Ακολουθήστε μας

Αυστρία

Αυστρία: Λαϊκή υπερκομματική πρωτοβουλία για την έξοδο από την ΕΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τον Helmut Schramm, Überparteiliche Plattform für den Austritt aus der EU.



Λαϊκή υπερκομματική πρωτοβουλία για την έξοδο από την ΕΕ, για να σωθούν τα υπαρξιακά θεμέλια της Αυστρίας

Σε απάντηση της προσπάθειας για μία  βίαιη επιβολή της Συνθήκης της Λισαβόνας, ομάδα πολιτών δρομολόγησε μια εθνική πρωτοβουλία για να εξασφαλιστεί η έξοδος της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πρόκειται  πρώτα – πρώτα να εξασφαλιστεί η πολιτική ελευθερία των πολιτών και να διασωθεί η υπαρξιακή βάσης της Αυστρίας: (επαν-) ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς προστατευμένη από  εξωτερικές κρίσεις,  σύσταση ενός κράτους πρόνοιας, που είναι δυνατόν μόνο στα πλαίσια ανεξαρτήτων κρατών, ανάκτηση της παραδοσιακής ουδετερότητας αναφορικά με την  εξωτερική πολιτική, ελευθερία αποδοχής ή απόρριψης των ΓΤΤ (Γενετικά Τροποποιημένες Τροφές), επαναφορά ενός εθνικού νομίσματος και εγκαθίδρυση μιας άμεσης δημοκρατίας, σύμφωνα με το ελβετικό μοντέλο.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα που μεταβιβάστηκαν στους κοινοτικούς οργανισμούς, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, περιορίζονται και σε συνέπεια αυτού του γεγονότος, δεν είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένα.
Δεδομένου ότι πάνω από το 80% των νόμων επιβάλλονται από την ΕΕ με  υποχρεωτικές απαιτήσεις, οδηγίες, αποφάσεις και άλλα, δεν υπάρχει πλέον κανένας πολιτικός που να φέρει την ευθύνη για αυτούς τους νόμους. 
Ούτε οι βουλευτές, «οι εκπρόσωποι του λαού», ούτε το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν αντιτίθενται σε αυτή την αντιδημοκρατική ευρωπαϊκή πολιτική. 

Η πλειοψηφία του αυστριακού λαού αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Έτσι δείχνει η έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Απόψεων  της Linz. (Linzer Meinungsforschungsinstitut) IMAS, αποκαλύπτοντας ότι το 54% του πληθυσμού πιστεύει ότι η ΕΕ έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα για τη χώρα («Wiener Zeitung της 14/15 Αυγούστου).
Τι να κάνουμε;
Οι πολίτες καλούνται να πάρουν πίσω τα πολιτικά τους δικαιώματα και αυτό γίνεται μόνο με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να δοθούν πίσω στον αυστριακό λαό τα πολιτικά του δικαιώματα.
Οικονομία
Οι εγχώριες εταιρίες, έχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε ένα υπερεθνικό σύστημα. 
Η Αυστρία δεν μπορεί να συνάψει εμπορικές συμφωνίες ζωτικής σημασίας για την προστασία της εθνικής της οικονομίας, λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ.
Το διεθνές εμπόριο είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια των κεντρικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ανάμεσα σ αυτές πολλές  εταιρείες που παράγουν εμπορεύματα, προσφέροντας στους νέους θέσεις μαθητείας και εργασίας,  και συμβάλλουν έντονα στην εθνική οικονομία. 
Χωρίς την οικονομική κυριαρχία, ένα κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και δεν μπορεί ούτε να την διατηρήσει ούτε να την επεκτείνει.
(…)
Κοινωνικό Κράτος
Η υπέρτατη αρχή της ΕΕ, είναι η  «ελευθερία της αγοράς», με άλλες λέξεις η ελευθερία της απεριόριστης διακίνησης  εμπορευμάτων και  υπηρεσιών, ελευθερία της κυκλοφορίας των εργαζομένων, καθώς και η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων. 
Το τελευταίο είναι απαραίτητο για τις πολυεθνικές, αφού επιτρέπει μια πολιτική με στόχο το μέγιστο κέρδος, αιτία σημαντικών δυσκολιών για πολλούς ανθρώπους.
Η πολιτική αυτή υποστηρίζεται εδώ και δεκαετίες από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Σε αυτό, η κοινωνική πολιτική απουσιάζει τελείως. 
Η απόδειξη δίνεται με τη σταθερή αύξηση της ανεργίας, με τη μείωση των συντάξεων και με το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών που συνεχώς μεγαλώνει.
Ουδετερότητα
Ουδέτερη ορίζεται μια χώρα που διεξάγει τη δική της εξωτερική πολιτική (όπως η Ελβετία), παραμένοντας αυστηρά μακριά από κάθε στρατιωτικό σύμφωνο και συνεπώς υπηρετώντας την ειρήνη. 
Λόγω του στρατού της, που συμβάλει και η Αυστρία, η ΕΕ είναι η ίδια ένα στρατιωτικό σύμφωνο. 
Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τη στενή σχέση της με το ΝΑΤΟ, του οποίου η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι μέλη. 
Στο τελευταίο έγγραφο σχετικά με την πολιτική ασφαλείας της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γίνεται λόγος να εμπλακεί η χώρα σε διεθνείς δομές ασφαλείας, το ΝΑΤΟ προσλαμβάνει μεγαλύτερη σημασία, καθώς ενισχύονται οι υποχρεώσεις παροχής βοήθειας και συμμετοχής σε στρατιωτικές αποστολές.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας μας υποχρεώνει να βελτιώνουμε συνεχώς τις στρατιωτικές δυνατότητες μας (υποχρέωση στρατικοποίησης) και να συμμετέχουμε, ενδεχομένως, σε πολεμοχαρείς παρεμβάσεις, που συνήθως αναφέρονται ως «αποστολές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Τέτοιες αποστολές καταλήγουν μερικές φορές σε επιθετικούς πολέμους σε όλο τον κόσμο.
Μόνο με την έξοδο από την ΕΕ, θα είναι δυνατόν να ανακτηθεί η ουδετερότητα ως βάση για την αυστριακή εξωτερική πολιτική.
Ελευθερία αποδοχής η απόρριψης των ΓΤΤ
Λόγω της υποχρεωτικής «απεριόριστης ελευθερίας της αγοράς», δεν είναι δυνατόν για ένα κράτος μέλος της ΕΕ να αποτραπεί η εισαγωγή ΓΤΤ ζωοτροφών, όπως οι πατάτες που καλλιεργούνται βιομηχανικά (Amflora) ή τελειωμένων προϊόντων με βιολογικά μεταλλαγμένα συστατικά ΓΤΟ. 
Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει σεβαστή η βούληση των 1,2 εκατομμυρίων Αυστριακών οι οποίοι απορρίπτουν τη γενετική τεχνολογία είτε στη γεωργία είτε σε προϊόντα διατροφής. Οι διεκδικήσεις της λαϊκής πρωτοβουλίας του 1997 για το θέμα αυτό εξακολουθούν να ισχύουν:
1. Καμία τροφή που παράγεται από τα εργαστήρια της γεννητικής μηχανικής στην Αυστρία,
2. Καμία άδεια για την κυκλοφορία ζωντανών ων γεννητικά τροποποιημένα,
3. Κανένα  δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με σχέση τη ζωή.

Η πολιτική της ΕΕ μάς απαγορεύει την προστασία αυτή, οπότε οφείλουμε να αποχωρήσουμε.
Εθνικό νόμισμα
Το εθνικό νόμισμα είναι ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό ενός κράτους. 
Η Αυστρία δεν είναι πλέον σε θέση να κατευθύνει την οικονομία της μέσω μιας νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής, για αυτό το λόγο πρέπει να ξαναβρεί το δικό της νόμισμα (το πρώην Σελίνι), για να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της.
 Πρόσφατα, η Αυστρία υποχρεώθηκε να καταβάλει 2,3 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη «βοήθεια προς την Ελλάδα» και 12,6 δισ. ευρώ για τη «διάσωση» του ευρώ. 
Η διαδικασία αυτή είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει τις Συμφωνίες – σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
Το αποτέλεσμα αυτής της εσφαλμένης πολιτικής είναι ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος της συναλλαγματικής μετατροπής στις πλάτες των φορολογουμένων.
(…)
Γεωργία
Η γεωργία πρέπει να προστατευτεί με την επαναφορά των δασμών και των εμπορικών περιορισμών. 
Αυτό θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας με τοπικά προϊόντα. 
Χρειαζόμαστε μια γεωργική πολιτική που στοχεύει στον εφοδιασμό του πληθυσμού με ασφαλή προϊόντα, τη διαφύλαξη της καλλιεργήσιμης γης και την οικολογική εκμετάλλευση της. 
Πρέπει να εφαρμοστούν στους παραγωγούς τιμές σύμφωνες με το παραγόμενο έργο τους και, στο μέτρο του δυνατού, να γίνει εφικτή η προώθηση της άμεσης πώλησης των βασικών προϊόντων, είτε από τον ίδιο τον γεωργό είτε μέσω των γεωργικών συνεταιρισμών. 
Η ΕΕ μας επιβάλλει μια βιομηχανική παραγωγή των τροφίμων από τεράστια αγροκτήματα και καταστρέφει με αυτόν τον τρόπο τις  οικογενειακές δομές που είναι προσαρμοσμένες στις περιφερειακές ανάγκες της φύσης, του ανθρώπου και των ζώων. 
Οι αγρότες εξαρτώνται από την παγκόσμια αγορά, τις τιμές και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Μόνο με την έξοδο από την ΕΕ θα επιβιώσει η γεωργία.
Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς πάλης, οι ισχυροί δεν άφησαν ποτέ ηθελημένα την εξουσία.
Πώς θα υποστηρίξετε αυτή τη λαϊκή πρωτοβουλία;
Όλοι οι Αυστριακοί πολίτες, ηλικίας 16 ετών και άνω, δικαιούνται να υπογράψουν τις λαϊκές πρωτοβουλίες. 
Μόλις συγκεντρωθούν 8.032 υπογραφές (1 τοις χιλίοις του πληθυσμού), το Υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει δημοσίως σε πια εβδομάδα θα συλλεχτούν υπογραφές για το σύνολο της χώρας.

Le Post.fr    25/04/2011 

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Αυστρία

Αυστριακός Τύπος για νίκη Ακροδεξιάς: Περίπτωση για τα βιβλία Ιστορίας – Συντριπτική νίκη για το FPÖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ηγέτης του FPO, Χέρμπερτ Κικλ (AP Photo/Andreea Alexandru)
«Θρίαμβος του FPÖ: η δαιμονοποίηση του Χέρμπερτ Κικλ απέτυχε (…) Η νίκη του είναι περίπτωση για τα βιβλία Ιστορίας», γράφει η εφημερίδα Kurier

Για «συντριπτική νίκη» του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) κάνει λόγο ο αυστριακός Τύπος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.

Το ακροδεξιό κόμμα του Χέρμπερτ Κικλ κερδίζει για πρώτη φορά από το 1945 την πρωτιά, αφήνοντας στην δεύτερη θέση το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ). Ο σχηματισμός κυβέρνησης ωστόσο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Κατά τα τελικά αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο, το FPÖ συγκέντρωσε 28,8%, αυξάνοντας τις δυνάμεις του κατά 12,6 μονάδες από τις εκλογές του 2019, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις που το ήθελαν να πλησιάζει το 29%. Το ÖVP έχασε 11,1 μονάδες και περιορίστηκε στο 26,3%, ενώ το SPÖ έμεινε στο 21,1%, με ποσοστό κατά ο,08% χαμηλότερο από αυτό των προηγούμενων εκλογών. Οι φιλελεύθεροι NEOS πέρασαν στην τέταρτη θέση με 9,25% (+1,1%), αφήνοντας πίσω τους συγκυβερνώντες Πράσινους με 8,3% και απώλειες 5,6 μονάδων.

Με βάση τα ποσοστά, μαθηματικά είναι εφικτοί τρεις δικομματικοί συνασπισμοί: FPÖ-ÖVP, σχήμα που έχει επαναληφθεί ήδη δύο φορές και θα είχε 108 από τις 183 έδρες· ο κλασικός «μεγάλος» συνασπισμός ÖVP-SPÖ, αλλά με μόλις 93 έδρες και πλειοψηφία μίας έδρας και ο —μάλλον απίθανος— FPÖ-SPÖ και 97 έδρες. Υπάρχει βεβαίως πιθανότητα τρικομματικού συνασπισμού, με την συμμετοχή κάποιου από τα μικρότερα κόμματα. Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα νέου συνασπισμού με το Κόμμα της Ελευθερίας, απορρίπτει όμως την συνεργασία με τον ίδιο τον Χέρμπερτ Κικλ, παρότι ο τελευταίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να γίνει «καγκελάριος του λαού».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν (Πράσινοι) άφησε ασαφές το σε ποιον θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ανέφερε ότι θα έχει συνομιλίες με όλα τα κόμματα. «Τώρα είναι η στιγμή να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον, να βρούμε λύσεις και συμβιβασμούς. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος, αλλά θα πρόκειται για χρόνο που ξοδεύτηκε σωστά», δήλωσε ο πρόεδρος, ο οποίος παλαιότερα είχε υπονοήσει ότι θα μπορούσε να αρνηθεί να δώσει την εντολή στον κ. Κικλ.

«Θρίαμβος του FPÖ: η δαιμονοποίηση του Χέρμπερτ Κικλ απέτυχε (…) Η νίκη του είναι περίπτωση για τα βιβλία Ιστορίας», γράφει η εφημερίδα Kurier, ενώ η Der Standard αναφέρει ότι «ο Κικλ κέρδισε με ιστορικό τρόπο» και η Die Presse αναφέρεται σε «Θρίαμβο για τον Κικλ» και εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο «ισοδυναμεί με πολιτικό σεισμό». Η Kronen Zeitung περιγράφει το εκλογικό αποτέλεσμα ως «αλλαγή εποχής» για το αυστριακό κοινοβούλιο.

Οι εκλογές στην Αυστρία καλύπτονται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ. Η Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι το ÖVP, αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες εκτός του FPÖ, καθώς, ακόμη και με άλλον στην καγκελαρία, «οποιοδήποτε FPÖ είναι το κόμμα του Κικλ». Την ίδια ώρα, «πιστεύει κανείς σοβαρά ότι μετά τον θρίαμβό του την Κυριακή, ο Χέρμπερτ Κικλ θα είναι έτοιμος να αποσυρθεί αμέσως και να αφήσει άλλους να καρπωθούν τη σοδειά του;», σημειώνει ο αρθρογράφος. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι υπό τον Χέρμπερτ Κικλ το Κόμμα της Ελευθερίας ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο και δεν περιορίζεται μόνο στις ξενοφοβικές θέσεις, αλλά προσβάλλει τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεν κρύβει την εγγύτητά του με τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Η Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για «σήμα κινδύνου», ακόμη και αν το FPÖ δεν μπει στην καγκελαρία.

Ποιος είναι ο Χέρμπερτ Κικλ

Ο θριαμβευτής των εκλογών είναι ίσως ο πιο πολωτικός πολιτικός στην Αυστρία. Η προκλητική ρητορική και οι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες δηλώσεις του δεν επιτρέπουν να περάσει απαρατήρητος, παρότι ο 55χρονος ηγέτης του FPÖ θεωρείται μάλλον ακοινώνητος.

«Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει στο εξής να συγκεντρώνονται όλοι σε ένα σημείο», έχει πει αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αναφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ δηλώσεις του τύπου «περισσότερο θάρρος για το βιεννέζικο αίμα μας — οι πολλοί ξένοι δεν κάνουν καλό σε κανέναν», μάλλον δεν χρειάζονται σχολιασμό, ούτε η τοποθέτησή του ότι «οι νόμοι πρέπει να ακολουθούν την πολιτική και όχι η πολιτική τους νόμους» και ότι οι μετανάστες θα πρέπει να απελαύνονται ακόμη και χωρίς δικαστική διαδικασία.

Στο ίδιο πνεύμα, κατά την διάρκεια μάλιστα της θητείας του ως υπουργού Εσωτερικών, έχει δηλώσει ότι οι συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα «μας εμποδίζουν να κάνουμε αυτό που πρέπει». Τα πρόσφατα περιστατικά, με την ακύρωση των συναυλιών της Τέιλορ Σουίφτ στην Βιέννη, λόγω ισλαμιστικής απειλής και τον βοσνιακής καταγωγής Αυστριακό που βρέθηκε ένοπλος μπροστά στο ισραηλινό προξενείο του Μονάχου, έριξαν απλώς περισσότερο νερό στον μύλο του.

Ενόψει των εκλογών, ο Χέρμπερτ Κικλ φρόντισε επίσης να «εξαφανίσει» οτιδήποτε κινείτο ακόμη δεξιότερά του, «υιοθετώντας» το «Κίνημα της Ταυτότητας» του Μάρτιν Ζέλνερ, το οποίο περιέγραψε ως «ενδιαφέρον εγχείρημα που αξίζει να στηριχθεί» και ως «μη-κυβερνητική οργάνωση».

Ανεξαρτήτως πάντως του πώς τον βλέπει ο κ. Κικλ, ο Μάρτιν Ζέλνερ είναι ηγετική προσωπικότητα του νεοναζιστικού ακτιβισμού στην Ευρώπη, εμπνευστής του «Σχεδίου Μαδαγασκάρη» (προβλέπει υποχρεωτική απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών σε κάποια χώρα που θα τους υποδεχτεί, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων), το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, συζητούσε πριν από έναν χρόνο με γερμανούς ομοϊδεάτες του από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σε μυστική συνάντηση στο Βρανδεμβούργο. Έκτοτε του έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Γερμανία.

Ο κ. Κικλ υποστηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την συνέχιση των προμηθειών ενέργειας από την Ρωσία. Τον Μάρτιο του 2022 είχε δηλώσει ότι ευθύνονται και οι δύο πλευρές για τον πόλεμο στη Ουκρανία και ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία συνιστούν παραβίαση της ουδετερότητας της Αυστρίας, η οποία είναι γεγονός ότι δυσανασχετεί για την αποχώρηση του ρωσικού χρήματος. Όταν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο αυστριακό κοινοβούλιο, ο Χέρμπερτ Κικλ βγήκε επιδεικτικά από την αίθουσα.

Η στάση του εντάσσεται με συνέπεια στην προσπάθεια να «πουλήσει» τον εαυτό του ως αδιάφθορο και αντισυστημικό. Ο Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία, αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο, θήτευσε ως λογογράφος στο πλευρό του Γεργκ Χάιντερ και τελικά κατάφερε να ξεπεράσει τον δάσκαλό του.

Αντιδράσεις

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στη Βιέννη διοργανώθηκαν αμέσως διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς, η οποία ιδρύθηκε από επιζώντες του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς προσθέτει ένα νέο, ανησυχητικό κεφάλαιο» στους φόβους και τις ανησυχίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρίστοφ Χόιμπνερ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αυστριακοί δημοκράτες θα αντιταχθούν στη λήθη της ιστορίας και στην ιδεολογία των παλαιών και νέων ακροδεξιών εξτρεμιστών, για το καλό της χώρας και της Ευρώπης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστρία

Γιατί θριάμβευσε η άκρα δεξιά στην Αυστρία

Δημοσιεύτηκε

στις

Χαμογελαστός ο Χέρμπερτ Κικλ REUTERS/Leonhard Foeger

Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά το αν θα σχηματίσει κυβέρνηση η ακροδεξιά παραμένει ερωτηματικό

«Θρίαμβος» για την άκρα δεξιά στην Αυστρία. Για πρώτη φορά μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέρμπερτ Κικλ νίκησε στις κοινοβουλευτικές εκλογές με 28,8%.

Το αν θα κυβερνήσει όμως τη χώρα είναι ακόμα αβέβαιο. Αντίθετα, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ο κεντροδεξιός απερχόμενος καγκελάριος Κάρλ Νεχάμερ, θα μπορούσε να παραμείνει στο τιμόνι και της νέας κυβέρνησης, αν και το Λαϊκό Κόμμα του ήρθε δεύτερο με 26,3%, αλλά έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2019.

Μεγάλη ήττα και για τους Πράσινους που συγκυβερνούσαν με την κεντροδεξιά, αφού πήραν μόλις 7,4%, καταγράφοντας απώλειες 5,6 μονάδων. «Αυτό που καταφέραμε είναι πέρα ​​από τα πιο τρελά μου όνειρα. Ανοίξαμε μια πόρτα σε μια νέα εποχή, θα γράψουμε πραγματικά μαζί αυτό το νέο κεφάλαιο στην αυστριακή ιστορία », δήλωσε ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ.

«Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί τόσο μεγάλη έκπληξη » , γράφει η αυστριακή Kurier, uεωρώντας ότι «η δαιμονοποίηση του Χέρμπερτ Κικλ απέτυχε».

Οι πιθανότητες του Κικλ να γίνει καγκελάριος «εξαφανίστηκαν με την εκλογική νίκη. Γιατί μόνο η απόλυτη πλειοψηφία θα τον νομιμοποιούσε ως καγκελάριο»,εκτιμά η Wiener Zeitung.  «Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία-όπως η Αυστρία– το κόμμα που θέλει να μπει στην καγκελαρία πρέπει να βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία», προσθέτει.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα άλλωστε, μπορεί να δέχτηκε «χαστούκι» , όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Servus Tv,αλλά δεν έχασε τα πάντα. Διότι παρά το απογοητευτικό ποσοστό του, πολύ μακριά από το 37% το 2019, «κανένας κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα είναι δυνατός χωρίς το Λαϊκό Κόμμα» που «πιθανότατα θα παίξει ρόλο» στην κυβέρνηση της επόμενης πενταετίας.

«Το Κόμμα της Ελευθερίας θα είναι το ισχυρότερο και πιο απομονωμένο κόμμα στην Αυστρία για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο » προβλέπει η Der Standard. Είναι ένα κόμμα «υπερβολικά ακραίο» για παράδειγμα για να «παραπλανήσει» τους συντηρητικούς για να συνεργαστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αποκαλύπτει ότι μέλη του κόμματος που ίδρυσαν πρώην Ναζί τραγούδησαν ένα τραγούδι των Waffen-SS την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας κηδείας.

Η λαϊκή βούληση

Για την Die Presse πάντως, το αποτέλεσμα των ελεύθερων εκλογών δεν μπορεί ποτέ να είναι «μαύρη μέρα». Η Heute υποστηρίζει μάλιστα ότι όσοι στέκονται ενάντια στο Κόμμα της Ελευθερίας διατρέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν ένα τείχος γύρω από το ένα τρίτο σχεδόν των ψηφοφόρων- άτομα που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν την κεντροδεξιά ή τους Σοσιαλιστές και που περιμένουν επιτέλους λύσεις στο συνεχιζόμενο θέμα της μετανάστευσης ». Μια ανάλυση που συμμερίζεται η Wiener Zeitung, η παλαιότερη εφημερίδα της χώρας. «Είναι η βούληση του λαού -και πρέπει να γίνει σεβαστή. Όλα τα άλλα είναι αντιδημοκρατικά », γράφει.

Ειδικά από τη στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα απέσπασε  «σαφείς πλειοψηφίες σε άτομα κάτω των 30 ετών, καθώς και στην ηλικιακή κατηγορία 31 έως 59 ετών» , ο σχηματισμός του Κικλ έχει «γίνει λαϊκό κόμμα», εκτιμά το δίκτυο Oe24.

Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός  θα δώσει βέβαια την παραίτησή του, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν θα την αποδεχθεί , αλλά  ταυτόχρονα θα ζητήσει από τον σημερινό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να συνεχίσει τις δουλειά του μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.Αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, το αυστριακό ρεκόρ είναι περίπου έξι μήνες.

Συνεργασία χωρίς τον Κικλ

Το πρόβλημα του Χερμπερτ Κικλ είναι ότι ουδείς θέλει να του πιάσει το απλωμένο χέρι. Κανείς από τα άλλα κόμματα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του. Για όλα τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όχι με τον Κικλ, ούτε καν με το Κόμμα της Ελευθερίας.

Πάντως, το Λαϊκό Κόμμα αφήνει σκόπιμα μια πόρτα ανοιχτή: Κυβερνητική συνεργασία με την άκρα δεξιά, αλλά χωρίς τον Κικλ . Οι προγραμματικές επικαλύψεις άλλωστε  είναι ήδη μεγάλες: στην οικονομική πολιτική και στα μεταναστευτικά ζητήματα.

Ο Ράιχαρντ Χάινις, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, εκτιμά μάλιστα ότι «λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας του και της πολλαπλής συμμετοχής του στην κυβέρνηση, το ακροδεξιό κόμμα εκλαμβάνεται πολύ περισσότερο ως κανονικό μέρος του κομματικού συστήματος».

Υπάρχει προθυμία σε άλλα κόμματα μέρη να συνεργαστούν με εκπροσώπους της ακροδεξιάς, αλλά όχι με τον Κικλ , λέει ο αυστριακός καθηγητής. Υπάρχουν λόγοι για αυτό.« Πιστεύω ότι ο Κικλ είναι πιο επικίνδυνος -ακόμη περισσότερο από τους διαβόητους προκατόχους του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και Γιοργκ Χάιντερ. Γιατί είναι πιο πρόθυμος να χρησιμοποιήσει θεωρίες συνωμοσίας», λέει ο Χάινις, αναφερόμενος στους πρώην αρχηγούς του κόμματος.

Ο  Κικλ είναι ένας «εξαιρετικός επικοινωνιολόγος και μπορεί να συσκευάσει το πολύ επικίνδυνο περιεχόμενο, με πολύ ήπιο τρόπο», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας. Αποδίδει πάντως την επιτυχία της άκρας δεξιάς «στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, που αποδείχθηκε επίσης χρήσιμη για το Κόμμα της Ελευθερίας . «Η άκρα δεξιά μπορεί τώρα να πει αξιόπιστα: «Τι θέλετε; Ένα κεντρώο κόμμα όπως οι Συντηρητικοί, που αντιπροσωπεύει τη θέση μας ή το πρωτότυπο που είμαστε εμείς;».

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστρία

Αυστρία: Νίκη της ακροδεξιάς, γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε

στις

EPA/FILIP SINGER

Το FPÖ εξασφαλίζει 57 έδρες, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα

Θριαμβευτική νίκη κατέγραψε στην Αυστρία το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) για πρώτη φορά από το 1945, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με μεγάλες απώλειες το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ).

Πιο αναλυτικά, με καταμετρημένο το 77,6% των ψήφων, το ακροδεξιό FPÖ κερδίζει 29% (+12,8 από τις εκλογές του 2019), το ÖVP 26,3% (-11,1) και το SPÖ 21% (-0,2).

Την είσοδό τους στο κοινοβούλιο εξασφαλίζουν ακόμη οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,3% (-5,6), οι οποίοι «πληρώνουν» όπως φαίνεται την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 78%.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το FPÖ εξασφαλίζει 57 έδρες, το ÖVP 52, το SPÖ 41, οι NEOS 17 και οι Πράσινοι 16. Το κεντροδεξιό ÖVP, το οποίο έχει μέχρι τώρα συγκυβερνήσει δύο φορές με την ακροδεξιά, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει έναν συνασπισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ωστόσο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει ο ίδιος να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».

EPA/FILIP SINGER

Στην αποψινή του εμφάνιση πάντως ο κ. Νεχάμερ, αν και επανέλαβε ότι «δεν θα στηρίξουμε τις μεθόδους του κ. Κικλ», σημείωσε και ότι «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι ανησυχίες όσων ψήφισαν το FPÖ».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δώσει στον κ. Κικλ την εντολή για διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης έχει αφήσει και ο «πράσινος» ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

Εάν η κατανομή των εδρών παραμείνει ως έχει, θα μπορούσε πάντως να σχηματιστεί κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ ÖVP και SPÖ, με μόνο ισχνή ωστόσο πλειοψηφία. Ένας πιθανός τρίτος εταίρος θα μπορούσε να αναζητηθεί μεταξύ των NEOS και των Πρασίνων.

Οι έδρες

Στην πρώτη αντίδρασή του για το αποτέλεσμα, ο καγκελάριος Νεχάμερ έκανε λόγο για «μεγάλο αγώνα» στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε το κόμμα όταν οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 21%.

«Ο στόχος μας ήταν η πρώτη θέση και δεν επιτεύχθηκε (…) Στο μέλλον θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά γιατί οι ριζοσπαστικές δυνάμεις παίρνουν περισσότερες ψήφους», πρόσθεσε. Το βέβαιο είναι ότι το ÖVP θα είναι σε κάθε περίπτωση στην επόμενη κυβέρνηση, μένει ωστόσο να κριθεί το εάν θα ορίσει τον καγκελάριο ή θα συμμετέχει ως «μικρός» εταίρος.

Ο θριαμβευτής των εκλογών Χέρμπερτ Κικλ έκανε λόγο για «σαφές μήνυμα» των ψηφοφόρων και δήλωσε «έτοιμος» για την καγκελαρία. «Το χέρι μας είναι απλωμένο», δήλωσε ο αρχηγός Αντρέας Μπάμπλερ, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή