Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ζητούν συγκυριαρχία οι Τούρκοι

Δημοσιεύτηκε

στις

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Υπό συζήτηση διπλό βέτο επί των αποφάσεων του κυβερνώντος Υπουργικού Συμβουλίου
Οποιοσδήποτε κι αν προεδρεύει εκ περιτροπής του κράτους, αν δεν εγκρίνουν μιαν απόφαση και τα δύο κρατίδια -με καθεστώς απόλυτης ισότητας- τότε δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Εγκλωβίζεται στις προτάσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


Στα δύο επιθυμεί να κόψει οριστικά τη διακυβέρνηση του τόπου η τουρκική πλευρά, η οποία επανέφερε την πρόταση για διπλά βέτο των δύο συνιστώντων κρατιδίων. Το κόλπο ολκής αποσκοπεί στον πλήρη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας από τα δύο συνιστώντα κρατίδια και όχι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού τον τελικό λόγο θα έχουν τα κρατίδια, κατ’ αναλογία 50-50, εφαρμόζοντας έτσι καθεστώς πλήρους πολιτικής ισότητας.

Συμπρόεδροι για πάντα
Όπως προκύπτει από τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς, που παρουσίασε το MEGA, αν και θεωρητικά οι εκτελεστικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο (σε σύστημα που προσομοιάζει σε Κυβερνώσα Βουλή), επί της ουσίας τα πάντα θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισης και των δύο κρατιδίων, αφού τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος -ανεξαρτήτως ποιος εκ των δύο κυβερνά και για ποιο χρονικό διάστημα- θα έχουν δικαίωμα βέτο επί όλων των αποφάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ε/κ Πρόεδρος και ο Τ/κ Αντιπρόεδρος ή το αντίστροφο, θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας συμπρόεδροι και δεν φαίνεται ότι δεν κάνει διαφορά το γεγονός πως ο Έρογλου δίδει στην ελληνική πολιτεία τη δυνατότητα να προεδρεύει για τέσσερα χρόνια του κράτους και στην τουρκική για ένα, αφού το κέρδος για τον ίδιο είναι πολλαπλάσιο, με τη ρύθμιση που προτείνει, καθώς έτσι κλειδώνει συγκυριαρχία των κρατιδίων και έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, με τα βέτο.

Συνεταίροι
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πιο πάνω πρόταση δεν είναι εξωγενής αλλά άμεσα συνυφασμένη με την τουρκική ερμηνεία της βάσης των συνομιλιών. Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τη διζωνική ως συνεταιρισμό δύο κρατιδίων, τα οποία προσφέρουν στην κεντρική κυβέρνηση τις δύο ισοϋψείς πηγές εξουσίας που την συναποτελούν. Από μόνη της αυτή η λογική δημιουργεί τις συνθήκες για συγκυριαρχία. Πρόκειται, συνεπώς, για εφαρμοσμένη μορφή της τουρκικής συλλογιστικής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τούρκοι θεωρούν πως διασφαλίζεται η πολιτική ισότητα, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να επιβληθεί στην άλλη, μιας και μοιράζονται την εξουσία εξίσου. Ως εκ τούτου, με τα δύο κρατίδια να έχουν κατοχυρωμένες τις ανεξάρτητες κυριαρχίες τους, είναι εύκολο, σε μεταγενέστερο στάδιο, ο συνεταιρισμός να διαλυθεί και να παραμείνουν οι πολιτείες ως ανεξάρτητες.

Ανάν απ’ την αρχή
Καθίσταται, βεβαίως, σαφές ότι η ρύθμιση που προτείνει η τουρκική πλευρά δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την αντίστοιχη του Προεδρικού Συμβουλίου του Σχεδίου Ανάν. Τότε προβλεπόταν ότι το συμβούλιο θα αποτελείτο από τέσσερις Ε/κ και δύο Τ/κ, οι οποίοι θα εναλλάσσονταν εκ περιτροπής στην προεδρία του. Σήμερα προτείνεται από τον Έρογλου Υπουργικό Συμβούλιο, με οκτώ Ε/κ υπουργούς και τέσσερις Τ/κ υπουργούς και δύο Προέδρους, οι οποίοι θα εναλλάσσονται, μεν, στη θέση του Προέδρου αλλά θα διατηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας το δικαίωμα του βέτο. Δηλαδή, η ισχύς του Ε/κ Προέδρου θα μπορεί να εξουδετερωθεί από το βέτο του Τ/κ Αντιπροέδρου. Συνεπώς, η πρόταση αυτή δεν είναι βελτιωτική του Προεδρικού Συμβουλίου αλλά ακόμη πιο δυσλειτουργική, με δεδομένο ότι θα μπορεί ο εκάστοτε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις και να μην αφήνει το κράτος να λειτουργήσει.

Οι δυο λαοί
Αφού, λοιπόν, τώρα και ο Έρογλου συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, διανθίζοντάς την με τις τουρκικές αξιώσεις, η διαφωνία περιορίζεται στο ποσοστό της στάθμισης, στη διαδικασία της διασταυρούμενης ψήφου. Αυτή η διαφωνία υφίστατο και κατά τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ και το χάσμα δεν φαίνεται να έχει γεφυρωθεί. Η σολομώντεια λύση, κατά τον Τ/κ διαπραγματευτή, είναι κατά την πρώτη πενταετία διακυβέρνησης του νέου πολιτειακού συστήματος, να μην υπάρξει καθόλου στάθμιση κι έπειτα βλέπουμε. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι ο ένας εκ των δύο συμπροέδρων που θα μας κυβερνούν, δεν θα έχει εκλεγεί από την πλειοψηφία των πολιτών αλλά από το ποσοστό εκείνο του συνολικού πληθυσμού που αποτελούν οι Τ/κ.

Το πλέον επικίνδυνο σημείο αυτής της πρότασης, όμως, είναι το γεγονός πως, με τον πλέον επίσημο τρόπο, το κάθε κρατίδιο θα ψηφίζει τον δικό του Πρόεδρο, δηλαδή εισερχόμαστε στη λογική των δύο λαών και των δύο κρατών, η οποία αποτελεί πάγια θέση της τουρκικής πλευράς. Από τη στιγμή που το εκλογικό σώμα του ενός κρατιδίου δεν θα έχει κανέναν απολύτως λόγο στο ποιος θα είναι ο Πρόεδρος που θα εκλέγει το άλλο, γίνεται αντιληπτό ότι βαδίζουμε στην επικίνδυνη ατραπό του συνεταιρισμού δύο κρατών με ανεξάρτητους θεσμούς, που συνάπτουν μια συνεργασία, στη λογική της χαλαρής ομοσπονδίας.

Κάποτε ήταν απαράδεκτα…
Η πρόταση αυτή της τουρκικής πλευράς δεν είναι, όμως, καινούρια. Αντιθέτως, συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο προτάσεων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το οποίο κατατέθηκε -μέσω του Αλεξάντερ Ντάουνερ- τον Ιανουάριο του 2010. Όπως είχε τότε αποκαλύψει η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», ο Ταλάτ πρότεινε «στο νέο εταιρικό κράτος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος να έχουν δικαίωμα βέτο για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου». Πρότεινε, επίσης, σειρά συνομοσπονδιακών θέσεων, όπως τα χωριστά FIR, καθώς και την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε ό,τι αφορά τους Τούρκους υπηκόους για να εξισορροπηθούν με τους Έλληνες υπηκόους που διαμένουν στην Κύπρο και είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Το πακέτο Ταλάτ είχε τεθεί στο μικροσκόπιο του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, λίγες ημέρες αργότερα. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου προέβη σε ανάγνωση ομόφωνου συμπεράσματος, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά είναι απαράδεκτες και πόρρω απέχουν από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης. […] Οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν ν’ αποτελέσουν βάση συζήτησης».

Ο ρόλος του Ντάουνερ
Αν και χθες, δημοσίως, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προτάσσοντας την ανάγκη για πολιτική συσκότισης των συνομιλιών, ώστε αυτές να κυλήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι η πηγή της διαρροής. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως αφήνοντας να διαρρεύσει προς την ε/κ πλευρά ότι ο Έρογλου έχει υποτίθεται υποχωρήσει προς τις δικές της θέσεις, ανοίγει το δρόμο για νέες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, αφού είναι η σειρά της να κάνει κίνηση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πάντως, εκμεταλλευόμενος την έκκληση Ντάουνερ, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Ο Έρογλου, από πλευράς του, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των όσων διημείφθησαν στις εντατικές διαπραγματεύσεις, αλλά θα ενημερώσει τα τ/κ κόμματα για το περιεχόμενό τους την Πέμπτη.

ΑΠΟΨΗ
Τουρκική υποχώρηση και συγκυριαρχία!

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Το νέο δήθεν επίτευγμα των συνομιλιών είναι η διαρροή ότι η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε την εκ περιτροπής Προεδρία. Δηλαδή, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν, για όσους έχουν ιστορική γνώση και συνείδηση, τη δική τους πρόταση επί της οποίας προέβαλλαν ενστάσεις, προκειμένου να μελετήσουν καλά πώς θα την αναδιαμορφώσουν και πώς θα την εισηγηθούν, ώστε αφενός να εμφανισθούν ως διαλλακτικοί, αφετέρου δε να δημιουργήσουν μέσω του Προεδρικού Συμβουλίου συνθήκες κατοχύρωσης της πολιτικής και κρατικής ισότητας όπως αυτή θα εκφράζεται μέσω του βέτο.

Εάν αληθεύει η διαρροή, η οποία έγινε από τον κ. Ντάνουερ, οι Τούρκοι αποδέχονται να έχουν ένα στα τέσσερα συνολικά χρόνια την Προεδρία στην εναλλαγή της εξουσίας, πλην όμως παίρνουν την πολιτική και κρατική ισότητα, δηλαδή τη συγκυριαρχία μέσω του βέτο! Γιατί; Διότι είναι γνωστό ότι στην περίπτωση σύνθετων πολιτειακών σχημάτων όπως οι ομοσπονδίες ή οι συνομοσπονδίες ή πολυεθνικά συστήματα περιφερειακής ολοκλήρωσης όπως είναι η ΕΕ, το βέτο συμβολίζει την πολιτική και πολιτειακή ισότητα ακόμη και αυτήν τη χωριστή στην ουσία κυριαρχία.

Στην προσθαφαίρεση, λοιπόν, της φημολογούμενης αποδοχής της εκ περιτροπής Προεδρίας με το δικαίωμα βέτο -ακόμη και αν θεωρηθεί ότι οι Τούρκοι υποχωρούν- είναι πρόδηλο ότι δίδουν το έλασσον για να πάρουν το μείζον! Τη συγκυριαρχία μέσω του Προεδρικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο ενός συστήματος Κυβερνώσας Βουλής, όπως επροτείνετο και στο σχέδιο Ανάν. Υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο συγκυριαρχίας στην πρόταση Έρογλου. Εισηγείται όπως την πρώτη πενταετία μετά τη λύση δεν εφαρμοστεί η σταθμισμένη ψήφος, αλλά, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι δυο Πρόεδροι θα πρέπει να εκλέγονται χωριστά. Γεγονός που παραπέμπει σε «δυο λαούς» αντί σε έναν και σε «δυο κυρίαρχα» στην ουσία «συνιστώντα κράτη». Στην ουσία, η τουρκική πρόταση είναι χειρότερη από εκείνην του Προεδρικού Συμβουλίου στο Σχέδιο Ανάν.

Η όποια διαρροή, έγινε για να δοθεί άλλοθι στα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στις συνομιλίες και να παρουσιαστούν οι διχοτομικοί σχεδιασμοί ως τουρκικές υποχωρήσεις, ακόμη ως το αντίδωρο στα δώρα Χριστόφια, και ότι τώρα είναι η σειρά των Ελληνοκυπρίων να προσφέρουν νέα δώρα. Με άλλα λόγια, θα ζητήσουν και τα ρέστα. Επειδή, μάλιστα, η Λευκωσία έχει δώσει πολλά στις συνομιλίες, αυτό το οποίο περιμένουν οι Τούρκοι να κατοχυρώσουν μέσω της κατανομής των εξουσιών είναι τη συγκυριαρχία προκειμένου να έχει η λύση τον συνομοσπονδιακό διχοτομικό χαρακτήρα στη βάση των «δυο συνιστώντων κρατών». Και με τον γνωστό θρασύτατο τρόπο να μας παρουσιάσουν ο κ. Ντάνουερ, καθώς και άλλοι φίλοι και εχθροί, τη διχοτόμηση ως επανένωση και την ήττα ως νίκη!
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/406928

ΚΚΔ : Κατάργηση των σχέσεων «μητέρας πατρίδας – θυγατέρας» και την εγκαθίδρυση σχέσεων δύο «κρατών»

Τον τερματισμό των σχέσεων «μητέρας πατρίδας – θυγατέρας» και την εγκαθίδρυση σχέσεων δύο «κρατών», πρότεινε το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) στις προτάσεις που υπέβαλλε στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Σε δημοσίευμά της σήμερα η εφημερίδα «Χαβαντίς», επικαλούμενη είδηση της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Κίπρις Ποστασί» που εξασφάλισε το πακέτο προτάσεων, γράφει πως πρόκειται για δύο φακέλους – προτάσεις του ΚΚΔ.
Ο πρώτος φάκελος περιείχε τα εννέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του κόμματος, τα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως οι εννέα αυτές προτάσεις μπορούν να το οδηγήσουν σύντομα σε λύση.

Στις προτάσεις αυτές, το ΚΚΔ πρότεινε τη σταδιακή επιστροφή των Βαρωσίων στους ιδιοκτήτες του υπό την επίβλεψη των ΗΕ και στα πλαίσια των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου για την πραγματοποίηση «διεθνών» πτήσεων, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για τη διεξαγωγή διεθνούς εμπορίου, την εφαρμογή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, τη συνεργασία διοικητικών μονάδων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, την κοινή απογραφή πληθυσμού στις δύο κοινότητες υπό την επίβλεψη της ΕΕ και την ενθάρρυνση των εμπορικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στο δεύτερο φάκελο που δόθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν ήταν το «έγγραφο κοινοτικής ύπαρξης», το οποίο αφορά δέκα προτάσεις που έχουν σχέση με τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους και για την οικονομία. Το ΚΚΔ στις προτάσεις του αναφέρει ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους δεν πρέπει να είναι σχέσεις «μητέρας πατρίδας – θυγατέρας», αλλά σχέσεις μεταξύ δύο «κρατών».

Προτείνει ακόμη την άμεση τροποποίηση του «συντάγματος» με σκοπό την εκδημοκρατικοποίηση, την επιστροφή της ”κεντρικής τράπεζας”, της ”πολιτικής άμυνας”, της ”αστυνομίας”, της ”πυροσβεστικής” και της ”διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας” υπό τ/κ διοίκηση, την άμεση λήψη μέτρων για έλεγχο του πληθυσμού, έλεγχο στις αφίξεις στα κατεχόμενα και απόσυρση του οικονομικού πακέτου από την ψευδοκυβέρνηση.
http://www.onlycy.com/

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή