Ακολουθήστε μας

Αραβικός Κόσμος

Συνέντευξη Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στο Weekly Report

Δημοσιεύτηκε

στις

Καθώς το αεροπλάνο του Γιώργου Παπανδρέου προσγειωνόταν στο Ισραήλ το Weekly Report ζητούσε από ένα πρώην σύμβουλο του Ανδρέα Παπανδρέου, σε θέματα Ανατολής – Δύσης, να εκτιμήσει την πορεία της ελληνικής Εξωτερικής στη Μέση Ανατολή αλλά και τα Βαλκάνια.

O βετεράνος αναλυτής Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος καλύπτει για χρόνια το διεθνές και διπλωματικό ρεπορτάζ από διάφορα δημοσιογραφικά πόστα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Τα βιβλία του η αρπαγή της Κύπρου και η Κύπρος σε παγίδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Σήμερα παρουσιάζουμε αποσπάσματα μια μεγάλης κουβέντας την οποία μπορείτε να ακούσετε στο The Press Project.

Στο γραφείο του δυσκολευτήκαμε να βρούμε μια θέση να σταθούμε ανάμεσα στις δεκάδες στοίβες βιβλίων. Ο χρόνος όμως πίεζε και η πρώτη ερώτηση ήρθε σχεδόν αυτόματα: Αποτελεί η επίσκεψη Παπανδρέου στο ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Ελληνικής διπλωματίας; «Νομίζω» μας απάντησε «ότι η αλλαγή ξεκίνησε με την πρώτη θητεία του κ. Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών, όταν σταδιακά πήραμε αποστάσεις από τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες και αρχίσαμε να προσεγγίζουμε το Ισραήλ. Βεβαίως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο στον αραβομουσουλμανικό κόσμο. Τη συνδέουν σημαντικοί δεσμοί και ακόμη και σήμερα πολλοί άραβες ηγέτες πίνουν νερό στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου και της επιχείρησης σωτηρίας του Αραφάτ και των Παλαιστινίων από το Λίβανο».

Για τον Δ. Κωνσταντακόπουλο οι διπλωματικές επαφές με το αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο ήταν το κοινό σημείο αναφορά για ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων πολιτικών της Αριστεράς και της Δεξιάς. Οι άνθρωποι αυτοί μας λέει «αντελήφθησαν ότι αντιμέτωποι από τη μία πλευρά με μια δυτική αυτοκρατορία, της οποίας θεωρητικά είμαστε σύμμαχοι, αλλά από την οποία έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα, και από την άλλη μεριά με την Τουρκία η Ελλάδα θα όφειλε να έχει καλές σχέσεις με αυτό τον κόσμο».
Αντιθέτως σήμερα, συνεχίζει ο ίδιος «είναι σαφές από τις διεθνείς επαφές και την όλη στάση του κ. Παπανδρέου ότι βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στο Ισραήλ. Αντιστρόφως δεν είναι κοντά στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Ρωσία στην Κίνα στον Τρίτο Κόσμο – όλα αυτά δηλαδή τα δυνητικά ερείσματα που θα μας επέτρεπαν ενδεχόμενος να ισορροπήσουμε τις σχέσεις μας και με τη Δύση, ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον, αλλά και με την Τουρκία».

Είναι μια πολιτική σημειώνει ο Δ. Κωνσταντακόπουλος την οποία η Ελληνική κυβέρνηση δεν μας την έχει εξηγήσει πολύ καλά και η οποία είναι «αντίθετη από τα ένστικτα του ελληνικού λαού και αντίθετη από τις παραδόσεις που είχε η ελληνική εξωτερική πολιτική στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα την εξέφρασε ο σημερινός πρόεδρος της δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας». Ο συνομιλητής μας σταματάει για λίγο και συνεχίζει με ένα μεγάλο χαμόγελο: «Σε καλό να μας βγει αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει σοβαρά ανταλλάγματα για τη χώρα. Ενιότε μάλιστα κάνουμε και σημαντικά δώρα στο Ισραήλ χωρίς να δούμε κανένα αποτέλεσμα. Όπως για παράδειγμα οι αεροπορικές ασκήσεις των τελευταίων χρόνων. Τους δώσαμε όλο το Αιγαίο και τους επιτρέψαμε να ασκηθούν στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που εμείς διαθέτουμε». Αυτή η πολιτική καταλήγει «δεν είναι έξυπνη και δεν ανεβάζει το γόητρο της Ελλάδας».

Η επόμενη ερώτησή μας θα μπορούσε να συνοψιστεί στο διαφημιστικό σλόγκαν… «και αν μας κάτσει;». Σκεφτόμαστε όμως ότι πρέπει να την διατυπώσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια. «Η προσέγγιση σας για την εξωτερική πολιτική του κ. Παπανδρέου» λέμε στον Δ. Κωνσταντακόπουλου «είναι ρεαλιστική, αν όμως κρίνατε ότι η συγκεκριμένη στάση θα προσέφερε οφέλη για τα εθνικά συμφέροντα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από ηθικής απόψεως- πιο απλά, μπορούμε να συνεργαζόμαστε με ένα κράτος που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας; Ο Δ. Κωνσταντακόπουλος μας θυμίζει ότι για ορισμένους «στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν μόνο συμφέροντα», σπεύδει όμως να διαφοροποιήσει τη θέση του. «Η δύναμη του δικαίου και της ηθικής» μας λέει «είναι ένας πολύ μεγάλος παράγοντας. Από τη στιγμή που οι ιδέες υιοθετηθούν από πολλούς ανθρώπους αποτελούν πλέον έναν πολιτικό παράγοντα που δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει εύκολα».
Επιπλέον, συνεχίζει «ολόκληρη η ελληνική εξωτερική πολιτική, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, έχει δομηθεί γύρω από την έννοια του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Θα φαινόμαστε λοιπόν ιστορικά ανακόλουθοι εάν υποστηρίζαμε μια δύναμη η οποία είναι κατοχική και η οποία καταπιέζει τους Παλαιστινίους. Και μάλιστα σε μια εποχή που (το Ισραήλ) κυβερνάται από δυνάμεις της άκρας δεξιάς οι οποίες τάσσονται φανατικά υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράν». Ο συνομιλητής μας, μάς επιστρέφει μερικά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1996 όταν «ο κύριος Νετανιάχου ήταν ο άνθρωπος που χρηματοδότησε τους νεοσυντηρητικούς που έφτιαξαν το σχέδιο του πολέμου στο Ιράκ».
Για τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, οι δυνάμεις που σήμερα κυβερνούν το Ισραήλ θα έπρεπε να βρίσκονται σε σύγκρουση με την Ελλάδα, πολύ περισσότερο που αυτή διαθέτει μια «σοσιαλιστική» κυβέρνηση.

Η συζήτηση περνά γρήγορα και στην στάση της Τουρκίας από την οποία ο Δ. Κωνσταντακόπουλος φαίνεται πως έχει αρκετά διδάγματα να αντλήσει. «Η πολιτική του Ερντογάν και του Νταβούτογλου» μας λέει «στηρίχθηκε σε δυο πράγματα. Καταρχήν σε αυτό που ο κύριος Νταβούτογλου ονόμασε χειραφέτηση – προφανώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αν θέλετε και από το Ισραήλ, το οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να αποσυνδέσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλάμε για ένα μπλοκ δυνάμεων που συγκροτούν μια αυτοκρατορία». Το δεύτερο στοιχείο σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή «είναι ότι η Τουρκία, με την πολιτική της τελευταίας δεκαετίας συντονίστηκε με ένα βαθύτερο παγκόσμιο ρεύμα που είναι η ανάδυση εναλλακτικών πόλων στο παγκόσμιο σύστημα. Είτε πρόκειται για τν μουσουλμανικό κόσμο είτε για τους Ρώσους, τους κινέζους τους Ινδούς ή για την λατινική Αμερική.
Σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης της αμερικανικής ηγεμονίας» συνεχίζει ο Δ. Κωνσταντακόπουλος «διερωτώμαι για ποιο λόγο η Eλλάδα θα έπρεπε να πάει στην αντίθετη κατεύθυνση και τι θα κέρδιζε από αυτό».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό και διπλωματικό κόσμο εμπεριέχουν και ορισμένα φιλοσοφικά στοιχεία. «Εμείς» μας υπενθυμίζει «ζούμε σε αυτή την περιοχή εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια, είμαστε ιθαγενείς και θέλουμε να μείνουμε εδώ. Δεν είμαστε σταυροφόροι και δεν ήρθαμε σε μια αντιθετική σχέση με μια μεγάλη ενδοχώρα». Ο ίδιος καταλήγει λοιπόν και από αυτό το δρόμο στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι εσφαλμένη. Εάν βέβαια είναι και πολιτική γιατί όπως φοβάται «ίσως να πρόκειται για μια απλή εκδήλωση προτίμησης.
Πολιτικές κινήσεις δηλαδή οι οποίες στην πραγματικότητα δεν εντάσσονται σε μια στρατηγική. Τουλάχιστον σε μια στρατηγική για τη χώρα, γιατί οι πολιτικοί μας μπορεί να θεωρούν ότι έχουν κάποιο όφελος. Αυτό είναι άλλωστε» συμπληρώνει ο Δ. Κωνσταντακόπουλος «και το πρόβλημα των ελληνικών ελίτ οι οποίες συχνά είναι προσανατολισμένες στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες παλαιότερα στο Λονδίνο και τώρα, όλο και περισσότερο, στο Ισραήλ. Το κάνουν» καταλήγει «για λόγους ιδιοτελείς γιατί εικάζουν ότι θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στο εσωτερικό της χώρας εάν έχουν ταυτιστεί με τέτοιες δυνάμεις».

Η συζήτηση για τις ελίτ μας οδηγεί και σε μια κουβέντα για τις προσωπικότητες των ηγετών που λαμβάνουν κάθε φορά τις αποφάσεις για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Είναι τυχαίο, ρωτάμε τον συνομιλητή μας, ότι πολιτικοί όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Ρετζέπ Ταγίοπ Ερντογάν που χαρακτηρίζονταν από μια ισχυρή προσωπικότητα δεν ακολούθησαν την πεπατημένη στην εξωτερική πολιτική; «Ειδικά η εξωτερική πολιτική» μας λέει ο Δ. Κωνσταντακόπουλος «επηρεάζεται από την προσωπικότητα και την κουλτούρα ενός ηγέτη αλλά να σας θυμίσω ότι ο Ανδρέας έγινε πρωθυπουργός και εξέφρασε την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα είχε ανάγκη να εκφραστεί από μια πολιτική τέτοιου τύπου. Ήταν μια χώρα που επί 50 χρόνια ζούσε σε ένα αυταρχικό καθεστώς, το καθεστώς της εθνικοφροσύνης, το οποίο κατέληξε στην πλήρη ταύτιση με τους συμμάχους μας και τελικά στην κυπριακή τραγωδία.
Όλο αυτό το συγκρότημα κατέρρευσε και ιδεολογικά και πολιτικά και ο Ανδρέας Παπανδρέου… δεν ήταν παρά η αντίσταση του ελληνικού λαού σε αυτή την κατάσταση».
Επαναφέροντας τη συζήτηση στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο ο γνωστός δημοσιογράφος μας θυμίζει ότι ο Α. Παπανδρέου «συναντήθηκε με ένα ρεύμα που υπάρχει διαχρονικά σε όλους τους έλληνες και κύπριους πολιτικούς όταν προσπαθούν, στριμωγμένοι από την πίεση των υποτιθέμενων συμμάχων, να βρουν αντερείσματα. Μπορώ να σας πω εδώ και ο Λυσσαρίδης αλλά και ο γρίβας ήταν μαζί με τους Άραβες, Ακόμη και ο δικτάτορας ο Παπαδόπουλος κατάλαβε ότι δεν έπρεπε η Ελλάδα να δώσει διευκολύνσεις στους Αμερικανούς.
Λέγεται μάλιστα ότι αυτός ήταν και ο λόγος που αυτοί πήγαν στον Ιωαννίδη. Καταλάβαιναν δηλαδή οι συγκεκριμένοι πολιτικοί ότι η Ελλάδα έχει μια πολιτισμική, πολιτική και οικονομική ενδοχώρα που είναι ο αραβικός ή ο σλαβικός κόσμος. Δεν είμαστε στο Λουξεμβούργο. Ούτε οι άλλοι μας αντιμετωπίζουν σαν τμήμα της Δύσης».
Για τον Δ. Κωνσταντακόπουλο αρκετά από τα ζητήματα που εξετάζουμε πηγάζουν «από ένα αίσθημα υποτέλειας το οποίο συχνά παρουσιάζεται σε χώρες που πέρασαν καθυστερημένα στη νεοτερικότητα και που πάντα έχουν ένα πρόβλημα σε σχέση με τις δεσπόζουσες δυνάμεις. Αυτό όμως δεν είναι λύση όπως δεν είναι λύση και το να απορρίψουμε αυτό που μας έρχεται από τη Δύση, αυτό που είναι πραγματικά πιο προοδευμένο, πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό. Αλλά για να διαπραγματευτούμε με αυτούς» καταλήγει ο Δ. Κωνσταντακόπουλος «και με δεδομένο ότι δεν είναι άγγελοι θα πρέπει να στηριχθούμε στα δικά μας ανατολικά στοιχεία».

Αίγυπτος

Μέση Ανατολή: Ιράκ, Τουρκία, Αίγυπτος καταδικάζουν τις ισραηλινές επιδρομές – Συγκαλείται σύνοδος αραβικών χωρών

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/ Jim Urquhart

«Κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών προτάσσει η Βαγδάτη

Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».

«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση».

Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», υποστηρίζει η Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αραβικός Κόσμος

Σι Τζινπίνγκ: Εισηγείται διευρυμένη σύνοδο ειρήνης για τον πόλεμο στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κίνα διεκδικεί ρόλο στον Αραβικό κόσμο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε σήμερα να οργανωθεί «μεγάλη και διευρυμένη» σύνοδος ειρήνης για την επίλυση της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την ομιλία με την οποία άνοιξε το φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν άραβες ηγέτες και διπλωμάτες στο Πεκίνο.

«Η Εγγύς Ανατολή είναι περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όμως μαίνεται ακόμη πόλεμος» εκεί, τόνισε, αναφερόμενος στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει οκτώ μήνες.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.

Υπενθυμίζοντας την ανάγκη, όπως το βλέπει, να υπάρξει «λύση δυο κρατών», ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε πως η Κίνα στηρίζει «σθεναρά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και την «πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».

Ακόμη, κάλεσε να οργανωθεί «διευρυμένη διεθνής ειρηνευτική σύνοδος».

Το φόρουμ Κίνας- Αραβικών χωρών, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν και ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ, σκοπό έχει την ενίσχυση των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών των δυο πλευρών, καθώς η επιρροή του ασιατικού γίγαντα στη Μέση Ανατολή μεγαλώνει.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ της εγκληματικής οργάνωσης, που άφησε πίσω 1.189 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Παρότι η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζει για δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες Τετάρτη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα είναι «βαθιά θλιμμένη» για την «εξαιρετικά σοβαρή» ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η απόλυτη προτεραιότητα πλέον είναι να τεθεί σε εφαρμογή άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του πολέμου, ο αντίκτυπος στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», επέμεινε.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες με την ελπίδα να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεγάλης διάρκειας που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

«Η Κίνα εκτιμά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος» στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να «υποστηρίξει ταχεία, συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας θεωρείται παραδοσιακά πως ανήκει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής.

Η Κίνα διευκόλυνε τη θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση πέρυσι των δυο μεγάλων αντιπάλων στην περιοχή, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Η κινεζική διπλωματία ανέφερε πως το φόρουμ θα επιτρέψει να ακουστεί η «κοινή» σινοαραβική προσέγγιση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, το Πεκίνο θέλει να αξιοποιήσει τη δέσμευσή του στο ζήτημα για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην περιφέρεια, ιδίως προβάλλοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτό και αντιπαραβάλλοντάς με την υποτιθέμενη απραξία των ΗΠΑ.

Ακόμη, στην ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε να ενισχυθεί η συνεργασία Κίνας-αραβικών χωρών ως προς την ενέργεια.

«Η Κίνα θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία με την αραβική πλευρά για το πετρέλαιο και το αέριο» και «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αραβική πλευρά στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών και στην παραγωγή εξοπλισμών», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αραβικός Κόσμος

Γιατί οι Άραβες ηγέτες δεν βοηθούν ουσιαστικά τους Παλαιστίνιους

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mohammed Salem

Την ώρα που οι καταγγελίες για το αιματοκύλισμα των αμάχων δυναμώνουν, ισχυρές αραβικές κυβερνήσεις να παρακολουθούν σχεδόν αμέτοχες

«Παρά τη δημόσια υποστήριξη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, στην πραγματικότητα σχεδόν κάθε αραβικό κράτος αντιμετωπίζει από καιρό τους Παλαιστίνιους με “φόβο και απέχθεια”», έχει δηλώσει στο Politico, ο επί σχεδόν 4 δεκαετίες πρέσβης των ΗΠΑ  σε πολλές Αραβικές χώρες, Ράιαν Κρόκερ (γνωστός και ως «Ο Λόρενς της Αραβίας της Αμερικής»)

Εν μέσω του αποτρόπαιου πολέμου στη Γάζα, τα πάθη είναι έντονα σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έχουν λάβει χώρα σε όλη την περιοχή. Και αυτό φαίνεται να τρομάζει πολλές άρχουσες ελίτ. Η τακτική τους στέλνει μάλιστα μήνυμα στον Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ είναι ελεύθερο να εκδιώξει με κάθε τρόπο την Χαμάς, αδιαφορώντας για το αιματοκύλισμα των αμάχων.

Η αντίδρασή τους είναι χαρακτηριστική. Εκτός από την Ιορδανία, η οποία αναγκάστηκε λόγω μεγάλου τμήματος του παλαιστινιακού πληθυσμού που τώρα έχει ιορδανική υπηκοότητα,αραβικά κράτη  δεν έχουν ανακαλέσει καν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ ως απάντηση στην «σφαγή» των αμάχων της Ράφας.

 Γιατί τέτοια απροθυμία να στηρίξουν το παλαιστινιακό; Σύμφωνα με τους αναλυτέςτο θεωρούν ζήτημα  επικίνδυνα αποσταθεροποιητικό.Ήδη κάποια αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, να έχουν αρχίσει να περιορίζουν τον φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό στις χώρες τους.

«Διαπραγματευτικό χαρτί» με ΗΠΑ-ΕΕ

Από την άλλη, κανένα αραβικό κράτος δεν θέλει στην πραγματικότητα να έρθει σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

«Τα περισσότερα αραβικά καθεστώτα εμπλέκονται θεμελιωδώς στην προσπάθεια να κατασταλεί η παλαιστινιακή επιδίωξη για ελευθερία, και να κανονικοποιηθεί η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης, την οποία χρησιμοποιούν εδώ και καιρό ως διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχουν παραχωρήσεις από το Ισραήλ και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και οι εμπορικές συμφωνίες» δήλωσε η Μαρίνα Καλκούλι, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Columbia στο Τμήμα Μέσης Ανατολής, Νότιας Ασίας και Αφρικανικών Σπουδών, σε συνέντευξή της στον ιστότοπο  του think tank  Quincy Institute for Responsible Statecraft .

«Τα αραβικά κράτη σήμερα δεν συμπαθούν τον παλαιστινιακό εθνικισμό επειδή ο παλαιστινιακός εθνικισμός αποτελεί πηγή λαϊκής κινητοποίησης στον αραβικό κόσμο» εξηγεί  από την πλευρά του ο  Ράμι Τζορτζ Κουρί, συνεργάτης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

Οι ρίζες του «προβλήματος»

Πόσο πίσω πηγαίνει αυτή η ιστορία της αραβικής αντιπάθειας προς τους Παλαιστίνιους; Εάν οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονταν να φύγουν από τη Γάζα, θα τους δεχόταν κανείς;

Συνοπτικά,  η γένεση του παλαιστινιακού «προβλήματος» ιστορικά σχετίζεται με δύο κρίσιμα ορόσημα.

Το πρώτο είναι ο σχηματισμός του Ισραήλ και ο εκτοπισμός του παλαιστινιακού πληθυσμού το 1948 και το δεύτερο είναι η Σύγκρουση των Έξι Ημερών του 1967.

Και στις δύο αυτές συγκρούσεις, ο παλαιστινιακός πληθυσμός έπρεπε να μετακινηθεί μαζικά από την πατρίδα του σε άλλα έθνη.

Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, έσπασε επίσης τον μύθο ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διαλυθεί ή να εξαλειφθεί.

Μέχρι τότε, ήταν κοινή πεποίθηση μεταξύ των αραβικών εθνών ότι θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τα χαμένα εδάφη και να τερματίσουν την ύπαρξη του Εβραϊκού κράτους. Κατά την διάρκεια .

Κατά την διάρκεια της παλαιστινιακής μετανάστευσης, έγινε φανερό ότι καμία χώρα στη Μέση Ανατολή δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί τον παλαιστινιακό λαό στα εδάφη της.

Ωστόσο, αυτή η απροθυμία δεν ήταν πολύ ισχυρή. Η Ιορδανία και ο Λίβανος αποδέχθηκαν τους Παλαιστίνιους και τους επέτρεψαν να εγκατασταθούν. Ανάμεσά τους και μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)

Το «πρόβλημα» της PLO – Ο Μαύρος Σεπτέμβρης

H εμπλοκή της PLO που ήθελε να επεκτείνει την εμβέλειά της, στα εσωτερικά των χωρών υποδοχής, δημιούργησε προβλήματα. Στην Ιορδανία, οργάνωσε πραξικόπημα για να εκθρονίσει τον βασιλιά τον Σεπτέμβριο του 1970. Το πραξικόπημα απέτυχε εξαιτίας των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες εξαπέλυσαν ολοκληρωτική επίθεση. Τα ένοπλα τμήματα της PLO εκδιώχθηκαν από τις πόλεις. Αργότερα τους επετράπη να μετακινηθούν στον Λίβανο μέσω της Συρίας.

Η σύγκρουση αυτή έμεινε γνωστή ως Μαύρος Σεπτέμβρης. Το κομμάτι της PLO, το οποίο μετακινήθηκε στο νότιο Λίβανο, άρχισε να δημιουργεί ζητήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1975. Η PLO ήλεγχε το νότιο και το δυτικό τμήμα του Λιβάνου. Ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την ανάφλεξη του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. Συνεργάστηκαν με το αριστερό αραβικό κίνημα για να πολεμήσουν τους χριστιανούς εθνικιστές Μαρωνίτες. Ο εμφύλιος πόλεμος κατέστρεψε τον Λίβανο. Διήρκεσε 20 χρόνια και άφησε πίσω του ερείπια.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δεν είχε καλές σχέσεις ούτε με τη Συρία, καθώς ο ηγέτης της Γιάσερ Αραφάτ και ο Σύρος πρόεδρος Χαφέζ Άσαντ δεν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλον. Οι Σύριοι ήταν πάντα καχύποπτοι απέναντι στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Συρία. Στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, οι συριακές δυνάμεις τους έβαλαν στο στόχαστρο.

Αργότερα, το 2011, η Χαμάς υποστήριξε τη συριακή εμφύλια εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το χάσμα.

 Η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος υπήρξε υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης από την αρχή της δημιουργίας του Ισραήλ.

Παρείχε ηθική και πολιτική υποστήριξη και ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος το 1988. Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ πρόθυμη να επιτρέψει οποιονδήποτε Παλαιστίνιο πρόσφυγα στο έδαφός της .

Το επιχείρημά της ήταν ήταν ήδη πλήρης με μετανάστες από άλλες μουσουλμανικές χώρες και δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος  επιπλέον εισροών στη χώρα.

Και μετά ήρθε η Χαμάς

Όταν στη Λωρίδα της Γάζας διεξήχθησαν εκλογές το 2007 και η Χαμάς ανέβηκε στην εξουσία με συντριπτική πλειοψηφία, άλλαξε η εξίσωση για κάθε μουσουλμανικό έθνος στην περιοχή.  Η Χαμάς είναι πρώτα μια μαχητική οργάνωση και μετά μια πολιτική. Όλες οι γειτονικές χώρες το κατάλαβαν και  της γύρισαν την πλάτη. Όλες οι έρευνες από το 2002 έως το 2014 δείχνουν ότι η Χαμάς ήταν αντιδημοφιλής στα γειτονικά μουσουλμανικά κράτη. Ο παλαιστινιακός λαός, έμεινε μόνος…

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή