Ακολουθήστε μας

Ιαπωνία

Η Συνεργασία Δύσης – Ασίας και η Άνοδος της Κίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι Σημαίνει η Συμμετοχή της Ιαπωνίας στο Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού

Στις 14 Οκτωβρίου, σε ομιλία της στο Economic Club της Νέας Υόρκης, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προανήγγειλε τον λεγόμενο άξονα των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ασία, ανακοινώνοντας ότι «το στρατηγικό και οικονομικό κέντρο βάρους του κόσμου μετατοπίζεται ανατολικά». Οι παρατηρήσεις της αποτελούν τμήμα μιας πρόσφατης προσπάθειας των ΗΠΑ να επαναβεβαιώσουν το ρόλο τους ως μια δύναμη στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού, ως μια απάντηση στις ανησυχίες των κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού σχετικά με την άνοδο της Κίνας και την μακροπρόθεσμη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα ενισχύσει το μήνυμα αυτό αργότερα μέσα σε αυτό το μήνα, όταν θα επισκεφθεί διάφορες ασιατικές πρωτεύουσες και θα φιλοξενήσει ως οικοδεσπότης τη συνεδρίαση του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) στη Χαβάη. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την περιφερειακή πολιτική παίζει το εμπόριο: έχοντας ήδη πετύχει την έγκριση από το Κογκρέσο της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κορέας, ο Ομπάμα επιδιώκει να πακτώσει τον οικονομικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία με την οριστικοποίηση του Συμφώνου Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership agreement ή αλλιώς ΤΡΡ), ένα σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου το οποίο επί του παρόντος είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ Αυστραλίας, Μπρουνέι, Χιλής, Μαλαισίας, Νέας Ζηλανδίας, Περού, Σιγκαπούρης, Ηνωμένων Πολιτειών και Βιετνάμ.

Όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η συμφωνία TPP θα φέρει τους εισαγωγικούς δασμούς για τις συναλλαγές ανάμεσα στις χώρες του Συμφώνου κοντά στο μηδέν εντός μιας δεκαετούς περιόδου. Εκτός από τα παραδοσιακά εμπορεύματα που περιλαμβάνονται σε προηγούμενες τέτοιες συμφωνίες, το TPP θα καλύψει τις υπηρεσίες, την πνευματική ιδιοκτησία, τις επενδύσεις και τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τομέων. Δεδομένης της επεκτατικότητάς του, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ron Kirk, την χαρακτήρισε ως ένα Σύμφωνο του «εικοστού πρώτου αιώνα» που θα οδηγήσει στην άνθηση του περιφερειακού εμπορίου.

Αλλά αν το TPP ήταν να παραμείνει ως έχει από πλευράς συμμετεχόντων – χωρίς την ένταξη της Ιαπωνίας – η συμφωνία δεν θα πετύχει το οικονομικό όφελος που πολλοί ελπίζουν ότι θα φέρει. Τα κράτη που μετέχουν στο TPP αναλογούν μόνο στο 6% του αμερικανικού εμπορικού όγκου, περίπου όσο και το εμπόριο των ΗΠΑ μόνο με την Ιαπωνία. Η Ιαπωνία αποτελεί σημαντικό εισαγωγέα αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως δε ακριβών προηγμένης τεχνολογίας προϊόντων, όπως κινητήρες τζετ, ψηφιακά ελεγχόμενες εργαλειομηχανές και προϊόντα βιοτεχνολογίας. Και σε αντίθεση με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, το οποίο αυξάνεται απότομα, το εμπορικό έλλειμμα με την Ιαπωνία μειώνεται σταθερά. Η Ουάσιγκτον τα καταλαβαίνει όλα αυτά, και έχει ζητήσει τη διεύρυνση του TPP ώστε να συμπεριλάβει την Ιαπωνία. Ο Clayton Yeutter, πρώην εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, και ο δικηγόρο με ειδικότητα το διεθνές εμπόριο, Jonathan Stoel, έγραψαν πρόσφατα στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι με την συμμετοχή της Ιαπωνίας, «το εμπόριο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα εκτοξευθεί. Θα μπορούσε εύκολα να τριπλασιαστεί ή να τετραπλασιαστεί».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πάντα τόσο ένθερμες σχετικά με τις αμερικανο-ιαπωνικές εμπορικές σχέσεις. Η ιδέα μιας αμερικανο-ιαπωνικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών προτάθηκε για πρώτη φορά από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Mike Mansfield στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά, λόγω φόβων περί ιαπωνικής οικονομικής υπεροχής, λίγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν την ιδέα στα σοβαρά. Το Τόκιο την απέρριψε επίσης, κυρίως λόγω του ότι οι οικονομικές προοπτικές της την εποχή εκείνη επικεντρώνονταν στο διεθνές πολυμερές εμπόριο και όχι στις περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες.

Όλα αυτά έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε στο Τόκιο τον Οκτώβριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «χαιρέτιζαν το ενδιαφέρον της Ιαπωνίας στο Σύμφωνο ΤΡΡ, αναγνωρίζοντας, βέβαια, ότι η απόφαση της Ιαπωνίας να επιδιώξει ένταξη στο Σύμφωνο αυτό θα ληφθεί με βάση τις δικές της προσεκτικές εκτιμήσεις των προτεραιοτήτων της και των συμφερόντων της». Από την πλευρά του, το Τόκιο φαίνεται ότι είναι έτοιμο να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Η Ιαπωνική συμμετοχή στο Σύμφωνο είναι στο τραπέζι των συνομιλιών από τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Naoto Kan και ο υπουργός Εξωτερικών, Seiji Maehara, το επικύρωσαν. Φυσικά, όλα τα εμπορικά ζητήματα «πάγωσαν» το Μάρτιο του 2011 λόγω της τριπλής καταστροφής από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική κρίση. Αλλά το Τόκιο πέρασε τους τελευταίους μήνες δοκιμάζοντας το κλίμα, και ο πρωθυπουργός Yoshihiko Noda αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για το Σύμφωνο TPP πηγάζει από τρεις παράγοντες. Πρώτα είναι ο φόβος που δημιουργεί η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα. Η εξαγωγική βιομηχανία της Ιαπωνίας έχει από καιρό ανησυχήσει για τα σχεδόν πανομοιότυπα με τα δικά της κορεατικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Η πρόσβαση της Σεούλ στους αμερικανούς καταναλωτές πρόκειται μόνο να αυξηθεί μόλις το Σύμφωνο ΤΡΡ μπει σε εφαρμογή.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η φθίνουσα πολιτική επιρροή των ιαπωνικών γεωργικών συμφερόντων. Αυτά τα συμφέροντα εδώ και πολύ καιρό αντιτίθενται σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή φοβούνταν ότι οι μικρής κλίμακας και υψηλής προστασίας αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ιαπωνίας θα κατέρρεαν από τις χαμηλότερες τιμές των γεωργικών εισαγωγών. Όμως, ο αγροτικός τομέας αντιπροσωπεύει σήμερα λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, κάτι που σημαίνει επίσης μια δραματική μείωση της απασχόλησης στην γεωργία. Η ανάγκη για ανοικοδόμηση της οικονομίας στον απόηχο των καταστροφών του Μαρτίου ενίσχυσε τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του απαρχαιωμένου γεωργικού τομέα της Ιαπωνίας. Αυτό ομαλοποίησε το δρόμο για τους ιάπωνες εξαγωγείς, με επικεφαλής την επιχειρηματική κοινοπραξία Keidanren, να προωθήσουν την ατζέντα τους υπέρ της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι ο νέος δυναμισμός της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Ένα πρώτο δείγμα ήταν αναβίωση το 2010 των απαιτήσεων του Πεκίνου επί των νήσων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, ένα θέμα που έχει ταράξει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων της από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 2002, η Κίνα και οι γείτονές της στην Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας συμφώνησαν να επιλύσουν τις αξιώσεις σε πολυμερές επίπεδο, αλλά η Κίνα αργότερα επέμεινε σε διμερείς διαπραγματεύσεις με κάθε ένα γείτονα ξεχωριστά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας υποστήριξε εκείνη την εποχή ότι «η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα και οι άλλες χώρες είναι μικρές χώρες, και αυτό είναι απλώς γεγονός».

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε το κύριο βάρος της κινεζικής επιθετικότητας τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν μία κινεζική μηχανότρατα εμβόλισε ένα από τα σκάφη του ιαπωνικού Λιμενικού Σώματος. Όταν η Ιαπωνία συνέλαβε τον καπετάνιο της τράτας, το Πεκίνο απαίτησε από την Ιαπωνία να ζητήσει συγγνώμη και να απελευθερώσει τον καπετάνιου, ενώ ταυτόχρονα σταμάτησε τις εξαγωγές ζωτικών μετάλλων από σπάνιες γαίες προς την Ιαπωνία. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Maehara, χαρακτήρισε την αντίδραση της Κίνας ως «υστερική». Τώρα, ως ένας κεντρικός παίκτης στην κυβέρνηση Noda, είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών πολιτικών της Ιαπωνίας. Σε μια πρόσφατη ομιλία του στην Ουάσινγκτον, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις του Τόκιο, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το πώς η άνοδος της Κίνας «μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή».

Τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ότι η Ιαπωνία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από το σημείο που ήταν το 2009, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα προέτρεψε την Ιαπωνία να ενταχθεί περισσότερο στην Ασία και να υιοθετήσει μια πολιτική «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση Noda ενίσχυσε τους ήδη στενούς δεσμούς της με την Ουάσιγκτον, και πολλοί Ιάπωνες ισχυρίζονται τώρα ότι η Ιαπωνία πρέπει να συμμετάσχει στην άνθηση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών του Ειρηνικού ώστε να ξεφύγει από την οικονομική στασιμότητα των τελευταίων δύο δεκαετιών. «Η Ιαπωνία πρέπει να αξιοποιήσει την ενέργεια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού», είπε ο Noda σε μια συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, «και να την χρησιμοποιήσει για την οικονομική της ανάκαμψη».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο, John Roos, πρόσφατα παρατήρησε ότι η ένταξη της Ιαπωνίας στο Σύμφωνο TPP θα ήταν μια «αλλαγή παιχνιδιού». Έχει δίκιο. Η συμμετοχή της Ιαπωνίας στο Σύμφωνο εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών του Ειρηνικού θα είναι μια νίκη επί της αρχής για ένα ανοικτό σύστημα ελεύθερου εμπορίου. Επιπλέον, όπως ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Noda δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, η συμμετοχή του Τόκιο στις διαπραγματεύσεις για το TPP θα βοηθήσει την Ιαπωνία να «εδραιώσει ένα στρατηγικό περιβάλλον που δίνει την εντύπωση στην κίνα ότι η Ιαπωνία είναι μια ισχυρή χώρα που δεν μπορεί να εκφοβιστεί». Τα έθνη της περιοχής δεν χρειάζεται να υποκύψουν σε μια αναπόφευκτη κυριαρχία της Κίνας στον Ειρηνικό. Ένα Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού που θα αποτελείται από την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, και τις άλλες μικρότερες οικονομίες αντιπροσωπεύει μια πιο υγιή εναλλακτική – μία προοπτική που οι ρεαλιστές θα αναγνωρίσουν ως ένα βήμα προς μια κλασική ισορροπία δυνάμεων.

Πρωτότυπο: http://www.foreignaffairs.com/articles/136647/bernard-k-gordon/the-trans…
Copyright © 2002-2010 by the Council on Foreign Relations, Inc.

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Απογειώθηκαν καταδιωκτικά λόγω υπερπτήσης ρωσικών βομβαρδιστικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος

H Ιαπωνία απογείωσε εσπευσμένα καταδιωκτικά την Πέμπτη, αφού εντοπίστηκαν βομβαρδιστικά της Ρωσίας να κάνουν κύκλο γύρω από το αρχιπέλαγος, χωρίς πάντως να παραβιάσουν τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Η προηγούμενη υπέρπτηση ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή γύρω από την Ιαπωνία ανάγεται στο 2019, τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν τότε παρεισφρήσει στον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

Αεροσκάφη Τουπόλεφ Tu-142 πέταξαν χθες Πέμπτη πάνω από τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατευθυνόμενα προς την Οκινάουα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Κατόπιν κινήθηκαν βόρεια, πάνω τον Ειρηνικό Ωκεανό, κινούμενα κοντά στη νήσο Χοκάιντο, ενώ πέταξαν επίσης πάνω από περιοχή όπου βρίσκονται εδάφη διεκδικούμενα από το Τόκιο και τη Μόσχα.

Σε αντίδραση «κινητοποιήσαμε εσπευσμένα καταδιωκτικά» της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας, τόνισε το υπουργείο.

Στην αρχή της εβδομάδας, στοιχεία κυρίως του πολεμικού ναυτικού της Κίνας και της Ρωσίας άρχισαν κοινά γυμνάσια στην Ανατολική Θάλασσα, όπως είναι γνωστή στην κορεατική χερσόνησο, ή Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως αποκαλείται στο Τόκιο· τα γυμνάσια αυτά ευρείας κλίμακας διεξήχθησαν σε αντίδραση για την ενίσχυση των στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Άρχισε η κούρσα διαδοχής του Κισίντα – 9 «μνηστήρες» για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Δημοσιεύτηκε

στις

(PHILIP FONG/ REUTERS)

Τη 14η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος

Με αριθμό-ρεκόρ εννέα υποψηφίων για την προεδρία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά) αξίωμα το οποίο στην πράξη είναι ταυτισμένο με την ηγεσία της κυβέρνησης, ξεκίνησε σήμερα η κούρσα για τη διαδοχή του Φουμίο Κισίντα, απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν την 27η Σεπτεμβρίου, το κόμμα ανακοίνωσε πως επισήμως έχουν καταθέσει υποψηφιότητα εννέα διεκδικητές του αξιώματος, ανάμεσά τους δυο γυναίκες. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής πολιτικής, ο νικητής ή η νικήτρια της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα διαδεχθεί τον κ. Κισίντα, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει στο ναδίρ.

Τη 14η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του ΦΔΚ, της παράταξης που έχει στα χέρια της την εξουσία στην Ιαπωνία σχεδόν αδιάλειπτα από το 1945. Με την απόφαση αυτή στην ουσία ανήγγειλε πως αποχωρεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τα φαβορί

Στους κυριότερους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα, 67 ετών, καθώς και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σιντζίρο Κοϊζούμι, γιος του δημοφιλούς άλλοτε πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

Στο αρχιπέλαγος όπου ουδέποτε ανέλαβε γυναίκα την πρωθυπουργία, το αξίωμα διεκδικεί επίσης η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Σανάε Τακαΐτσι, εκπρόσωπος της πολύ συντηρητικής πτέρυγας του ΦΔΚ, που επισκέπτεται συχνά το Γιασουκούνι, μνημείο αφιερωμένο σε όλους ανεξαιρέτως τους νεκρούς των πολέμων στην Ιαπωνία — συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων εγκληματιών πολέμου. Επίσης υποψήφια είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάουα, 71 ετών, που παρότι θεωρείται ηγετική μορφή με ικανότητες, δεν έχει παρά περιορισμένη υποστήριξη στην παράταξη.

Ο 67χρονος Κισίντα βρίσκεται στο αξίωμα από τον Οκτώβριο του 2021. Η δημοτικότητά του υπέστη βαριά πλήγματα εξαιτίας του πληθωρισμού, που μείωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, και πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα που έσεισαν την παράταξη.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της και συνέχισε, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, την ενίσχυση της ιαπωνικής άμυνας με φόντο την άνοδο της ισχύος της Κίνας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Στην κατάταξη με βάση το χρονικό διάστημα που παρέμειναν στο αξίωμα οι 35 πρωθυπουργοί που γνώρισε η Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Κισίντα καταλαμβάνει την όγδοη θέση.

Πρόωρες εκλογές;

Αν και η αλλαγή ηγέτη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια μείζονα αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης, ιαπωνικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού αναλάβει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζέιμς Μπρέιντι, αντιπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo, βρίσκεται σε εξέλιξη «ποιοτικός πολιτικός διάλογος» στις τάξεις του κόμματος, καθώς το ΦΔΚ «επιδιώκει την ανανέωση».

Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι κάνουν «γενναιόδωρες υποσχέσεις» πως θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ορισμένοι «αντιτίθενται σε προβλεπόμενες αυξήσεις φόρων», πρόσθεσε ο ίδιος σε σημείωμά του.

Η τέταρτη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να ανακτήσει τον βηματισμό της μετά την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού — το ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

«Σοβαρή παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας» από την Κίνα καταγγέλει η Ιαπωνία και υπόσχεται «απάντηση»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον ιαπωνικό εναέριο χώρο αποτελεί «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Ιαπωνίας, τόνισε σήμερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, την επομένη του συμβάντος, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας από κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος είναι όχι μόνο σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας, αλλά επίσης απειλή για την ασφάλειά μας και είναι εντελώς απαράδεκτη», τόνισε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, «κατασκοπευτικό» αεροσκάφος της Κίνας τύπου Y-9JZ παρεισέφρησε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο χθες Δευτέρα, περί τις 11:29 (τοπική ώρα· 05:29 ώρα Ελλάδας), και παρέμεινε σε αυτόν για περίπου 2 λεπτά.

«Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη και ανακοινωμένη παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο μας αφότου λάβαμε μέτρα» για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, τόνισε ο κ. Χαγιάσι στον Τύπο.

«Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση ως προς τον σκοπό της ενέργειας του κινεζικού αεροσκάφους. Πάντως, οι πρόσφατες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία τείνουν να εξαπλώνονται και να γίνεται ολοένα πιο ενεργές», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας και θα λάβει όλα τα πιθανά μέτρα για να εξασφαλίσει την άγρυπνη παρακολούθηση» κάθε κινεζικής κίνησης, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή