Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Χλιαρός συμβιβασμός στο όνομα της ενότητας

Δημοσιεύτηκε

στις

ΧΕΡΜΑΝ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ Συντηρητικός, καθολικός και… τουρκοφάγος.«Η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ τμήμα της Ευρώπης. Οι αξίες που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, και είναι θεμελιώδεις αξίες του χριστιανισμού, θα χάσουν τη ζωτικότητά τουςαν μπει στην Ευρώπη μια μεγάλη ισλαμική χώρα σαν την Τουρκία».Ο Βαν Ρομπούι, που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στο μέλλον, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Δύο εκπλήξεις επεφύλασσε η χθεσινοβραδινή Σύνοδος Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες. Η πρώτη ήταν η σύντομη διάρκειά της, σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων. Η δεύτερη ακούει στο όνομα Κάθριν Άστον- Βαρόνη Άστον: είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης, με πρόεδρο τον Βέλγο πρωθυπουργό Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Μια συμβιβαστική, και μάλλον χλιαρή, λύση.

Oι πληροφορίες που κατέφθαναν νωρίς χθες από τις Βρυξέλλες ήθελαν να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των «27» και το επικείμενο «δείπνο εργασίας» να κρατάει τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί. Ωστόσο, κατά τη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών της Ε.Ε., που προηγήθηκε της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έκανε την κίνηση που άλλαξε όλο το παιχνίδι: βλέποντας πως ο άνθρωπος που πεισματικά στήριζε τόσο καιρό για πρόεδρο, ο Τόνι Μπλερ, δεν συγκέντρωνε επαρκή υποστήριξη, έθεσε σε εφαρμογή το «σχέδιο 2», για το οποίο έκαναν λόγο χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος επρόκειτο οι «Τimes». Γύρισε την πλάτη στον Μπλερ και αντ΄ αυτού πρότεινε για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε. ένα άλλο μέλος της οικογένειας των Βρετανών Εργατικών, τη μέχρι χθες Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Κάθριν Άστον.

Η συναίνεση
Επρόκειτο για ένα όνομα σχετικά άγνωστο. Τηρούσε όμως όλες τις προδιαγραφές, με δεδομένη την ευρεία στήριξη που συγκέντρωνε ήδη για τη θέση του προέδρου ο πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Ο Ρόμπαϊ είναι άνδρας, συντηρητικός, από μία μικρή χώρα της Ευρώπης- και δεδηλωμένος πολέμιος της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, αν και χθες τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης της Ε.Ε., υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τα απιτούμενα κριτήρια. Η Άστον προέρχεται από τον εργατικό χώρο και από μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία παραδοσιακά στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Οι επτά Σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, συμφώνησαν στο όνομα της Άστον και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής άρχισε με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να δηλώνουν αισιόδοξα: «Έχουμε συναίνεση»… «Το ντιλ έ κλεισε», ανακοίνωναν σχεδόν τρεις ώρες αργότερα οι ίδιες πηγές. Η σουηδική προεδρία προέβλεψε πως ο Ρόμπαϊ θα γίνει ένας «έξοχος» πρόεδρος. Ο Ρόμπαϊ κατονόμασε ως επείγουσες προτεραιότητες της Ε.Ε. την απασχόληση και το περιβάλλον, δεσμεύτηκε να ακούει όλες τις ευρωπαϊκές φωνές και επεσήμανε: «Παρ΄ ότι η ενότητα είναι η δύναμή μας, η ποικιλότητα παραμένει ο πλούτος μας». Η Άστον δήλωσε: «Κρίνετέ με από τις πράξεις μου και νομίζω πως θα είστε υπερήφανοι. Θα δείτε πως δεν είμαι ένα κινούμενο “εγώ”».

Οι «Financial Τimes» πάντως σχολίαζαν με περισσή ειρωνεία το γεγονός πως ο νέος πρόεδρος και η νέα υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης διαφωνούν σε έναν θεμελιώδη τομέα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., την ένταξη της Τουρκίας: «Τι υπέροχη συνταγή για μια ενωμένη Ευρώπη».

Από την πλευρά τους, οι «Νew Υork Τimes» υποστήριζαν πως «ο διορισμός δύο προσώπων σχετικά άγνωστων στον υπόλοιπο κόσμο μοιάζει να αναδεικνύει τα προβλήματα της Ευρώπης και όχι την ετοιμότητά της να καταλάβει μια πιο ενωμένη και ισχυρή θέση στην παγκόσμια σκηνή».

Ένας ποιητής που δεν θέλει την Τουρκία
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ γεννήθηκε το 1947 στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο Βρυξέλλες και ακολούθησε κλασικές σπουδές πριν πάρει πτυχίο στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν. Οι βιογράφοι του λένε πως οργάνωσε την πρώτη διάσκεψη για τις προοπτικές της Ευρώπης ως μαθητής Λυκείου, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Μετά το πανεπιστήμιο έγινε ο υπαρχηγός της νεολαίας του φλαμανδόφωνου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σε συζήτηση που είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια στο βελγικό κοινοβούλιο, ο Ρομπάι είχε κάνει σαφές ότι βλέπει την Ε.Ε. ως μια χριστιανική λέσχη που δεν έχει χώρο για μια μεγάλη μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία. «Η Τουρκία δεν είναι μέρος της Ευρώπης και δεν θα γίνει ποτέ μέρος της Ευρώπης», είχε δηλώσει τότε. «Οι παγκόσμιες αξίες που ισχύουν στην Ευρώπη και που είναι επίσης θεμελιώδεις αξίες του Χριστιανισμού, θα χάσουν τον δυναμισμό τους με την ένταξη μιας μεγάλης ισλαμικής χώρας όπως η Τουρκία».

Πέραν της πολιτικής, ασχολείται με το γιαπωνέζικο ποιητικό στυλ των χαϊκού (τον αποκαλούν μάλιστα «χαϊκού Χέρμαν»). Είναι οπαδός της Άντερλεχτ, έμπειρος ορνιθολόγος και ειδικός στις μοναστηριακές μπίρες. Στο τέλος του 2008 διορίστηκε πρωθυπουργός του Βελγίου με στόχο να τερματίσει 18 μήνες αντιπαράθεσης ανάμεσα στη φλαμανδόφωνη πλειοψηφία και τη γαλλόφωνη μειοψηφία της χώρας. Σχολιαστές αμφοτέρων των πλευρών συμφωνούν ότι τους τελευταίους 11 μήνες σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, καταφέρνοντας να φέρει τις παρατάξεις ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δύο χαϊκού του βαν Ρόμπαϊ
● Τα μαλλιά ανεμίζουν στον άνεμο Έπειτα από χρόνια υπάρχει ακόμη άνεμος Δυστυχώς δεν υπάρχουν πια μαλλιά
● Τρία κύματα μαζί αχολογούν στο λιμάνι Το τρίο είναι εδώ
Με τη φήμη της «ήσυχης αποτελεσματικότητας»

Η ΚΑΘΡΙΝ Μάργκαρετ Άστον γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1956 στο Άπχολαντ του Λάνκασαϊρ. Σπούδασε Οικονομικά στο London University. Μεταξύ 1983 και 1989 διετέλεσε διευθύντρια της Βusiness in the Community, μίας φιλανθρωπικής οργάνωσης του πρίγκιπα Καρόλου που συνεργάζεται με περισσότερες από 800 επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής τους ευθύνης. Από το 1998 έως το 2001 ήταν πρόεδρος της Υπηρεσίας Υγείας στο Χέρτφορντσαϊρ.

Έγινε ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων το 1999, επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ, αποκτώντας τον τίτλο Βαρόνη Άστον του Άπχολαντ. Δύο χρόνια αργότερα, διορίστηκε υφυπουργός Παιδείας για να περάσει στη συνέχεια από διάφορες θέσεις, με αποκορύφωση τον διορισμό της από τον Γκόρντον Μπράουν, τον Ιούνιο του 2007, στη θέση της προέδρου της Βουλής των Λόρδων: σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, η Άστον έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πέρασμα της Συνθήκης της Λισαβώνας από το Σώμα.

Σχετικά άγνωστη
Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εμπορίου ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2008, όταν ο Γκόρντον Μπράουν ζήτησε από τον προκάτοχό της στην Επιτροπή, τον Πίτερ Μάντελσον, να επιστρέψει στο Λονδίνο και να ενταχθεί στην κυβέρνησή του. Ο διορισμός της στην Κομισιόν είχε προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων συντηρητικών Βρετανών ευρωβουλευτών, που κατήγγειλαν έλλειψη εμπειρίας από πλευράς της σε εμπορικά ζητήματα. Το όνομα της Κάθι Άστον ήταν μέχρι χθες σχετικά άγνωστο ακόμα και στη Βρετανία, μιας και δεν κατείχε ποτέ υψηλό κυβερνητικό αξίωμα, στους πολιτικούς κύκλους όμως η Άστον έχει τη φήμη της «ήσυχης αποτελεσματικότητας» και εμφανίζεται ως ένας άνθρωπος που αναζητεί τη συναίνεση και στηρίζει σθεναρά τα κοινωνικά δικαιώματα. Είναι παντρεμένη από το 1988 με τον δημοσιογράφο και δημοσκόπο Πίτερ Κέλνερ και έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια.

Ως νέα Ύπατη Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, θα ηγείται ενός νέου διπλωματικού σώματος 5.000 μελών, θα προεδρεύει στις συνόδους των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, θα παρίσταται ως αντιπρόεδρος στις συνεδριάσεις της Κομισιόν, και θα έχει αυξημένο ρόλο όσον αφορά έναν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 7 δισ. ευρώ.

«Η Ευρώπη θα μιλά πιο ουσιαστικά»

ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ πως η Ευρώπη θα μπορεί εφεξής να μιλάει πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον διεθνή στίβο προασπίζοντας τα συμφέροντα των λαών και των πολιτών της Ε.Ε.

εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έπειτα από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μπορεί να εκφράσει τη συνοχή των Ευρωπαίων εταίρων και να συμβάλει στην ενότητα της Ε.Ε.», ενώ για τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Ευρώπης, την Κάθριν Άστον, επεσήμανε πως «πρόκειται για άνθρωπο προοδευτικό, που γνωρίζει πολύ καλά τις οικονομικές και κλιματικές κρίσεις και θα συμβάλει στην ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης παγκοσμίως».

«Προϋπόθεση η καλή συνεργασία»

«Ο ΝΕΟΣ, μόνιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι πραγματικά χρήσιμος μόνο εφόσον διευκολύνει τη συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, σεβόμενος παράλληλα το βασικό της συμβόλαιο: κοινή κυριαρχία σε ορισμένους τομείς της πολιτικής αλλά όχι σε όλα τα προνόμια των κρατών».

Αυτή την άποψη καταθέτει στους «Financial Τimes» ο Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Νotre Εurope.

«Θα ήταν κακή ερμηνεία της Συνθήκης της Λισαβώνας αν αυτός που θα επιλεγεί θεωρούσε τον εαυτό του πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί ο Ντελόρ. «Θα ήταν επίσης μια πρόσκληση για συγκρούσεις όσον αφορά τις αρμοδιότητες και μια πρόκληση για τις ευαισθησίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Θα υπήρχε μόνιμη ένταση ανάμεσα στους δύο θεσμούς και τις διοικήσεις τουςτην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών. Αντ΄ αυτού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρειάζεται έναν πρόεδρο και έναν διαμεσολαβητή, ικανό να δημιουργεί συναίνεση».

Όσον αφορά τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ευρώπης, ο Ντελόρ θεωρεί πως η θητεία του θα κριθεί από το κατά πόσο θα καταφέρει να ενισχύσει τη συνοχή της Ένωσης σε ορισμένους τομείς της εξωτερικής πολιτικής: «Σκέφτομαι κυρίως τη σχέση μας με τη Ρωσία, με την ενεργειακή της διάσταση. Αυτό θα συνιστούσε σημαντικό βήμα εμπρός».

Όποιες και αν είναι οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, το προαπαιτούμενο για μια καλοκουρδισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να συνεργάζονται καλά οι θεσμοί της, το «θεσμικό τρίγωνο» που συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Ε. θα καταδικάσει τον εαυτό της στην παράλυση και θα γίνει ακόμα πιο απόμακρη για τους πολίτες της. Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα της διακήρυξης που συνυπογράφουν πολυάριθμες προσωπικότητες με πρωτοβουλία της Νotre Εurope.

[ ΓΝΩΜΗ ] Μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο
Του Jean-Μarcel Βouguereau

Τους ηττημένους τούς γνωρίζαμε ήδη. Ο Τόνι Μπλερ δεν επρόκειτο να καταλάβει τη θέση του πρώτου προέδρου της Ευρώπης. Η υποστήριξη που παρείχε στον Μπους και η μη συμμετοχή του στο ευρώ είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο άνθρωπος που θα προεδρεύει στις μελλοντικές συνόδους των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έπρεπε φυσικά να είναι «ένας ένθερμος ευρωπαϊστής», όπως επαναβεβαίωσε ο Ζακ Ντελόρ. Μέχρι την τελευταία στιγμή, τα παζάρια συνεχίστηκαν με πολύ μεγάλη μυστικότητα. Με τη Συνθήκη της Λισαβώνας, είναι λίγο η περεστρόικα χωρίς την γκλάσνοστ, η μεταρρύθμιση μέσα στο σκοτάδι. Πώς να οργανωθεί η διαφάνεια όμως όταν διακυβεύονται τόσα συμφέροντα.

Ελλείψει Τόνι Μπλερ, οι δύο χώρες-σταθμοί, η Γερμανία και η Γαλλία, έδειχναν από νωρίς να έχουν συμφωνήσει σε έναν κοινό υποψήφιο και η σουηδική προεδρία τελικά συντάχθηκε μαζί τους. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, πολύ συντηρητικός και μάλλον ανησυχητικός, αφού ορκίστηκε να μην επικυρώσει ποτέ τη σύμβαση για την προστασία των μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να μπορεί να αξιώσει την ενσωμάτωση ή την αποχώρηση της γαλλόφωνης μειονότητας που ζει στη Φλάνδρα! Ως Ευρωπαίο, μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δεν ήθελαν κάποιον να τους επισκιάζει. Άνοιξαν λοιπόν την πόρτα σε μια χλιαρή επιλογή, έναν άνδρα καθόλου χαρισματικό, όπως ο Βαν Ρόμπαϊ. Με την Κάθριν Άστον στη θέση του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, μια γυναίκα χωρίς την παραμικρή διπλωματική εμπειρία, και πάντα τον Μπαρόζο στην κεφαλή της Κομισιόν, voila μια Ευρώπη που σε κάνει να ονειρεύεσαι.

Το σχόλιο του Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκερό δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του γαλλικού περιοδικού «Νouvel Οbservateur».
ΝΕΑ

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή