Ακολουθήστε μας

Oικολογία-Περιβάλλον

Οι σπόροι της καταστροφής: ο διαβολικός κόσμος της γενετικής τροποποίησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τον F. William Engdahl*
Αυτό το ειδικό ερευνητικό βιβλίο επικεντρώνεται στο πώς μια μικρή κοινωνικοπολιτική αμερικανική ελίτ επιδιώκει να καθιερώσει τον έλεγχο της ίδιας της βάσης της ανθρώπινης επιβίωσης: το καθημερινό ψωμί μας.  «Όποιος ελέγχει τις τροφές ελέγχει τους ανθρώπους».
Δεν είναι συνηθισμένο βιβλίο για τους κινδύνους των ΓΤΟ. Ο Engdahl οδηγεί τον αναγνώστη μέσα στους διαδρόμους της εξουσίας, στα πίσω-δωμάτια  των επιστημονικών εργαστηρίων, πίσω από τις κεκλεισμένες θύρες των αιθουσών συσκέψεων των διοικητικών
συμβουλίων. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει πειστικά έναν διαβολικό κόσμο των κερδών μέσω πολιτικής ίντριγκας, κρατικής διαφθοράς και εξαναγκασμού, όπου η γενετική τροποποίηση και η κατοχύρωση μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των μορφών της ζωής χρησιμοποιούνται για να αποκτήσει αυτός ο διαβολικός κόσμος  τον παγκόσμιο έλεγχο πάνω στην παραγωγή τροφίμων. Το βιβλίο γράφεται συχνά σαν μια ιστορία εγκλήματος, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Γι ‘αυτό είναι αυτό που είναι. 
Η προσεκτικά υποστηριζόμενη κριτική του Engdahl πηγαίνει πολύ πέρα από τις συνηθισμένες διαμάχες γύρω από την πρακτική της γενετικής τροποποίησης ως επιστημονική τεχνική. Το βιβλίο είναι ένα μάτι-ανοιχτήρι, ένα πρέπει-να-διαβαστεί από όλους εκείνους που αγωνίζονται για την υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο. 
Εισαγωγή
«Κατέχουμε περίπου το 50% του πλούτου στον κόσμο, ενώ αποτελούμε μόνο το 6,3% του πληθυσμού του. Αυτή η διαφορά είναι ιδιαίτερα μεγάλη μεταξύ ημών και των λαών της Ασίας. Σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε παρά να είμαστε το αντικείμενο του φθόνου και της δυσαρέσκειας. Το πραγματικό καθήκον μας κατά την προσεχή περίοδο είναι να επινοήσουμε ένα πρότυπο σχέσεων το οποίο θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε αυτή τη κατάσταση ανισότητας, χωρίς να μειώσουμε την εθνική μας ασφάλεια.
Για να πετύχουμε, θα πρέπει να ξεχάσουμε κάθε είδους συναισθηματισμών και ονειροφαντασιών και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας παντού στους άμεσους εθνικούς σκοπούς μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να παρασυρθούμε από την πολυτέλεια του αλτρουισμού και της πλανητικής ευτυχίας». 


– George Kennan, ανώτερος αξιωματούχος σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, 1948

Το βιβλίο αφορά ένα σχέδιο που αναλαμβάνεται από μια μικρή κοινωνικοπολιτική ελίτ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με επίκεντρο όχι το Λονδίνο, αλλά την Ουάσιγκτον. Είναι η ανείπωτη ιστορία για το πώς αυτή η αυτό-χρισμένη ελίτ αποφάσισε, σύμφωνα με τα λόγια του Kennan, να «διατηρήσουν αυτή τη κατάσταση της ανισότητας». Είναι η ιστορία για το πώς εξαιρετικά λίγα άτομα κυριάρχησαν στους πόρους και στους μοχλούς της εξουσίας στον μεταπολεμικό κόσμο. 
Είναι πάνω απ ‘όλα η ιστορία της εξέλιξης της εξουσίας για τον έλεγχο από τους λίγους εκλεκτούς και πως ακόμα και η επιστήμη τέθηκε στην υπηρεσία αυτής της μειονότητας. Όπως συνέστησε ο Kennan το 1948 στο εσωτερικό σημείωμα του, συνέχισαν την πολιτική τους αδυσώπητα, και χωρίς την «πολυτέλεια του αλτρουισμού και της παγκόσμιας ευεργεσίας».

 Ωστόσο, σε αντίθεση με τους προκατόχους τους σε κορυφαίους κύκλους της βρετανικής αυτοκρατορίας, αυτή η αναδυόμενη αμερικανική ελίτ, η οποία διακήρυττε με υπερηφάνεια στο τέλος του πολέμου την αυγή του Αμερικανικού Αιώνα τους, ήταν αριστοτέχνες στη χρήση της ρητορικής περί  αλτρουισμού και παγκόσμιας ευεργεσίας προκειμένου να προωθήσουν τους στόχους τους. Ο Αμερικανικός Αιώνας τους,  παρέλασε σαν μια πιο ήπια αυτοκρατορία, «πιο γλυκιά, πιο ανοικτή» κάτω από το έμβλημα της αποικιακής απελευθέρωσης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης και αυτοί οι κύκλοι της ελίτ δημιούργησαν ένα δίκτυο εξουσίας που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περίπου τρεις αιώνες προ Χριστού, μια παγκόσμια αυτοκρατορία ενιαία υπό τον στρατιωτικό έλεγχο μιας μοναδικής υπερδύναμης, σε θέση να αποφασίσει για μια ιδιοτροπία, την τύχη ολόκληρων εθνών.

Το παρόν βιβλίο είναι η συνέχεια του πρώτου τόμου, «Ένας αιώνας πολέμου: η αγγλοαμερικανική πολιτική πετρελαίου και η Νέα Παγκόσμια Τάξη». Χαράζει μια δεύτερη λεπτή κόκκινη γραμμή της εξουσίας. Πρόκειται για τον έλεγχο του ίδιου του θεμέλιου της ανθρώπινης επιβίωσης δηλαδή του άρτου του επιούσιου. Ο άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε τα συμφέροντα της μεταπολεμικής εγκαταστημένης αμερικανικής ελίτ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, και συμβόλισε την ωμή realpolitik της, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Κίσινγκερ, ένας μακρόβιος επαγγελματίας του γεωπολιτικού «Ισοζυγίου Εξουσίας» (Balance of Power) και ένας άνθρωπος με περισσότερο από ένα απλό μερίδιο στις συνωμοσίες κάτω από τη ζώνη του, ανακοίνωσε το σχέδιο του για την παγκόσμια κυριαρχία: «Ελέγξετε το πετρελαίου και θα ελέγχετε τα  έθνη. Ελέγξετε τα τρόφιμα, και θα ελέγχετε τους λαούς».
Ο στρατηγικός στόχος για τον έλεγχο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας έχει τις ρίζες του δεκαετίες νωρίτερα, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ιδρύθηκε με ελάχιστη δημοσιότητα,  από επιλεγμένα ιδιωτικά ιδρύματα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί για τη διατήρηση του πλούτου και της εξουσίας μιας χούφτας αμερικανικών οικογενειών. 
Αρχικά οι οικογένειες επικέντρωσαν τον πλούτο και τη εξουσία τους στη Νέα Υόρκη και κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Βοστώνη μέχρι τη Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον DC. Για το λόγο αυτό, τα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτές, μερικές φορές με χλευασμό, αλλά πιο συχνά με έπαινο, ως το κατεστημένο της Ανατολικής Ακτής. 
Το κέντρο βάρους της αμερικανικής εξουσίας μετατοπίστηκε στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Το κατεστημένο της Ανατολικής Ακτής επισκιάστηκε από τα νέα κέντρα εξουσίας που εξελίχθηκαν από το Σιάτλ μέχρι την Νότια Καλιφόρνια στην Ακτή του Ειρηνικού, καθώς και από το Χιούστον, Λας Βέγκας, Ατλάντα και το Μαϊάμι, ακριβώς όπως και τα πλοκάμια της αμερικανικής εξουσίας εξαπλώθηκαν στην Ασία και την Ιαπωνία, και στο νότο στα έθνη της Λατινικής Αμερικής. 
Για αρκετές δεκαετίες πριν και αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια οικογένεια ήρθε να συμβολίσει την ύβρη και την αλαζονεία αυτού του αναδυόμενου Αμερικανικού Αιώνα περισσότερο από κάθε άλλη. Και η τεράστια περιουσία αυτής της οικογένειας είχε κτιστεί πάνω στο αίμα των πολλών πολέμων, και στον έλεγχό τους πάνω σε ένα νέο χρυσό, τον «μαύρο», δηλαδή το πετρέλαιο. 
Αυτό που ήταν ασυνήθιστο με αυτήν την οικογένεια ήταν ότι από νωρίς στο χτίσιμο της περιουσίας τους, οι πατριάρχες και οι  σύμβουλοι, αποφάσισαν να επεκτείνουν την επιρροή τους σε πολλούς και πολύ διαφορετικούς τομείς. Πήραν τον έλεγχο όχι μόνο στο πετρέλαιο, την αναδυόμενη νέα πηγή ενέργειας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Θα επεκτείνουν  επίσης την επιρροή τους πάνω στην εκπαίδευση της νεολαίας, τη ιατρική και τη ψυχολογία, την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, και, πρωταρχικά  για τη περίπτωση μας, πάνω στην επιστήμη της ίδιας της ζωής, τη βιολογία, και τις εφαρμογές της στον κόσμο των φυτών και της γεωργίας. 
Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου τους πέρασε απαρατήρητο από τον μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγοι Αμερικανοί γνώριζαν πώς η ζωή τους ήταν διακριτικά, και μερικές φορές όχι και τόσο διακριτικά, εξαρτημένη με τον ένα ή το άλλο τρόπο με το έργο και τον τεράστιο πλούτο αυτής της οικογένειας. 
Κατά τη διάρκεια της έρευνας για αυτό το βιβλίο, ένα ονομαστό έργο σχετικά με το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών ή ΓΤΟ, σύντομα κατέστη σαφές ότι η ιστορία των ΓΤΟ ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική ιστορία αυτής της πολύ ισχυρής οικογένειας, της οικογένειας Ροκφέλερ (Rockefeller), και των τεσσάρων αδελφών -David, Νέλσον, Laurance και John D. III- οι οποίοι, κατά τις τρεις δεκαετίες μετά την αμερικανική νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην αυγή του πολύ στολισμένου αμερικανικού αιώνα, διαμόρφωσαν την εξέλιξη της εξουσίας που προανήγγειλε ο George Kennan το 1948. 
Στην πραγματικότητα, η ιστορία των ΓΤΟ είναι αυτή της εξέλιξης της εξουσίας στα χέρια μιας ελίτ, αποφασισμένης με οποιοδήποτε κόστος να φέρει ολόκληρο τον κόσμο κάτω από την κυριαρχία της. 
Τρεις δεκαετίες πριν, η εξουσία αυτή βασιζόταν γύρω από την οικογένεια Ροκφέλερ. Σήμερα, τρία από τα τέσσερα αδέλφια έχουν πεθάνει εδώ και πολύ καιρό, ορισμένα κάτω από περίεργες συνθήκες. Εξάλλου, όπως το θέλησαν, τα σχέδια τους για την παγκόσμια κυριαρχία –« κυριαρχία πλήρους φάσματος», όπως τη ονόμασε αργότερα το Πεντάγωνο- είχε εξαπλωθεί, συχνά μέσα από μια «δημοκρατική» ρητορική, και υποστηρίχθηκε από καιρό σε καιρό από την πρώτη στρατιωτική δύναμη αυτής της αυτοκρατορίας όπου και όταν κρίθηκε αναγκαίο. Το πρόγραμμά τους έχει εξελιχθεί στο σημείο όπου μια μικρή ομάδα εξουσίας, ονομαστικά με έδρα την Ουάσιγκτον, κατά τα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα, στάθηκε αποφασισμένη να ελέγχει τη μελλοντική και παρούσα ζωή σε αυτόν τον πλανήτη σε ένα βαθμό που ποτέ κανείς δεν ονειρεύτηκε προηγουμένως. 
Η ιστορία της γενετικής μηχανικής και η  κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των φυτών και άλλων ζωντανών οργανισμών δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς να εξετάσουμε την ιστορία της παγκόσμιας εξάπλωσης της αμερικανικής ισχύος στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι George Kennan, Henry Luce, Averell Harriman και, πάνω απ ‘όλα, οι τέσσερεις αδελφοί Ροκφέλερ, δημιούργησαν την έννοια της πολυεθνικής «αγροβιομηχανίας» (agribusiness). 
Χρηματοδότησαν την «Πράσινη Επανάσταση» στη γεωργία των αναπτυσσομένων χωρών, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσουν νέες αγορές για πετροχημικά λιπάσματα και προϊόντα πετρελαίου, καθώς και για την επέκταση της εξάρτησης από τα ενεργειακά προϊόντα. Οι πράξεις τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σήμερα. 
Από τα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα, ήταν σαφές ότι είχαν αναδυθεί  όχι περισσότερες από τέσσερεις γιγάντιες χημικές πολυεθνικές εταιρείες ως παγκόσμιοι  παίκτες στο παιχνίδι για τον έλεγχο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα πολύ βασικά προϊόντα διατροφής από τα οποία εξαρτάται η καθημερινή διατροφή της πλειοψηφίας του κόσμου – καλαμπόκι, σόγια, ρύζι, σιτάρι, ακόμη και λαχανικά, φρούτα και βαμβάκι, καθώς και νέα στελέχη ανθεκτικά στις ασθένειες των πουλερικών, γενετικά τροποποιημένα ώστε να αντισταθεί δήθεν στο θανατηφόρο H5N1  ιό της γρίπης των πτηνών, ή ακόμα γεννητικά τροποποιημένοι χοίροι και βοοειδή. Τρεις από τις τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες είχαν δεκαετίες δεσμούς με την έρευνα του Πενταγώνου για το χημικό πόλεμο. Η τέταρτη, ονομαστικά ελβετική, ήταν στην πραγματικότητα Αγγλοκυριαρχουμένη. Όπως και με το πετρέλαιο, η  αγροβιομηχανία ΓΤΟ είναι σε μεγάλο βαθμό ένα αγγλοαμερικανικό παγκόσμιο σχέδιο. 
Τον Μάιο του 2003, πριν να καθαριστεί η σκόνη από τον ανελέητο αμερικανικό βομβαρδισμό και την καταστροφή της Βαγδάτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να κάνει τα ΓΤΟ μια στρατηγική επιλογή, μια προτεραιότητα στη μεταπολεμική αμερικανική εξωτερική πολιτική του. Η πεισματική αντίσταση του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στάθηκε τρομερό εμπόδιο για την παγκόσμια επιτυχία του σχεδίου των ΓΤΟ. Εφ  όσον η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταθερά αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη φύτευση ΓΤΟ φυτών για την υγεία και για επιστημονικούς λόγους, τα υπόλοιπα των εθνών του κόσμου θα παρέμειναν δύσπιστα και διστακτικά. Στις αρχές του 2006, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), είχε αναγκάσει να ανοίξει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μαζική διάδοση των ΓΤΟ. Φαινόταν ότι η επιτυχία της παγκοσμιοποίησης ήταν κοντά για το σχέδιο των ΓΤΟ. Στον απόηχο της στρατιωτικής κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ και Βρετανία, η Ουάσιγκτον προχώρησε να μεταστρέφει τη γεωργία του Ιράκ μέσω ΓΤ σπόρων κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που αρχικά διανεμήθηκαν  δωρεάν σαν  γενναιοδωρία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Υπουργείου Γεωργίας.
Το πρώτο πείραμα μαζικών καλλιεργειών με ΓΤΟ, ωστόσο, έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μια χώρα της οποίας η ελίτ ήταν από μακρού διεφθαρμένη  από την οικογένεια Ροκφέλερ και τις συναφείς τράπεζες της Νέας Υόρκης: Η Αργεντινή.
 Οι  επόμενες σελίδες αφορούν τη διάδοση και τον πολλαπλασιασμό των ΓΤΟ, συχνά μέσω του πολιτικού εξαναγκασμού, κυβερνητικής πίεσης, απάτης, ψεμάτων, ακόμη και φόνου. Διαβάζεται συχνά σαν μια ιστορία  εγκλήματος, που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Το έγκλημα που διαπράττεται στο όνομα της γεωργικής απόδοσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της επίλυσης του προβλήματος της πείνας στον κόσμο, φέρνει στοιχήματα τα οποία είναι πολύ πιο σημαντικά για αυτή την μικρή ελίτ. Οι πράξεις  τους δεν είναι αποκλειστικά και μόνο για χρήματα ή για το κέρδος. Στο κάτω – κάτω, αυτές οι ισχυρές οικογένειες αποφασίσουν ποιος ελέγχει την Federal Reserve, την Τράπεζα της Αγγλίας, ή τη Τράπεζα της Ιαπωνίας και ακόμη και τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες. Το χρήμα είναι στα χέρια τους για να καταστρέψει ή να δημιουργήσει. 
Ο στόχος τους είναι μάλλον, ο απόλυτος έλεγχος της μελλοντικής ζωής στον πλανήτη μας, μια υπεροχή που πρωτύτερα κανένας δικτάτορας και τύραννος δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η παρούσα ομάδα πίσω από τα ΓΤΟ θα είναι σε 1-2 δεκαετίες απόλυτα  κυρίαρχη των τροφίμων του πλανήτη. Αυτή η πτυχή του θέματος των ΓΤΟ πρέπει να γνωστοποιηθεί. 
Καλώ λοιπόν τον αναγνώστη σε μια προσεκτική ανάγνωση και ανεξάρτητη επαλήθευση ή αιτιολογημένη διάψευση του βιβλίου μου.
 -F. William Engdahl «Οι σπόροι της καταστροφής: Η κρυφή ατζέντα της γενετικής τροποποίησης» 

F. William Engdahl είναι κορυφαίος αναλυτής της Νέας Τάξης Πραγμάτων, συγγραφέας του best-seller βιβλίο  «A Century of War: Anglo-American Politics and the New World Order», τα έργα  του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες.

Πηγή: Global Research, August 18, 2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);

})();

Oικολογία-Περιβάλλον

Απειλή για τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους η Κίνα παρά τη δέσμευση του Xi

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε στις υποσχέσεις της να κάνει τις απαραίτητες περικοπές στον άνθρακα

Παρά τη δέσμευση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2021 να «ελέγχει αυστηρά» τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, η Κίνα έχει δει μια αύξηση στην κατανάλωση άνθρακα, αντιπροσωπεύοντας το 95% των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor (GEM). ). Αυτή η άνοδος υπονομεύει τις δεσμεύσεις της Κίνας για το κλίμα ως ο μεγαλύτερος ρυπαίνων παγκοσμίως.

Η Κίνα εξόρυξε 4,66 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα το 2023, σημειώνοντας αύξηση περίπου 3% από έτος σε έτος. Περισσότερες από τις μισές χώρες μείωσαν την δυναμικότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα υπό ανάπτυξη από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Ωστόσο, η λειτουργική ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί από τη στιγμή που η Κίνα βρίσκεται σε ένα ξεφάντωμα κατανάλωσης άνθρακα.

Η GEM είπε ότι η αύξηση των νέων εργοστασίων άνθρακα που έρχονται στο διαδίκτυο στην Κίνα ήταν 47,4 γιγαβάτ, που αντιστοιχούσε στο 68 τοις εκατό των συνολικών παγκόσμιων προσθηκών. «Στην Κίνα συνέβη ακριβώς το αντίθετο, με τις νέες κατασκευές να αρχίζουν να αυξάνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά και να αγγίζουν το υψηλό οκταετίας, κάτι που δεν ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του Προέδρου Xi το 2021 να «έλεγχο αυστηρά» τα έργα άνθρακα», ανέφερε. στην τελευταία έκθεσή της.

Η Flora Champenois, αναλύτρια της GEM, ζήτησε από την Κίνα να υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους για την ανάπτυξη και τη χρήση νέων εργοστασίων άνθρακα. «Διαφορετικά, μπορούμε να ξεχάσουμε την επίτευξη των στόχων μας στη Συμφωνία του Παρισιού και να αποκομίσουμε τα οφέλη που θα φέρει μια γρήγορη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», είπε.

Ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι μια σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας στην Κίνα. Αντιπροσώπευε το 60,7 τοις εκατό της παραγωγής ενέργειας το 2023. Με την αυξημένη τοπική εξόρυξη, η Κίνα εισήγαγε επίσης υψηλότερες ποσότητες άνθρακα για να καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση. Η Κίνα εισήγαγε 45,25 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο του 2024, που ήταν σχεδόν 10 τοις εκατό υψηλότερο από αυτό μόλις ένα μήνα.

Οι τιμές του άνθρακα έχουν γίνει φθηνότερες στην παγκόσμια αγορά. Αυτό ώθησε την Κίνα να ξαναγεμίσει το απόθεμά της μέσω εισαγωγών. Οι εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 ήταν 13,1% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο λόγος για την εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα είναι ο αναξιόπιστος και διακοπτόμενος χαρακτήρας των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατασκευάζονται στη χώρα. «Η Κίνα αντιμετώπιζε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας πριν από μερικά χρόνια, η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν πολύ αδύναμη τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι έπρεπε να επιστρέψουν στον άνθρακα», δήλωσε ο Ian Roper, στρατηγικός εμπορευμάτων στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Astris Advisory Japan. .

Το 2022, η Κίνα γνώρισε πρωτοφανή καύσωνα, που οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αποδοτικές και επαρκείς, η Κίνα κατέφυγε στην καύση περισσότερου άνθρακα. «Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν τον άνθρακα ως την κύρια εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Άντερς Χόουβ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Η αυξανόμενη χρήση άνθρακα από την Κίνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παγκόσμιες τάσεις, δήλωσε η GEM. Οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις άνθρακα της Κίνας το 2023 ανήλθαν σε 70,2 γιγαβάτ, δηλαδή 19 φορές περισσότερα από τα 3,7 γιγαβάτ του υπόλοιπου κόσμου. Είναι ενδιαφέρον ότι η έγκριση νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 400 τοις εκατό από τη δέσμευση του Xi το 2021.

Η Κίνα διαθέτει τουλάχιστον 1.142 θερμικές μονάδες με καύση άνθρακα, που είναι πολύ υψηλό από 282 στην Ινδία και 210 στις ΗΠΑ. Η αυξανόμενη εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα προκαλεί υψηλότερες εκπομπές, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δράση για το κλίμα. «Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει αρκετούς κλιματικούς στόχους που έθεσε για το 2025, εκτός εάν ληφθούν σύντομα δραστικά μέτρα», σημείωσε η GEM.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρήση άνθρακα στην Κίνα είναι πιθανό να αυξηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2026. Αυτό θα εκτροχιάσει τη δέσμευση της Κίνας για το κλίμα και θα αγωνιστεί να διατηρήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Climate Analytics και το NewClimate Institute, η αυξανόμενη εξάρτηση από τον άνθρακα και η έλλειψη σχεδίου σταδιακής κατάργησης κάνουν την Κίνα να καθυστερεί στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων για το κλίμα. «Ενώ ο παγκόσμιος αγωγός άνθρακα έξω από την Κίνα συρρικνώνεται, το εργοστάσιο άνθρακα της Κίνας επιτρέπει το ξεφάντωμα είναι μια αιτία ανησυχίας», σημείωσαν.

Η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε στις υποσχέσεις της να κάνει τις απαραίτητες περικοπές στον άνθρακα, δήλωσε το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που εδρεύει στο Ελσίνκι. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διατυπώνει ένα σχέδιο για το πώς θα χτυπήσει έναν διεθνώς δεσμευμένο στόχο», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, συνιδρυτής της CREA.

ΠΗΓΗ: Daily Mirror

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή παρακολούθησης των δασών σε real time

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τεχνική λήψης και αποστολής δεδομένων περιπολίας σε πραγματικό χρόνο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο θέτουν σε δράση στο Μπουτάν για την παρακολούθηση της δασικής κάλυψης, του πληθυσμού της άγριας ζωής και των παράνομων δραστηριοτήτων λαθροθηρίας και υλοτομίας.

Για τον σκοπό αυτό, το γραφείο του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής στη χώρα και το Τμήμα Υπηρεσιών Δασών και Πάρκων θα χρησιμοποιήσουν σύντομα ένα διαδικτυακό σύστημα που ονομάζεται SMART Connect. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του συστήματος, δασολόγοι και υπάλληλοι του Τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρακολουθούν εξαήμερη εκπαίδευση στην πρωτεύουσα.

Το SMART είναι ένα εργαλείο χωρικής παρακολούθησης και αναφοράς. Το SMART Connect αναφέρεται στην τεχνική λήψης και αποστολής δεδομένων περιπολίας σε πραγματικό χρόνο. Θα βοηθήσει επίσης στον προσδιορισμό του χρόνου που απαιτείται για τους δασοφύλακες ενώ βρίσκονται σε περιπολία και στην αποστολή άμεσης βοήθειας εάν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή καταστροφής ή κινδύνου.

«Ο κύριος λόγος για την καλή λειτουργία είναι γιατί πρώτον, με τη βοήθεια της WWF. έχουμε την επιβολή του νόμου. Είτε πρόκειται για παράνομη υλοτομία, είτε για θανάτωση ζώων ή λαθροθηρία, αυτές οι πράξεις, μαθαίνουμε πότε και πού συμβαίνουν αυτές οι πράξεις και τις παρακολουθούμε», δήλωσε η Kinga Norbu, Ανώτερη Δασική Υπηρεσία Τμήματος Υπηρεσιών Δασών και Πάρκων.

Το γραφείο της WWF στο Μπουτάν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το σύστημα SMART για περιπολίες το 2013. Ωστόσο, οι δασολόγοι έπρεπε να συλλέγουν δεδομένα και να τα στέλνουν μέσω email στον επικεφαλής του τμήματος και στα γραφεία του πάρκου, κάτι που ήταν χρονοβόρο και απαιτούσε τεράστιους πόρους.

Έτσι, μέσω του SMART Connect θα μπορούν να ενημερώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εστίες στα αντίστοιχα γραφεία πάρκων και εμβέλειας. Αυτό αναμένεται να διασφαλίσει τη σωστή κατανομή των πόρων και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων.

«Το Μπουτάν είναι μια από τις καλύτερες περιπτωσιολογικές μελέτες αποτελεσματικής εφαρμογής SMART στον κόσμο και τώρα ελπίζουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, μεταβαίνοντας σε κυρίως διαδικτυακό σύστημα μέσω SMART connect. Ενώ τα δεδομένα φτάνουν στο διεθνές επίπεδο πολύ πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να λαμβάνουν αποφάσεις επί τόπου», δήλωσε ο Alexander Wyatt, Συντονιστής του Προγράμματος Εγκλήματος στην Άγρια Ζωή της Καμπότζης.

Αρχικά αναπτύχθηκε ως εργαλείο επιβολής του νόμου και πιλοτικά σε λίγες τοποθεσίες, το SMART δραστηριοποιείται τώρα σε πάνω από 1200 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών και Υπηρεσιών Πάρκων, μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2022, η χώρα ανέφερε πάνω από 380 περιπτώσεις παράνομης αλιείας και σχεδόν 160 περιπτώσεις λαθροθηρίας.

Στα τοπικά Μέσα απ’ όπου αλιεύσαμε τις πληροφορίες δεν γίνεται κάποια αναφορά για το εάν το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη πυρκαγιών μέσω της παρακολούθησης των δασικών εκτάσεων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Απόβαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη φετινή ΔΕΘ! Προβλέψεις για προσέλευση ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται ήδη η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ξενοδοχεία της πόλης να παρουσιάζουν πληρότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο να τηρεί στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα η τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζουν απόβαση στην Θεσσαλονίκη με 60 εταιρείες να στήνουν τα περίπτερά τους στον χώρο.

Οι υπεύθυνοι της Έκθεσης τονίζουν πως περιμένουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ να ξεπεράσουν τις 250.000 και γιατί όχι να αγγίξουν τις 300.000, που υπήρχαν μόνο τη δεκαετία του ‘90.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΕΛΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή