Ακολουθήστε μας

Εκλογές 2010

Ο υπ. Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, ανακοίνωσε τους αντιπεριφερειάρχες

Δημοσιεύτηκε

στις


Γιώργος Δακής
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Με γνώση, ευθύνη και ευαισθησία για τον τόπο μας πορευόμαστε προς τις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Στοχεύουμε στη δημιουργική και αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας.
Επίκεντρο της δράσης μας ο άνθρωπος.
Το όραμά μας γίνεται πράξη, γίνεται δημιουργία, δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας.
Η διάθεση για δουλειά δεδομένη και η δύναμη υπαρκτή, με μετρήσιμα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα πορεία μας στην Αυτοδιοίκηση.
Η παράταξή μας, «Συμμαχία των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία», γεννιέται μέσα από τους πολίτες, υπηρετεί τους πολίτες, αγωνίζεται για τους πολίτες.
Ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνω σήμερα τους υποψήφιους τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες.
Άξια στελέχη της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών με δράση, έργο και απτά αποτελέσματα του καθένα, στο χώρο ευθύνης του.
Είναι επιλογές που σηματοδοτούν τη μεγάλη κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και πρόοδο της Περιφέρειας μας με συνέχεια, συνέπεια, όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο για καλύτερες μέρες.

Γεώργιος Δασταμάνης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών
Γεννήθηκε το 1957 στο Μικρολίβαδο Γρεβενών.
Είναι μόνιμος κάτοικος Γρεβενών.
Παντρεμένος με τη Δήμητρα Ράδη, Φαρμακοποιό, πατέρας δύο παιδιών.
Σπούδασε ιατρική στη Μπολόνια Ιταλίας.
Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως ιατρός οπλίτης.
Υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο Αγροτικό ιατρείο Κηπουρείου Γρεβενών.
Απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας της ακτινοδιαγνωστικής και από το 1996 μέχρι και σήμερα εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών ως ειδικός ιατρός Ακτινολόγος με το βαθμό του Διευθυντή.
Διετέλεσε:
– Αιρετός Νομαρχιακός Σύμβουλος για δύο τετραετίες (1998-2002 και 2002-2006).
– Υπεύθυνος των παιδικών ποδοσφαιρικών τμημάτων του «ΠΥΡΣΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» 2000-2001.
– Μέλος του Δ.Σ. της ποδοσφαιρικής ομάδας «ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» το 2007-2008 και το 2008-2009 όπου και προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ως ιατρός.
– Αιρετό μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών 1991 και 1992.
– Αιρετός γραμματέας επιστημονικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών 2000 και 2001.
– Αιρετός εκπρόσωπος των ιατρών στο Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών 2005 και 2006.
– Εκπαιδευτής στα ΤΕΕ (Σχολή Νοσοκόμων) Γρεβενών 1996-1997, 1998-1999 και 1999-2000.

Σαββόπουλος Δημήτριος
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς
Γεννήθηκε το 1966 στο Καλοχώρι Καστοριάς όπου και μεγάλωσε. Απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Εποχιακά εργάστηκε ως Γεωπόνος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, στον ΕΛΓΑ Κοζάνης και στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καστοριάς από το 1996-2004.
Παντρεμένος με τη νηπιαγωγό Μιχαηλίδου Σουμέλα και πατέρας δυο παιδιών του Βαγγέλη και του Κυριάκου ηλικίας 11 και 9 χρονών αντίστοιχα .
Η μεγάλη του αγάπη από μικρό παιδί ήταν ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο. Διετέλεσε ποδοσφαιριστής στο Καλοχώρι Καστοριάς, στην Αστραπή Μεσοποταμίας, στην Αναγέννηση Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης και στην ΠΑΕ Καστοριάς .
Υπηρέτησε τη Στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός. Εργάζεται στο Δήμο Μεσοποταμίας ως Γεωπόνος από το 2004.
Διετέλεσε:
– Κοινοτικός Σύμβουλος στην Κοινότητα Καλοχωρίου 1995-1998
– Δημοτικός Σύμβουλος (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) στο δήμο Μεσοποταμίας από το 2003 μέχρι το 2004
– Νομαρχιακός Σύμβουλος από το 2007 μέχρι και σήμερα.
– Αντινομάρχης Καστοριάς το 2008
– Εντεταλμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων και Γραμματέας Νομαρχιακού Συμβουλίου 2009-2010
– Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γεωπόνων Νομού Καστοριάς από το 1996 μέχρι και σήμερα.
– Μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων Δήμων και Κοινοτήτων 2007-2010.

Γιάννης Σόκουτης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
Είναι εκπαιδευτικός – δάσκαλος.
Παντρεμένος με την δασκάλα Άννα Κακούλη, έχουν δύο παιδιά την Εύα, χημικό μηχανικό και τον Ιπποκράτη, δασολόγο.
Διετέλεσε Αντινομάρχης Κοζάνης την τετραετία 2007-2010,
Δήμαρχος Βελβεντού για δύο τετραετίες 1995-1998 και 1999 -2002, δημοτικός σύμβουλος Βελβεντού την τετραετία 1991-1994.
Επίσης Γραμματέας της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης (1999-2002) και Αντιπρόεδρος της ΑΝΚO Α.Ε. (2000-2002).
Υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός.
Έχει έντονη κοινωνική δράση με συμμετοχή σε συλλόγους και σωματεία, Πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου Βελβεντού, Γραμματέας Μορφωτικού Oμίλου Βελβεντού, μέλος ΔΣ της ΕΚΑΣΔΥΜ και της Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ Δυτικής Μακεδονίας.
Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στον τοπικό και βορειοελλαδικό τύπο και έχει τιμηθεί με τιμητικές διακρίσεις από τον ΣΕΓΑΣ (με χρυσό μετάλλιο),από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, από την Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντροδυτικής Μακεδονίας, από την Ε.Π.Σ. Κοζάνης, από το Σύλλογο Αγίας Κυριακής Νυρεμβέργης, από την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, από την Ιερά Μητρόπολη Ελλασσώνος και από πολλούς φορείς και συλλόγους.

Δημήτριος Ηλιάδης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας
Ο Δημήτριος Ηλιάδης του Ιωάννη και της Μάρθας, το γένος Καραγκιοζίδη, γεννήθηκε το 1954 στο Νέο Καύκασο του Νομού Φλώρινας.
Τελειώνοντας τις σπουδές και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις διορίστηκε ως οικονομικός υπάλληλος στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Φλώρινας. Σήμερα έχει το βαθμό Προϊσταμένου γραφείου ρευστοποίησης και συναλλαγών του ίδιου υποκαταστήματος.
Για πολλά χρόνια ήταν ενεργό μέλος των πολιτιστικών δρώμενων του νομού, όπως της «Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας», του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης», της «Λέσχης Πολιτισμού», του Συλλόγου Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Επίσης, υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας της Φλώρινας, στη συνέχεια διαιτητής ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής κατηγορίας και έπειτα πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών Φλώρινας. Σήμερα είναι παρατηρητής και εκπαιδευτής διαιτησίας ποδοσφαίρου στις εθνικές κατηγορίες.
Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση το 1994, όταν εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου περιοχής της Α΄ Εδαφικής Περιφέρειας Φλώρινας. Το 1998 εξελέγη Δήμαρχος στον Καποδιστριακό Δήμο Κάτω Κλεινών, αξίωμα το οποίο ανανέωσε και στις εκλογές του 2002 καθώς και του 2006.
Ταυτόχρονα, από το 1999 έως το 2002 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Φλώρινας, από το 2003 έως το 2006 απλό μέλος και από το 2007 έως σήμερα είναι Πρόεδρός της.
Στη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος συμμετείχε σε επιτροπές της Περιφερειακής διοίκησης, όπως Περιφερειακό Συμβούλιο, Επιτροπή Παρακολούθησης, Επιτροπή Θησέα, Επιτροπή Τοπικού Πόρου καθώς και στην Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. (Διαχείριση απορριμμάτων Δυτ. Μακεδονίας) από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Επίσης, είναι μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Φλώρινας (ΑΝ.ΦΛΩ.) και ιδρυτικό μέλος αυτής.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δωδεκαετούς θητείας του είχε ενεργό συμμετοχή σε όλα τα θέματα- αναπτυξιακά και κοινωνικά- που αφορούσαν το νομό της Φλώρινας.
Ζει μόνιμα στη Φλώρινα και είναι παντρεμένος με τη Δάφνη Παπαδοπούλου, δασκάλα, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Μάρθα, καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας, και την Ελευθερία, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Έχοντας τη συμμαχία των πολιτών, η μάχη των επερχόμενων εκλογών μας προσδίδει αισιοδοξία και πίστη για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Εκλογές 2010

«Συμφωνία στο Αιγαίο» βλέπουν στην Τουρκία-ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δημοσιεύτηκε

στις

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
«Ελλάδα-Τουρκία κοντά σε συμφωνία ειρήνης στο Αιγαίο» ήταν ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, που έσπευσαν να διαψεύσουν ολοκληρωτικά διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.


Το δημοσίευμα αποδίδεται σε πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ και βάσει αυτού «οι συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει σε ένα πολλά υποσχόμενο σημείο» κατά την τελευταία συνάντηση στη Σμύρνη μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Φεριντούν Σινιρλίογλου και Παύλου Αποστολίδη, στις 16 και 17 Μαΐου.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ που καταγράφει η εφημερίδα, η πρόοδος είναι τέτοια που οι δύο πλευρές έχουν τελικώς προγραμματίσει και νέα συνάντηση περί το τέλος Μαΐου, λίγο πριν από τις τουρκικές εκλογές στις 12 Ιουνίου, ενώ αρχικά δεν προβλεπόταν καμία νέα συνάντηση προ των εκλογών στη γείτονα.

Οι πηγές της εφημερίδας αφήνουν να διαρρεύσει επίσης ότι αντικείμενο των συζητήσεων, εκτός της υφαλοκρηπίδας, είναι και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία εμπεριέχονται οι αναπτυσσόμενες σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η μείωση των εξοπλισμών.

Ο συντάκτης της Hurriyet θεωρεί απαραίτητο να σημειώσει ότι πηγές τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα αποσυνέδεσαν την πρόοδο στις συνομιλίες από το γεγονός της ματαίωσης το βράδυ της Τρίτης με απόφαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των δύο τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο, της Ντενίζ Γκορντού και της Εφές. Κατά τη Hurriyet, οι ίδιες πηγές συνδέουν την πρόοδο των συνομιλιών με την επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα αυτή τη στιγμή υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ελληνικού στρατού.

Σημειώνεται επίσης ότι για τις λεπτομέρειες των διερευνητικών επαφών γνωρίζουν μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Αχμέτ Νταβούτογλου και Δ. Δρούτσας. Και υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν το 1996, με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, όταν λόγω της κρίσης σε δύο ακατοίκητα νησιά στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Πάντως, διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στην «Ε» ότι το δημοσίευμα δεν έχει καμιά υπόσταση και το απέδιδαν στη «συνήθη προπαγάνδα που κατά καιρούς κάνει η Τουρκία, πολλώ δε μάλλον εν όψει εκλογών».

«Δυστυχώς, σημείωναν, δεν υπάρχει πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, το αντικείμενο των οποίων είναι αποκλειστικά η υφαλοκρηπίδα». Διέψευδαν, τέλος, ότι υπάρχει προγραμματισμένη νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών περί το τέλος Μαΐου, καθώς «δεν μπορεί να αναμένεται καμία πρόοδος σε αυτό το διάστημα έως τις εκλογές στην Τουρκία». * http://www.enet.gr/

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκλογές 2010

Εκλογές: Συμμετοχή και Αποχή

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
Διαβάζοντας χτες (20/11/2010) στο Βημαgazinο, συνέντευξη του διάσημου Βρετανού συγγραφέα, Τζόναθαν Κόου, συνειδητοποίησα ότι τελικά η αποχή είναι ένα παγκοσμιοποιημένο φαινόμενο πια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Μας λέει χαρακτηριστικά για τη
Βρετανία: «Αν ψηφίσει ένα 60% θεωρείται πολύ καλό ποσοστό…Ο κόσμος νιώθει αποξενωμένος από την πολιτική και αυτό το συναίσθημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο».
Δυστυχώς, για τη χώρα μας 4 εκατ. συμπολιτών μας απείχε σε ποσοστό που ξεπερνά το 55%. Η διαπιστωμένη τάση θα πρέπει να απασχολήσει τα κομματικά επιτελεία και αυτό γιατί δε μοιάζει να είναι συγκυριακό φαινόμενο.
Το ΠΑΣΟΚ είδε, μόλις έναν χρόνο μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές του 2009, την απόσταση που το χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, να συρρικνώνεται από το 11% στο μόλις 4%, όπως τουλάχιστον κατέγραψαν δυο δημοσκοπήσεις, της «GPO» και της «Alco».
Οι εκλογές αυτές έδειξαν, πέρα από τα μεγάλα ποσοστά της αποχής, υψηλά ποσοστά λευκού και άκυρου.
Οι ανατροπές, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, ενώ οι νικηφόρες ανεξάρτητες υποψηφιότητες σε Πάτρα, Σέρρες, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, Δίο και αλλού έδειξαν ότι ο κόσμος κουράστηκε με τα πολιτικά κατεστημένα. Για το λόγο αυτό πολλοί Δήμοι άλλαξαν χέρια αν και είχανε καινούργιο υποψήφιο ως επικεφαλής.
Όλα αυτά όμως, είναι λίγο–πολύ συγκυριακά και δεν υποδηλώνουν πάντα μια παγιωμένη αντίληψη.
Η αποχή όμως, δείχνει να έχει σταθεροποιητικές τάσεις. Είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο και επιδέχεται πέραν της μιας ερμηνείας.
Καταρχήν, εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση ότι τίποτα δεν αλλάζει. Εκφράζει την αδιαφορία.
Η ψήφος εκφράζει την ελπίδα τώρα όμως εξέφρασε τη διαμαρτυρία κυρίως στα δυο μεγάλα κόμματα.
Όμως, με τη συμμετοχή καθορίζω το μέλλον, αποφασίζω για πράγματα που με αφορούν. Η μη συμμετοχή μου αποδυναμώνει την κατάκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κυρίως, δεν αλλάζει καμιά πραγματικότητα.
Με την αποχή, αφήνω τους άλλους να αποφασίσουν για μένα. Δε μπορείς να είσαι πολίτης μιας κοινωνίας να απολαμβάνεις τα όποια αγαθά της και να μην ασκείς μια βασική σου υποχρέωση.
Επίσης, δείχνει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος αφού ο πολίτης πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάποια επιλογή που να τον καλύπτει.
Η συμπεριφορά όμως, των πολιτών υπαγορεύεται από τη συμπεριφορά των κομμάτων για αυτό πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπιστία αν δεν είναι πολύ αργά. Η συναίνεση είναι το πρώτο βήμα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών κομμάτων αλλά μέσα στην ίδια τη Κυβέρνηση.
Κάποτε ο ελληνικός λαός διεκδικούσε εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.
Την εθνική ανεξαρτησία μας τη πήρε η κυβέρνηση της Τρόικας, όσο για τη λαϊκή κυριαρχία την παραχωρήσαμε από μόνοι μας αφήνοντας το 50% να αποφασίζει για όλους. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας.
effiemavropoulou@hotmail.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκλογές 2010

«Να ξυριστεί ο Ανθιμος και, αν θέλει, να κάνει κόμμα»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΠΩΣ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΡΑΒΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

Ο Γιάννης Μπουτάρης στον φακό της «Ε» 
Λευκό Πύργο δεν έχει η Αθήνα αλλά και η ιδέα να συναντήσουμε τον Γιάννη Μπουτάρη στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου απεδείχθη ευχάριστα… ελαττωματική. Κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσαμε την κουβέντα γιατί όλο και κάποιος διερχόμενος ερχόταν με ένα χαμόγελο φαρδύ-πλατύ, χειραψίες και ευχές: 
«Συγχαρητήρια… Ανακουφιστήκαμε με την εκλογή σας… Κάντε κάτι, δεν πάει άλλο με αυτούς εκεί πέρα».  

Ο Γιάννης Μπουτάρης στον φακό της «Ε» Η συνέντευξη κύλησε
κυματιστά, σαν να καθόμασταν στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, φάτσα στον Θερμαϊκό. Μόνο που αντί για πλεούμενα, βλέπαμε αυτοκίνητα να παραβιάζουν τον πεζόδρομο και πολλά πολλά περιπολικά.
Το πρώτο από αυτά μάς έφερε στην πρώτη ερώτηση:

Ηρθε η ώρα να αποκτήσετε προσωπική ασφάλεια;
«Είναι πρόβλημα. Μου λένε ότι υποχρεώνομαι να έχω συνοδό. Εντάξει. Μα τι θα με κάνουν; Θα με γιαουρτώσουν; Ας με γιαουρτώσουν. Θα με δείρουν; Ας με δείρουν. Θα με σκοτώσουν; Ποιος; Γιατί;»
Υποτίθεται ότι τη μεγαλύτερη προστασία παρέχει ο Θεός. Θα πάτε να ζητήσετε συγχώρεση από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που σας περιμένει;
«Δεν πρόκειται. Δεν έκανα τίποτε για το οποίο να ζητήσω συγχώρεση. Αν θέλει, ας με συγχωρήσει από μακριά. Και ο Ψωμιάδης που πήρε την πρωτοβουλία για να “χαϊδέψει” τους χριστιανούς θα του βγει ανάποδα».

Χτίστε το τζαμί σας
Ο μητροπολίτης δεν κατάλαβε ότι ο κόσμος θα αντιδρούσε ανάποδα στις εκλογές;
«Προφανώς το κατάλαβε αλλά είναι φιλόδοξος. Οταν έχει Ψωμιάδηδες, Παπαγεωργόπουλους, όλη τη Δεξιά που έχει ανατραφεί με την αντίληψη “να μην τα βάλω με αυτούς”… Προκαλείται έτσι μια εσωστρέφεια».
Πώς θα την πολεμήσετε;
«Μόνο με ρήξεις. Μετά το θέμα με την προσευχή των μουσουλμάνων με ρώτησαν τι θα κάνω για τζαμί. Είπα, εγώ θα φωνάξω τη μουσουλμανική κοινότητα και θα τους πω: Ορίστε, αυτός είναι ο χώρος, χτίστε το τζαμί σας».
Εχετε και δύο εκλεγέντες Εβραίους δημοτικούς συμβούλους.
«Για πρώτη φορά από τον πόλεμο… Στη Θεσσαλονίκη έχουμε εβραϊκή συναγωγή. Εχουμε αρμένικη εκκλησία, έχουμε καθολική. Γιατί να μην έχουμε και μουσουλμανική; Δεν σου είπα να κάνεις παρέα με το μουσουλμάνο, αλλά εγώ οφείλω να του παρέχω τη δυνατότητα να προσεύχεται. Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτης. Το αποτεφρωτήριο θα το κάνουμε. Υπάρχει γερμανική εταιρεία που έρχεται, το κατασκευάζει, το δουλεύει πέντε χρόνια και μετά το παραδίδει. Το είχα ψάξει όταν έχασα τη γυναίκα μου».
Τότε δημιουργήθηκε πάλι θέμα με τον Ανθιμο.
«Το δικό μου πρόβλημα προέκυψε διότι δεν ήθελα να πάει η γυναίκα μου αδιάβαστη και απαγορεύτηκε η εξόδιος ακολουθία. Θα μπορούσα να είχα πει ότι μετά την εκκλησία θα πάω να τη θάψω στο χωριό. Αλλά δεν ήθελα να πω ψέματα. Ηθελα να την πάω στη Σόφια, όπου λειτουργεί αποτεφρωτήριο. Ο παπάς από το Νυμφαίο ήρθε και κατά παράβαση της εντολής έκανε την ακολουθία στο σπίτι».
Είχε συνέπειες;
«Ρώτησε τον Σεραφείμ της Καστοριάς και του είπε να το κάνει. Ο Ιερώνυμος είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Η περίπτωση Ανθιμου και μερικών άλλων σαν τον Ανθιμο είναι η κλασική που λες: “Παπά, ξύρισε τα γένια και κάνε κόμμα αγόρι μου. Δεν μπορείς να ανακατεύεσαι σε αυτό το επίπεδο σε κοσμικά θέματα”».
Για την ορκωμοσία σας τι θα κάνετε;
«Η ορκωμοσία είναι πρωτίστως πολιτική. Εάν θέλει κάποιος να φωνάξουμε τον παπά, να τον φωνάξουμε. Αλλά να φωνάξουμε και το ραβίνο εάν οι Εβραίοι θέλουν να ορκιστούν και θρησκευτικά».
Δεν φοβάστε αντιδράσεις;
«Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει η Θεσσαλονίκη γιατί δεν διαβάζει Ιστορία. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων. Στην πλατεία αυτή σκοπεύω να κάνω υπόγειο πάρκινγκ τετραώροφο και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων».
Με στόχο;
«Να έρθουν 300.000 Τούρκοι και 300.000 Εβραίοι να προσκυνούν τα πατρογονικά τους. Πώς πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη, προσκυνάμε την Αγια-Σοφιά και χώνουμε τα ωραία μας λεφτά; Στις 26 Οκτωβρίου έφυγαν από τη Σαλονίκη 5.000 και πήγανε στην Πόλη. Θα μας πέσει άσχημα να έρχονται και εδώ; Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν -άσε που δεν μπορείς να αρνηθείς την Ιστορία, ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εδώ».

Θεσμικά θα συνεργαστώ στα κοινά θέματα
Τώρα όμως συνυπάρχετε με Ανθιμο και Ψωμιάδη.
«Θεσμικά όμως. Καλημέρα, ευχαριστώ, αντίο. Στέλνεις μια ατζέντα θεμάτων στο μητροπολίτη και λες ότι υπεύθυνος από το δήμο είναι ο τάδε αντιδήμαρχος. Ποια είναι τα κοινά θέματα; Τα συσσίτια για τους απόρους, τα ναρκωτικά, οι άστεγοι, οι ανήμποροι… Κάποια μπορούμε να τα κάνουμε από κοινού για να έχουμε οικονομία».
Για παράδειγμα;
«Ηδη έχω κάνει συμφωνία με τον πρύτανη τον Μυλόπουλο. Εχουν τη φοιτητική λέσχη που δουλεύει σαν εστιατόριο. Μπορεί 12 με 2 να δουλεύει για τους φοιτητές, 2 με 4 για τα δημοτικά συσσίτια. Είναι περιφρόνηση, όπως είδα στην Αθήνα, να έχεις τον άνθρωπο να περιμένει στη βροχή για ένα πιάτο φαγητό».
Η Εκκλησία πού κάνει συσσίτια;
«Δεν ξέρω. Εάν τα κάνει με ουρά και πρέπει πρώτα να ευλογηθούν υπάρχει πρόβλημα. Εχει μουσουλμάνους που δεν το θέλουν αυτό».
Πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση σύμπραξης με τους δημάρχους χωρίς κομματική ταυτότητα;
«Με μένα, τον Καμίνη, τον Φίλιο στα Γιάννενα, τον Δημαρά στην Πάτρα άρχισε να δημιουργείται μια άλλη ατμόσφαιρα, μακριά από την αντίληψη ότι για να εκλεγείς χρειάζεται να είσαι κομματικός. Με το δήμαρχο της Αθήνας συμφωνήσαμε να πάρουμε πρωτοβουλία για συνάντηση στη Θεσσαλονίκη των αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Θα προβάλουμε συστηματικά ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι εκτός κομμάτων».
Αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι πέραν της Αυτοδιοίκησης, την ώρα που κυοφορούνται νέα κόμματα;
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στην Αυτοδιοίκηση και δεν μας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Παρακαλώντας να πέσουν να μου πουν να γίνω βουλευτής, θα τους πω παρατήστε με».

Απογραφή για τα οικονομικά πριν παραλάβω
Τότε θα το κάνετε για να διεκδικήσετε πόρους;
«Και γι’ αυτό και για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να φύγει από την κεντρική εξουσία που είναι υπεύθυνη για άλλα, την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις κ.λπ. Εγώ οφείλω να έχω καλά σχολικά κτίρια, καλές υποδομές».
Με τα οικονομικά του δήμου θα βγει άκρη;
«Συνάντησα τον απερχόμενο δήμαρχο. Ρωτήσαμε τι γίνεται με τη “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του δήμου. Μας είπε ότι λείπουν 7 εκατ. όταν η οικονομική επιθεωρήτρια μιλά για 52 εκατ. ευρώ. Θα βάλουμε μια εξωτερική εταιρεία να κάνει πλήρη απογραφή για να γίνει παραλαβή. Εως τώρα δεν γινόταν ποτέ αυτό».
Αν βρεθείτε μπροστά σε σημεία και τέρατα τι θα κάνετε όταν θα πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσετε με λιγότερες επιχορηγήσεις;
«Θα προκύψουν προβλήματα. Ο Παπαγεωργόπουλος μας είπε ότι ο δήμος έχει τώρα έσοδα 5 εκατ. από δημοτικά τέλη, 3,5 από πάγια κρατική επιχορήγηση και άλλα 5,5 κάθε τέλος Ιανουαρίου από τα οφειλόμενα. Η μισθοδοσία είναι 10 εκατ. Που σημαίνει ότι δεν μένει φράγκο, ενώ υπάρχουν δάνεια και οφειλές προς το Δημόσιο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ρύθμιση χρεών για να παίρνουμε φορολογική ενημερότητα και να διεκδικούμε κοινοτικά προγράμματα. Εχουμε κάνει συνεννόηση για το θέμα με τον Σίμο Δανιηλίδη στο Δήμο Συκεών που έχει πολύ καλή οργάνωση στα ευρωπαϊκά».
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συνεργασία με τους όμορους δήμους;
«Εχουμε ήδη συνεννοηθεί με Καλαμαριά, Συκιές και Πολίχνη να κάνουμε μια άτυπη συνάντηση. Υπάρχουν θέματα όπως είναι η θαλάσσια συγκοινωνία, το τραμ, το μετρό, η καθαριότητα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ενιαία αντίληψη».
Για οικονομία;
«Κυρίως για οικονομία, αλλά και καλύτερη λειτουργία. Μπορεί ένας υπάλληλος να μεταταχθεί σε διπλανό δήμο».
Αν υπάρξουν αντιδράσεις; Σε δήμους με προϊστορία όπως της Θεσσαλονίκης υπάρχουν δεσμεύσεις, ρουσφέτια…
«Υπάρχουν οι “πυρήνες”. Εκεί μαχαίρι. Ανοχή μηδέν. Δεν έχω πολιτικό κόστος για να φοβάμαι να κάνω πράγματα».
Θα είστε και πάλι υποψήφιος το 2014;
«Πρόθεσή μου είναι να μη συνεχίσω. Θα είμαι τότε 72 χρονών. Ελπίζω ότι θα έχουν δοθεί ευκαιρίες να αναδειχθούν νέα πρόσωπα. Το ζητούμενο σε αυτή τη δημαρχία είναι να αλλάξει η νοοτροπία της πόλης. Να εμπλακούν στα κοινά άνθρωποι που έχουν αξία αλλά λένε “δεν ανακατεύομαι”. Μα αν δεν ανακατεύεσαι, τότε φάε τον Παπαγεωργόπουλο στη μάπα…».
Δεν θα κλειστώ στη γυάλα του δημαρχείου
Πώς θα αποκτήσει ο δήμος εξωστρέφεια;
«Η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου θα γίνει στο ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη. Για να δείξουμε τη σημασία που δίνουμε στα εξαρτημένα άτομα. Οι επόμενες θα γίνονται στα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία αποκτούν ουσιαστικές αρμοδιότητες καθαριότητας, φωτισμού, αστυνόμευσης».
Με τα κρασιά σας τι θα κάνετε;
«Από το 2006, που άρχισα να ανακατεύομαι πιο ενεργά, έχουν αναλάβει τα παιδιά. Πηγαίνω στο κτήμα, παίρνω μυρωδιά, δοκιμάζω τα κρασιά, βρίσκω τα κουσούρια, λέω αντίο και φεύγω».
Τώρα θα προλαβαίνετε όμως;
«Δεν θα με πάρει από κάτω η δημαρχία. Ο δήμος και η εξουσία δεν θα με αλλάξει. Κατ’ αρχήν, μία ημέρα την εβδομάδα είναι δική μου. Τι κάνει ο δήμαρχος; Πάει να χαζέψει στο πάρκο… Εγώ υποτίθεται ότι είμαι ο μαέστρος. Δεν θα γίνω δημοτικός υπάλληλος ή διευθυντής. Εχω βρει σε μεγάλο βαθμό τους κατάλληλους ανθρώπους και θα τους βάλω να δουλεύουν. Αν ο αντιδήμαρχος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αλίμονό του. Δική μου δουλειά είναι να γυρνάω στην πόλη. Δεν θα κλειστώ στη γυάλα του δημαρχείου». *
ENET

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή