Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Από την αποθέωση στην απογοήτευση;

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Βασίλης Μαρκεζίνης*Πολλοί λησμονούν ότι η εκλογική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη ήταν τον Αύγουστο του 2008.Αιφνιδίως, όμως, ξέσπασε η οικονομική κρίση, την οποία οι Ρεπουμπλικανοί χειρίστηκαν αδέξια, δίνοντας στον Ομπάμα την εκλογική νίκη. Ετσι, τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Μπους, ο αμερικανικός καπιταλισμός γνώρισε την πτώση πολλών συμβόλων του, έναν απίστευτο οικονομικό κρατικό παρεμβατισμό, κατάρρευση σημαντικών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και ενός τμήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας τoυ.

Επιπλέον, εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τις κατοικίες τους, αδυνατούντες να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σε αστρονομικά ύψη και, σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, ο μέσος όρος ανεργίας πλησιάζει το 10%.

Για τα παραπάνω δεν έφταιγε ο Ομπάμα, αλλά η κληρονομιά Μπους. Σε αυτήν όμως προστέθηκε και μια δική του περιπέτεια πρώτου μεγέθους, απότοκη της ορθής επιθυμίας του να δώσει σε 46 εκατομμύρια Αμερικανούς την ιατρική περίθαλψη που μέχρι σήμερα στερούνται λόγω φτώχειας.

Η λύση αυτού του προβλήματος, όμως, δεν είναι φτηνή. Η αμερικανική μεσαία τάξη, που θεωρεί -δικαίως- ότι αυτή θα πληρώσει το τίμημα, έχει κυριολεκτικά εξεγερθεί, παρωθούμενη από τους Ρεπουμπλικανούς και τις ασφαλιστικές εταιρείες που κινδυνεύουν να χάσουν το ιδιωτικό μονοπώλιο παροχής ιατρικής περίθαλψης, χάρις στο οποίο πραγματοποιούν ετήσια κέρδη ύψους $ 15 δισ.!

Την περίοδο που γράφεται το παρόν κείμενο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τον τελικό συμβιβασμό σε μια διαμάχη που έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Προέδρου και αναδείξει ανησυχητικές τάσεις πολιτικής πολώσεως,. Αγνωστο επίσης παραμένει το εάν η ασφάλιση θα αποκτήσει και δημόσιο χαρακτήρα ή, αντιθέτως, θα παραμείνει στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών.

Η μελαγχολική αυτή εικόνα ενισχύει την εντύπωση ότι ο χαρισματικός Πρόεδρος ανήλθε στην εξουσία -όπως ισχυρίστηκαν οι αντίπαλοί του- μάλλον «απροετοίμαστος». Καθώς πέρυσι εντόπισα το ίδιο ελάττωμα και στην εξωτερική πολιτική του, που κατά το τρέχον μόνον έτος θα του κοστίσει πάνω από 730 δισ. δολάρια, θα επικεντρωθώ σ’ αυτό το θέμα, μια και εδώ παρατηρούμε ότι ο Πρόεδρος του Νομπέλ Ειρήνης συνεχίζει τους πολέμους του προκατόχου του που τόσο στηλίτευσε στον προεκλογικού του αγώνα.

Το πολιτικό κόστος των πολέμων
Οπως έγραψα στις 2 Νοεμβρίου 2008 στο Βήμα, αυτό το λάθος προέκυψε από το γεγονός ότι το στρατόπεδο Ομπάμα δεν προέβλεψε πόσο αλληλένδετες ήταν οι υποσχέσεις του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Αντιθέτως, επικράτησε η αλαζονική πεποίθηση ότι η χαρισματική φύση του Προέδρου και η δεδηλωμένη προτίμηση για συναινετική πολιτική θα ωθούσαν Ευρωπαίους και αντιπάλους σε μια συνεργατική προσέγγιση. Αυτό όμως δεν συνέβη. Τα αποτελέσματα λοιπόν της μοναχικής παρουσίας της Αμερικής στους υπερατλαντικούς πολέμους παραμένουν θλιβερά και αδιαμφισβήτητα.

Η αποχώρηση από το Ιράκ δεν είναι πλήρης· η πολιτική σταθεροποίηση της ίδιας χώρας παραμένει ημιτελής και αβέβαιη· ο αριθμός των θυμάτων από βίαιες πράξεις αυξάνεται· η ιρανική επιρροή στη χώρα εντείνεται ποικιλοτρόπως· η μεταφορά στρατευμάτων στο Αφγανιστάν έχει γίνει προβληματική.

Η ανωτέρω σύνοψη δείχνει ότι το Ιράκ εξακολουθεί να αποτελεί ανοικτή πληγή για τους Αμερικανούς, πληγή που μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στον μελλοντικό σχεδιασμό της αμερικανικής στρατιωτικής πολιτικής.

Ο κυκεώνας Αφγανιστάν – Πακιστάν
Ολο και περισσότεροι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν αυτόν τον πόλεμο. Το ίδιο συμβαίνει με τους Ευρωπαίους, τους οποίους παρέσυρε το αμερικανοκρατούμενο ΝΑΤΟ προκειμένου να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της συναισθηματικά φορτισμένης περιόδου μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Η μηχανική αυτή αντίδραση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της απόφασης της Αμερικής να συνεργαστεί με το φαύλο τοπικό καθεστώς αλλά και να αποσταθεροποιήσει το μη δημοκρατικό αλλά φίλιο γειτονικό καθεστώς, βυθίζοντας έτσι και το Πακιστάν στο χάος. Το σφάλμα του Μπους αποκορυφώθηκε, όμως, όταν ο Ομπάμα αποφάσισε να καταστήσει το Πακιστάν επίκεντρο (δεύτερου) πολέμου του κατά των Ταλιμπάν.

Αποτέλεσμα: Επίταση της δραστηριότητας των Ταλιμπάν και στις δύο χώρες· εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Πακιστανών εξαιτίας των εσωτερικών διαμαχών· αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και των θανάτων άμαχου πληθυσμού, με συνέπεια να μειωθεί περαιτέρω η στήριξη του πολέμου. Ετσι, δεν υπάρχει πλέον Αμερικανός ή Αγγλος στρατηγός που να μην αποδέχεται ότι ο πόλεμος χάνεται ή τουλάχιστον δεν κερδίζεται όπως έχουν ήδη τα πράγματα.

Αυτοί που ασπάζονται τη δεύτερη εκδοχή καταλήγουν λοιπόν να ζητούν περισσότερους στρατιώτες – 40.000 κατά τον στρατηγό Μακρίσταλ. Η ιδέα όμως αποστολής περισσότερων στρατιωτών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οικονομικής ύφεσης, εντεινόμενων αντιδράσεων προς τον πόλεμο στο εσωτερικό της Αμερικής, αλλά και αυξανόμενων κρουσμάτων βίας και πολιτικής φαυλότητας στο Αφγανιστάν, είναι παράλογη.

Ακόμη και ο Ομπάμα αμφιταλαντεύεται πάνω σ’ αυτό το αίτημα εδώ και τρεις εβδομάδες. Παρ’ όλο που άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι -ορθώς- αρνούνται περαιτέρω βοήθεια, οι ενδείξεις είναι ότι η αμερικανική ηγεσία θα ενδώσει στις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών και του στρατιωτικού κατεστημένου μετά την επανάληψη των εκλογών.

Αν αυτό όντως συμβεί, θα δείξει για μία ακόμη φορά ποιος πραγματικά κυβερνά την Αμερική. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι θα αποδείξει πόσο μικρή μνήμη έχουν και το γενικό κοινό αλλά και οι λεγόμενοι «ειδικοί».

Διότι τώρα πλέον ξέρουμε ότι στον πόλεμο του Βιετνάμ, ήδη από το 1966, ο τότε υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Μακναμάρα συνέστησε στον Πρόεδρο Τζόνσον ότι «we ought definitely to plan on termination of bombing in the North» (Θα ‘πρεπε να σχεδιάσουμε τον τερματισμό των βομβαρδισμών στον Βορρά).

Το στρατιωτικό κατεστημένο όμως είχε και τότε άλλη γνώμη. Γι’ αυτό, ένα έτος αργότερα, στις 19 Μαΐου 1967, ο υπουργός έστειλε στον Τζόνσον λεπτομερές μνημόνιο επαναλαμβάνοντας την ίδια εισήγηση. Αυτή τη φορά όμως ο Πρόεδρος, πιστεύσας – κακώς- ότι οι εισηγήσεις του Μακναμάρα οφείλονταν στο γεγονός ότι ήθελε να βοηθήσει τον Ρόμπερτ Κένεντι στις επερχόμενες εκλογές του 1968, απέλυσε τελικά τον υπουργό του!

Εμμένω, συνεπώς, στο συμπέρασμά μου στο Βήμα της 30ής Νοεμβρίου 2008 όπου υποστήριξα ότι το Αφγανιστάν εξελίσσεται σε δεύτερο Βιετνάμ. Το μόνο ερώτημα που έθεσα σε μια ομιλία προ καιρού ήταν ποιος Αμερικανός θα προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης -ο Ομπάμα, η Κλίντον ή και οι δύο- για τη «στρατηγική αποχώρηση» που τα ΜΜΕ θα παρουσιάσουν ως θρίαμβο; Μια και ο Ομπάμα ήδη αμείφθηκε για τους ωραίους λόγους του, φαντάζομαι η κ. Κλίντον έχει τώρα τη σειρά!

Ισραήλ και Ιράν
Προέβλεψα πέρυσι ότι τίποτε δεν θα συμβεί άμεσα στα δύο αυτά μέτωπα, ιδίως στο Παλαιστινιακό, παρά τις μεγαλόπνευστες ομιλίες του Ομπάμα στην Αγκυρα και στο Κάιρο. Αντιθέτως, υποστήριξα ότι το κλειδί για τη γενικότερη μάχη είναι η Ρωσία, ενώ σημαντικό πρόβλημα παραμένει το Ισραήλ. Εξέτασα τα θέματα αυτά στο Βήμα της 11ης Οκτωβρίου και δεν χρειάζεται να επανέλθω ξανά εδώ.

Η Ρωσία
Ημουν από τους ελάχιστους -ίσως ο μόνος- που υποστήριξα ότι το κρισιμότερο πρόβλημα της Αμερικής είναι πώς θα επιτύχει έναν ουσιαστικό συμβιβασμό με τη Ρωσία – δηλαδή να παύσουν οι Αμερικανοί να αναμειγνύονται στην περιφερειακή ζώνη επιρροής της παλαιάς Σοβιετικής Ενωσης.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θεώρησα περιττή κάθε συζήτηση για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και την εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων Ισκαντέρ στο Καλίνιγκραντ, μια και, όπως εξήγησα (ακόμη και από ραδιοφώνου), κανένα από τα δύο αυτά σχέδια δεν ήταν έτοιμο να εφαρμοστεί.

Επειτα από την απόφαση της Αμερικής να μην προβεί στην εν λόγω εγκατάσταση, το ζήτημα αυτό έγινε καθαρώς «θεωρητικό».

Εντούτοις, κάτι που δεν είναι καθόλου θεωρητικό είναι ότι οι Ρώσοι εξέλαβαν αυτήν την κίνηση ως «ανταπόδοση» για την παροχή βοήθειας στο πλαίσιο του ανεφοδιασμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μέσω του ρωσικού εναέριου χώρου.

Οι Αμερικανοί προσποιούνται ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο και γι’ αυτό επανέρχονται στο θέμα των πυραύλων, μιλώντας τώρα για την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Κι ωστόσο, επιμένω: μην περιμένετε καμία πρόοδο στο Ιράν αν οι Ρώσοι δεν λάβουν ουσιαστικές παραχωρήσεις!

Το λέω μετ’ εμφάσεως αυτό, όχι μόνον επειδή γνωρίζω τη ρωσική ιστορία, αλλά και επειδή δεν ξεχνώ τη συμφωνία Γκορμπατσόφ/Μπους (πατρός), βάσει της οποίας εάν η Ρωσία επέτρεπε την επανενοποίηση των δύο Γερμανιών, το ΝΑΤΟ, ως αντάλλαγμα, δεν θα επεκτεινόταν ανατολικότερα των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας. Η Δύση παρέβη τον λόγο της. Οι Ρώσοι δεν ξεχνάνε.

Αν σ’ αυτές τις απειλές προσθέσετε τις πρόσφατες επιδεικτικές πόζες του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν, είναι σαφέστατο πλέον ότι η αμερικανική πολιτική παραμένει πανομοιότυπη με εκείνη του Μπους. Αμερικανοί παρατηρητές το λένε αυτό τώρα, εγώ απλώς το προέβλεψα προ ενός έτους!

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θα συνεχίσουν το σκληρό παζάρι; Βεβαίως.

Πρώτον: Τα πρόσφατα ρωσικά ανοίγματα προς την Τουρκία δίνουν σαφή την εντύπωση ότι οι Ρώσοι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια εν όψει αμερικανικών προκλήσεων. Διότι οι ρωσοτουρκικές συμφωνίες που άπτονται ενεργειακών θεμάτων δεν είναι απλές «εμπορικές συμφωνίες», αλλά διπλωματικές κινήσεις προορισμένες να υπενθυμίσουν στους Αμερικανούς ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη.

Δεύτερον: Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι πρόσφατες και ποικίλες «χειρονομίες» της Ρωσίας προς τους πρώην δορυφόρους της στην Ανατολική Ευρώπη. Ετσι, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος «φθοράς» με την Ουκρανία, η Ρωσία κάνει σειρά συμβολικών κινήσεων προς τη Σερβία και την Πολωνία. Αυτά, ως συνήθως, ο ελληνικός Τύπος τα μισο-αγνοεί.

Τουρκία και Ελλάδα
Στο θέμα αυτό, ο ρεαλισμός μου άγγιξε τα όρια του κυνισμού, αλλά δεν μετανιώνω γιατί είπα την αλήθεια που, ως επί το πλείστον, κόμματα και Τύπος αποσιώπησαν.

Αρνήθηκα έτσι να συμμεριστώ τον ρομαντικό ενθουσιασμό κάποιων συμπατριωτών μου που πίστεψαν ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, καθώς και τα μέλη του αποδιοργανωμένου ελληνοαμερικανικού λόμπι, θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματά μας με την πΓΔΜ και την Τουρκία.

Μια μέρα -δεν ξέρω πότε, αλλά θα γίνει αυτό- το εκλογικό μας σώμα θα ξυπνήσει από τον σύγχρονο καταναλωτισμό του και θα ζητήσει εξηγήσεις για τη χαλαρή στάση μερικών πολιτικών. Ή, για να το θέσω διαφορετικά, είναι αδικαιολόγητοι οι Τούρκοι που βλέπουν την απραξία των τελευταίων ετών ως ένδειξη αδυναμίας; Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση είναι «Καθόλου».

Φαίνεται όμως ότι η άρχουσα ελίτ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών – ιδίως στα τελευταία χρόνια της προηγούμενης αναποφάσιστης κυβερνήσεως- αδυνατούσαν να καταλάβουν πόσο η Τουρκία, εν αντιθέσει με τη χώρα μας, ανεβαθμίζετο συνεχώς και στα μάτια της Αμερικής αλλά και της Ρωσίας. Ετσι, η προσπάθειά τους να παρουσιάσουν την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία ως «πολιτικά ουδέτερη» για την Ελλάδα αποδεικνύει την αδυναμία τους να κατανοήσουν ή να παραδεχθούν την εις βάρους μας μεταστροφή.

Η Αμερική πιέζει
Η συναγωγή συμπερασμάτων από αναλύσεις και αξιολογήσεις είναι σαφώς χρησιμότερη από τον κομπασμό. Ιδού, λοιπόν, τα δικά μου συμπεράσματα.

Προεκλογικά, οι οπαδοί του Ομπάμα επικέντρωσαν τις διαμαρτυρίες τους στην αντίθεσή τους προς τους υπερπόντιους πολέμους της Αμερικής. Εναν χρόνο αργότερα, το ζήτημα αυτό συζητείται όλο και περισσότερο στην Αμερική, λιγότερο όμως στην Ελλάδα. Στο «γιατί;», δίνω δύο απαντήσεις.

Η πρώτη είναι ότι οι Ελληνες εσφαλμένα έτρεφαν ελπίδες για την κυβέρνηση Ομπάμα. Και εάν όντως ήταν εσφαλμένη αυτή η στάση, τότε διαπράττουν δεύτερο σφάλμα, εάν νομίζουν ότι μπορούν ακόμη να βασίζονται στους Αμερικανούς.

Η δεύτερη απάντηση επιβάλλει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι ευθύνονται για την αφέλειά μας.

Σίγουρα, πρώτοι έρχονται οι πολιτικοί. Το λέω αυτό γιατί είναι λογικό η Αμερική να μας πιέζει να κάνουμε ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της· είναι όμως απαράδεκτο εμείς να μη μαχόμαστε για τα δικά μας.

Συνυπαίτιοι είναι και όσοι δημοσιογράφοι πείθονται -και αφήνω ανοικτό το ερώτημα «από ποιους και πώς;»- να αποκρύπτουν την πραγματικότητα όπως συνέβη κατά την προεκλογική περίοδο.

Ετσι, το ελληνικό κατεστημένο συστηματικά ωραιοποιεί την εικόνα της Αμερικής διά παντός μέσου. Και αν κανείς τολμήσει, όπως ο γράφων, να πει τη σκάφη σκάφη και τα σύκα σύκα, τότε χαρακτηρίζεται ως «υπερβολικά αντιαμερικανός» ή «ανεπίτρεπτα ρωσόφιλος».

Και όμως, το μόνο που προσπάθησε ο γράφων να κάνει στα άρθρα του, συμπεριλαμβανομένου του παρόντος, ήταν να παρουσιάσει γεγονότα.

Εάν υπάρχουν λάθη σε αυτά τα γεγονότα, ας μου τα υποδείξει κάποιος αναγνώστης. Εάν όμως αυτά τα γεγονότα είναι, στη βάση τους, ορθά, τότε τα συμπεράσματά μου, και αν ακόμη είναι λανθασμένα, είναι επιτρεπτά. Διότι, όπως σωστά κάποτε παρατήρησε το Αμερικανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, «τα γεγονότα είναι ιερά, αλλά η γνώμη ελεύθερη».

ΕΘΝΟΣ
* Ο κ. Βασίλης Μαρκεζίνης κατέχει τον τίτλο του «σερ», είναι νομικός σύμβουλος της βασίλισσας της Αγγλίας και μέλος σε επτά Ακαδημίες
του εξωτερικού.

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή