Ακολουθήστε μας

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κολάκευε την Τουρκία ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι ενδείξεις, ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ ήταν γνωστή πολύ πριν από την ανακοίνωσή της και μάλιστα γίνονταν από το Δικαστήριο κινήσεις τακτικής για την ομαλή υποδοχή της.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Ζαν Πολ Κοστά, μάλιστα, είχε προλειάνει το έδαφος γι’ αυτή την απόφαση, με δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση, όπου ουσιαστικά αποενοχοποιούσε την κατοχική δύναμη για τα διαδοχικά εγκλήματα που έχει διαπράξει κατά αθώων πολιτών, απλά και μόνο γιατί θεσπίζει εκ των υστέρων νομοθεσίες που βελτιώνουν την κατάσταση. Υπό την σκιά της «προόδου» έδωσε άλλοθι στην κατοχική δύναμη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέρες πριν από την παράδοξη απόφαση. Μάλιστα, ο κ. Κοστά παραδεχόταν ότι οι προσφυγές κατά της Τουρκίας ήταν πολυάριθμες, αλλά εξέφρασε την πίστη του στην πρόοδο που έχει καταγραφεί στην Τουρκία, στον τομέα του εκδημοκρατισμού.

Αν και αναφερόταν κατά κύριο λόγο σε προσφυγές που γίνονταν από Κούρδους, δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως εκθείαζε την «πρόοδο» της χώρας σε σχέση με τη δημοκρατία, μια εβδομάδα πριν να της αναθέσει το Δικαστήριο του οποίου προεδρεύει να δικάσει τον εαυτό της για τις παραβιάσεις στις οποίες η ίδια προέβη.

Πιο συγκεκριμένα, το Πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, ότι την προηγούμενη μέρα ο κ. Κοστά δήλωσε ότι «η Τουρκία ενδυναμώνει τη δημοκρατία της». Όπως αναφέρει περαιτέρω η είδηση, «ο κ. Κοστά είπε ότι η Τουρκία, η οποία έχει βιώσει πολλές στρατιωτικές παρεμβάσεις στο παρελθόν, ενδυναμώνει τη δημοκρατία της».

Όπως εξήγησε ο κ. Κοστά, στο σύνολο των αιτήσεων στο ΕΔΑΔ διαφαίνεται ότι οι αιτήσεις προερχόμενες από την Τουρκία ήταν λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο. Παρά το γεγονός, τόνισε, πως οι αιτήσεις εναντίον της Τουρκίας γίνονταν για διάφορους λόγους, το βασικό πρόβλημα είναι ιστορικό, όπως η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στα νοτιοανατολικά της χώρας. Κατά την εκτίμησή του, η Τουρκία έκανε μεγάλη πρόοδο, διότι πρόσφατα προέβη σε μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η κατοχική χώρα θα συνεχίσει τον εκδημοκρατισμό της με πιο γοργούς ρυθμούς.

Το παραδέχονται και μόνοι τους!
Σε άρθρο γνώμης στη χθεσινή «Ζαμάν», ο Orhan Kemal Cengiz χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΔΑΔ «νομικά λανθασμένη, αλλά πολιτικά ορθή». «Με δεδομένη την απόφαση Λοϊζίδου, διερωτάται κανείς ποιοι λόγοι οδήγησαν το ΕΔΑΔ σε μια διαφορετική απόφαση αυτή τη φορά, η οποία εμμέσως αναγνωρίζει την “ΤΔΒΚ”, ορίζοντας ότι οι Ε/κ, οι οποίοι προσφεύγουν δικαστικά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους σε ακίνητα που βρίσκονται στην “ΤΔΒΚ”, οφείλουν να προσφύγουν πρώτα στην “Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας”, η οποία έχει θεσμοθετηθεί από την “ΤΔΒΚ”, και στη συνέχεια, αν δεν ικανοποιηθούν, να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στο ΕΔΑΔ», γράφει ο αρθρογράφος.

Τα πραγματικά περιστατικά στις δύο υποθέσεις είναι παρόμοια, υποστηρίζει, ωστόσο το ΕΔΑΔ στη δεύτερη περίπτωση αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται θέμα απώλειας ιδιοκτησιακού δικαιώματος των Ε/κ, εφόσον παρασχεθεί αποζημίωση από την “Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας” της “ΤΔΒΚ”. Η διαφορετική προσέγγιση του ΕΔΑΔ είναι προφανής. Νομικά δεν είναι δυνατόν οι δύο αυτές αποφάσεις να είναι εξίσου ορθές, τονίζει.

«Λόγοι που εξηγούν την αλλαγή στάσης του Δικαστηρίου ανάγονται ενδεχομένως στο φόρτο εργασίας του. Σήμερα ενώπιόν του εκκρεμούν 1.500 υποθέσεις ιδιοκτησίας. Με αυτή την απόφαση, ουσιαστικά τις παραπέμπει στην επιτροπή της “ΤΔΒΚ”. Ο λόγος αυτός, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να στηρίξει την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ», συνεχίζει. Είναι προφανές ότι για πρώτη φορά η ε/κ πλευρά υφίσταται τις συνέπειες της αδιαλλαξίας της, εκτιμά ο αρθρογράφος.

«Η εκ μέρους της ε/κ πλευράς απόρριψη του Σχεδίου Ανάν φαίνεται ότι επηρέασε το Δικαστήριο, το οποίο μέσω της απόφασής του καθιστά σαφές στους Ε/κ ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί με την άσκηση διεθνούς πίεσης στην Τουρκία, αλλά πρέπει να λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την ε/κ πλευρά. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση φαίνεται ότι δικαιώνει την Τουρκία για την εποικοδομητική στάση της στο Σχέδιο Ανάν», σημειώνει.
Τέλος, το άρθρο επισημαίνει ότι είναι καιρός να πάψει πια η τουρκική προπαγάνδα, ότι δήθεν το ΕΔΑΔ μεροληπτεί εις βάρος της Τουρκίας. Το ΕΔΑΔ, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Άγκυρας, έχει πολλάκις δικαιώσει την Τουρκία.

Μακριά από την επιτροπή
Πιο σαφής δεν θα μπορούσε να είναι η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων: «Η ΠΕΠ απευθύνει έκκληση προς όλους τους πρόσφυγες και μη, να μην προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών και αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αποδοχή της απαράδεκτης απόφασης του ΕΔΑΔ». Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι αστήρικτη και λανθασμένη, γιατί «μέσα από ακατανόητες πολιτικές σκοπιμότητες, δυσχεραίνει τη διεκδίκηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών περιουσίας στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα Κύπρο, τη στιγμή μάλιστα που για πρώτη φορά αναφέρεται σε εισβολή και κατοχή». Η ανακοίνωση κάνει λόγο για έντονη πικρία και αγανάκτηση του προσφυγικού κόσμου, ενώ επαναλαμβάνει ότι οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες και μόνο σ’ αυτούς.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Κερύνειας. Καλούμε τους Κερυνειώτες, αναφέρει ο προσφυγικός Δήμος, «αναλογιζόμενοι τις συνέπειες που θα είχε για τον τόπο η πραγματοποίηση αυτής της δικαστικής προτροπής, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, να απορρίψουν την προσβλητική αυτή παρακίνηση του δικαστηρίου και επ’ ουδενί λόγω να προσφύγουν, επαιτώντας από τους κατακτητές ψίχουλα έναντι της περιουσίας τους και της πατρογονικής τους γης». Αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου, η τουρκοποίηση των κατεχόμενων εδαφών μας είναι ολοφάνερη, τονίζει ο Δήμος Κερύνειας, προτρέποντας τον κυπριακό λαό να αναλογιστεί της ευθύνες του για τον τόπο μας, την πατρίδα μας και τα παιδιά μας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η απόφαση αυτή, «εκτός του ότι προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, προσβάλλει και το αίσθημα στοιχειώδους δικαιοσύνης».

Αποτρεπτική και η Εκκλησία
Σε χθεσινή της ανακοίνωση και η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πρόσφυγες να μην προσφεύγουν στην επιτροπή του Αττίλα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οποιαδήποτε προσφυγή Έλληνα της Κύπρου στη λεγόμενη επιτροπή, συνιστά πράξη επικίνδυνη για το μέλλον της πατρίδας μας και υποσκάπτει τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Γι’ αυτό καλεί τον κυπριακό λαό να μην προσφεύγει εκεί, αλλά με άκαμπτο το αγωνιστικό φρόνημα, να συνεχίσει να εμμένει στις αρχές του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ανθρώπινα Δικαιώματα

The Hong Kong Post: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στοχεύει δημοσιογράφους και οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους στο Χονγκ Κονγκ βιώνουν κλιμακούμενη παρενόχληση και απειλές από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου. Η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των περιστατικών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA) Selina Cheng κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου.

Μια έρευνα από το HKJA αποκάλυψε ότι η συστηματική παρενόχληση κορυφώθηκε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με αξιοσημείωτη αύξηση από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου. Αυτό το κύμα εκφοβισμού επηρέασε 15 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων 13 Μέσων Ενημέρωσης και δύο ιδρυμάτων κατάρτισης δημοσιογραφίας. Μεταξύ των στόχων ήταν το HKJA, το Hong Kong Free Press, το Inmedia και το Hong Kong Feature. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στοχεύει να ασκήσει έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ παρόμοιο με τον έλεγχο του στην ηπειρωτική Κίνα. Το ΚΚΚ φέρεται να ανακατεύεται στην ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η χώρα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να δημοσιεύουν επικριτικά ρεπορτάζ για την Κίνα και την κυβέρνησή της σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Από τον Ιούνιο, ανώνυμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραπόνων από λογαριασμούς Microsoft Outlook, που υποτίθεται ότι προέρχονται από «πατριώτες», έχουν στοχεύσει τουλάχιστον 15 οικογένειες δημοσιογράφων, μαζί με τους εργοδότες ή τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά τα μηνύματα, συχνά απειλητικά στη φύση, διέφεραν σε τόνους. Οι μεγαλύτερες οργανώσεις έλαβαν επίσημες καταγγελίες, ενώ τα μικρότερα μέσα αντιμετώπιζαν περισσότερα απειλητικά μηνύματα, μερικές φορές με τη φωτογραφία και το κείμενο του δημοσιογράφου που έμοιαζαν με σημείωμα λύτρων. Πιστεύεται ότι οι πτέρυγες κατασκοπείας του ΚΚΚ, δηλαδή το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS), ενορχηστρώνουν αυτές τις δραστηριότητες. Στόχος τους είναι να εκφοβίσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα είτε να εγκαταλείψει το επάγγελμά της είτε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Από τον Αύγουστο, το Facebook έχει δει μια έκρηξη εχθρικών αναρτήσεων που στοχεύουν Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τις νόμιμες αναφορές ως παράνομες ή ταραχές. Το HKJA ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 36 δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης κατονομάζονταν σε αυτές τις θέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παρενοχλητές επεξεργάστηκαν ή δημοσίευσαν απειλητικές καταχωρήσεις στη Wikipedia. Επιπλέον, σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, παρενοχλητικά μηνύματα στάλθηκαν στους αριθμούς τηλεφώνου της εργασίας ή του σπιτιού των δημοσιογράφων λίγο μετά τη δημοσίευση αυτών των αναρτήσεων.

Ο πρωταρχικός στόχος του ΚΚΚ είναι να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους, τις οικογένειές τους ή τους συνεργάτες τους, διαταράσσοντας τις πηγές εισοδήματός τους ή τις κοινωνικές τους σχέσεις. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να τους πιέσει, να τους απομονώσει και να τους απειλήσει, αναγκάζοντας τελικά τους δημοσιογράφους να παραιτηθούν από τη δουλειά ή τους συνδικαλιστικούς ρόλους τους. Ο Τσενγκ περιέγραψε αυτές τις επιθέσεις ως «συντονισμένες και συστηματικές», με στόχο τη δημοσιογραφική κοινότητα στο σύνολό της και όχι συγκεκριμένα άτομα. Η HKJA καταδίκασε αυτές τις τακτικές εκφοβισμού και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αντισταθεί στις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου. Ωστόσο, στις δηλώσεις τους, απέφυγαν να εμπλέξουν άμεσα την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση.

Ο Τσενγκ συνέκρινε την παρενόχληση με μια «εξόρμηση για ψάρεμα», όπου οι δράστες προχωρούν εάν ο στόχος δεν ανταποκριθεί. Τουλάχιστον τέσσερα θύματα που συμμετείχαν με τους παρενοχλητές αντιμετώπισαν κλιμακούμενες απειλές. Συμβούλεψε τους δημοσιογράφους να αναφέρουν αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία, να ενημερώσουν τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD) και να αποφύγουν την αλληλεπίδραση με τους παρενοχλητές. Αν και ορισμένα μηνύματα ανέφεραν ζητήματα όπως οι εκλογές στην Ταϊβάν ή η απαγόρευση του Χονγκ Κονγκ για τα ιαπωνικά θαλασσινά, ο Τσενγκ σημείωσε ότι η παρενόχληση δεν φαίνεται να συνδέεται με συγκεκριμένες ιστορίες ή καταστήματα.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Τσενγκ και δύο από τα μέλη της οικογένειάς της παρενοχλήθηκαν. Τα email κατηγορούσαν τους συγγενείς της ότι προωθούν «αντικινεζικά αισθήματα» και απείλησαν τους εργοδότες τους, προειδοποιώντας ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να παραβιάσουν τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας ή το Άρθρο 23 εάν συνέχιζαν να συνδέονται με τα μέλη της οικογένειας του Τσενγκ.

Η HKJA, μαζί με τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους, έχει αναφέρει αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία. Η HKJA κατήγγειλε αυτές τις ενέργειες ως εκφοβισμό και σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ. Οι παρενοχλητές χρησιμοποίησαν τακτικές δυσφήμισης και εκφοβισμού για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα. Η Ένωση έχει επίσης προσεγγίσει πλατφόρμες όπως το Meta και η Wikipedia. Σε απάντηση, η Wikipedia απαγόρευσε έναν χρήστη που δημοσίευσε προσωπικά στοιχεία δημοσιογράφων. Επιπλέον, η HKJA κινεί νομικές ενέργειες και έχει υποβάλει καταγγελίες στον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD).

Επιπλέον, τρία θύματα ανέφεραν ότι οι αποσκευές τους ερευνήθηκαν από το τελωνείο κατά την επανείσοδό τους στο Χονγκ Κονγκ και δύο από αυτά έλαβαν απειλητικά μηνύματα WhatsApp λίγο μετά την άφιξή τους. Η HKJA εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές διαρροές κυβερνητικών δεδομένων, καθώς οι παρενοχλητές είχαν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες στο κοινό. Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν την παρενόχληση με κυβερνητικές υπηρεσίες, η HKJA ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας και προέτρεψε τις αρχές να προστατεύσουν το απόρρητο των δημοσιογράφων.

Το HKJA ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους που υφίστανται παρενόχληση να αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη, είτε μέσω του HKJA είτε μέσω των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει υπηρεσίες συναισθηματικής συμβουλευτικής για να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από αυτά τα περιστατικά. Συμβουλεύει επίσης τους δημοσιογράφους να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία αποφεύγοντας την κοινή χρήση οικογενειακών φωτογραφιών στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης με επαλήθευση σε δύο βήματα για τους λογαριασμούς τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτό το θέμα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι δήλωσε ότι όποιος χρειάζεται βοήθεια από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορεί να αναφερθεί στην αστυνομία ή σε αρμόδια τμήματα όπως το Τμήμα Μετανάστευσης ή τα Τελωνεία και Τμήμα ειδικών φόρων κατανάλωσης. «Οι αρχές επιβολής του νόμου θα χειριστούν τις υποθέσεις αμερόληπτα», διαβεβαίωσε.

ΠΗΓΗ: The Hong Kong Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Καναδός που κρατήθηκε για 1000 ημέρες στην Κίνα για κατασκοπεία περιγράφει την οδυνηρή εμπειρία του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τον ανέκριναν για 6 έως 9 ώρες καθημερινά, τον έκλειναν σε μια καρέκλα για ώρες και τον αναγκάζανε να επιβιώνει με τρία μπολ με ρύζι την ημέρα.

Ένας Καναδός πολίτης που πέρασε 1.000 ημέρες στην κινεζική κράτηση αποκάλεσε την εμπειρία τίποτα λιγότερο από ψυχολογικά βασανιστήρια που δεν θα ξεχάσει. Το θύμα κρατήθηκε με κατηγορίες κατασκοπείας από τις κινεζικές αρχές και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2021, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ο λόγος για τον Michael Kovrig, είναι ένας από τους δύο Καναδούς πολίτες που κρατήθηκαν από την Κίνα για περισσότερες από 1.000 ημέρες για καταγγελίες κατασκοπείας, τέθηκε σε απομόνωση για έξι μήνες και υποβλήθηκε σε συνεχείς ανακρίσεις, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ψυχολογικά βασανιστήρια.

«Ήταν ψυχολογικά, απολύτως, το πιο εξαντλητικό, οδυνηρό πράγμα που έχω ζήσει ποτέ», είπε ο Κόβριγκ στις πρώτες του δηλώσεις που έδωσε σε καναδικό ειδησεογραφικό οργανισμό CBC μετά την απελευθέρωση από την κινεζική φυλακή πριν από τρία χρόνια.

«Προσπαθούν να εκφοβίσουν, να βασανίσουν, να τρομοκρατήσουν και να σας εξαναγκάσουν να αποδεχτείτε την ψεύτικη εκδοχή της πραγματικότητας», είπε ο Κόβριγκ.

Ο Καναδός πολίτης είχε εμπλακεί σε μια τριετή διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε το 2021 όταν οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Meng Wanzhou, την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, στο Βανκούβερ με την κατηγορία της απάτης. Ο Κόβριγκ αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα έκδοσης και συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερο τον Μενγκ, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.

Ο Kovrig, ο οποίος ήταν πρώην διπλωμάτης, εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος για το think tank International Crisis Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεφε στο σπίτι με τη σύντροφό του μετά το δείπνο στο Πεκίνο στις 10 Δεκεμβρίου 2018. Η σύντροφός του εκείνη την εποχή ήταν έξι μηνών έγκυος όταν συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές.

«Ανεβήκαμε μια σπειροειδή σκάλα ακριβώς μπροστά από την πλατεία μπροστά από την πολυκατοικία μου και μπουμ. Υπήρχαν δώδεκα άντρες στα μαύρα με κάμερες πάνω τους γύρω μας, που φώναζαν στα κινέζικα, «Αυτός είναι», θυμάται ο Κόβριγκ.

Το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ της Canadian Broadcasting Corporation (CBC) αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του CNN για τον Κόβριγκ, στο οποίο είχε πει ότι κατά τη σύλληψή του του πέρασαν χειροπέδες, του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξαν σε ένα μαύρο SUV και στη συνέχεια τον πήγαν σε ένα κελί με επένδυση που θα ήταν το σπίτι του για τους επόμενους έξι μήνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Απαγωγές φοιτητών στο Βελουχιστάν από το πακιστανικό καθεστώς!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση.

Εν μέσω συνεχιζόμενων εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών στο Μπαλουχιστάν, δύο νεαροί άνδρες, ο Akhtar Shah και ο Sahaj Mengal, απήχθησαν βίαια από τα σπίτια τους από τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν στην περιοχή Killi Pandrani, όπως αναφέρει η “Balochistan Post“.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, μεγάλος αριθμός πακιστανικών δυνάμεων περικύκλωσε την Killi Pandrani και πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, συνέλαβαν τους δύο νεαρούς, τους έδεσαν τα μάτια και τους τοποθέτησαν με τη βία στα οχήματά τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται, ενώ οι αρχές της περιοχής δεν έχουν ακόμη δηλώσει το περιστατικό.

 

 

«Ανησυχούμε βαθιά για την εξαναγκαστική εξαφάνιση δύο μαθητών, του Musa Khaliqdad και του Sameer Majeed. Στις 22 Σεπτεμβρίου και οι δύο βρίσκονταν βίαια από τον στρατό του Πακιστάν στο Dasht Doro, ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου ενώ ταξίδευαν από το Gwadar στο Kapkapar. Προτρέπουμε τις πακιστανικές αρχές να αποκαλύψουν αμέσως πού βρίσκονται και να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους», δήλωσε το Pank (Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Εθνικού Κινήματος Baloch) στο X.

Σύμφωνα με τη “Balochistan Post”, 37 άνθρωποι εξαφανίστηκαν βίαια σε όλο το Βελουχιστάν μόνο τον Αύγουστο, ενώ 9 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ βρέθηκαν 6 σοροί. Παρά τις πολυετείς διαμαρτυρίες, τις συγκεντρώσεις και την αυξανόμενη διεθνή ευαισθητοποίηση, η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση. Η ανεξέλεγκτη ισχύς του στρατού, σε συνδυασμό με μια συνένοχη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον φόβου και καταστολής.

Η εμμονή των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στο Μπαγκλαντές παραμένει μια κρίσιμη ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν εκτεταμένες και συστηματικές καταχρήσεις από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο λαός του ΒΕλουχιστάν καλεί επειγόντως για διεθνή προσοχή και παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αυξανόμενη συχνότητα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων όχι μόνο παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις βάναυσες τακτικές που εφαρμόζει ο Πακιστανικός Στρατός για να φιμώσει τα αιτήματα του λαού των Μπαλώχ για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή