Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Με λαμπρότητα θα γιορτάσουν την 20ή Ιουλίου

Δημοσιεύτηκε

στις

..Κάποια άλλη μέρα, σε εκτέλεση διαταγής, φόρτωσαν τους αιχμαλώτους σε λεωφορεία και τους μετέφεραν επίσης στο σημείο της εισβολής. Συνοδεύονταν, εκτός από τους αγωνιστές και από ένοπλους αστυνομικούς. Τη στιγμή, που έφθασαν τα λεωφορεία στο σημείο εκείνο, τα πλοία αποβίβαζαν στρατιώτες. Οι στρατιώτες αυτοί ήταν εξοργισμένοι με τους Ε/κ επειδή, προτού έλθουν στην Κύπρο, τους πέρασαν από τα νοσοκομεία και είδαν τους Τούρκους τραυματίες, ενώ τους διηγήθηκαν χίλια-δυο για τις βαρβαρότητες των Ε/κ σε βάρος των Τούρκων. Όταν λοιπόν βρέθηκαν μπροστά στους Έλληνες αιχμαλώτους τους επιτέθηκαν με ξιφολόγχες, με αποτέλεσμα η θαλασσα να γίνει κατακόκκινη από το αίμα των αιχμαλώτων…

Με αφορμή τη μεθαυριανή επέτειο τα τ/κ φύλλα άρχισαν ήδη να αναφέρονται στα κατορθώματα του τουρκικού στρατού και θα προβάλουν την ανδρεία του απέναντι σε ένα μικρό λαό που ακόμη δεν είχε συνέλθει από το αδελφοκτόνο πραξικόπημα και προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές του. Εθνικιστές αρθρογράφοι, σύνδεσμοι και οργανώσεις, που έχουν ως αποστολή τους να σπείρουν το μίσος και την έχθρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων της νήσου, Τ/κ πολιτικοί που επενδύουν σε πατριδοκαπηλία για ψηφοθηρικούς σκοπούς, με άρθρα και ανακοινώσεις επανέλαβαν και φέτος τους πανηγυρισμούς στα πλαίσια των «εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης» (αρχίζουν κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου ημέρα απόβαση των Οθωμανών στην Κύπρο και συνεχίζονται μέχρι την 15η Ιουλίου, ημερομηνία που άνοιξε το δρόμο για την εισβολή) και επανέφεραν στην ημερησία διάταξη τους ισχυρισμούς για γενοκτονίες των Τ/κ , για ομαδικούς τάφους, πυρπολήσεις 103 τ/κ χωριών κ.ά. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλά φύλλα θα δημοσιεύσουν αναμνήσεις Τούρκων και Τ/κ που έλαβαν μέρος στην εισβολή, καθώς και αποσπάσματα από τον τουρκικό και διεθνή Τύπο της εποχής. Στο σημερινό μας σημείωμα θα αναφερθούμε σε μερικά από τα δημοσιεύματα προηγουμένων ετών όπως μια συνέντευξη που παραχώρησε ο τότε στρατηγός Μπεντρεττίν Ντεμιρέλ στο δημοσιογράφο Εμίν Τσόλασαν και η οποία φιλοξενείται στο βιβλίο του δημοσιογράφου που κυκλοφόρησε το 2001.

Ο Ντεμιρέλ έλαβε μέρος στην εισβολή , στην αρχή ως διοικητής Μεραρχίας με το βαθμό του Υποστράτηγου και στη συνέχεια ως διοικητής σώματος στρατού, ενώ υπηρέτησε και ως διοικητής του στρατού κατοχής τον οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις Κύπρου.

Όπως είπε, αμέσως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή .Σε κόκκινο συναγερμό ήταν οι μονάδες στην Αλεξανδρέττα, Μάρας, Οσμάνιε και Ισλάχιγιε. Παραδέχεται ότι τα σχέδια για την επέμβαση ήταν έτοιμα προ καιρού και θυμάται ότι και το 1967 οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είχαν συγκεντρωθεί στη Μερσίνη , χωρίς ωστόσο τότε να πραγματοποιηθεί η εισβολή.

Το 1974 εφαρμόστηκε το ίδιο σχέδιο και μόλις λήφθηκε η διαταγή από το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι μονάδες συγκεντρώθηκαν και πάλι στη Μερσίνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ντεμιρέλ δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν ήταν εξοπλισμένος με σύγχρονα όπλα και ότι τα περισσότερα όπλα που διέθετε ήταν από την εποχή του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Ειδική αναφορά κάνει στα άρματα, που ήταν από τη δεκαετία του ’40 και στα αποβατικά σκάφη που διέθετε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, τα οποία ανέπτυσσαν ταχύτητα μόλις 6 μίλια την ώρα . Ειδικά για τα σκάφη αυτά αναφέρει ότι, εκτός του ότι ο αριθμός τους δεν ήταν ικανοποιητικός, συχνά παρουσιάζαν βλάβες, ενώ κάποια από αυτά μπορούσαν να μεταφέρουν μόνο δύο άρματα και κάποια τέσσερα. Στο σημείο αυτό πλέκει το εγκώμιο των στρατιωτών και αξιωματικών και λέει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η ψυχή και το μυαλό του οπλίτη για να στεφθεί νικητής της μάχης, καθ’ ότι αυτός είναι που θα πατήσει τη σκανδάλη.

Ο Ντεμιρέλ δηλώνει ότι ως τόπος απόβασης επιλέγηκε η Κερύνεια επειδή οι Ε/κ δεν πίστευαν ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν απόβαση από τα βόρεια παράλια και είχαν επικεντρωθεί στην Αμμόχωστο. Παραδέχεται ότι οι ακτές της Αμμοχώστου προσφέρονταν περισσότερο για απόβαση, για ανάπτυξη των δυνάμεων στη στεριά και κυρίως δεν υπήρχε ο Πενταδάκτυλος απ’ όπου θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά.

Έπεσε η Κερύνεια

Ο Ντεμιρέλ διηύθυνε την επιχείρηση από τη Μερσίνη όπου βρίσκονταν και το στρατηγείο του. Πάτησε το πόδι του στο νησί στις 22 Ιουλίου. Για τις πρώτες τουρκικές μονάδες είπε ότι δεν αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση, επειδή οι Ε/κ βρέθηκαν τελείως απροετοίμαστοι και τις πρώτες ώρες οι απώλειες δεν ήταν σημαντικές. Η αντίσταση των Ε/κ άρχισε μετά από 5-6 ώρες και οι ε/κ μονάδες έβαλλαν κατά των Τούρκων από τα υψώματα της γύρω περιοχής. Τη νύκτα της 20ής προς 21η Ιουλίου έπεσε ο συνταγματάρχης Νουρί Καραογλάνογλου (το όνομα του οποίου φέρει σήμερα ο Άγιος Γεώργιος Κερύνειας ) και ο επισμηναγός Φεχμί Ερτζάν ( ονομασία που δόθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου).

«Οι Ελλαδίτες πολέμησαν πολύ καλά»

ΟΤΑΝζητήθηκε από τον Ντεμιρέλ να αναφερθεί στους Ελλαδίτες είπε: «Οι Ελλαδίτες πολέμησαν πολύ καλά. Απέδειξαν ότι πρόκειται για λαό που γνωρίζει από πόλεμο. Πολέμησαν μαζί μας με γενναιότητα. Δεν εγκατέλειψαν τα οχυρά τους. Αυτό το διαπιστώσαμε από τους πεσόντες τους . Δεν είδα ούτε έναν Ελλαδίτη να προσπαθεί να εγκαταλείψει τη μάχη για να διασωθεί». Αναφέρεται στη διαμάχη που υπήρχε την εποχή εκείνη μεταξύ Μακαριακών και Γριβικών και δηλώνει ότι διαφορετική θα ήταν η αντίσταση της Εθνοφρουράς αν ήταν ενωμένοι οι οπλίτες και αξιωματικοί της.
Για τον ξυλοδαρμό Ε/κ αιχμαλώτων ισχυρίζεται ότι ο κατοχικός στρατός δεν έδειρε κανένα, αλλά πληροφορήθηκε ότι χειροδικίες έγιναν από τ/κ αγωνιστές. Δηλώνει ακόμη ότι άκουσε πως βιάστηκαν και Ελληνοκύπριες και ότι οι δράστες τιμωρήθηκαν, καθώς και ότι έγιναν λεηλασίες ε/κ περιουσιών. Ως τη σημαντικότερη αδυναμία του στρατού κατοχής δηλώνει ότι ήταν οι διαβιβάσεις. Για τα αισθήματα που τρέφει προς τους Ελλαδίτες και Ε/κ , ο Ντεμιρέλ λέει: «Οι Ε/κ γνωρίζουν ότι είχαμε περιορίσει 500-600 Ε/κ στο ξενοδοχείο Ντόουμ της Κερύνειας. Τους προσφέραμε χοιρινό με πατάτες. Τους συμπεριφερθήκαμε πολύ καλά. Ο ταξίαρχος Σαμπρί Ντεμίρμαγ έστελνε καθημερινά γιατρό για τις εκατοντάδες Ε/κ του Μπέλα Παΐς. Θέλω να βλέπω τους Ελλαδίτες και Ε/κ ως φίλους. Για αιώνες ζήσαμε μαζί».

Μαρτυρία Τ/κ για σφαγές αιχμαλώτων
ΣΤΙΣ 31-8-09η Αφρίκα αφιέρωσε μια σελίδα της σε δηλώσεις αγωνιστή του οποίου, για ευνοήτους λόγους, δεν δημοσίευσε τα στοιχεία. Ο εν λόγω Τ/κ αγωνιστής θυμάται ότι τις παραμονές της εισβολής, και μετά το πραξικόπημα, υπηρετούσε στο Λόχο Γιλντιρίμ στη Λευκωσία με λοχαγό του κάποιον εκ Τουρκίας. Κάποια μέρα επισκέφθηκε το λόχο ένα άτομο με πολιτικά, μουστάκι και γυαλιά με χοντρό σκελετό και ζήτησε από τον αξιωματικό να καταταγεί και αυτός στη δύναμή του και να του δοθεί όπλο. Η απάντηση του λοχαγού ήταν «Φύγε από εδώ, ρε. Στη χώρα αυτή εσύ δεν μπορείς να κατέχεις όπλο». Εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν ο Οζγκιέρ Οζκιούρ. Θυμάται ακόμη ότι συνέλαβαν έναν Ελλαδίτη αξιωματικό, τον οποίο δεν φόνευσαν, αλλά τον παρέδωσαν επειδή έφερε μια ταυτότητα ότι ήταν στρατιωτικός στο ΝΑΤΟ. Για τους αιχμαλώτους στην Ομορφίτα λέει ότι ήταν χιλιάδες και τους είχαν στοιβάξει σε ένα σχολείο σαν σαρδέλες. Μεταξύ τους υπήρχαν ιερείς οι οποίοι κάποια μέρα μεταφέρθηκαν στο σημείο όπου είχε γίνει η εισβολή. Κάποια άλλη μέρα, σε εκτέλεση διαταγής, φόρτωσαν τους αιχμαλώτους σε λεωφορεία και τους μετέφεραν επίσης στο σημείο της εισβολής. Συνοδεύονταν, εκτός από τους αγωνιστές και από ένοπλους αστυνομικούς. Τη στιγμή, που έφθασαν τα λεωφορεία στο σημείο εκείνο, τα πλοία αποβίβαζαν στρατιώτες. Οι στρατιώτες αυτοί ήταν εξοργισμένοι με τους Ε/κ επειδή, προτού έλθουν στην Κύπρο, τους πέρασαν από τα νοσοκομεία και είδαν τους Τούρκους τραυματίες, ενώ τους διηγήθηκαν χίλια-δυο για τις βαρβαρότητες των Ε/κ σε βάρος των Τούρκων. Όταν λοιπόν βρέθηκαν μπροστά στους Έλληνες αιχμαλώτους τους επιτέθηκαν με ξιφολόγχες, με αποτέλεσμα η θαλασσα να γίνει κατακόκκινη από το αίμα των αιχμαλώτων.

Συνταγματάρχης Σαλντιράυ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κάποιοι Τούρκοι προσπαθούν απεγνωσμένα να διαψεύσουν τα αδιάψευστα και να ισχυριστούν ότι ο τουρκικός στρατός δεν σκότωσε αιχμαλώτους. Η ανεύρεση οστών Ε/κ αγνοουμένων, αλλά και οι δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, όπως του ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς , για εν ψυχρώ δολοφονία Ε/κ αιχμαλώτων διαψεύδει περίτρανα τους ισχυρισμούς αυτούς. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ε.α. συνταγματάρχη Σαλντιράυ Χακγκιουντέρ ο οποίος 10 μήνες πριν από την εισβολή έφθασε παράνομα στο νησί , για να προετοιμάσει και οργανώσει κατάλληλα τους αγωνιστές. Τότε έφερε το βαθμό του λοχαγού. Συνοδεύονταν από άλλους 38 αξιωματικούς. Κατά την εισβολή ήταν επικεφαλής 800 ανδρών. Για τους αιχμαλώτους δήλωσε ότι συνέλαβαν 197 Ε/κ τους οποίους και μετέφεραν στο σχολείο της Αφάνειας και στη συνέχεια τους παρέδωσαν στα Ην.Εθνη. Ισχυρίζεται ο Χακγκιουντέρ ότι οι Τούρκοι είναι φιλειρηνικός λαός και ότι αυτοί που σκότωσαν και βασάνισαν κόσμο ήταν οι Ε/κ. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τον τόσο μεγάλο αριθμό ε/κ απωλειών, ισχυρίζεται ότι ήταν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων Τ/κ, οι οικογένειες των οποίων είχαν βασανιστεί από Ε/κ.

Αντί κρασί αίμα Ε/κ
Ο Εσάτ Οκτάυ Γιλντιράν υπηρέτησε στην Κύπρο το 1974 και στη συνέχεια ήταν διευθυντής των Φυλακών του Ντιγιάρμπακιρ όπου εκτίουν την ποινή τους Κούρδοι κατάδικοι και υπόδικοι. Σε ομιλία του προς αυτούς είπε: «Βρίσκομαι εδώ με διαταγή του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έχω υπηρετήσει στην Κύπρο όπου, μπροστά στα μάτια του πατέρα του, έσφαξα ένα Ελληνόπουλο και αντί για κρασί, ήπια το αίμα του». Οι Κούρδοι κρατούμενοι μιλούν με τα πιο μελανά λόγια για τα βασανιστήρια του Γιλντιράν. Τις «παλικαριές» του τις πλήρωσε ακριβά. Στις 22 Οκτωβρίου 1988 Κούρδος αντάρτης τον πυροβόλησε μέσα σε λεωφορείο.

Συμπεριφορά Ελλήνων
Ο δημοσιογράφος Μετέ Ακγιόλ το 1974 συνελήφθη αιχμάλωτος μαζί με 10 δημοσιογράφους, έναν υπολοχαγό και έναν υπαξιωματικό. Περιγράφοντας την περιπέτειά του στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ Β΄της Άγκυρας δήλωσε ότι όταν συνελήφθησαν, ο Έλληνας συνταγματάρχης αγκάλιασε και φίλησε τον Τούρκο υπαξιωματικό για το θάρρος και τη γενναιότητά του στη μάχη. Το ίδιο έπραξε και με τον Υπολοχαγό, για να μην τον προσβάλει . Ο Ακγιόλ φωτογράφησε τη σκηνή, αλλά ο Έλληνας συνταγματάρχης του ζήτησε με ευγένεια το φιλμ και το κατάστρεψε στο φως. Για τη στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων, ο Ακγιόλ είπε τα εξής: «22-8-1974: Εκείνο το πρωί μας επισκέφθηκε ο δεσμοφύλακας Ζήνων με δύο τύπους που πρέπει να ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Νόμισα ότι θα μας οδηγήσουν στο απόσπασμα. Διασχίσαμε το διάδρομο και μπήκαμε σε ένα δωμάτιο. Στη μια πλευρά του τραπεζιού κάθισα εγώ και απέναντι εκείνοι .Με ρώτησαν την ημερομηνία γεννήσεώς μου. Απάντησα 1935. Επέμεναν για την πλήρη ημερομηνία γεννήσεώς μου. Τους απάντησα 22-8-1935. Όταν αντιλήφθηκαν ότι η μέρα εκείνη ήταν η ημέρα των γενεθλίων μου, άλλαξαν στάση, σηκώθηκαν, κούμπωσαν το σακάκι τους και μου ευχήθηκαν χρόνια πολλά. Διέκοψαν την ανάκριση και παρήγγειλαν καφέδες. Τη μέρα εκείνη, απελευθέρωσαν τους φίλους μου και εμένα».

Λάδι στη φωτιά -ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ
ΠΡΟ ΕΤΩΝο τέως πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακαν ισχυρίζονταν ότι σε αυτόν ανήκουν οι δάφνες της επιτυχίας της εισβολής, αφού αυτός, απουσιάζοντος του Ετζεβίτ, έδωσε τη διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις για την εισβολή. Πριν από ένα χρόνο, σε δεξίωση, ο νυν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ δήλωσε ότι το μήνυμα στον ασύρματο για να αρχίσει η εισβολή δόθηκε από τον ίδιο. Πολλοί Τούρκοι αξιωματικοί προβάλουν διάφορους ισχυρισμούς για την ανδραγαθία τους στο νησί αποσκοπώντας σε τιμές και προαγωγές. Να αναφέρουμε, απλώς, ότι ο νυν Αρχηγός του Στρατού Ξηράς στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ, αλλά και ο νυν αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Αϋντογάν Μπαμπάογλου πολέμησαν κατά την εισβολή ως κατώτεροι τότε αξιωματικοί.

Η εισβολή, για την οποία υπερηφανεύονται δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα ούτε της Τουρκίας, ούτε των Τουρκοκυπρίων. Πολλοί Τούρκοι πρωθυπουργοί (Οζάλ, Τσιλλέρ) δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους από τη συνέχιση της κατοχής λέγοντας ότι το κυπριακό το βρίσκουν σαν ένα βράχο στα πόδια τους σε κάθε επαφή τους με ξένους, αλλά λόγω των στρατιωτικών αναγκάζονταν να υπομένουν και να διατηρούν αυτή την καμπούρα στην πλάτη τους. Πολλοί επίσης Τουρκοκύπριοι έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν έχουν πλέον την ανάγκη του σωτήρα τους, της Τουρκίας και ότι είναι καιρός να τους αφήσει μόνους να χαράξουν την πορεία και το μέλλον τους.

Πολλές προσπάθειες έγιναν τα 36 αυτά χρόνια για να οδηγηθεί το πρόβλημα στη λύση του. Η επί δεκαετίες παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς στο θώκο του «Προέδρου» και του συνομιλητή δεν άφηνε περιθώρια επίτευξης συμφωνίας. Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στη μεταντενκτασική περίοδο δεν είχε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω διαφόρων συγκυριών.

Επέτειοι όπως αυτές της εισβολής και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά στις προσπάθειες που γίνονται για επανένωση της νήσου και να προκαλούν τα εθνικιστικά αισθήματα μεγάλης μερίδας Τουρκοκυπρίων και εποίκων οι οποίοι, με την πλύση εγκεφάλου που τους έχει γίνει, θεωρούν ως εχθρικό κάθε τι το ελληνικό και χριστιανικό.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή