Ακολουθήστε μας

Αφρική

Η Αίγυπτος και η Τυνησία, τα εργαστήρια του νεοαποικιακού οικονομικού σχεδίου του Ομπάμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Manlio Dinucci, στο mondialisation.ca

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, στην ομιλία του για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε ένα μεγάλο οικονομικό σχέδιο για την «στήριξη της δημοκρατίας». 
Οι πρώτες χώρες στις οποίες θα υλοποιηθεί το σχέδιο είναι η Αίγυπτος και η Τυνησία. 
Μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την «σταθεροποίηση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών της Αιγύπτου και της Τυνησίας» στη σύνοδο κορυφής της G8 στις 26-27 Μαΐου στη Γαλλία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο Ομπάμα δεν θέλουν μια δημοκρατική Αίγυπτος να επιβαρύνεται από το χρέος του παρελθόντος: αναλαμβάνουν επομένως  το εξωτερικό χρέος του ενός δισ. δολάρια της Αιγύπτου. 

Αλλά δεν λέει ότι η Αίγυπτος ήταν χρεωμένη για περισσότερα από 30 δισ. δολάρια παρά το γεγονός ότι είναι σημαντική εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμη και τελικών προϊόντων.
Αυτό συμβαίνει επειδή η οικονομία της κυριαρχείται από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές, στις οποίες ο Μουμπάρακ είχε ανοίξει διάπλατα τις πόρτες. 
Οι εν λόγω κυριαρχία θα ενισχυθεί, διότι το μερίδιο του χρέους της Αιγύπτου που αναλαμβάνει η Ουάσινγκτον θα επιτρέψει στις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες να αποκτήσουν μετοχές σε εταιρείες  πετρελαίου και παραχωρήσεις δικαιωμάτων εκχώρησης αξίας ενός δισ. δολαρίων, χωρίς να ξοδέψουν δεκάρα. 
Επιπλέον «για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας» στην Αίγυπτο, οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν δάνειο ύψους 1 δισ. δολ., με αποτέλεσμα την περαιτέρω σύσφιξη της θηλιάς του χρέους. 
Και η Ουάσιγκτον επιδιώκει τους ίδιους στόχους στην Τυνησία.
Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν «ένα Ταμείο για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην Αίγυπτο και την Τυνησία, κατά το πρότυπο που χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη της δημοκρατικής μετάβασης στην Ανατολική Ευρώπη», δηλαδή την υποταγή τους στις δυτικές δυνάμεις. 
Αυτή είναι μια διακομματική πρωτοβουλία που προωθήθηκε από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Τζον Κέρι και τον ρεπουμπλικάνο Τζον Μακέιν. 
Ο στόχος αυτών των επενδύσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία είναι «η προώθηση του ιδιωτικού τομέα και των κοινοπραξιών με εταιρείες των ΗΠΑ» και «η δημιουργία μιας μεσαίας τάξης». 
Οι ΗΠΑ στοχεύουν, επίσης, στην κατάκτηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: υπάρχουν 160.000 στην Αίγυπτο, στις οποίες προσθέτονται 2,4 εκατομμύρια πολύ μικρές επιχειρήσεις. 
Ο σκοπός αυτών των επενδύσεων αποκαλύπτεται από τον κανονισμό του ταμείου επιχειρήσεων ΗΠΑ-Αίγυπτος: θα διαχειριστεί από ένα διευθυντικό συμβούλιο από  ιδιώτες, 4 από τις ΗΠΑ και 3 Αιγύπτιοι και οι τελευταίοι θα «διορίζονται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Μετά τις πτώσεις του Μουμπάρακ και του Μπεν Αλί, η Ουάσιγκτον προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει μια νέα κοινωνική βάση που να εγγυάται τα συμφέροντά της στην Αίγυπτο και την Τυνησία. 
Αυτές οι δύο χώρες θα είναι το εργαστήριο όπου θα τελειοποιηθεί το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την πίστωση 2 δις δολαρίων για την «υποστήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων σε ολόκληρη την περιοχή» και θα ξεκινήσει μια «παγκόσμια πρωτοβουλία εταιρικής σχέσης εμπορίου και επενδύσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική». 
Στο σχέδιο αυτό, διευκρίνισε ο Ομπάμα, συμμετέχει επίσης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία ετοιμάζεται να «προσφέρει στη δημοκρατική μετάβαση και στον οικονομικό εκσυγχρονισμό της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής την ίδια στήριξη που είχε παράσχει στην Ανατολική Ευρώπη».
Ο Ομπάμα, τέλος, ανακοίνωσε ότι «θα βοηθήσουμε τις νέες δημοκρατικές κυβερνήσεις να ανακτήσουν τα κλοπιμαία».
Καθαρή είναι εδώ η αναφορά στα Λιβυκά κρατικά ομόλογα -πάνω από  150 δις. Δολάρια που «παγώθηκαν», ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία. 
Όταν θα «αποψυχθούν», θα μετατραπούν σε «Ταμείο για τις επιχειρήσεις» για να πάρουν στα χέρια τους τη λιβυκή οικονομία.
  Mondialisation.com                                                    22.05.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Αφρική

Συμφωνία Τουρκίας και Νίγηρα για ενίσχυση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τουρκία και ο Νίγηρας συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης, των πληροφοριών και της άμυνας, αφότου το δυτικοαφρικανικό κράτος ζήτησε από το δυτικό στρατιωτικό προσωπικό να αποχωρήσει και διέκοψε τα συμβόλαια εξόρυξης πολλών δυτικών χωρών, αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Yasar Guler, τον υπουργό Ενέργειας Alparslan Bayraktar και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Ibrahim Kalin, επισκέφθηκαν την Τετάρτη την πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Εκτός από τους ομολόγους τους, η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ηγέτη του Νίγηρα, τον στρατηγό Abdourahmane Tiani, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφότου το στρατιωτικό συμβούλιο του οποίου ηγείται ανέτρεψε τον πρόεδρο Mohamed Bazoum και άλλαξε την πολιτική της χώρας.

Η χούντα έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και διέταξε τις ΗΠΑ να αποσύρουν το στρατιωτικό προσωπικό τους από τη χώρα. Επίσης, διέκοψε τα σύμφωνα ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη των Τούρκων υπουργών στη Νιαμέι πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Νίγηρα, Ali Mahaman Lamine Zeine, με τον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan, στην Άγκυρα.

Την Τετάρτη, Τούρκοι και Νίγηρες αξιωματούχοι συζήτησαν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών πληροφοριών, δήλωσε ο Φιντάν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες τους.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Γκιουλέρ συζήτησε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Νίγηρα στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν δήλωση βούλησης να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις τουρκικές εταιρείες να αναβαθμίσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Νίγηρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.

Ο Νίγηρας διαθέτει τα υψηλότερης ποιότητας μεταλλεύματα ουρανίου στην Αφρική και είναι επίσης ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

Όμως η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αγοράσει ουράνιο από τον Νίγηρα για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της που κατασκευάζει η ρωσική Rosatom στο Akkuyu στην Τουρκία, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

 

 

 

Πηγή: https://www.middleeastmonitor.com/20240718-turkiye-niger-agree-to-enhance-energy-defence-cooperation/

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Αμυντική… απεξάρτηση από Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 5 Μαρτίου 2024

Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε όπλα από τη Ρωσία από το 2021, υπογράψαμε συμβόλαια, αναπτύξαμε με τη Ρωσία μια ιδέα συνολικής μεταρρύθμισης του στρατού για να εφαρμόσουμε από κοινού αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντ’ αυτού, τον Μάιο και τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην Αρμενία, η Ρωσία δεν μας προμήθευσε τα απαραίτητα αγορασμένα όπλα και αρχίσαμε να αναζητούμε νέους εταίρους. Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, δηλώνοντας ότι η απαίτηση για διαφοροποίηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας είναι αντικειμενική.

“Το 2020, όλη η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της Αρμενίας ήταν με τη Ρωσία. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουμε συνάψει συμβάσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με διάφορες χώρες, αλλά το μερίδιο της Ρωσίας μεταξύ αυτών είναι λιγότερο από 10%. Ταυτόχρονα, συχνά αναφέρεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχετική έλλειψη παραγγελιών, αλλά οι συμβάσεις αυτές υπογράφηκαν στις αρχές του 2021, βάσει των οποίων δεν παραδόθηκαν όπλα για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά και μετά από αυτό. Αυτή ήταν η επιλογή της Ρωσίας, εμείς ήρθαμε αντιμέτωποι με τα γεγονότα και αναγκαστήκαμε να διαφοροποιήσουμε τους εταίρους και να αναζητήσουμε νέους. Μεταξύ αυτών των εταίρων είναι η Ινδία, πρόσφατα η Γαλλία, διάφορες χώρες της ΕΕ, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με πολλές άλλες χώρες”, δήλωσε ο Γκριγκοριάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! | ZOOM (24-1-2023)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σάββας Καλεντερίδης: Το γιουρούσι θα γίνει άτακτη φυγή! Τέτοια μηνύματα να στέλνουμε προς τα έξω

 

Τα θέματα της εκπομπής

1. Τα μέτωπα στην Ουκρανία | 01:46
2. Η Ρωσία προασπίζει την επικράτειά της | 06:27
3. Αποστολή Leopard στην Ουκρανία | 11:06
4. Βαρύ έργο Δένδια στην Αφρική | 19:39
5. Η Welt ανακάλυψε το εκκρεμές της Τουρκίας | 27:08
6. Κάψιμο κορανιού και στην Ολλανδία | 33:20
7. “Ξύπνησε” ο Στόλτεμπεργκ και ζητά από την Τουρκία να άρει το βέτο για τη Σουηδία | 39:19
8. Ασκήσεις Νότιας Αφρικής με Κίνα-Ρωσία | 44:39
9. Επίθεση Λαβρόφ κατά της Ελλάδας | 49:07
10. Τί συζήτησε ο Τσαβούσογλου για F-35 στην Ουάσινγκτον; | 51:55

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή