Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η παράλληλη πραγματικότητα της Β. Κορέας

Δημοσιεύτηκε

στις

«Ο σύντροφος Κιμ Γιονγκ-ιλ γεννήθηκε στο μυστικό στρατόπεδο του όρους Παεκτού, στις 16 Φεβρουαρίου 31 Τζούχε* (1942), σε μία ιστορική περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείτο νέα πρόοδος στην κορεατική και την παγκόσμια επανάσταση», σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του Κιμ που παρουσιάζεται στον επίσημο αγγλόφωνο διαδικτυακό τόπο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Τα επίσημα βιβλία του βορειοκορεατικού καθεστώτος εμπλουτίζουν μάλιστα με μυθολογικού χαρακτήρα λεπτομέρειες την παραπάνω εκδοχή για τη γέννησή του.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ο «Αγαπητός Ηγέτης» γεννήθηκε σε μία ξύλινη καλύβα στο όρος Παεκτού, ιερό βουνό της επανάστασης, στο μυστικό στρατόπεδο που έστησε ο πατέρας του και αποτελούσε την καρδιά της κορεατικής αντίστασης στην ιαπωνική κατοχή, ενώ ένα χελιδόνι προανήγγειλε τη γέννησή του, την οποία γιόρτασε ο ουρανός με ένα λαμπρό αστέρι και ένα διπλό ουράνιο τόξο.

Ένας τέλειος ηγέτης
Η ζωή του «Αγαπητού Ηγέτη» ήταν αψεγάδιαστη. Σύμφωνα με την κρατική προπαγάνδα, το επαναστατικό του πνεύμα ήταν εμφανές από το δημοτικό σχολείο. Από την τρυφερή αυτή ηλικία ηγείτο πορειών στα πεδία της μάχης όπου Κορεάτες αντάρτες μάχονταν εναντίον των Ιαπώνων κατακτητών. Στο γυμνάσιο μπορούσε να επισκευάσει φορτηγά και ηλεκτρικές μηχανές. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο Κιμ ιλ-Σουνγκ όπου μελέτησε τα μεγάλα έργα των κομμουνιστών διανοητών και την επαναστατική θεωρία του πατέρα του.
Διακρινόταν από μοναδική ευφυΐα, είχε συνθέσει έξι όπερες μέσα σε δύο χρόνια και είχε σχεδιάσει τα πιο διάσημα μνημεία της Πιονγκγιάνγκ, ενώ μπορούσε να πετάξει πολεμικό αεροσκάφος.
«Μοιράστηκε τη χαρά και τη λύπη του λαού του όλες τις στιγμές και μέσα από την αυθεντικά λαϊκή πολιτική, την καλοπροαίρετη πολιτική, έκανε τη χώρα του μια μεγάλη επαναστατική οικογένεια στην οποία όλος ο λαός είναι ενωμένος γύρω από το Κόμμα και τον ηγέτη. Έχει δείξει ακόμα ότι τον απασχολεί έντονα το να ζει ο κορεατικός λαός μια ζωή ευτυχισμένη, που αξίζει. Ακούραστα μέσα από επαναστατικές δραστηριότητες που συνεχίστηκαν για πάνω από 30 χρόνια έφερε μία νέα περίοδο ευημερίας του έθνους της Κορέας του Κιμ Ιλ-Σουνγκ (σ.σ. πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ιλ και εθνοπατέρα της Βόρειας Κορέας)», αναφέρει η επίσημη βιογραφία του.
Ο «Αγαπητός Ηγέτης» με τα υπεράνθρωπα χαρακτηριστικά και την άπειρη καλοσύνη δεν θα μπορούσε ασφαλώς να πεθάνει σαν κοινός θνητός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε στην κορεατική τηλεόραση μαυροφορεμένη παρουσιάστρια που με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυά της, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου λόγω φυσικής και διανοητικής υπερκόπωσης. Αργότερα το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας KCNA μετέδωσε ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή στις 8:30 τοπική ώρα μέσα σε τρένο με το οποίο ταξίδευε στο πλαίσιο μιας από τις συνεχείς περιοδείες του.
Ο θάνατος ενός τέτοιου ηγέτη δεν θα μπορούσε παρά να συγκλονίσει το βορειοκορεατικό λαό. Τηλεοπτικές εικόνες που μεταδόθηκαν ανά τον κόσμο έδειχναν Βορειοκορεάτες να κλαίνε γοερά, χτυπώντας απαρηγόρητοι τα χέρια τους στο έδαφος.
Εκφράζοντας τη συντριβή του βορειοκορεατικού λαού για το θάνατο του ηγέτη, το πρακτορείο αναφέρει: «Μόνο ο Κιμ Γιονγκ-ιλ έκανε τη ζωή του να λάμπει σαν το χιόνι. Δούλευε σκληρά μέρα και νύχτα, έχοντας άβολο ύπνο και τρώγοντας μπάλες ρυζιού. Σαν ένας άνδρας στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, ήταν ο πρώτος που χαιρετούσε την αυγή. Βλέποντας δακρυσμένοι την αφοσίωσή του, οι Κορεάτες του ζητούσαν να σταματήσει να κάνει ταξίδια σε χιονισμένους δρόμους μέσα στο κρύο και να κάθεται ξύπνιος όλη νύχτα. Ακούγοντάς τους, εκείνος έλεγε ότι ήταν ευχαρίστησή του και συνήθειά του, γι’αυτό συνέχιζε τα ταξίδια του παρά τους ισχυρούς ανέμους και τα χιόνια και περνούσε νύχτες γεμάτες ενθουσιασμό».

Η φύση πενθεί
Ίσως να μην πρέπει λοιπόν να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ακόμα και η φύση πένθησε το θάνατο του ηγέτη, όπως εξάλλου είχε γιορτάσει τη γέννησή του.
«Το πρωινό της 17ης Δεκεμβρίου, στρώματα πάγου έσπασαν στη λίμνη Τσον στο όρος Παεκτού, συνταράσσοντας τη λίμνη με ένα δυνατό θόρυβο… Η θερμοκρασία στο όρος Παεκτού εκείνη την ημέρα ήταν -22,4 βαθμοί Κελσίου και έπνεε ισχυρός άνεμος συνοδευόμενος από χιονοθύελλα ταχύτητας 18 μέτρων το δευτερόλεπτο. Η χιονοθύελλα ξαφνικά σταμάτησε από την αυγή της Τρίτης και μεγάλα σύννεφα εθεάθησαν στην κορυφή Χιανγκντό. Στις 8.05 ο ουρανός έγινε κόκκινος…. Η επιγραφή “Όρος Παεκτού, ιερό βουνό της επανάστασης. Κιμ Γιονγκ-ιλ” που ήταν χαραγμένη στο βουνό έλαμπε… Μία λάμψη εθεάθη στην κορυφή Γιονγκ ιλ για μισή ώρα από τις 16:50 στις 19 Δεκεμβρίου, όταν το έθνος ήταν συγκλονισμένο από τα νέα του θανάτου του ηγέτη… Θαύμα της φύσης παρατηρήθηκε επίσης στο άγαλμα του Προέδρου στο λόφο Τονγκχούνγκ. Γύρω στις 21:20 την Τρίτη ένας γερανός της Μαντζουρίας εθεάθη να πετάει γύρω από το άγαλμα τρεις φορές πριν σταθεί σε ένα δέντρο. Ο γερανός έμεινε εκεί για πολλή ώρα με το κεφάλι του γερμένο και πέταξε προς την Πιονγκγιάνγκ γύρω στις 22:00. Παρατηρώντας το θέαμα, ο διευθυντής του γραφείου του επαναστατικού μνημείου του Χαμχούνγκ και άλλοι αναφώνησαν ότι ακόμα και ο γερανός έμοιαζε να πενθεί το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ…, χωρίς να μπορεί να τον ξεχάσει», διηγείται με λυρισμό το ειδησεογραφικό πρακτορείο στον αγγλόφωνο διαδικτυακό του τόπο.

Μια άλλη άποψη των πραγμάτων
Στην πραγματικότητα εκτός του «βασιλείου ερημίτη» τώρα, τα πράγματα εντός του «βασιλείου» φαντάζουν κάπως διαφορετικά.
Ξεκινώντας από τη γέννηση του «Αγαπητού Ηγέτη». Από σοβιετικά στοιχεία και φωτογραφίες προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε το 1941 στη Σιβηρία, κοντά στην πόλη Χαμπάροβσκ, όπου ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ-Σουν και «Αιώνιος Ηγέτης» βρισκόταν εξόριστος και ηγείτο δύναμης ανταρτών που αποτελείτο από Κορεάτες και Κινέζους εξόριστους, την εποχή που η χώρα του βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ έζησε μια προνομιούχα ζωή στην Πιονγκγιάνγκ αφού η οικογένειά του επέστρεψε στη διχασμένη χερσόνησο το 1945. Στη συνέχεια οι Σοβιετικοί διόρισαν τον πατέρα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας και η οικογένεια ζούσε σε μία έπαυλη. Το πιο πιθανό είναι ότι πέρασε πολλά χρόνια στην Κίνα για την εκπαίδευσή του, αλλά και για να είναι ασφαλής στην διάρκεια του Πολέμου της Κορέας μεταξύ 1950 και 1953.
Το 1964 έγινε μέλος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών της Κορέας, το 1973 έγινε γραμματέας οργάνωσης και προπαγάνδας ενώ το 1974 ο πατέρας του τον όρισε διάδοχό του, ανοίγοντας το δρόμο για να αναλάβει καθήκοντα ηγέτη μετά το θάνατό του το 1994.
Από τα δυτικά ΜΜΕ, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ παρουσιάστηκε ως εγκέφαλος φονικών επιθέσεων, ως ο μοναδικός κληρονομικός ηγέτης κομμουνιστικού κράτους, ως ο επικίνδυνος και απρόβλεπτος αρχηγός ενός κράτους με πυρηνικά όπλα και έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, που οδήγησε τη χώρα του στην απομόνωση, την οικονομική καταστροφή και την πείνα.
Τα ΜΜΕ στη Νότια Κορέα, μία χώρα που νιώθει ότι είναι υπό διαρκή απειλή από το βόρειο γείτονά της, παρουσίαζαν τον Κιμ Γιονγκ-ιλ ως έναν ματαιόδοξο ηγέτη που φούσκωνε τα μαλλιά του και φορούσε παπούτσια πλατφόρμες για να δείχνει πιο ψηλός από το 1,57 που ήταν.

Τρομοκρατία, κονιάκ και κινηματογράφος
Όταν ο Κιμ Γιονγκ-ιλ ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του, η οικονομία κατέρρεε λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και της απώλειας των παραδοσιακών εμπορικών εταίρων της χώρας. Η κακοδιαχείριση, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες και τις ασθενικές σοδειές υπολογίζεται ότι οδήγησαν στο θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από την πείνα.
Υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι ο Κιμ διέταξε τη βομβιστική επίθεση της Ρανγκούν το 1983, με στόχο τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Τσουν Ντου-χουάν που επισκεπτόταν τη Βιρμανία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 ανώτατοι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, καθώς και την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Korean Air το 1987 που προκάλεσε τον θάνατο 115 ανθρώπων.
Επίσης θεωρείται ύποπτος ότι είχε σχεδιάσει την απαγωγή Ιαπώνων ζητώντας λύτρα, ότι έκανε εμπόριο ναρκωτικών μέσω των πρεσβειών της Βόρειας Κορέας και ότι είχε μετατρέψει τη χώρα σε μεγάλο παραγωγό πλαστών νομισμάτων.
Εθεωρείτο λάτρης των γυναικών και πότης, σύμφωνα με ανθρώπους του στενού του κύκλου που αργότερα εγκατέλειψαν τη χώρα. Φλέρταρε Ρωσίδες χορεύτριες και είχε συγκεντρώσει στην προσωπική του κάβα περισσότερα από 10.000 μπουκάλια κρασί, ενώ κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες από αστακούς και κονιάκ Hennessy VSOP.
Σύμφωνα με το BBC, ο Κονσταντίν Πουλινόβσκι, Ρώσος απεσταλμένος που ταξίδεψε με τον Κιμ με τρένο ανά τη Ρωσία, περιέγραφε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης παράγγελνε ζωντανούς αστακούς καθημερινά, οι οποίοι παραδίδονταν στο τρένο από αέρος, και τους οποίους έτρωγε με ασημένια ξυλάκια και τη συνοδεία αιθέριων θηλυκών υπάρξεων.
Θρυλική ήταν και η μανία του με τον κινηματογράφο. Φέρεται να είχε συλλογή από 20.000 βίντεο και DVD -από ταινίες του Χόλιγουντ μέχρι ιαπωνικά θρίλερ- ενώ η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν από τις αγαπημένες του ηθοποιούς. Το 1978 διέταξε την απαγωγή ενός από τους πλέον διάσημους τότε Νοτιοκορεάτες σκηνοθέτες, του Σιν Αανγκ-οκ και της ηθοποιού γυναίκας του Τσόι Εούν-χι. Βρίσκονταν υπό κράτηση χωριστά για πέντε χρόνια, στη συνέχεια επανενώθηκαν και τους ζητήθηκε να κάνουν ταινίες για το καθεστώς.
Ανάμεσα στις επτά ταινίες που έκαναν στη Βόρεια Κορέα ήταν το Pulgasari, μία κομμουνιστική εκδοχή του Godzilla και όνειρο του σινεφίλ Κιμ. Το ζεύγος τελικά κατάφερε να δραπετεύσει στη διάρκεια ταξιδιού στη Βιέννη το 1986.

Συνέχιση της δυναστείας
Οι πληροφορίες για τη ζωή του Κιμ ήταν αυστηρά ελεγχόμενες, αλλά ήταν γνωστό ότι είχε προβλήματα υγείας από το 2008, όταν φέρεται να υπέστη εγκεφαλικό.
Έκτοτε, υπήρχε έντονη φημολογία ως προς το πρόσωπο που θα τον διαδεχόταν. Το ερώτημα φαίνεται να απαντήθηκε όταν ο Κιμ διόρισε τον τρίτο και νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ-Ουν σε ανώτατα αξιώματα στο συνέδριο του κυβερνώντος Κορεατικού Κόμματος των Εργατών, τον Σεπτέμβριο του 2010.
Ο θάνατός του ήρθε τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν για μετάβαση της εξουσίας το 2012, έτος 101 Τζούχε, 100 δηλαδή χρόνια μετά τη γέννηση του Κιμ Ιλ-σουνγκ. Ο διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-ιλ, Κιμ Γιονγκ-ουν φέρεται να είναι απροετοίμαστος για την εξουσία, οπότε, σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, ο θείος του, Γιανγκ Σονγκ Θαέκ θα κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο όσο ο επίσημος διάδοχος προετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο του και εφόσον οι Βορειοκορεάτες συνεχίζουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα την παράλληλη πραγματικότητά τους.
*Χρονολόγηση με βάση το έτος γέννησης του «Μεγάλου Ηγέτη» Κιμ Ιλ-σουνγκ (1912) – Τζούχε είναι η πολιτική ιδεολογία της αυτάρκειας της Βόρειας Κορέας, το μεγάλο θεωρητικό επίτευγμά του, σύμφωνα με τη βορειοκορεατική προπαγάνδα.
ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ
Πηγή

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή