Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Σηκώνουν… Άγκυρα σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο (πρώην)πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, διαβλέποντας τα εμπόδια που συναντά η πλήρης ένταξή της, λόγω της αντίδρασης σε αυτήν μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (βλέπε Γαλλία και Γερμανία), η Άγκυρα θέλει να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη σε περίπτωση που τελικά προκριθεί το σενάριο της ειδικής σχέσης με την Ε.Ε.

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ. Σηκώνουν… Άγκυρα σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε.
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
του Άγγελου Αθανασόπουλου

Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, αλλά και η υπερπήδηση του εμποδίου του Κυπριακού για τη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αύγουστο.

Αυτό προκύπτει από τα μηνύματα που συνεχώς στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς την Αθήνα, καθώς και από την προθυμία του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που επισκέφθηκε πρόσφατα την ελληνική πρωτεύουσα και είχε συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι επιθυμεί, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της Τουρκίας στους ευρύτερους σχεδιασμούς της στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία, αλλά και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) –όπου υποστηρίζει αναφανδόν και ένθερμα την τουρκική υποψηφιότητα– να αφαιρέσει τα «αγκάθια» που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την Άγκυρα από το να διαδραματίσει τον «κομβικό ρόλο» που ο Λευκός Οίκος έχει σχεδιάσει για αυτήν.

Φυσικά, η προεκλογική περίοδος στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου περιπλέκει τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών. Και αυτό καθώς ουδείς ήταν σε θέση να προβλέψει, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, τι θα συμβεί την επαύριον της εκλογικής αναμέτρησης και το κατά πόσον θα υπήρχε σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση –κυρίως για τα θέματα του Αιγαίου.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι η αμερικανική πλευρά θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πόσο μάλλον όταν η νέα κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής αξιοσημείωτη κινητικότητα σε διάφορα διεθνή μέτωπα. Η ένταση Ελλάδος – Τουρκίας στο Αιγαίο απασχολεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς. Αυτό έχει ήδη καταγραφεί στο απόρρητο non paper που είχε σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών στις αρχές του καλοκαιριού. Η Ουάσινγκτον δεν έχει από τότε μείνει ανενεργή και συστηματικά επαναφέρει το ζήτημα για να το εγγράψει πάλι με έντονα γράμματα στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η ένταση στο Αιγαίο και η αναζήτηση τρόπων εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας έχουν απασχολήσει τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν υπό συζήτηση και στο πλαίσιο των ελληνοαμερικανικών αμυντικών συνομιλιών (high level talks) που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο στην Αθήνα.

Τι ακριβώς υποστηρίζουν οι Αμερικανοί; Συνδέουν ουσιαστικά τον τερματισμό των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών άνωθεν ελληνικών νησιών όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και οι Φούρνοι (τις οποίες θεωρούν επικίνδυνες) με τον τερματισμό της αναχαίτισής τους όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Χαρακτηρίζουν επίσης λάθος τη διαφορά 6 και 10 ναυτικών μιλίων μεταξύ χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου της Ελλάδος και συντάσσονται με την άποψη της Άγκυρας ότι η Αθήνα δεν πρέπει να ζητεί σχέδια πτήσεως από στρατιωτικά αεροσκάφη που μπαίνουν στο FIR. Στον ελληνικό και στον τουρκικό Τύπο έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως π.χ. τα τουρκικά μαχητικά να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως στο CAOC Λάρισας και όχι στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Ωστόσο, αν όντως υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ πρωτόλειο στάδιο και δύσκολα θα γίνονταν δεκτές από την Αθήνα όπως διδάσκει και η παρελθούσα εμπειρία.

Δυναμική εμφάνιση έκανε πάντως και ο νέος Γ.Γ. της Συμμαχίας. Αν και στις δημόσιες δηλώσεις του στην Αθήνα υπήρξε πολύ προσεκτικός, ο κ. Ράσμουσεν προθυμοποιήθηκε να συμβάλει στο μέτρο που μπορεί στη διευκόλυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ε.Ε., επιδεικνύοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μεγάλη ευκαιρία που αν χαθεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη διχοτόμηση του νησιού –μία επιχειρηματολογία που κινείται πολύ κοντά σε αυτήν των Αμερικανών και των Τούρκων. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι πρόνοιες του Σχεδίου Άναν.

Η Αθήνα πάντως ξεκαθάρισε στον κ. Ράσμουσεν ότι η άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ευθύνεται για τα προβλήματα συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Ως γνωστόν, η προβληματική συνεργασία των δύο οργανισμών σε επιχειρήσεις όπως αυτή στο Αφγανιστάν ή για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας οφείλεται στην άρνηση της Άγκυρας να συναινέσει στην παροχή διαβαθμισμένων πληροφοριών από το ΝΑΤΟ στην Ε.Ε (στο πλαίσιο της συμφωνίας Berlin plus), λόγω της παρουσίας της Κύπρου στη δεύτερη. Ο λόγος είναι ότι δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει τη Λευκωσία.

Ωστόσο, έμπειροι διπλωμάτες που έχουν επί μακρόν χειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνουν ότι η Τουρκία έχει δύο απώτερους στόχους που επιδιώκει να επιτύχει μέσα από το αδιέξοδο που η ίδια προκαλεί στη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Πρώτον, θέλει να έχει λόγο και να συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΕΠΑΑ). Δεύτερον, διαβλέπει την κατάλληλη ευκαιρία να συνδέσει αυτή τη συμμετοχή με την ενταξιακή της προοπτική.

Πιο συγκεκριμένα, διαβλέποντας τα εμπόδια που συναντά η πλήρης ένταξή της, λόγω της αντίδρασης σε αυτήν μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (βλέπε Γαλλία και Γερμανία), η Άγκυρα θέλει να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη σε περίπτωση που τελικά προκριθεί το σενάριο της ειδικής σχέσης με την Ε.Ε. Και είναι σαφές, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, ότι ιδιαίτερα το Παρίσι δεν είναι υπό τη σημερινή ηγεσία κατ’ αρχήν αρνητικά διακείμενο σε μία ενεργότερη συμμετοχή της Άγκυρας στην ΕΠΑΑ, στο πλαίσιο μάλιστα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα στους κόλπους του ΝΑΤΟ (στο στρατιωτικό σκέλος του οποίου εφέτος επέστρεψε η Γαλλία).
Diplomatia.gr

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή