας «πόλεμος από ανάγκη», ενώ στο Ιράκ ένας «πόλεμος από επιλογή». Πολύς λόγος γίνεται για το ότι το Αφγανιστάν πρέπει να πάρει μαθήματα από την επιτυχία που έχει σημειωθεί στο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Πολλοί αποδίδουν την «επιτυχία» στο Ιράκ στην απόφαση του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους να στείλει άλλους 30.000 στρατιώτες το 2007 στο Ιράκ για να ενισχύσουν τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις. Οσοι συμφωνούν με αυτή την ανάλυση προτρέπουν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν για να μπορούν οι συμμαχικές δυνάμεις να κρατούν ευκολότερα τα εδάφη που αποσπούν από τους αντάρτες και να προστατεύουν καλύτερα τον ντόπιο πληθυσμό. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι η όποια αλλαγή της κατάστασης στο Ιράκ δεν οφείλεται στην αύξηση των αμερικανών στρατιωτών, εκτός από το ότι έστειλε το ψυχολογικό μήνυμα στους αντάρτες πως οι ΗΠΑ δεν σκόπευαν να αποσυρθούν σύντομα από τη χώρα. Η αλλαγή είχε δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα, πολύ προτού αποφασιστεί η αύξηση των στρατιωτών, όταν πολλοί Σουνίτες, απηυδισμένοι από τη βία και τις ωμές μεθόδους των ανταρτών της Αλ Κάιντα, αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτούς και τελικά να στραφούν εναντίον τους.

Στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι ο πληθυσμός στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν, κυρίως στα νότια και στα ανατολικά της χώρας, έχει αρχίσει να στρέφεται εναντίον τους. Επιπλέον, ακόμη και αν ο πρόεδρος Ομπάμα καταφέρει να πείσει το Κογκρέσο να συμφωνήσει σε μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν- πράγμα πολύ δύσκολο, αφού η αμερικανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει αρνητικά και αυτό τον πόλεμο30.000 στρατιώτες αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν. Ηδη ήταν πολύ λίγοι για το Ιράκ, το οποίο έχει καλύτερες υποδομές και μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που ζει σε πόλεις, ενώ το Αφγανιστάν είναι πολύ μεγαλύτερο σε έκταση και έχει υψηλότερο ποσοστό αγροτικού πληθυσμού. Αλλωστε, αν ερωτηθούν οι ίδιοι οι Ιρακινοί, είναι αμφίβολο αν θα μιλήσουν για «επιτυχία». Η αιματοχυσία έχει περιοριστεί, αλλά οι επιθέσεις παραμένουν καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικό είναι ότι τους πρώτους έξι μήνες του 2009 σκοτώθηκαν 2.107 άμαχοι στο Ιράκ έναντι 1.013 στο Αφγανιστάν.

Η ελληνική παρουσία
Αυτό που απασχολεί στην παρούσα φάση το ελληνικό υπουργείο Αμυνας σε σχέση με τη συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη στο Αφγανιστάν είναι πώς θα επιτευχθεί η ασφαλής μεταφορά και μετεγκατάσταση των περίπου 150 ελλήνων στρατιωτών από την Καμπούλ στη Χεράτ, στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Η ελληνική δύναμη υπηρετεί στο Αφγανιστάν από το 2002 αλλά ως σήμερα δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από την περιοχή της πρωτεύουσας, όπου έχει την αποστολή να κατασκευάζει κυρίως δρόμους και γέφυρες. Από το 2010 έλληνες αξιωματικοί θα αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Το πάγιο ερώτημα που αφορά την ελληνική συμμετοχή στο Αφγανιστάν είναι αν θα γίνουν κάποτε αφόρητες οι πιέσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ελλήνων στρατιωτών ή θα τους δοθεί η εντολή να λαμβάνουν μέρος σε πιο επικίνδυνες αποστολές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα ζητήματα αυτά δεν τέθηκαν στη συνάντηση του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα: «Ο ΓΓ παρουσίασε στην υπουργό πώς είδε την κατάσταση στο Αφγανιστάν κατά την επίσκεψή του εκεί και συζήτησαν για τις αφγανικές εκλογές. Ο κ. Ράσμουσεν ανέπτυξε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού- χωρίς να επεκταθεί η συζήτηση στο αν ο ρόλος της Ελλάδας θα διευρυνθεί σε αυτόν τον τομέα- με στόχο τη μακροπρόθεσμη απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από τη χώρα.Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για συνολική προσέγγιση στα ζητήματα της ασφαλείας, της ανάπτυξης και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου των Αφγανών».

▅ Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες δεν υπερβαίνει τα 44 χρόνια

Η πολυτέλεια του νερού και του φαγητού
Φανταστείτε ότι δεν είχατε γεννηθεί Ελληνας, αλλά ότι έτυχε να γεννηθείτε Αφγανός. Πώς θα ήταν η ζωή σας; Αναμφισβήτητα θα είχατε μπει στα βάσανα από μικρός, αφού το ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει προτού γιορτάσει τα πέμπτα του γενέθλια. Αν είστε αγόρι, έχετε περισσότερες πιθανότητες πλέον να πάτε σχολείο, αφού περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001. Αν είστε κορίτσι, οι πιθανότητες να μορφωθείτε είναι πολύ μικρότερες, αφού τα κορίτσια αποτελούν μόνο το 35% των μαθητών, ενώ κινδυνεύει και η σωματική τους ακεραιότητα: δεν είναι λίγες οι φορές που φανατικοί ισλαμιστές έχουν πετάξει βιτριόλι σε μαθήτριες που διαπράττουν την αμαρτία να πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ πολλά σχολεία- κυρίως θηλέων- γίνονται στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Σύμφωνα με τη UΝΙCΕF, 16 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία το πρώτο εξάμηνο του 2009. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάιέχει παραδεχθεί ότι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά δεν συμμετέχουν στην Παιδεία εξαιτίας αυτού του λόγου.

Ακόμη όμως και αν εσείς καταφέρνατε να γραφτείτε στο δημοτικό, μάλλον δεν θα έπρεπε να υπολογίζετε στη βοήθεια των γονιών σας στα μαθήματα, δεδομένου ότι τα δύο τρίτα των Αφγανών άνω των 15 ετών δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Ας πούμε όμως ότι συνεχίζετε το δημοτικό κανονικά. Το πιθανότερο είναι ότι το σχολείο σας θα λειτουργεί εκ των ενόντων, διότι η τεράστια αύξηση των μαθητών στη μετά Ταλιμπάν εποχή έχει προκαλέσει τεράστιες πιέσεις στο σχολικό σύστημα, που υποφέρει από έλλειψη δασκάλων, υλικού και υποδομών.

Ως «μέσος Αφγανός» δεν θα έχετε πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως και οι περισσότεροι συμπατριώτες σας. Αυτό σημαίνει ότι θα κουβαλάτε νερό από αμφίβολης ποιότητας πηγάδια, ενώ η αποχέτευση είναι ανύπαρκτο αγαθό ακόμη και στην πρωτεύουσα. Οι ασθένειες, ο υποσιτισμός και η φτώχεια είναι ο κανόνας, γι΄ αυτό και εσείς θα υποφέρετε και από τα τρία- αν
Μια λαμπερή μέσα στη φτώχεια της γυναίκα κρατά στην αγκαλιά το μωρό της, το οποίο έχει σαφώς λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσει από όσες τα παιδιά στον δυτικό κόσμο δεν σας λείπει επιπλέον και κάποιο άκρο, επειδή είχατε την ατυχία να πατήσετε μία από τις χιλιάδες νάρκες που είναι φυτεμένες στο αφγανικό έδαφος ως ανάμνηση προηγούμενων πολέμων.

Η οικογένειά σας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αγρότες ή νομάδες, αφού οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του αφγανικού πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι μόνο το 12% του εδάφους της χώρας είναι καλλιεργήσιμο. Η παρούσα ξηρασία- μια από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών- θα έχει δυσκολέψει περισσότερο τη ζωή σας αφού επηρεάζει τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Ο πατέρας σας θα σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά να το γυρίσει στην καλλιέργεια οπίου, η οποία, παρ΄ ότι απαγορευμένη, είναι πολύ πιο προσοδοφόρα. Αν η περιοχή όπου ζείτε δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, υπάρχει πάντα η «λύση» της μετατροπής του οπίου σε ηρωίνη- επίσης πιο προσοδοφόρο επάγγελμα από άλλα, πιο συμβατικά.

Φροντίστε όμως να μη δεθείτε πολύ με το σπίτι ή τη γη σας. Εκατομμύρια Αφγανοί έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τον τόπο διαβίωσής τους τα τελευταία χρόνια λόγω της βίας και των συγκρούσεων. Πιθανόν να είστε και εσείς ένας από αυτούς. Ισως η οικογένειά σας αποφασίσει να φύγει μόλις σκοτωθεί κάποιο μέλος της από τους αντάρτες Ταλιμπάν ή τις κυβερνητικές δυνάμεις. «Παράπλευρες απώλειες» σημειώνονται καθημερινά, καθώς ο αριθμός των θυμάτων ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό έχει εκτοξευθεί τελευταίως. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 σκοτώθηκαν 1.013 άμαχοι Αφγανοί. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τρίτο του αφγανικού πληθυσμού επηρεάζεται σήμερα ευθέως από τις δραστηριότητες των ανταρτών στη χώρα, κυρίως στις νότιες, στις νοτιοδυτικές, στις νοτιοανατολικές, στις ανατολικές και στις κεντρικές περιοχές.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να παραλείψετε να παντρευτείτε και να κάνετε παιδιά όσο το δυνατόν συντομότερα. Αν είστε άνδρας, είστε σε καλύτερη θέση, διότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών δεν έρχεται σε καμία επαφή με γιατρό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, γι΄ αυτό η χώρα έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες στον τομέα αυτόν: μία γυναίκα πεθαίνει σχεδόν κάθε 50 γέννες. Ασχέτως όμως σε ποιο φύλο ανήκετε, πρέπει να βιαστείτε να κάνετε όσα θέλετε στη ζωή σας, διότι το μέσο προσδόκιμο ζωής στο Αφγανιστάν δεν ξεπερνά σήμερα τα 44 χρόνια.

ΒΗΜΑ

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή