Ακολουθήστε μας

Κίνα

ΗΠΑ και Πακιστάν κοντά σε ανοικτό πόλεμο, κινεζικό προειδοποιητικό τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

γράφει ο  Webster G. Tarpley                        tarpley.net

Μεταφράσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του οικονομολόγου και ιστορικού Webster Tarpley για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες, από «την υπόθεση της επιδρομής Μπιν Λάντεν» στο Πακιστάν. Eπιπτώσεις που γίνονται κάθε μέρα πιο εμφανείς.

Ενώ διασκεδάζουν τους δυτικούς λαούς με αστειότητες και γελοιότητες, πίσω από προπετάσματα καπνού χρήσιμα για την ιμπεριαλιστική ατζέντα, οικοδομούνται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του αύριο.
Το σενάριο του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου γράφεται αυτή τη στιγμή και αν δεν είναι έτσι… πολύ του μοιάζει πάντως! …
Κλείστε την τηλεόραση σας και ενεργοποιήστε τον εγκέφαλο σας πριν είναι πολύ αργά.  Αντίσταση 71

Η Κίνα ήδη προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ουάσιγκτον κατά του Πακιστάν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια πράξη επιθετικότητας κατά της Κίνας. Η προειδοποίηση αυτή αποτελεί το πρώτο στρατηγικό τελεσίγραφο προς τη Ουάσιγκτον για πάνω από μισό αιώνα, από την προειδοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης του Βερολίνου μεταξύ 1958 και 1961, και αυτό δείχνει περαιτέρω το σοβαρό κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου από την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Πακιστάν.

«Οποιαδήποτε επίθεση κατά του Πακιστάν θα πρέπει να εκληφθεί ως επίθεση κατά της Κίνας»
Απαντώντας σε αναφορές που επιβεβαιώνουν ότι η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν την κυριαρχία του Πακιστάν στην στιγμές που ακολούθησαν την παρέμβαση Μπιν Λάντεν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Jiang Yu χρησιμοποίησε την ενημέρωση του τύπου στις 19 Μάη για να  επαναβεβαιώσει την κατηγορηματική αίτηση του Πεκίνου ότι «η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν πρέπει να σεβαστούν».
 Σύμφωνα με πακιστανικές διπλωματικές πηγές που αναφέρονται από τους Τάιμς της Ινδίας, η Κίνα «προειδοποίησε χωρίς διφορούμενους όρους ότι μια επίθεση κατά του Πακιστάν θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Κίνας».
 Ανάφεραν ότι αυτό το τελεσίγραφο εκδόθηκε κατά τη διάρκεια του στρατηγικού διαλόγου και των οικονομικών διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον, στις 9 Μαΐου όπου η κινεζική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον Κινέζο αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Wang Qishan και τον σύμβουλο επικρατείας κ. Dai Bingguo.
Οι προειδοποιήσεις της Κίνας υποστηρίζονται φανερά από τους πυρηνικούς πυραύλους αυτού του έθνους, συμπεριλαμβανομένων των 66 διηπειρωτικών πυραύλων, πολλούς από αυτούς έχοντας την ικανότητα να χτυπήσουν τις ΗΠΑ, επιπλέον από τους 118 πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, 36 πύραυλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και πολλά συστήματα πυραύλων μικρού βεληνεκούς.
Η υποστήριξη της Κίνας θεωρείται από τους τοπικούς παρατηρητές ως κρίσιμης σημασίας για το Πακιστάν, το οποίο, κατά τα άλλα, είναι παγιδευμένο σαν σφήνα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας. 
Εάν συνεχίζεται η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, το Πακιστάν θα μπορέσει να πει «η Κίνα είναι μαζί μας. Μην νομίζετε ότι είμαστε απομονωμένοι, έχουμε μαζί μας μια δυνητική υπερδύναμη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο απόστρατος Στρατηγός και πολιτικός αναλυτής Ταλάτ Massoud.
Το κινεζικό τελεσίγραφο εκδόθηκε κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο του Πακιστανού Πρωθυπουργού Γκιλάνι, κατά την οποία η φιλοξενούσα κυβέρνηση ανακοινώσε την άμεση και δωρεάν παραχώρηση 50 μαχητικών αεροπλάνων JF-17 τελευταίου μοντέλου.
Πριν από την αναχώρησή του, ο Γκιλάνι ενίσχυσε τη σημασία της συμμαχίας μεταξύ Πακιστάν και Κίνας διακηρύσσοντας: «Είμαστε υπερήφανοι να μετρήσουμε την Κίνα μεταξύ των καλύτερων φίλων μας και να επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας συνδέει. Η Κίνα θα μπορεί πάντα να υπολογίζει το Πακιστάν να είναι στο πλευρό της ανά πάσα στιγμή … Όταν λέμε ότι η φιλία αυτή είναι ψηλότερη από τα Ιμαλάια και βαθύτερη από τους ωκεανούς, αντιλαμβάνεστε την ίδια την ουσία της σχέσης αυτής».
Αυτές οι παρατηρήσεις ελήφθησαν με παράπονα και θρήνο από τους Αμερικανούς εκπροσώπους, μεταξύ άλλων του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Risch της Ιντάχου.
Η στρατηγική κρίση που βράζει μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν εξερράγη με δύναμη τη 1η Μαΐου με την μονομερή και παράνομη επιδρομή-κομάντο που υποτίθεται ότι σκότωσε το φάντασμα του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ένα οχυρωμένο σπίτι στη πόλη Abottabad, που αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν.
Η χρονική στιγμή αυτού του στρατιωτικού καταρράκτη που πραγματοποιήθηκε για την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον υποτιθέμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τα πάντα έχει να κάνει με την επίσκεψη στο Πακιστάν, στα τέλη Μαρτίου, του  Price Bandar, ο επικεφαλής της  σαουδικής Εθνικής Ασφάλειας.
Η επίσκεψη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση συμμαχία μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της Ριάντ, με την υπόσχεση του Πακιστάν να παράσχει στρατεύματα για την καταστολή κάθε εξέγερσης που θα επινοηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό της μορφής έγχρωμης επανάστασης στο Βασίλειο των Σαούντ, παρέχοντας ταυτόχρονα μια πυρηνική ομπρέλα στη Σαουδική Αραβία, καθιστώντας την λιγότερο ευάλωτη στις εκβιαστικές απειλές των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πετρελαϊκή μοναρχία στη καλή φροντίδα της Τεχεράνης. 
Μια κοινή κίνηση μεταξύ του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας για να σπάσουν τη λαβή της αμερικανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή, ό, τι να σκέφτεται ο καθένας για αυτά τα δύο καθεστώτα, θα ήταν ένα μοιραίο πλήγμα για την εξασθένιση της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ στην Νότια Ασία.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για την υποτιθέμενη επιδρομή κατά του Μπιν Λάντεν την 1η Μαΐου, υπάρχει μια πληθώρα από αντιφάσεις που αλλάζουν μέρα με τη μέρα και που δεν δίνουν την ελπίδα να μάθουμε τι συνέβη πραγματικά. 
Η ανάλυση αυτής της περιπέτειας θα ήταν πολύ καλύτερα στα χέρια των κριτικών λογοτεχνίας και των συγγραφέων θεατρικών περιοδικών. 
Το μόνο δυνατό και σταθερό γεγονός που προκύπτει από όλα αυτά, είναι ότι το Πακιστάν είναι ο κύριος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, εντείνοντας έτσι την αντι-πακιστανική πολιτική που τέθηκε σε ισχύ από την περίφημη ομιλία του Ομπάμα στο West Point το Δεκέμβριο του 2009.
Γκιλάνι: εντατικά αντίποινα για την υπεράσπιση του Πακιστάν
Η προειδοποίηση των Κινέζων στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε λίγο μετά τη δήλωση του Γκιλάνι στο κοινοβούλιο του Πακιστάν: «Μην αφήσουμε κανέναν να βγάλει λάθος συμπεράσματα. Οποιαδήποτε ανοικτή η μυστική επίθεση εναντίον των στρατηγικών δεδομένων του Πακιστάν, θα βρει την κατάλληλη απάντηση … Το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να αντεπιτεθεί με δύναμη. Κανείς δεν θα έπρεπε να υποτιμά τα κίνητρα και την ικανότητα του έθνους μας και των ενόπλων δυνάμεών του για να υπερασπιστεί την ιερή πατρίδα μας».
 Μια προειδοποίηση αντιποίνων από μια πυρηνική δύναμη όπως το Πακιστάν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ακόμη και από τους πιο σκληρούς επιτιθέμενους του καθεστώτος Ομπάμα.
Τα στρατηγικά δεδομένα για τα οποία μιλά ο  Γκιλάνι είναι οι πακιστανικές πυρηνικές δυνάμεις, το κλειδί της αποτροπής ενδεχόμενης επίθεσης από την Ινδία, που ενισχύεται από το πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας. 
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δεν ήταν σε θέση να κρύψουν τον εκτενή προγραμματισμό τους για τη προσπάθεια κατάσχεσης και καταστροφής των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν
Σύμφωνα με έκθεση της Fox News, το 2009, «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα λεπτομερές σχέδιο για να διεισδύσουν στο Πακιστάν και να υποτάξουν το κινητό οπλοστάσιό των πυρηνικών κεφαλών του, αν φανεί ότι η χώρα είναι έτοιμη να υποκύψει στην εξουσία των Ταλιμπάν , της Αλ Κάιντα ή κάθε άλλου ισλαμικού εξτρεμιστικού κινήματος».
Αυτό το σχέδιο εκπονήθηκε από τον Στρατηγό Stanley McChrystal όταν ήταν επικεφαλής της Διοίκησης των Ειδικών Επιχειρήσεων στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας. 
Το Αρχηγείο αυτό, που εμπλέκεται άμεσα  και  φαινομενικά στην επιχείρηση Μπιν Λάντεν, αποτελείται από την Delta Force, τους Navy SEALs και μια «ειδική μονάδα πληροφοριών υψηλής τεχνολογίας, γνωστή ως «πορτοκαλί ειδική δύναμη»
« Μικρές μονάδες θα μπορούσαν να κατασχέσουν τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν, να τα εξουδετερώσουν και στη συνέχεια να τα αποθηκέψουν σε ασφαλές μέρος» είπε μια πηγή που αναφέρθηκε από τη Fox.6
Ο Ομπάμα έχει ήδη εγκρίνει μία αόρατη επίθεση κατά των πακιστανικών πυρηνικών όπλων
Όπως το γράφει το London Sunday Express, ο Ομπάμα έχει ήδη εγκρίνει ένα σχέδιο επιθετικής δράσης με αυτούς τους όρους: «τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν στο Πακιστάν, εάν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις σε αυτή τη χώρα βρίσκονται κάτω από μια τρομοκρατική απειλή που θα επιδιώξει να εκδικηθεί το θάνατο του Μπιν Λάντεν» … Το σχέδιο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Προέδρου Ζαρντάρι προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από τους Πακιστανούς αξιωματούχους … Ο Ομπάμα θα έδινε την εντολή για ρήψη αλεξίπτωτων κομάντο για τη διασφάλιση των βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό περιλαμβάνει την αεροπορική βάση της Sargodha η οποία στεγάζει μαχητικά F-16 με τουλάχιστον 80 βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, «το σχέδιο έχει λάβει το πράσινο φως και ο Πρόεδρος έχει ήδη εκφράσει τον σκοπό του  για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Πακιστάν, αν νομίζει ότι είναι σημαντικό για την εθνική ασφάλεια».
Μια ακραία ένταση για το θέμα δείχνει την τυχοδιώκτη ανοησία του Ομπάμα με τη μονομερή εκστρατεία του της 1ης Μαΐου, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ερμηνευθεί από τις αρχές του Πακιστάν να ήταν η επίθεση που υποσχέθηκε κατά των πυρηνικών δυνατοτήτων του. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ομπάμα γνώριζε πολύ καλά ότι κινδύνευε άμεσα με πόλεμο με το Πακιστάν και για αυτό επέμεινε να είναι «η δύναμη επίθεσης που κυνηγά τον Μπιν Λάντεν αρκετά ισχυρή για να μπορεί να μάχεται και να διαφύγει από τη χώρα αν αντιμετώπιζε εχθρικούς ντόπιους η δυνάμεις της αστυνομίας ή του στρατού».
Η μάχη έχει ήδη αρχίσει
Η μάχη μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Πακιστάν κλιμάκωσε στις 17 Μαΐου, όταν ένα ελικόπτερο του ΝΑΤΟ παραβίασε το πακιστανικό εναέριο χώρο στο Βαζιριστάν. Οι πακιστανικές δυνάμεις ήταν σε μεγίστη κατάσταση συναγερμού και άνοιξαν πυρ αμέσως. Το αμερικανικό ελικόπτερο ανταπέδωσε τα πυρά. Δύο στρατιώτες που στάθμευαν στα σύνορα στη ζώνη του Datta Khel τραυματίστηκαν.
Μια πιθανή πακιστανική απάντηση σε αυτή την εισβολή μπορεί να έχει συμβεί στο Πεσαβάρ στις 20 Μαΐου, όταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εμφανώς πήρε σαν στόχο μια αυτοκινητοπομπή δύο οχημάτων του προξενείου των ΗΠΑ, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές στην αμερικανική πλευρά. Ένας Πακιστανός  περαστικός σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν. 
Σε μια άλλη περίπτωση του πολέμου των μυστικών υπηρεσιών, η Τηλεόραση Ary 1 ανάφερε το όνομα του επικεφαλής του σταθμού της CIA στο Ισλαμαμπάντ, ο δεύτερος κορυφαίος κατάσκοπος που αποκαλύπτηκε σε λιγότερο από έξι μήνες.
Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών Grossman απορρίπτει τις πακιστανικές εκκλήσεις για να σταματήσουν τις παραβιάσεις των συνόρων
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Marc Grossman, ο οποίος αντικατέστησε τον θανόντα Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απέρριψε αλαζονικά στις 19 Μαΐου τις αιτήσεις του Πακιστάν για να διασφαλιστεί ότι πράξεις του τύπου Abottabad δεν θα επαναληφτούν στο Πακιστάν. Αρνούμενος κάθε εγγύηση, ο Grossman δήλωσε ότι οι πακιστανικές αρχές δεν είχαν ζητήσει το σεβασμό των συνόρων τους κατά τα πρόσφατα έτη.
Εν μέσω αυτής της σημαντικής στρατηγικής κρίσης, η Ινδία συνέχισε με το προγραμματισμό της των προκλητικών στρατιωτικών ασκήσεων που στοχεύουν το Πακιστάν. Τέτοια είναι η άσκηση «Vijayee Bhava» (Να νικήσουμε), η οποία έλαβε χώρα στην έρημο Thar στη βόρεια Rajasthan. Αυτή η άσκηση του αστραπιαίου πολέμου (blitzkrieg) ΠΒΧ (για Πυρηνικό, Βιολογικό, Χημικό), συνεπάγεται τη συμμετοχή του δευτέρου σώματος στρατού που «θεωρείται ο πιο σημαντικός σχηματισμός επίθεσης των τριών σωμάτων του ινδικού στρατού, του οποίου η αποστολή θα ήταν να διαιρέσει ουσιαστικά το Πακιστάν σε δύο μέρη σε περίπτωση ολικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών».
Ένας τρόπος για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προβοκάτσιες που να δικαιολογούν μια ινδο-αμερικανική επίθεση στο Πακιστάν, θα ήταν να αυξηθούν οι τρομοκρατικές ενέργειες από δήθεν Ταλιμπάν. 
Σύμφωνα με τον μαζικό τύπο του Πακιστάν, η CIA, η ισραηλινή Μοσάντ και το ινδικό RAW (Πτέρυγα Έρευνας και Ανάλυσης), έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή των Ταλιμπάν υπό της μορφής μια τρομοκρατικής συμμορίας που ελέγχουν και διαχειρίζονται. 
Μια πηγή ανέφερε ότι «πράκτορες της CIA έχουν διεισδύσει τα δίκτυα των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα και δημιούργησαν τη δική τους δύναμη Tehrik-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί το Πακιστάν.
«Ο πρώην περιφερειακός διοικητής του Πουντζάμπ από την ISI, οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, Ταξίαρχος Ασλάμ Ghuman σχολίασε: «Κατά την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, έμαθα ότι η Μοσάντ, σε συμπαιγνία με το RAW και υπό της άμεσης επίβλεψης της CIA, σχεδίαζαν να αποσταθεροποιήσουν το Πακιστάν με οποιοδήποτε τρόπο».
«Διαπράχτηκε η διπλή βομβιστική επίθεση που σκότωσε 80 παραστρατιωτικούς στο Βαζιριστάν την περασμένη εβδομάδα από αυτή τη συμμορία;»
Ομοίως, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών «έχουν αποκαλύψει ότι ο  υπεργολάβος της CIA Raymond Davis και το δίκτυό του προμήθευσαν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα στους πράκτορες της Αλ Κάιντα, έτσι ώστε μπορούν να στοχεύουν  αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κατηγορήσουν το Πακιστάν …
«Ο ίδιος ο Davis, βετεράνος των Ειδικών Επιχειρήσεων, συνελήφθη για τη δολοφονία δύο πρακτόρων της ISI, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος από την κυβέρνηση του Πακιστάν μετά από μια κλαψιάρικη ύποπτη εκστρατεία του  αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η CIA ισχυρίζεται ότι το νέο αφεντικό της Αλ Κάιντα ζει στο Waziristasn
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα νέο πρόσχημα για τις περαιτέρω επιδρομές, θα είναι εύκολο να αναφέρουν την υποτιθέμενη παρουσία του Σαΐφ Αλ-Αντέλ στο Βαζιριστάν, που πήρε προαγωγή  από τη CIA ως διάδοχος  του Μπιν Λάντεν στην αρχηγεία της Αλ Κάιντα.
Αυτό είναι πράγματι πολύ επίκαιρο και θα βοηθήσει τις επιθετικές προθέσεις του Ομπάμα να ισχυριστεί ότι ο Σαΐφ Αλ-Αντέλ βρίσκεται στα πιο καυτά σύνορα στον κόσμο και όχι στο Finsbury ή Flatbush.
Μετά την μη επιτρεπόμενη επιδρομή των ΗΠΑ της 1ης Μαΐου, ο αρχηγός του πακιστανικού Γενικού Επιτελείου Kayani δημοσίευσε τη δική του προειδοποίηση ότι ένα τέτοιο «ατύχημα» δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί, ενώ ανακοίνωσε ότι το προσωπικό των ΗΠΑ στο Πακιστάν θα μειωθεί σημαντικά. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την ISI, σήμερα υπάρχουν περίπου 7000 πράκτορες της CIA στη χώρα, πολλοί από αυτούς άγνωστοι στην πακιστανική κυβέρνηση. 
Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Πακιστάν και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μειωθεί σημαντικά. Σε απάντηση στην αντίδραση του Kayani, η επιχείρηση προπαγάνδας της CIA, γνωστή ως Wikileaks, έδειξε για άλλη μια φορά την πραγματική της φύση, προσπαθώντας να δυσφημήσει τον Πακιστανό αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων με αμφίβολες εκθέσεις των αμερικανικών πρεσβειών που αναφέρουν ότι είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ περισσότερες επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροπλάνα τα τελευταία χρόνια και όχι λιγότερες.
Συγκεκριμένα από την εποχή της ομιλίας του Ομπάμα στο West Point, η CIA χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροπλάνα για τη σφαγή αμάχου πληθυσμού, με σκοπό να υποδαυλίσει ένα εμφύλιο πόλεμο στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα την διαίρεση της χώρας κατά των εθνικών ομάδων των Πουντζάμπ, Sindh, Βελουχιστάν και του Paschtunistan. 
Ο γεωπολιτικός στόχος είναι να καταστρέψει τη δυνατότητα του Πακιστάν να είναι ο ενεργειακός διάδρομος μεταξύ του Ιράν και της Κίνας
Ο Selig Harrison αναδείχτηκε ως εξέχων Αμερικανός υποστηρικτής της απόσχισης του Βελουχιστάν.
Από τη 1η Μαΐου, αναφέρονται έξι επιθέσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροπλάνων με τουλάχιστον 42 νεκρούς σε άμαχο πληθυσμό του Πακιστάν, ωθώντας τον πληθυσμό σε αυξημένο αντιαμερικανικό μίσος. 
Σε απάντηση, μια κοινή συνεδρίαση του πακιστανικού κοινοβουλίου ψήφισε ομόφωνα στις 14 Μάη μια επίσημη αίτηση παύσης  των αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ, απαιτώντας από την κυβέρνηση να κόψει το δρόμο της επιμελητειακής υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς το Αφγανιστάν, εάν συνεχίζονται οι επιθέσεις.
 Ενώ οι ο αγωγός Καράτσι- Khyber που περνά από τη κορυφογραμμή του ιδίου ονόματος, που μεταφέρει τα δύο τρίτα των απαιτουμένων καυσίμων που ζητούνται από τους εισβολείς του Αφγανιστάν, μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε χάος μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. 
Όλα αυτά υπογραμμίζουν την εγγενή παραφροσύνη να προκαλέσουν τον πόλεμο με τη χώρα στην οποία περνούν οι γραμμές ανεφοδιασμού τους.
Οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αφεντικό των Ταλιμπάν, τον Μουλά Ομάρ ενάντια στο Πακιστάν
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκαταλείψει όλους τους όρους για τη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν τον περασμένο Φεβρουάριο και οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να διαπραγματευτούν με τον απεσταλμένο του Μουλά Ομάρ, σύμφωνα με την Washington Post, τον θρυλικό μονόφθαλμο ηγέτη του Συμβουλίου της Κουέτα -Shura ή Ταλιμπάν. 
Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν στους Ταλιμπάν μια συμμαχία ενάντια στο Πακιστάν. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη περιοχή Μαρκ Γκρόσμαν είναι εχθρικός προς το Πακιστάν, αλλά  σχετικά με τους Ταλιμπάν, πήρε το παρατσούκλι «ο κ. Συμφιλίωση».
Σε αντίθεση, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να δολοφονήσουν τον επικεφαλής του δικτύου Haqqani με επιδρομή του στυλ της επιδρομής που είχε στόχο τον Μπιν Λάντεν. Οι Πακιστανοί είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν το δίκτυο Haqqani ως σύμμαχο.
Εάν  η Κίνα κατατάσσεται πίσω από το Πακιστάν, τότε είναι πολύ πιθανό ότι η Ρωσία θα καταταγεί πίσω από την Κίνα. 
Προλαβαίνοντας την επόμενη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στις προσεχείς 15 Ιουνίου, ο Κινέζος πρόεδρος Χου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σινορωσικές σχέσεις και ισχυρίστηκε ότι αυτές βρίσκονται σε μια θέση ρεκόρ πρωτόγνωρης θετικότητας χωρίς προηγούμενο, και αυτό με ένα «προφανές στρατηγικό συστατικό». 
Σε συνέντευξη Τύπου αυτής της εβδομάδας, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει εμμέσως ότι η «αναβίωση» των σχέσεων με τη Ρωσία που διαφημίζεται τόσο από τον Ομπάμα, δεν βελτιώθηκε από την ημέρα επιβεβαίωσης από τις ΗΠΑ του προγράμματος ΑΒΜ των αμερικανικών πυραύλων στη Ρουμανία και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη, ένα πρόγραμμα που τόσο προφανώς στρέφεται κατά της Ρωσίας και ότι η συνθήκη SMART είναι επομένως αμφιβόλου αξίας, αναβιώνοντας το φάντασμα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. 
«Λαμβάνοντας υπόψη την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης, δεν θα υπάρξει ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της Συρίας», είπε ο Μεντβέντεφ. Ο Πούτιν είχε δίκιο από την αρχή και ο Μεντβέντεφ προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του, προκειμένου να κρατήσει λίγες πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία.
Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1914;
Η κρίση που οδήγησε στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε με τη δολοφονία στο Σεράγεβο στις 28 Ιουνίου 1914, αλλά η πρώτη σημαντική δήλωση για κήρυξη του πολέμου δεν πραγματοποιήθηκε πριν την 1η Αυγούστου. 
Κατά τη διάρκεια του μήνα του Ιουλίου, μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εδραιώθηκαν πίσω από μια ειδυλλιακή ελεγειακή ψευδαίσθηση, ενώ η κρίση γινόταν όλο και πιο σημαντική. 
Κάτι ανάλογο μπορεί να αισθανθεί κανείς σήμερα. 
Πολλοί πολίτες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το υποτιθέμενο θάνατο του Μπιν Λάντεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και του πολέμου στο Αφγανιστάν. Αντ ‘αυτού, η επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν δημιούργησε σαφώς μια νέα στρατηγική προτεραιότητα. 
Δυνάμεις που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, υποστηρίζουν χωρίς μάσκα την επιθετική αιματηρή πολιτική του Ομπάμα στη Λιβύη, δυνάμεις όπως το MSNBC , το κίνημα των αριστερών φιλελευθέρων που αποτελούν την πλειοψηφία του κινήματος για την ειρήνη. 
Υμνούν τον Ομπάμα σαν πιο αποτελεσματικό πολεμοχαρή από την κλίκα Μπους-Τσένι λόγω της υποτιθέμενης επιτυχίας του εις βάρος του Μπιν Λάντεν.
Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να κινητοποιηθούμε και για να σταματήσουμε το σχέδιο για ένα νέο πόλεμο που προβλέπεται να είναι μεγαλύτερο και πιο θανατηφόρο. 

Ήρθε ο καιρός.

References

2 “China-Pakistan alliance strengthened post bin Laden,” AFP, May 15, 2011,http://www.sundaytimes.lk/index.php/analysis/7546-china-pakistan-alliance-strengthened-post-bin-laden
6 Rowan Scarborough,”U.S. Has Plan to Secure Pakistan Nukes if Country Falls to Taliban, Fox News, May 14, 2009.
7 “US ‘To Protect Pakistan,” London Sunday Express, May 15, 2011,http://www.express.co.uk/posts/view/246717/US-to-protect-Pakistan-
9 “US refuses to assure it will not act unilaterally,” http://thenews.jang.com.pk/NewsDetail.aspx?ID=15758
11 “Getting leaner and meaner? Army practices blitzkrieg to strike hard at enemy,” Times of India, May 10, 2011,http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-05-10/india/29527731_1_three-strike-corps-army-and-iaf-transformational
12 “CIA has created own Taliban to wreak terror havoc on Pakistan, claims Pak paper,” ANI, May 12,http://my.news.yahoo.com/cia-created-own-taliban-wreak-terror-havoc-pakistan-091621821.html
13 “New al-Qaeda chief in North Waziristan,” May 19, 2011

15 http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/8519535/US-steps-up-face-to-face-peace-talks-with-Taliban.html


Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά: Αντίσταση 71

Πηγή μας                  24.05.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Κίνα

Geopolitical Monitor: China-Philippines Tensions Flare in South China Sea

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

After years of relative calm under the pro-China Duterte regime, tensions are mounting between China and the Philippines over the South China Sea. The shift can be attributed in part to the policies of President Ferdinand Romualdez Marcos Jr., who has adopted a more proactive stance against China’s aggressive maneuvers and gray zone tactics in and around Philippines waters. The pivot has brought about a marked warming of US-Philippines relations; for example, the two countries hammered out an agreement to expand US military bases in the Philippines by four in 2023, including in the highly strategic Cagayan province south of Taiwan. Now options like regular US-Philippine joint patrols in the South China Sea are increasingly being considered, suggesting new tactical possibilities for deterrence, but also new ways to trigger unintended escalations.

The Philippines’ South China Sea Transparency Initiative

The perception of worsening China-Philippines tensions could be amplified by the fact that much of these gray zone tactics and interdictions once took place behind the scenes, unnoticed or unremarked on by Manila during the Duterte years. This changed in May 2024 with the launch of a ‘transparency initiative’ by the Marcos administration, which intended to monitor and expose China’s aggressive actions near the Second Thomas Shoal (Ayungin in the Philippines) and elsewhere. As others have pointed out, this is not the first time that the Philippines has tried to name and shame Beijing for its actions in the South China Sea. But the initiative is a clear departure from Manila’s recent passivity, and it lays the diplomatic groundwork for increased support from the United States, Australia, and Japan – all of which fall in the Western camp – if not regional allies in ASEAN.

Manila is launching its own foray in a wider information war with the transparency initiative, evident in a recent incident involving a 60 Minutes crew and other journalists. The crew was invited to observe patrols on a Philippine Coast Guard vessel by the Philippines government, and filmed aggressive ramming maneuvers by the Chinese Coast Guard in the waters near the Sabina Shoal in September. Yet before they had even returned to port, China had already disseminated its own narrative of the clash, identifying the Philippines Coast Guard as the aggressor and the 60 Minutes crew as Western propagandists, complete with pictures.

Where the China narrative may have gone unchallenged before, the transparency initiative offers the possibility of an alternative interpretation; however, this doesn’t mean that Manila’s version is reaching and/or convincing the audiences it wants to target.

China Changes Tack at the Second Thomas Shoal

The transparency initiative has failed to defuse tensions at the Second Thomas Shoal. In fact, research from the Asia Maritime Transparency Initiative illustrates a spike in the presence of Chinese vessels from mid-2023, mainly on the back of increased involvement from the People’s Armed Forces Maritime Militia (PAFMM). The researchers also note that PAFMM, Coast Guard, and PLA Navy vessels have been more likely to employ aggressive tactics (ramming, water cannon, boarding) over this span.

The Second Thomas Shoal is the site of the BRP Sierra Madre, a grounded Philippine Navy ship turned impromptu military outpost and sovereignty marker. Tensions at the shoal revolve around Philippine missions to resupply the BRP Sierra Madre and attempts on the Chinese side to interdict new supplies.

Source: Geopolitical Monitor

Συνέχεια ανάγνωσης

Κίνα

PhilStar Global: Πράκτορας της Κίνας ομολόγησε ότι διενεργούσε κατασκοπεία στις Φιλιππίνες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Κινέζος κατάσκοπος She Zhijiang, που κρατείται επί του παρόντος στην Ταϊλάνδη αντιτίθεται στον επαναπατρισμό στην Κίνα, ισχυρίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του Al Jazeera ότι ξεκίνησε το κατασκοπευτικό έργο του στις Φιλιππίνες το 2016 ενώ απέφευγε τις κινεζικές αρχές που είχαν διατάξει τη σύλληψή του για παράνομο τζόγο.

Είπε ότι ο στρατηλάτης του υποσχέθηκε να κανονίσει την απόσυρση της ποινικής του υπόθεσης εάν αποδεχόταν τις κατηγορίες.

Στο ντοκιμαντέρ, ισχυρίστηκε ότι συνεργάστηκε με την απολυθείσα δήμαρχο της Μπαμπάν Άλις Γκούο για το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, την υπηρεσία μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού κόμματος.

Ο κατάσκοπος ομολόγησε την ιδιότητά του ανάφερει, ότι “η Κίνα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Οι δυο μας αφιερώσαμε κάποτε τη ζωή μας στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας. Δείτε τι μου συνέβη», είπε.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Francis Escudero είπε ότι εναπόκειται στα Υπουργεία Δικαιοσύνης (DOJ) και Εξωτερικών Υποθέσεων (DFA) να συντονιστούν με τις αρχές της Ταϊλάνδης εάν επιθυμούν να εμβαθύνουν στους ισχυρισμούς που εγείρει ο She κατά της Guo.

Ο Escudero είπε ότι το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με θέμα She θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρχές για πιθανή κατάθεση υπόθεσης κατασκοπείας εναντίον της Guo.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας είπε ότι υπάρχει ανάγκη οι κυβερνητικές υπηρεσίες των Φιλιππίνων να συντονιστούν με την Ταϊλάνδη όπου κρατείται για φερόμενο παράνομο διαδικτυακό τζόγο.

«Δεν μπορώ να πω αν το ντοκιμαντέρ έχει εμπιστοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι η μαρτυρία του που δόθηκε στην Ταϊλάνδη μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αντιπαράθεση εξέτασης. Αυτό εναπόκειται στους εισαγγελείς του DOJ και του DFA να το καθορίσουν. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία», είπε ο Escudero σε συνέντευξη στο dwIZ το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.

«Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό θα μπορούσε να εμπίπτει στις διατάξεις της κατασκοπείας, η οποία είναι κατασκοπεία για μια χώρα ακόμη και χωρίς πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Εσκουντέρο επαίνεσε την έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με την Γκούο επειδή χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα για τη διάδοση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών καθώς και στη συμπαιγνία μεταξύ διεθνών εγκληματικών συνδικάτων και αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειονότητας της Γερουσίας Ακουιλίνο Πιμεντέλ Γ’ είπε, ότι το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε από ένα νόμιμο πρακτορείο ειδήσεων, προειδοποιώντας ότι μπορεί μην τεθεί υπόψιν η μαρτυρία ενός κρατούμενου.

«Ας μην πιστεύουμε εύκολα τα λόγια ενός κρατούμενου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ασκούν πίεση σε έναν κρατούμενο μάρτυρα», είπε ο Πίμεντελ σε ξεχωριστή συνέντευξη στο dwIZ.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην γερουσιαστής Πινγκ Λάκσον επαίνεσε την τετραμελή επιτροπή της Βουλής που αντιμετώπισε την Γκούο με το ντοκιμαντέρ και την κατηγόρησε για τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινδία

Asian Lite: Σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πεκίνο εκφράζει ολοένα και περισσότερο την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφαλείας

Οι σχέσεις Κίνας-Πακιστάν έχουν μια πτωτική πορεία εν μέσω αυξανόμενων διαφορών για πολλά διμερή ζητήματα. Το Πεκίνο γίνεται ανυπόμονο για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αποπληρώσει τα χρέη και να παρέχει επαρκή ασφάλεια στους Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν. Παρά την εξωτερική χρηματοδότηση από παγκόσμιους θεσμούς και την οικονομική στήριξη της Κίνας, το Πακιστάν δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία. Κατά συνέπεια, ο Οικονομικός Διάδρομος της Κίνας-Πακιστάν (CPEC) επιβραδύνεται εν μέσω αναφορών για πολλά έργα που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις ή πιθανές διακοπές λειτουργίας. Ενώ το Πεκίνο προσπαθεί με κάποιο τρόπο να σώσει το CPEC και άλλα έργα, το Ισλαμαμπάντ ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κυρίως κατά της Ινδίας.

Σύμφωνα με αναφορές, το Πακιστάν πιέζει την Κίνα να πραγματοποιήσει ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν. Η Κίνα φέρεται να έχει δείξει απροθυμία στην πρόταση του Πακιστάν, η οποία μπορεί να προκαλέσει άσκοπα εντάσεις με την Ινδία. Αυτό δείχνει ότι το Ισλαμαμπάντ δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας των Κινέζων πολιτών στο Πακιστάν, αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις για να προκαλέσει την Ινδία και να κρύψει τις αντιτρομοκρατικές αποτυχίες του.

Από την έναρξη της νέας στρατιωτικής επιχείρησης, Azm-i-Istehkam (Αποφασιστικότητα για σταθερότητα), στις 22 Ιουνίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με έκθεση του Πακιστανικού Ινστιτούτου Μελετών Συγκρούσεων και Ασφάλειας (PICSS), τουλάχιστον 254 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 92 πολίτες και 54 μέλη του προσωπικού ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις μαχητών και βομβαρδισμούς τον Αύγουστο, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο μήνα για το Πακιστάν τα τελευταία έξι χρόνια. Πιο ανησυχητικό είναι ότι η πλειονότητα αυτών των επιθέσεων σημειώθηκαν στο Βελουχιστάν και στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, περιοχές που φιλοξενούν πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα. Το Βελουχιστάν σημείωσε απότομη αύξηση της βίας, με τουλάχιστον 125 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 80 πολίτες, 22 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και 23 μαχητές. Τα τελευταία χρόνια, Κινέζοι υπήκοοι έχουν γίνει συχνά στόχοι φονικών επιθέσεων σε αυτές τις επαρχίες. Στις 26 Μαρτίου, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή σε πέντε Κινέζους μηχανικούς που εργάζονταν στο έργο του φράγματος Dasu στην περιοχή Shangla, στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa.

Έκρηξη λεωφορείου Dasu

Επιπλέον, μόλις μια εβδομάδα πριν από την επίθεση αυτοκτονίας, οι αντάρτες των Μπαλόχ στόχευσαν κινεζικά συμφέροντα εισβάλλοντας στο συγκρότημα Gwadar Port Authority (GPA) και στη ναυτική βάση Turbat κοντά στο λιμάνι Gwadar που διοικείται από την Κίνα, το οποίο είναι βασικό συστατικό του CPEC, στην επαρχία Βελουχιστάν. Αυτά τα περιστατικά ανανέωσαν τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και έργων στο Πακιστάν. Μόλις δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Dasu, μια κινεζική εταιρεία ανέστειλε τα έργα πολιτικού έργου στο Tarbela 5th Extension Hydropower Project και απέλυσε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους για «λόγους ασφαλείας». Το 2021, οι πακιστανικές αρχές είχαν αναθέσει σύμβαση 355 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Power Construction Corporation of China Ltd για έργα. Το φράγμα Tarbela των 1.530 MW είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας πριν από το 2026.

Οι επιθέσεις σε Κινέζους υπηκόους έχουν σημαντικό οικονομικό κόστος για το Πακιστάν, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το Πεκίνο εκφράζει όλο και πιο έντονα την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Ισλαμαμπάντ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφάλειας. Τον Ιούνιο, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping προειδοποίησε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Shehbaz Sharif ότι ενώ η Κίνα ήταν ανοιχτή στην επέκταση και την αναβάθμιση των οικονομικών δεσμών, το Ισλαμαμπάντ έπρεπε πρώτα να δημιουργήσει ένα «ασφαλές, σταθερό και προβλέψιμο» επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες και το προσωπικό.

Ομοίως, ο Liu Jianchao, Υπουργός του Τμήματος Διεθνών Συνδέσμων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας – υπεύθυνος για τη διαχείριση των σχέσεων της Κίνας με πολιτικούς οργανισμούς παγκοσμίως – τόνισε το «έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας» του Πακιστάν ως σημαντικό παράγοντα που διαβρώνει την εμπιστοσύνη των Κινέζων επενδυτών. Δήλωσε ότι «οι απειλές για την ασφάλεια είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη συνεργασία της CPEC». Ο Λιου επεσήμανε επίσης τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια του Πακιστάν ως βασικό λόγο για τις οικονομικές του αποτυχίες, προτρέποντας τους Πακιστανούς πολιτικούς να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν τις περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Shehbaz Sharif και Xi Jinping

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shehbaz Sharif, επισκέφθηκε την Κίνα από τις 4-8 Ιουνίου με μια μεγάλη υπουργική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του πακιστανικού στρατού, στρατηγό Syed Asim Munir, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναζωογονήσει τους διμερείς δεσμούς με τον σύμμαχό τους «παντός καιρού». Ήταν η πρώτη εκτεταμένη επίσκεψη του Σαρίφ στην Κίνα αφότου έγινε πρωθυπουργός τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Σαρίφ φέρεται να αναζήτησε νέα δάνεια από το Πεκίνο και ζήτησε περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των εκκρεμών χρεών. Ωστόσο, δεν πήρε τίποτα ουσιαστικό σε αντάλλαγμα πέρα ​​από ελάχιστα Μνημόνια Συνεννόησης και πολλές προειδοποιήσεις από την κινεζική πλευρά. Τον Αύγουστο, ο Σαρίφ είχε γράψει μια επιστολή στην κινεζική κυβέρνηση ζητώντας επαναπρογραμματισμό του χρέους για το Πακιστάν σε μια προφανή προσπάθεια να εξασφαλίσει την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οικονομική διάσωση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον επόμενο μήνα.

Η Κίνα ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις της στο Πακιστάν, φοβούμενη ότι ενδέχεται να μην αποφέρουν θετικές αποδόσεις στο μέλλον. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους του Πακιστάν οφείλεται στην Κίνα. Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ φαίνεται πιο επικεντρωμένο στη χρήση πολυμερών και περιφερειακών πλατφορμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) για να στοχεύσει την Ινδία. Το Πεκίνο απογοητεύεται με τις προσπάθειες του Πακιστάν να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την προώθηση της αντι-ινδικής ατζέντας του. Αντί να αντιμετωπίσει τις εικαζόμενες διασυνοριακές τρομοκρατικές επιθέσεις από το Αφγανιστάν και το Ιράν, ο στρατός του Πακιστάν θέλει να διεξάγει περισσότερες αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία. Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι αντάρτες Μπαλόχ και οι Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν βρίσκονται πίσω από πολλές επιθέσεις που στοχεύουν Κινέζους υπηκόους στο Πακιστάν, με ομάδες να έχουν αναφερθεί παρουσία στους δυτικούς γείτονες του Πακιστάν. Ωστόσο, ο στρατός του Πακιστάν εξακολουθεί να διστάζει να πραγματοποιήσει κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την Κίνα είτε στο Μπαλουχιστάν είτε στο Khyber Pakhtunkhwa, δείχνοντας τη διπροσωπία του Πακιστάν όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις του Πακιστάν για ενίσχυση της ασφάλειας κατόπιν επανειλημμένου αιτήματος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με αυξανόμενες αναταραχές και βία που στοχεύουν βασικά κινεζικά έργα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Η συνεχιζόμενη αστάθεια παρουσιάζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις για το λιμάνι του Γκουαντάρ, το CPEC και την «παντός καιρού» συνεργασία της Κίνας με το Πακιστάν. Τελικά, η ευθύνη για αυτές τις οπισθοδρομήσεις βαρύνει την ανικανότητα, τη διττή συμπεριφορά του Πακιστάν και τις συνεχείς προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει τη σχέση του με την Κίνα εναντίον της Ινδίας.

 

ΠΗΓΗ: Asian Lite

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή