Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Μπρα ντε φερ Μέρκελ – Σαρκοζί

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην Ευρωζώνη των «16» η Γερμανία είναι μειοψηφία Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκότεροι για τη Γερμανία
Του Γιώργου Καπόπουλου
Kapopoulos@pegasus.gr

«Ναι» στην συρρίκνωση των ελλειμμάτων, «ναι» στο κόστος -κοινωνικό και πολιτικό- μίας σκληρής λιτότητας, «ναι» στην συνταγματική κατοχύρωση της επιταγής για μείωση και μηδενισμό των ελλειμμάτων και τέλος «ναι» στον Βέμπερ ως διάδοχο του Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμος να πει ο Σαρκοζί υπό μία προϋπόθεση:

Τη θεσμική κατοχύρωση του Συμβουλίου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με την σύσταση μιας μόνιμης γραμματείας που θα ασκεί τον ρόλο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Τα παραπάνω, που αποδίδονταν ως προθέσεις και σκέψεις του Σαρκοζί σε σχετικά δημοσιεύματα, τα επιβεβαίωσε την Τετάρτη 2 Ιουνίου η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Λαγκάρντ με την φράση ότι τα παραπάνω «είναι μια από τις επιλογές».

Απάντηση
Στις παραπάνω γραμμές φαίνεται να διατυπώνεται η γαλλική απάντηση στα εννέα σημεία για το μέλλον της Ευρωζώνης που κατέθεσε ο Σόιμπλε στις Βρυξέλλες πριν από δύο βδομάδες.

Η τοποθέτηση της Γαλλίας διαμορφώνεται σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας για την επικύρωση και συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης που αποφασίσθηκε στο Ecofin της 9ης Μαΐου, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις παλινωδίες του Βερολίνου, μία καθυστέρηση που προκάλεσε την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία μετέφερε στη γερμανική ηγεσία ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Γκάιτνερ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Τη γραμμή Σαρκοζί έσπευσε να ενισχύσει την Τρίτη 1η Ιουνίου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στη «Μοντ», όπου διαπιστώνει την ανάγκη ενός «Δημοσιονομικού Ομοσπονδισμού» (Federation Budgetaire) -τον συντονισμό δηλαδή των κριτηρίων σύνταξης των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Την επικοινωνιακή επίθεση της γαλλικής πλευράς ολοκληρώνει η συνέντευξη του Ζισκάρ Ντεστέν στη «Μοντ» της Τετάρτης 2 Ιουνίου, όπου διαπιστώνει την αδυναμία περαιτέρω προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χωρίς την επιστροφή στην στενή γαλλογερμανική συνεργασία.

Η γαλλογερμανική Συνάντηση Κορυφής στο Βερολίνο στις αρχές της βδομάδας θα είναι η πρώτη δοκιμασία της γραμμής Σαρκοζί, κατά πόσον δηλαδή θα γίνει αποδεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης από την Μέρκελ.

«Κόκκινο πανί» για την Μέρκελ

Μέχρι στιγμής η πρόταση για οικονομική διακυβέρνηση αποτελούσε «κόκκινο πανί» για το Βερολίνο, που πολύ απλά διάβαζε πίσω από τις λέξεις την πάγια και διαχρονική γαλλική θέση για πολιτική χειραγώγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μία ανατροπή δηλαδή της ανεξαρτησίας της την οποία κατοχυρώνει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ηταν χαρακτηριστική η αντίδραση της Μέρκελ όταν ο Σαρκοζί συγκάλεσε το πρώτο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωζώνης στις αρχές Νοεμβρίου του 2008, καθώς απειλούσε να μην συμμετάσχει μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Πέραν του φόβου για γαλλική συνωμοσία χειραγώγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Βερολίνο έχει έναν δεύτερο εξίσου σημαντικό λόγο να απορρίπτει τη θεσμική κατοχύρωση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης και της μόνιμης γραμματεία του ως του πρώτου μορφώματος της οικονομικής διακυβέρνησης:

?Στην Ευρωζώνη των «16» η Γερμανία είναι μειοψηφία, με τη Γαλλία να ηγείται μιας δεδομένης ομάδας χωρών του νότου και της Μεσογείου. Μόνον η Ολλανδία, η Φινλανδία -η οποία την Τετάρτη τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του μηχανισμού σκληρών κυρώσεων που προτείνει το Βερολίνο για τους δημοσιονομικά απείθαρχους- και σε κάποιο βαθμό η Αυστρία μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοι του Βερολίνου.

Στην Ε.Ε. των «27» οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκότεροι για τη Γερμανία, καθώς η αλλεργία της απέναντι σε κάθε μορφή οικονομικής διακυβέρνησης μπορεί να στηριχθεί στον ευρωσκεπτικισμό και μινιμαλισμό χωρών εκτός Ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, η Σουηδία η Δανία, αλλά και η Πολωνία και η Τσεχία.

Με τα σημερινά δεδομένα η θέση Σαρκοζί για ανταλλαγή της προσαρμογής σε δημοσιονομική πειθαρχία γερμανικών προδιαγραφών με οικονομική διακυβέρνηση γαλλικής κοπής μοιάζει με non starter, όπως αποκαλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις προτάσεις που δεν μπορούν ούτε καν να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση Μέρκελ βρίσκεται, όμως, σε πολύ δυσχερή θέση: Αποδυναμωμένη εσωτερικά από μία σειρά από ήττες, παραιτήσεις και δυσμενείς δημοσκοπήσεις, με τελευταία εξέλιξη την παραίτηση του ομοσπονδιακού προέδρου Κέλερ, στον οποίο αποδίδονται διαφωνίες για την ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου, θα πρέπει να αναλάβει το πολύ υψηλό κόστος μίας συνολικής απόρριψης της γαλλικής πρότασης στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, με τις αγορές και τους κερδοσκόπους να καραδοκούν για περαιτέρω αποδυνάμωση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης και της φερεγγυότητας του ευρώ.

Ήδη, οι εξελίξεις στην Ιβηρική Χερσόνησο προειδοποιούν ότι η ευθύνη για παράταση του ευρωπαϊκού βραχυκυκλώματος θα είναι συντριπτική για την καγκελάριο.

Επόμενος σταθμός η Μαδρίτη
Η εικόνα της Ισπανίας παραπέμπει, τηρουμένων των αναλογιών, στην εξέλιξη της ελληνικής κρίσης.Το spread υπερδιπλασιάζεται μέσα ένα μήνα, το επιτόκιο δανεισμού ανεβαίνει, οι οίκοι αξιολόγησης εξαπολύουν την καθιερωμένη ομοβροντία υποβαθμίσεων, η κυβέρνηση παίρνει το πρώτο πακέτο μέτρων: Οι αγορές δυσπιστούν, η κοινωνία δυσανασχετεί, ενώ η Ε.Ε. προχωρά με ρυθμό χελώνας στην επικύρωση και συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε στο Ecofin στις 9 Μαΐου.

Η παραπάνω εικόνα της Ισπανίας παραπέμπει, τηρουμένων των αναλογιών, στην εξέλιξη της ελληνικής κρίσης μέχρι την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Αθήνα στα τέλη Απριλίου.

Αντιπαράθεση
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι αν δεν ολοκληρωθεί η επικύρωση του μηχανισμού Ε.Ε. – ΔΝΤ των 750 δισ. ευρώ και κυριαρχήσει η αντιπαράθεση Γερμανίας – Γαλλίας για το μέλλον της Ευρωζώνης η Ισπανία θα πιεσθεί σε οριακό σημείο, με τις αγορές να θέλουν να επιβεβαιώσουν τι έχει απομείνει από την αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη που επέδειξαν οι «27» -βοηθούντος του Ομπάμα, που επί ώρες ασκούσε τηλεφωνική μεσολάβηση ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Σαρκοζί- στις αρχές Μαΐου.

Ετσι, κινδυνεύουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης με πολλαπλάσιο κόστος και παρενέργειες, καθώς ο όγκος της στήριξης που θα χρειασθεί η Ισπανία θα καθιστά την ενεργοποίηση του μηχανισμού ασύμβατη με την απουσία συνολικής κοινής στρατηγικής για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
HMEΡΗΣΙΑ

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή