Ακολουθήστε μας

Βέλγιο

Κάλπες διχασμού στο Βέλγιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Τελικά ο Ερντογάν δεν ήταν αφελής το 2002, όταν επέλεγε το “βελγικό μοντέλο” για την Κύπρο. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Βέλγιο αποδείχθηκε το… απόλυτο μοντέλο διάλυσης. Κι ας πρόκειται για ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, με αποικιακή, βιομηχανική και κοινοβουλευτική προϊστορία που το κατατάσσει αυτοδικαίως στην κορυφή της Ευρώπης.

Σύμπτωμα της οικονομικοπολιτικής αποσύνθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών, οι αυριανές εκλογές στο Βέλγιο ίσως αποτελέσουν απαρχή της διάλυσής του σε δύο κράτη: Στην πλούσια ολλανδόφωνη Φλάνδρα του Βορρά και στην -“υπανάπτυκτη” εσχάτως- γαλλόφωνη Βαλωνία στον Νότο. Αυτομάτως, τα δύο μορφώματα θα τείνουν να απορροφηθούν από τις εθνοπολιτισμικές “μητροπόλεις”, Ολλανδία και Γαλλία.

Αλλωστε τα δύο τρίτα των Γάλλων τάσσονται υπέρ της άμεσης προσάρτησης της “αδελφής” Βαλωνίας, σύμφωνα με προχθεσινή έρευνα της “Φρανς Σουάρ”. Στη Φλάνδρα, προς το παρόν, πνέει άνεμος ανεξαρτησίας! Είναι κοινό μυστικό πως αν δεν υπήρχε το αγκάθι της μοιρασιάς των Βρυξελλών, οι δύο πλευρές θα είχαν ήδη πάρει διαζύγιο. Ομως οι γαλλόφωνοι δεν εκχωρούν με τίποτα το μερίδιό τους στην… “πρωτεύουσα της Ευρώπης”, που ανήκει εδαφικά στη Φλάνδρα, αλλά είναι αυτόνομη περιοχή.

“Είμαι σίγουρη ότι θα πετύχουμε το ΄΄Σχέδιο Α΄΄, να κρατήσουμε τη χώρα ενωμένη. Φυσικά, αν οι εταίροι μας θέλουν να φύγουν, τότε είναι ελεύθεροι να το κάνουν, ακόμη κι αν εμείς δεν το ευχόμαστε. Ας ξεχάσουν όμως τις Βρυξέλλες!” ξέκοψε η Ζοέλ Μιλκέ, επικεφαλής του βαλώνικου κεντροδεξιού κόμματος CDH. Είναι γνωστή ως “Μαντάμ Οχι”, για την αδιαλλαξία της στα αιτήματα των Φλαμανδών.

Στην απέναντι όχθη βρίσκεται ο Μπαρτ ντε Βέβερ, επικεφαλής της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA), που θέλει τη… σταδιακή διάλυση του Βελγίου: “Θέλουμε να φτάσουμε στον στόχο μας βήμα βήμα, όχι με επανάσταση. Δεν επιθυμούμε διαζύγιο σε μια νύχτα”. Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Φλάνδρα με 24,4% και δύσκολα θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Πάντως, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τους γαλλόφωνους, ο Βέβερ δήλωσε ανοιχτός στην πρωθυπουργοποίηση του γαλλόφωνου σοσιαλιστή Ελιο ντι Ρούπο, με αντάλλαγμα φυσικά την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στους Φλαμανδούς.

Στην πραγματικότητα, στο Βέλγιο διεξάγονται δύο παράλληλες εκλογές, μία σε κάθε… “συνιστών κράτος”, όπως θα έλεγαν οι δύσμοιροι Κύπριοι. Απλώς τα μεγαλύτερα κόμματα της κάθε ομόσπονδης περιοχής καλούνται να συνεργαστούν στο πλαίσιο της κεντρικής κυβέρνησης. Π.χ. στον απερχόμενο συνασπισμό του πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ, που κράτησε μερικούς μήνες, συμμετείχαν δύο φλαμανδικά και τρία γαλλόφωνα κόμματα. Ομως δεν τα βρήκαν σε διοικητικά/ γλωσσικά ζητήματα της περιφέρειας των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταρρεύσει. (Πέρασε πάντως στη Βουλή την απαγόρευση της μπούρκας.)

Οι αναλυτές βλέπουν μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας, με αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έως το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι το Βέλγιο θα αναλάβει σε πλήρη παράλυση την ευρωπαϊκή προεδρία την 1η Ιουλίου, αν και σε… αρμονία με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

“Μπορεί το Βέλγιο να μην είναι ΄΄Ελλάδα του Βορρά΄΄” αλλά οι κερδοσκόποι θα πέσουν να το κατασπαράξουν”, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές. Το υψηλό του χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αγγίζει το 100%, θα είναι μια καλή αφορμή.

Με πληθυσμό 10,9 εκατομμύρια και έκταση μικρότερη από το ένα τέταρτο της Ελλάδας, το Βέλγιο δείχνει πολύ μικρό για να διαλυθεί. Συγκαταλέγεται στις 15-20 πρώτες χώρες του κόσμου με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και διαφάνειας, ενώ η κεντρική του θέση στον χάρτη το μετέτρεψε σε διεθνή κόμβο μεταφορών, βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Ομως το πρόσφατο αναπτυξιακό χάσμα ανάμεσα στη Φλάνδρα και τη Βαλωνία έφερε στην επιφάνεια εθνικιστικά φαντάσματα.

Γιάννης Παπαδάτος
johnpapadatos@pegasus.gr
ethnos.gr

Βέλγιο

Συνεργασία Γαλλίας – Βελγίου για την ενίσχυση της χερσαίας άμυνας

Δημοσιεύτηκε

στις

OLIVIER HOSLET/Pool via REUTERS

Οι δύο χώρες αποκτούν μερίδιο 10% έκαστη στην στρατιωτική βιομηχανία John Cockerill Defense

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για την ενίσχυση της χερσαίας άμυνας, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, με τις δύο χώρες να αποκτούν μερίδιο 10% έκαστη στην John Cockerill Defense, το αμυντικό σκέλος της βελγικής εταιρείας βιομηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού John Cockerill.

Η υπογραφή MoU έγινε στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ εξέτασαν τις υποψηφιότητες για τα κορυφαία αξιώματα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σε δελτίο Τύπου της βελγικής εταιρείας John Cockerill αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή θα επισημοποιηθεί σύντομα με τη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας που θα καθορίζει το νομικό και οικονομικό πλαίσιο.

Το μνημόνιο συνεργασίας Γαλλίας-Βελγίου σημειώνεται πέντε μήνες μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της βελγικής John Cockerill Defence (κατασκευάστριας πυργίσκων ελαφρών αρμάτων μάχης) και της σουηδικής Volvo για την εξαγορά της γαλλικής Arguus που κατασκευάζει στρατιωτικά οχήματα.

Η πιθανολογούμενη εξαγορά «θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας John Cockerill.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Βέλγιο

Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Johanna Geron

Κατάρρευση των ποσοστών του κόμματός του

Ο ηγέτης του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ότι παραιτείται, αφού το κεντροδεξιό κόμμα του Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

«Για εμάς ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε. Από αύριο θα είμαι ένας πρωθυπουργός υπό παραίτηση», δήλωσε στους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση.

Το Open VLD συγκέντρωσε 5,7%, σύμφωνα με τα exit polls, σημειώνοντας πτώση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2019. Ο πρόεδρος του κόμματος, Τομ Ονγκένα, δήλωσε ότι και ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Ο Ντε Κρόο θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε γρήγορα μια νέα κυβέρνηση, με πλήρεις εξουσίες», πρόσθεσε. «Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι σαφές».

Συνέχεια ανάγνωσης

Βέλγιο

Βρυξέλλες: Στους δρόμους εκατοντάδες αγρότες κατά των ευρωπαϊκών κανονισμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα και 500 τρακτέρ

Ακροδεξιοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ειδικότερα εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, που έφτασαν στο Βέλγιο από πολλές γειτονικές χώρες, όπως την Ολλανδία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία, διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες κατά των ευρωπαϊκών κανονισμών που, όπως λένε, ευνοούν τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.

Συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα και 500 τρακτέρ

Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα και 500 τρακτέρ, σύμφωνα με την αστυνομία, οργανώθηκε από την Αμυντική Δύναμη Αγροτών (FDF), ένα κίνημα που θεωρείται προσκείμενο στην ακροδεξιά και με το οποίο αρνήθηκαν να συνεργαστούν οι άλλες αγροτικές ενώσεις και πολλοί ακτιβιστές οικολόγοι.

Το κίνημα αυτό ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 2019 και έγινε γνωστό συμμετέχοντας, από το 2022, στις διαδηλώσεις κατά της περιβαλλοντικής πολιτικής της ολλανδικής κυβέρνησης και του σχεδίου μείωσης των εκπομπών αζώτου.

Ορισμένοι από τους αγρότες είχαν υψώσει στα τρακτέρ τους σημαίες των χωρών τους.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της Πολωνίας ενώθηκε με την αντιπροσωπεία των Πολωνών διαδηλωτών και κατήγγειλε την «τρελή» κλιματική πολιτική της ΕΕ. Εξάλλου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές των Βρυξελλών, μερικές δεκάδες Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν τα πολωνοουκρανικά σύνορα στο Χρέμπενε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή