Ακολουθήστε μας

Αφρική

Βρετανική ντροπή στην Αφρική

Δημοσιεύτηκε

στις


Ακτιβιστής της Greenpeace σε παλαιότερη διαμαρτυρία εναντίον του πλοίου «Ρrobo Κoala», που πριν από τρία χρόνια άδειασε τα τοξικά του απόβλητα στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, σπέρνοντας ασθένειες, δερματοπάθειες και ανεπιθύμητες αμβλώσεις στην περιοχή (ΕΡΑ/CΗRΙΤΙΑΝ ΑSLUΝD)

Παράνομα τοξικά της εταιρείας Τrafigura στη θάλασσα προκάλεσαν βαριές ασθένειες σε χιλιάδες ανθρώπους

ΛΟΝΔΙΝΟ Εταιρεία-κολοσσός από τη Βρετανία θα αποζημιώσει με εκατομμύρια δολάρια χιλιάδες Αφρικανούς της Ακτής του Ελεφαντοστού, οι οποίοι αρρώστησαν σοβαρά από την παράνομη ρίψη τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα, το 2006. Η εφημερίδα «Τhe Guardian» δημοσίευσε μάλιστα κατ΄ αποκλειστικότητα χθες εσωτερικά e-mail της εταιρείας Τrafigura που αποδεικνύουν την προσπάθεια για συγκάλυψη του σκανδάλου.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες διακίνησης πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσαν ότι διαπραγματεύονται έναν «συνολικό διακανονισμό» για τους περίπου 30.000 κατοίκους της Ακτής του Ελεφαντοστού που υπεβλήθησαν σε ακρωτηριασμό ή παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα μετά την παράνομη ρίψη τεράστιας ποσότητας αποβλήτων από τάνκερ τον Αύγουστο του 2006. Την εποχή εκείνη νοσηλεύθηκαν τουλάχιστον 100.000 κάτοικοι, ενώ σύμφωνα με έρευνες των Αρχών τουλάχιστον 10 θάνατοι σχετίζονται με τη μόλυνση.

Η Τrafigura επέμενε ως τώρα ότι δεν γνώριζε τίποτε για το επικίνδυνο φορτίο, μεταθέτοντας τις ευθύνες στον υπεργολάβο ο οποίος υποτίθεται ότι προχώρησε στην απόρριψη χωρίς να την ενημερώσει. Επίσης ισχυριζόταν ότι το φορτίο ήταν ακίνδυνο και δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Τώρα, τα δικηγορικά γραφεία που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της βρετανικής εταιρείας συμβούλευσαν τους διοικούντες να δεχθούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για να αποφύγουν την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα αρχίσει σε έναν μήνα.

Η πολυεθνική Τrafigura εδρεύει στο Λονδίνο. Απασχολεί 1.900 εργαζομένους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο τζίρος της για το 2008 ανήλθε σε 73 δισ. δολάρια (50 δισ. ευρώ), ποσό διπλάσιο από το ετήσιο ΑΕΠ της φτωχής αφρικανικής χώρας των 21 εκατομμυρίων κατοίκων, οι μισοί εκ των οποίων ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Τ ον Αύγουστο του 2006, το πλοίο «Ρrobo Κoala», ναυλωμένο από την Τrafigura, άδειασε τόνους άχρηστου υλικού, αποτελούμενου από κατάλοιπα πετρελαίου και καυστική σόδα, στο λιμάνι της Αμπιτζάν. Τα τοξικά που κανονικά θα έπρεπε να έχουν τύχει επεξεργασίας σε ειδικές εγκαταστάσεις, ενταφιάστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων που ήδη ζούσαν σε άθλιες συνθήκες υποφέρουν από παθήσεις του δέρματος, ημικρανίες και αναπνευστικά προβλήματα. Οι τοξικές ουσίες έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό αμβλώσεων και πρόωρων γεννήσεων.

Οι έρευνες που ακολούθησαν την οικολογική καταστροφή απέδειξαν ότι το «Ρrobo Κoala» είχε προσπαθήσει προηγουμένως να μεταφέρει το περιεχόμενό του στο Λάγος της Νιγηρίας και στο Αμστερνταμ, όπου όμως το κόστος της επεξεργασίας των αποβλήτων θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλό από την Τrafigura. Η εταιρεία έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με την ολλανδική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνη έχουν και οι λιμενικές αρχές του Αμστερνταμ για την επανάντληση των τοξικών στο πλοίο, το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Λάγος και από εκεί στο Αμπιτζάν. Οι έρευνες στην Ακτή του Ελεφαντοστού δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλήξουν με βεβαιότητα στο ποιος έδωσε την εντολή στο «Ρrobo Κoala» να αδειάσει το περιεχόμενο του στη θάλασσα. Κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού, η Τrafigura κατέβαλε στο αφρικανικό κράτος περί τα 150 εκατ. ευρώ, το 2006, για να κλείσει την υπόθεση.

Πηγή tovima.gr

Αφρική

Συμφωνία Τουρκίας και Νίγηρα για ενίσχυση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία και ο Νίγηρας συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης, των πληροφοριών και της άμυνας, αφότου το δυτικοαφρικανικό κράτος ζήτησε από το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό να αποχωρήσει και διέκοψε τα συμβόλαια εξόρυξης πολλών δυτικών χωρών, αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Yasar Guler, τον υπουργό Ενέργειας Alparslan Bayraktar και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Ibrahim Kalin, επισκέφθηκαν την Τετάρτη την πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Εκτός από τους ομολόγους τους, η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ηγέτη του Νίγηρα, τον στρατηγό Abdourahmane Tiani, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφότου το στρατιωτικό συμβούλιο του οποίου ηγείται ανέτρεψε τον πρόεδρο Mohamed Bazoum και άλλαξε την πολιτική της χώρας.

Η χούντα έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και διέταξε τις ΗΠΑ να αποσύρουν το στρατιωτικό προσωπικό τους από τη χώρα. Επίσης, διέκοψε τα σύμφωνα ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη των Τούρκων υπουργών στη Νιαμέι πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Νίγηρα, Ali Mahaman Lamine Zeine, με τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, στην Άγκυρα.

Την Τετάρτη, Τούρκοι και Νίγηρες αξιωματούχοι συζήτησαν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών πληροφοριών, δήλωσε ο Φιντάν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες τους.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Γκιουλέρ συζήτησε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Νίγηρα στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν δήλωση βούλησης να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις τουρκικές εταιρείες να αναβαθμίσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Νίγηρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.

Ο Νίγηρας διαθέτει τα υψηλότερης ποιότητας μεταλλεύματα ουρανίου στην Αφρική και είναι επίσης ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

Όμως η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αγοράσει ουράνιο από τον Νίγηρα για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της που κατασκευάζει η ρωσική Rosatom στο Akkuyu στην Τουρκία, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

 

 

 

Πηγή: https://www.middleeastmonitor.com/20240718-turkiye-niger-agree-to-enhance-energy-defence-cooperation/

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Αμυντική… απεξάρτηση από Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 5 Μαρτίου 2024

Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε όπλα από τη Ρωσία από το 2021, υπογράψαμε συμβόλαια, αναπτύξαμε με τη Ρωσία μια ιδέα συνολικής μεταρρύθμισης του στρατού για να εφαρμόσουμε από κοινού αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντ’ αυτού, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην Αρμενία, η Ρωσία δεν μας προμήθευσε τα απαραίτητα αγορασμένα όπλα και αρχίσαμε να αναζητούμε νέους εταίρους. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, δηλώνοντας ότι η απαίτηση για διαφοροποίηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας είναι αντικειμενική.

“Το 2020, όλη η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της Αρμενίας ήταν με τη Ρωσία. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουμε συνάψει συμβάσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με διάφορες χώρες, αλλά το μερίδιο της Ρωσίας μεταξύ αυτών είναι λιγότερο από 10%. Ταυτόχρονα, συχνά αναφέρεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχετική έλλειψη παραγγελιών, αλλά οι συμβάσεις αυτές υπογράφηκαν στις αρχές του 2021, βάσει των οποίων δεν παραδόθηκαν όπλα για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά και μετά από αυτό. Αυτή ήταν η επιλογή της Ρωσίας, εμείς ήρθαμε αντιμέτωποι με τα γεγονότα και αναγκαστήκαμε να διαφοροποιήσουμε τους εταίρους και να αναζητήσουμε νέους. Μεταξύ αυτών των εταίρων είναι η Ινδία, πρόσφατα η Γαλλία, διάφορες χώρες της ΕΕ, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες”, δήλωσε ο Γκριγκοριάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! | ZOOM (24-1-2023)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! Τέτοια μηνύματα να στέλνουμε προς τα έξω

 

Τα θέματα της εκπομπής

1. Τα μέτωπα στην Ουκρανία | 01:46
2. Η Ρωσία προασπίζει την επικράτειά της | 06:27
3. Αποστολή Leopard στην Ουκρανία | 11:06
4. Βαρύ έργο Δένδια στην Αφρική | 19:39
5. Η Welt ανακάλυψε το εκκρεμές της Τουρκίας | 27:08
6. Κάψιμο κορανιού και στην Ολλανδία | 33:20
7. “Ξύπνησε” ο Στόλτεμπεργκ και ζητά από την Τουρκία να άρει το βέτο για τη Σουηδία | 39:19
8. Ασκήσεις Νότιας Αφρικής με Κίνα-Ρωσία | 44:39
9. Επίθεση Λαβρόφ κατά της Ελλάδας | 49:07
10. Τί συζήτησε ο Τσαβούσογλου για F-35 στην Ουάσινγκτον; | 51:55

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή