Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Τουρκική προπαγάνδα σε Έλληνες βουλευτές

Δημοσιεύτηκε

στις

Ήταν προκλητικός και ουδείς εκ των παρισταμένων Ελλήνων βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Κοραντής (μας είπαν, απορημένοι είναι η αλήθεια, πολλοί ότι τον είδαν εκεί…) του ΛΑΟΣ και οι Βαγγέλης Αντώναρος και Νίκος Δένδιας της ΝΔ, τον επέπληξε για τα πρωτοφανή τα οποία είπε (ιδιαίτερα για το Κυπριακό)! Ουδείς!

Ο λόγος για τον τούρκο υπουργό Επικρατείας και διαπραγματευτή της χώρας του με την ΕΕ Εκεμέν Μπαγίς, ο οποίος ήλθε στην Αθήνα, είδε επισήμους, μεταξύ των οποίων τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και μίλησε σε εκδήλωση (οργανωμένη ερασιτεχνικά, δώσανε το δικαίωμα ερωτήσεων σε όποιον ήθελε, εξαιρώντας στην ουσία τους δημοσιογράφους), που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Σπουδών Μαύρης Θάλασσας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Και τι δεν είπε ο Τούρκος υπουργός! Έφτασε μάλιστα και στο σημείο, να εκδηλώσει, εμμέσως πλην σαφώς, την προτίμησή του για την εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη στην προεδρία της ΝΔ (αποκαλύπτοντας έτσι από πού πήρε γραμμή ο Ιλχάν), ενώ είπε ότι θα έβλεπε και τον Γιάννη Βαληνάκη (τι σύμπτωση!)! Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Προκλήσεις, προκλήσεις, προκλήσεις…
Ο τύπος αυτός, στις ερωτήσεις για την εισβολή και την κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, ζήτησε και τα ρέστα, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα με στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο» (σίγουρα δεν εννοούσε τους Βρετανούς…), ότι «ο τουρκικός στρατός είναι εκεί γιατί κινδύνευσαν πολίτες» (τα έβαλε και με τον Μακάριο) και αφού έχυσε το δηλητήριό του, είπε «ας τα αφήσουμε αυτά πίσω μας»! Ακολούθησαν απίστευτες τοποθετήσεις για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μπαγίς είπε ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός του βάρους, για να μην επιβαρύνεται μόνο η Άγκυρα, ότι πέρσι μόνο στην Τουρκία συνελήφθησαν 60.000 λαθρομετανάστες (μας δουλεύει ο τύπος!), ότι αν η Ευρώπη είχε ενώσει (!) τις δυνάμεις της με την Τουρκία θα υπήρχε αποτροπή και τέλος, ζήτησε η ΕΕ να καλύψει το κόστος επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται στην Τουρκία! Η επιτομή του θράσους! Τέλος, ο Τούρκος υπουργός επισήμανε την ανάγκη ενσωμάτωσης της χώρας του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επισημαίνοντας με νόημα ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τους λαθρομετανάστες στο έδαφός της, αν δεν ήταν κράτος-μέλος της ΕΕ» (αφού δέχθηκε σχετική ερώτηση από τον Αλέξανδρο Ζαβό, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος ήταν παρών). Εντύπωση προκάλεσε στους παριστάμενους και το φραστικό επεισόδια που είχε ο τούρκος υπουργός με κυρία, στέλεχος της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα… Και κανείς δεν τον έβαλε στη θέση του!
ELKOSMOS.GR

ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ
Ενώπιον ελληνικού ακροατηρίου παρουσιάσθηκε αλαζονικός και προκλητικός. Ο Εγκεμέν Μπαγίς μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αναφέρθηκε σε «δυο προέδρους» και δυο «κράτη» στην Κύπρο. Όταν στη συζήτηση παρενέβει Κύπρια διπλωμάτης και έθεσε τα ζητήματα στη σωστή τους βάση, ο κ. Μπαγίς απάντησε: «Πέστε στην πρωτεύουσά σας ότι κάνετε σωστά τη δουλειά σας».
Εφημ.Φιλελευθερος (Απο σχόλιο του φίλου του Ισολογίου manos141)

Ήρθε, προκάλεσε και έφυγε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας! .
Είδε όσους είχε να δει και με τη μεσολάβηση κάποιων «τεχνοκρατών», αποφάσισε να «επιμορφώσει» το αθηναϊκό κοινό, για «διμερή» και όχι μόνο, ζητήματα. Οι ανθελληνικές προκλήσεις και αιτιάσεις στην ομιλία του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Εκεμέν Μπαγίς στην Αθήνα, που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Σπουδών για τη Μαύρη Θάλασσα (ICBSS), ήταν πολλές. «Δεν είμαστε η μόνη χώρα με στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο», μας είπε, όταν ρωτήθηκε για την εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή στο νησί και επικαλέστηκε την ανάγκη προστασίας των Τουρκοκυπρίων. Μιλάμε για μια σχεδόν αστεία απόπειρα πώλησης του πολιτικά παρακμιακού προϊόντος που λέγεται σύγχρονος «τουρκισμός», στο ελληνικό κοινό… Όσο για την υποκρισία του επικεφαλής της προσπάθειας που καταβάλλει η γείτονα χώρα για ένταξη στην ΕΕ, διαβάστε: «Είχαμε προβλήματα και ακόμα έχουμε κάποια προβλήματα». Όταν η λέξη «διεκδικήσεις», μεταλλάσσεται σε «προβλήματα» και δη «διμερή»… Καιρό είχαμε, είναι η αλήθεια, να παρακολουθήσουμε τέτοιο ρεσιτάλ υποκρισίας!

Και τι δεν ακούσαμε…

«Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα αλλά και ασιατική ταυτόχρονα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό μας κάνει μοναδικούς»! «Είμαστε μια γέφυρα μεταξύ του Ισλάμ και του χριστιανισμού», διαλάλησε, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι μια κοσμική Δημοκρατία. Και τι Δημοκρατία… Πρότυπο! Φυσικά, κουβέντα για την έλλειψη θρησκευτικής & εθνικής ανοχής σε όλα τα επίπεδα, ή για τις δολοφονίες χριστιανών κληρικών αλλά και πολιτών από «κοσμικούς» Τούρκους, ή για την καταπίεση των μειονοτήτων, όπως οι Αλεβίτες και οι Κούρδοι. Αντίθετα, μας προέταξε ότι ο Ναζίμ Χικμέτ επέστρεψε στην Τουρκία (μετά τα όσα μύρια υπέστη…) και μάλιστα, πολιτογραφήθηκε, ότι καθιερώθηκε εθνική εορτή για τους εργάτες, ότι συστάθηκε επιτροπή ισότητας στην Εθνοσυνέλευση, ότι προχώρησαν σε δικαστική μεταρρύθμιση και πλέον τα πολιτικά δικαστήρια δύνανται να διώκουν και να δικάζουν στρατιωτικούς, ότι, ότι… Αλήθεια, πόσο αστείο ακούγεται να επικαλείται ο κ. Μπαΐς τα εδώ και δεκαετίες αυτονόητα στην Ευρώπη!

Ωμός εκβιασμός

Για τη λαθρομετανάστευση, ακούσαμε πράγματα που δεν στέκουν. Όμως, είναι εμφανές ότι η γείτονα χρησιμοποιεί το ζήτημα ως μοχλό πίεσης. Η χώρα που αποτελεί πρότυπο όσον αφορά στην οργάνωση και στη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών, λέει δια του υπουργού της ότι πρέπει να γίνει «επιμερισμός βαρών», για να μην επιβαρύνεται μόνο η Τουρκία, η Ελλάδα ή η Ευρώπη. «Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης», μας είπε ο κ. Μπαγίς, προκαλώντας το γέλωτα. «Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα έχουμε μεγαλύτερη αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών». Ακόμα και αυτό το πρόβλημα (που εκείνοι κλιμακώνουν σκοπίμως) χρησιμοποιούν, ώστε να βρουν πρόσχημα και να διεισδύσουν στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ασφαλείας… Πέρσι, μας είπε ο κ. Μπαγίς, «συλλάβαμε 60.000 λαθρομετανάστες». Τόσους πολλούς, αναρωτηθήκαμε εμείς… «Αν δεν είσαστε μέλη της ΕΕ, δεν θα μπορούσατε να συγκρατήσετε τους μετανάστες στο έδαφός σας», μας είπε. Αν δεν είναι αυτό εκβιασμός, πείτε μας εσείς τι είναι!

Τέλος, στην Άγκυρα αγαπούν και το χρήμα. Δεν μπορεί η ΕΕ να δίνει στην Ελλάδα 1000 ευρώ για τον επαναπατρισμό ενός Αφγανού λαθρομετανάστη και μόλις 71 ευρώ στην Τουρκία, μας είπε ο κ. Μπαγίς, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι «δίκαιο»! Έχουν απαιτήσεις οι κύριοι, από την ΕΕ, στην οποία δεν ανήκουν! Αλλά και πάλι, εκβιασμός: ή πληρώστε ή σας στέλνουμε κι άλλους!
Νίκος Χιδίρογλου
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

ΔΙΚΕΜΕΠ – Ομιλία Εγκεμέν Μπαγίς: «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη Ευρώπη».
Συγγραφέας Τσεκούρας Β. (ANA)

Την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής των λαθρομεταναστών πρόκειται να ανακοινώσει η Άγκυρα, όπως γνωστοποίησε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος κ. Εγκεμέν Μπαγίς στην ομιλία του με θέμα «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη ΕΕ», την οποία διοργάνωσε χθες το Διεθνές Κέντρο Μελετών του Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο κ. Μπαγίς αποκάλυψε ότι στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ως θεσμού συζήτησης, διάγνωσης και επίλυσης προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, κατά το πρότυπο αντίστοιχων Συμβουλίων Συνεργασίας της Τουρκίας με τη Συρία και την Ισπανία.

Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν οι δύο πρωθυπουργοί και αναλόγως με το θέμα οι υπουργοί με τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια. Ο κ. Μπαγίς υπογράμμισε, επίσης, ότι η επιλογή της «προνομιακής σχέσης» με την ΕΕ δεν υφίσταται για την Άγκυρα και διασκέδασε τις ανησυχίες σχετικά με αλλαγή του άξονα προσανατολισμού της γείτονος στις διεθνείς σχέσεις της. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη εξέτασης ενδεχόμενης χαλάρωσης του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις αιτήσεις για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Ειδικότερα, για το ακανθώδες πρόβλημα των λαθρομεταναστών στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς διευκρίνισε ότι οι χθεσινές συνομιλίες στην Άγκυρα του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Ζακ Μπαρό με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της γείτονος οδηγούν την κυβέρνηση Ερντογάν στη διεξαγωγή συνομιλιών με τις Βρυξέλλες για την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής, στη βάση της από κοινού ανάληψης του οικονομικού φόρτου.

Επέμεινε, παράλληλα, ότι οι διαστάσεις του εν λόγω προβλήματος υπερβαίνουν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και ότι η Τουρκία επιθυμεί να είναι μέρος της επίλυσής του σε διεθνές, ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς αναγνώρισε ότι η ΕΕ είναι ο πιο σημαντικός εξωτερικός μοχλός προώθησης των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα στην Τουρκία. Αλλαγές τις οποίες συνόψισε, χαρακτηριστικά, στη φράση «στην Τουρκία σήμερα συζητάμε τα πάντα. Πράγματα που δεν συζητούσαμε στο παρελθόν. Τα ταμπού του παρελθόντος».

Ανέπτυξε, ωστόσο, και τα οφέλη που έχει να αποκομίσει η ΕΕ από την ένταξη της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τη μελλοντική συμβολή της γείτονος στο πρόβλημα γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, τη συνεισφορά της στον τομέα μεταφοράς ενεργειακών πόρων, καθώς «το 70% των ενεργειακών πόρων που χρειάζεται η Ευρώπη βρίσκονται νότια και ανατολικά της Τουρκίας». Επεσήμανε το ρόλο της Τουρκίας ως γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, θρησκειών, γεωπολιτικών οντοτήτων αλλά και το ότι η γείτονας αποτελεί «πηγή έμπνευσης όχι μόνον για τα 25 εκατομμύρια των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη και τα 1,5 δισεκατομμύρια μουσουλμάνων του πλανήτη αλλά και για 3 ή 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που αισθάνονται ότι η Δύση τους αγνοεί και τους απομονώνει». «Αν η Ευρώπη θέλει να καταστεί παγκόσμιος παίκτης και να αναλάβει ρόλο πλατφόρμας ειρήνης και συμμαχίας πολιτισμών και όχι σύγκρουσης πολιτισμών, τότε η Τουρκία έχει πολλά να προσφέρει», είπε ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τουρκίας προέβη στην εκτίμηση ότι η συζήτηση για καθεστώς προνομιακής σχέσης της γείτονος με την ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο εκμετάλλευσης από πολιτικούς της φοβίας και των ανησυχιών των λαών. Τόνισε ότι «την ημέρα που η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρώπη θα είναι μια Τουρκία πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Ακριβώς όπως σήμερα είμαστε μια πολύ διαφορετική χώρα από ό,τι ήμασταν πριν πενήντα χρόνια όταν υποβάλαμε την αίτηση». «Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Μπαγίς, καλώντας σε επικέντρωση των προσπαθειών στις διαδικασίες. Απέρριψε ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις σχέσεις της με την Ανατολή από ό,τι στις σχέσεις της με τη Δύση. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι να χρησιμεύουμε ως γέφυρα», είπε ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στις μεσολαβητικές προσπάθειες της γείτονος μεταξύ Συρίας-Ισραήλ, Λιβάνου-Ισραήλ, Συρίας-Ιράκ, Γεωργίας-Ρωσίας, Βοσνίας-Σερβίας και Αφγανιστάν-Πακιστάν. «Για να είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος, μια αξιόπιστη γέφυρα για την Ευρώπη – και την Ελλάδα – πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας με την Ανατολή είναι τόσο ισχυρές όσο οι σχέσεις μας με τη Δύση», είπε ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

Αναφερόμενος στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει κάθε λύση που θα προκύψει από τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ και θα έχει τον σεβασμό των κοινωνιών τους. «Όπως ανέφερα σήμερα στον κ. Παπανδρέου, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα συνεχίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός να στηρίζει τον κ. Χριστόφια όσο εμείς υποστηρίζουμε τον κ. Ταλάτ στις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς. Σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη επανέλαβε, ωστόσο, τη θέση που διατύπωσε αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα, συνδέοντάς το με την άρση των υφιστάμενων εμπάργκο -όπως είπε- κατά της βόρειας Κύπρου.

Μεγάλες ελπίδες εξέφρασε ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς για εκμετάλλευση του τεράστιου δυναμικού στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, κάνοντας λόγο για έναρξη «νέας εποχής». «Έχουμε νέα ηγεσία στην Αθήνα που έχει αποδείξει τη βούλησή της να εκμεταλλευτεί αυτό το τεράστιο δυναμικό. Άγγιξε πολλές καρδιές στην Τουρκία η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον τάφο του φίλου του Ισμαήλ Τζεμ», επεσήμανε ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς. Οι δυο λαοί «μοιραστήκαμε κοινή μοίρα και θα διαμορφώσουμε το κοινό μέλλον. Τα οφέλη από την επίλυση των διαφορών μας είναι πολύ μεγαλύτερα από το να τις διατηρήσουμε», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.-

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή