Ακολουθήστε μας

Αυστρία

Θερμή υποδοχή Νταβούτογλου στη Βιέννη

Δημοσιεύτηκε

στις

“Ερχόμαστε ” Τίτλος βιβλίου του 25χρονου Inan Türkmen στην Αυστρία που εν πολλοίς υποστηρίζει οτι η επιρροή της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση αυξάνει και οτι παρα το γεγονός οτι το κλίμα είναι αρνητικό σε ολα τα επίπεδα  η δυναμική της Τουρκίας είναι τέτοια που θα υπερκεράσει το κάθε εμπόδιο

 Συμφιλιωτική ατμόσφαιρα κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Μετά το κλίμα σχετικής έντασης που χαρακτήριζε ως πρόσφατα τις σχέσεις Αυστρίας και Τουρκίας –κυρίως εξαιτίας του περσινού τουρκικού βέτο στην εκλογή της Αυστριακής πρώην ΥΠΕΞ Ούρσουλα Πλάσνικ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη)– συμφιλιωτική ατμόσφαιρα φαίνεται να επικράτησε κατά τις σημερινές συνομιλίες στη Βιέννη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπίντελεγκερ.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στο ζήτημα των προσπαθειών της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σπίντελεγκερ αποσαφήνισε πως η Αυστρία δεν στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειες αυτές και δεν έχει εμποδίσει ποτέ κανένα κεφάλαιο κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και μάλιστα τώρα ζητά το άνοιγμα, το ταχύτερο δυνατόν, του κεφαλαίου της ενέργειας σε αυτές.

Συγχρόνως όμως πρόσθεσε πως το κόμμα του (σ.σ.: το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικό Λαικό Κόμμα) τάσσεται υπέρ μιας προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, αντί μιας πλήρους ένταξης, ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η πλήρης ένταξη είναι και για εμάς το κριτήριο».

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συνάντηση παρατήρησε χαρακτηριστικά πως ο ομόλογός του απέδειξε πως στη διάρκεια μιας συνομιλίας μπορούν να ανοιχτούν νέες διαστάσεις, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο ίδιος στο μέλλον θα μπορεί να επισκέπτεται συχνότερα τη Βιέννη.

Παραπέμποντας στους Τούρκους που ζουν στην Αυστρία (σ.σ. ο αριθμός των οποίων φέρεται να ανέρχεται σε 250.000), τόνισε πως οι πολιτιστικές ρίζες τους αποτελούν γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ως σημαντική την κοινωνική ενσωμάτωσή τους στην Αυστρία και την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί τόνισαν τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας των χωρών τους, παραπέμποντας στις ιδιαίτερα καλές εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους, ο όγκος των οποίων μέσα στο 2011 υπερέβη, για πρώτη φορά, τα δύο δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Σπίντελεγκερ, θα καταβληθούν προσπάθειες για μια αύξησή τους και για μια περαιτέρω εντατικοποίηση των σχέσεων γενικά.

Σήμερα το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών επισκέφθηκαν τουρκικό σχολείο στη Βιέννη, συνοδευόμενοι από τον Αυστριακό υφυπουργό Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνιμα η επίσημη αυστριακή πλευρά – κάτι που υπάρχει ήδη πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005, όταν η Αυστρία είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τη διατύπωση στόχου «πλήρους ένταξης» – υποστηρίζει μόνον μια «προνομιακή σχέση» της ΕΕ με την Τουρκία.

Η επίσημη Βιέννη επισημαίνει συγχρόνως πως τυχόν κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε «πλήρη τουρκική ένταξη» θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία στη βάση υπάρχουσας σχετικής απόφασης των κοινοβουλευτικών της κομμάτων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η νέα πρέσβης της Τουρκίας στην Αυστρία, Αϊσέ Σεζκίν, είχε απορρίψει μια «προνομιακή» μόνον σχέση της χώρας της με την ΕΕ, που υποστηρίζει πάγια η Βιέννη, επισημαίνοντας πως η πλήρης ένταξη αποτελεί στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας και ισχυριζόμενη πως, η «προνομιακή σχέση» δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και είναι όρος χωρίς ισχύ και ξένος προς την πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Ντι Πρέσε με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις εδώ και πάνω από ένα αιώνα φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, στις προόδους της χώρας του τα τελευταία χρόνια, στη μεγάλη σημασία μιας ένταξής της στην ΕΕ, αλλά και στον σημαντικό της γεωστρατηγικό ρόλο ως «μια νήσος σταθερότητας» σε μια από τις πλέον ταραγμένες περιοχές του κόσμου.

Μεταξύ άλλων εξαίρει το γεγονός ότι στην Τουρκία δραστηριοποιούνται πέραν των 550 αυστριακών εταιρειών, ότι η Αυστρία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ότι οι Τούρκοι που ζουν στην Αυστρία συμβάλουν στην ευημερία της χώρας και αποτελούν σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.

Υποστηρίζοντας πως η Τουρκία ακολουθεί στην περιοχή της μια ενεργό, ανθρωπιστική και βασισμένη σε αρχές εξωτερική πολιτική, τονίζει ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και πως κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία σε αυτή την πορεία έχει επιπτώσεις και στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο και τα τουρκογενή κράτη.

Ακόμη επισημαίνει πως σαφής στόχος της Άγκυρας είναι η πλήρης ένταξη της στην ΕΕ και ότι το ίδιο το κοινοτικό Δίκαιο δεν έχει εναλλακτικές επιλογές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Αυστρία

Αυστριακός Τύπος για νίκη Ακροδεξιάς: Περίπτωση για τα βιβλία Ιστορίας – Συντριπτική νίκη για το FPÖ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ηγέτης του FPO, Χέρμπερτ Κικλ (AP Photo/Andreea Alexandru)
«Θρίαμβος του FPÖ: η δαιμονοποίηση του Χέρμπερτ Κικλ απέτυχε (…) Η νίκη του είναι περίπτωση για τα βιβλία Ιστορίας», γράφει η εφημερίδα Kurier

Για «συντριπτική νίκη» του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) κάνει λόγο ο αυστριακός Τύπος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.

Το ακροδεξιό κόμμα του Χέρμπερτ Κικλ κερδίζει για πρώτη φορά από το 1945 την πρωτιά, αφήνοντας στην δεύτερη θέση το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ). Ο σχηματισμός κυβέρνησης ωστόσο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Κατά τα τελικά αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο, το FPÖ συγκέντρωσε 28,8%, αυξάνοντας τις δυνάμεις του κατά 12,6 μονάδες από τις εκλογές του 2019, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις που το ήθελαν να πλησιάζει το 29%. Το ÖVP έχασε 11,1 μονάδες και περιορίστηκε στο 26,3%, ενώ το SPÖ έμεινε στο 21,1%, με ποσοστό κατά ο,08% χαμηλότερο από αυτό των προηγούμενων εκλογών. Οι φιλελεύθεροι NEOS πέρασαν στην τέταρτη θέση με 9,25% (+1,1%), αφήνοντας πίσω τους συγκυβερνώντες Πράσινους με 8,3% και απώλειες 5,6 μονάδων.

Με βάση τα ποσοστά, μαθηματικά είναι εφικτοί τρεις δικομματικοί συνασπισμοί: FPÖ-ÖVP, σχήμα που έχει επαναληφθεί ήδη δύο φορές και θα είχε 108 από τις 183 έδρες· ο κλασικός «μεγάλος» συνασπισμός ÖVP-SPÖ, αλλά με μόλις 93 έδρες και πλειοψηφία μίας έδρας και ο —μάλλον απίθανος— FPÖ-SPÖ και 97 έδρες. Υπάρχει βεβαίως πιθανότητα τρικομματικού συνασπισμού, με την συμμετοχή κάποιου από τα μικρότερα κόμματα. Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα νέου συνασπισμού με το Κόμμα της Ελευθερίας, απορρίπτει όμως την συνεργασία με τον ίδιο τον Χέρμπερτ Κικλ, παρότι ο τελευταίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να γίνει «καγκελάριος του λαού».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν (Πράσινοι) άφησε ασαφές το σε ποιον θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ανέφερε ότι θα έχει συνομιλίες με όλα τα κόμματα. «Τώρα είναι η στιγμή να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον, να βρούμε λύσεις και συμβιβασμούς. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος, αλλά θα πρόκειται για χρόνο που ξοδεύτηκε σωστά», δήλωσε ο πρόεδρος, ο οποίος παλαιότερα είχε υπονοήσει ότι θα μπορούσε να αρνηθεί να δώσει την εντολή στον κ. Κικλ.

«Θρίαμβος του FPÖ: η δαιμονοποίηση του Χέρμπερτ Κικλ απέτυχε (…) Η νίκη του είναι περίπτωση για τα βιβλία Ιστορίας», γράφει η εφημερίδα Kurier, ενώ η Der Standard αναφέρει ότι «ο Κικλ κέρδισε με ιστορικό τρόπο» και η Die Presse αναφέρεται σε «Θρίαμβο για τον Κικλ» και εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο «ισοδυναμεί με πολιτικό σεισμό». Η Kronen Zeitung περιγράφει το εκλογικό αποτέλεσμα ως «αλλαγή εποχής» για το αυστριακό κοινοβούλιο.

Οι εκλογές στην Αυστρία καλύπτονται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ. Η Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι το ÖVP, αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες εκτός του FPÖ, καθώς, ακόμη και με άλλον στην καγκελαρία, «οποιοδήποτε FPÖ είναι το κόμμα του Κικλ». Την ίδια ώρα, «πιστεύει κανείς σοβαρά ότι μετά τον θρίαμβό του την Κυριακή, ο Χέρμπερτ Κικλ θα είναι έτοιμος να αποσυρθεί αμέσως και να αφήσει άλλους να καρπωθούν τη σοδειά του;», σημειώνει ο αρθρογράφος. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι υπό τον Χέρμπερτ Κικλ το Κόμμα της Ελευθερίας ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο και δεν περιορίζεται μόνο στις ξενοφοβικές θέσεις, αλλά προσβάλλει τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεν κρύβει την εγγύτητά του με τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Η Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για «σήμα κινδύνου», ακόμη και αν το FPÖ δεν μπει στην καγκελαρία.

Ποιος είναι ο Χέρμπερτ Κικλ

Ο θριαμβευτής των εκλογών είναι ίσως ο πιο πολωτικός πολιτικός στην Αυστρία. Η προκλητική ρητορική και οι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες δηλώσεις του δεν επιτρέπουν να περάσει απαρατήρητος, παρότι ο 55χρονος ηγέτης του FPÖ θεωρείται μάλλον ακοινώνητος.

«Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει στο εξής να συγκεντρώνονται όλοι σε ένα σημείο», έχει πει αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αναφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ δηλώσεις του τύπου «περισσότερο θάρρος για το βιεννέζικο αίμα μας — οι πολλοί ξένοι δεν κάνουν καλό σε κανέναν», μάλλον δεν χρειάζονται σχολιασμό, ούτε η τοποθέτησή του ότι «οι νόμοι πρέπει να ακολουθούν την πολιτική και όχι η πολιτική τους νόμους» και ότι οι μετανάστες θα πρέπει να απελαύνονται ακόμη και χωρίς δικαστική διαδικασία.

Στο ίδιο πνεύμα, κατά την διάρκεια μάλιστα της θητείας του ως υπουργού Εσωτερικών, έχει δηλώσει ότι οι συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα «μας εμποδίζουν να κάνουμε αυτό που πρέπει». Τα πρόσφατα περιστατικά, με την ακύρωση των συναυλιών της Τέιλορ Σουίφτ στην Βιέννη, λόγω ισλαμιστικής απειλής και τον βοσνιακής καταγωγής Αυστριακό που βρέθηκε ένοπλος μπροστά στο ισραηλινό προξενείο του Μονάχου, έριξαν απλώς περισσότερο νερό στον μύλο του.

Ενόψει των εκλογών, ο Χέρμπερτ Κικλ φρόντισε επίσης να «εξαφανίσει» οτιδήποτε κινείτο ακόμη δεξιότερά του, «υιοθετώντας» το «Κίνημα της Ταυτότητας» του Μάρτιν Ζέλνερ, το οποίο περιέγραψε ως «ενδιαφέρον εγχείρημα που αξίζει να στηριχθεί» και ως «μη-κυβερνητική οργάνωση».

Ανεξαρτήτως πάντως του πώς τον βλέπει ο κ. Κικλ, ο Μάρτιν Ζέλνερ είναι ηγετική προσωπικότητα του νεοναζιστικού ακτιβισμού στην Ευρώπη, εμπνευστής του «Σχεδίου Μαδαγασκάρη» (προβλέπει υποχρεωτική απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών σε κάποια χώρα που θα τους υποδεχτεί, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων), το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, συζητούσε πριν από έναν χρόνο με γερμανούς ομοϊδεάτες του από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σε μυστική συνάντηση στο Βρανδεμβούργο. Έκτοτε του έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Γερμανία.

Ο κ. Κικλ υποστηρίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την συνέχιση των προμηθειών ενέργειας από την Ρωσία. Τον Μάρτιο του 2022 είχε δηλώσει ότι ευθύνονται και οι δύο πλευρές για τον πόλεμο στη Ουκρανία και ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία συνιστούν παραβίαση της ουδετερότητας της Αυστρίας, η οποία είναι γεγονός ότι δυσανασχετεί για την αποχώρηση του ρωσικού χρήματος. Όταν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο αυστριακό κοινοβούλιο, ο Χέρμπερτ Κικλ βγήκε επιδεικτικά από την αίθουσα.

Η στάση του εντάσσεται με συνέπεια στην προσπάθεια να «πουλήσει» τον εαυτό του ως αδιάφθορο και αντισυστημικό. Ο Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία, αλλά δεν πήρε ποτέ πτυχίο, θήτευσε ως λογογράφος στο πλευρό του Γεργκ Χάιντερ και τελικά κατάφερε να ξεπεράσει τον δάσκαλό του.

Αντιδράσεις

Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στη Βιέννη διοργανώθηκαν αμέσως διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς, η οποία ιδρύθηκε από επιζώντες του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς προσθέτει ένα νέο, ανησυχητικό κεφάλαιο» στους φόβους και τις ανησυχίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρίστοφ Χόιμπνερ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αυστριακοί δημοκράτες θα αντιταχθούν στη λήθη της ιστορίας και στην ιδεολογία των παλαιών και νέων ακροδεξιών εξτρεμιστών, για το καλό της χώρας και της Ευρώπης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστρία

Γιατί θριάμβευσε η άκρα δεξιά στην Αυστρία

Δημοσιεύτηκε

στις

Χαμογελαστός ο Χέρμπερτ Κικλ REUTERS/Leonhard Foeger

Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά το αν θα σχηματίσει κυβέρνηση η ακροδεξιά παραμένει ερωτηματικό

«Θρίαμβος» για την άκρα δεξιά στην Αυστρία. Για πρώτη φορά μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέρμπερτ Κικλ νίκησε στις κοινοβουλευτικές εκλογές με 28,8%.

Το αν θα κυβερνήσει όμως τη χώρα είναι ακόμα αβέβαιο. Αντίθετα, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ο κεντροδεξιός απερχόμενος καγκελάριος Κάρλ Νεχάμερ, θα μπορούσε να παραμείνει στο τιμόνι και της νέας κυβέρνησης, αν και το Λαϊκό Κόμμα του ήρθε δεύτερο με 26,3%, αλλά έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2019.

Μεγάλη ήττα και για τους Πράσινους που συγκυβερνούσαν με την κεντροδεξιά, αφού πήραν μόλις 7,4%, καταγράφοντας απώλειες 5,6 μονάδων. «Αυτό που καταφέραμε είναι πέρα ​​από τα πιο τρελά μου όνειρα. Ανοίξαμε μια πόρτα σε μια νέα εποχή, θα γράψουμε πραγματικά μαζί αυτό το νέο κεφάλαιο στην αυστριακή ιστορία », δήλωσε ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ.

«Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί τόσο μεγάλη έκπληξη » , γράφει η αυστριακή Kurier, uεωρώντας ότι «η δαιμονοποίηση του Χέρμπερτ Κικλ απέτυχε».

Οι πιθανότητες του Κικλ να γίνει καγκελάριος «εξαφανίστηκαν με την εκλογική νίκη. Γιατί μόνο η απόλυτη πλειοψηφία θα τον νομιμοποιούσε ως καγκελάριο»,εκτιμά η Wiener Zeitung.  «Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία-όπως η Αυστρία– το κόμμα που θέλει να μπει στην καγκελαρία πρέπει να βρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία», προσθέτει.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα άλλωστε, μπορεί να δέχτηκε «χαστούκι» , όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Servus Tv,αλλά δεν έχασε τα πάντα. Διότι παρά το απογοητευτικό ποσοστό του, πολύ μακριά από το 37% το 2019, «κανένας κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα είναι δυνατός χωρίς το Λαϊκό Κόμμα» που «πιθανότατα θα παίξει ρόλο» στην κυβέρνηση της επόμενης πενταετίας.

«Το Κόμμα της Ελευθερίας θα είναι το ισχυρότερο και πιο απομονωμένο κόμμα στην Αυστρία για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο » προβλέπει η Der Standard. Είναι ένα κόμμα «υπερβολικά ακραίο» για παράδειγμα για να «παραπλανήσει» τους συντηρητικούς για να συνεργαστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αποκαλύπτει ότι μέλη του κόμματος που ίδρυσαν πρώην Ναζί τραγούδησαν ένα τραγούδι των Waffen-SS την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας κηδείας.

Η λαϊκή βούληση

Για την Die Presse πάντως, το αποτέλεσμα των ελεύθερων εκλογών δεν μπορεί ποτέ να είναι «μαύρη μέρα». Η Heute υποστηρίζει μάλιστα ότι όσοι στέκονται ενάντια στο Κόμμα της Ελευθερίας διατρέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν ένα τείχος γύρω από το ένα τρίτο σχεδόν των ψηφοφόρων- άτομα που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν την κεντροδεξιά ή τους Σοσιαλιστές και που περιμένουν επιτέλους λύσεις στο συνεχιζόμενο θέμα της μετανάστευσης ». Μια ανάλυση που συμμερίζεται η Wiener Zeitung, η παλαιότερη εφημερίδα της χώρας. «Είναι η βούληση του λαού -και πρέπει να γίνει σεβαστή. Όλα τα άλλα είναι αντιδημοκρατικά », γράφει.

Ειδικά από τη στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα απέσπασε  «σαφείς πλειοψηφίες σε άτομα κάτω των 30 ετών, καθώς και στην ηλικιακή κατηγορία 31 έως 59 ετών» , ο σχηματισμός του Κικλ έχει «γίνει λαϊκό κόμμα», εκτιμά το δίκτυο Oe24.

Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός  θα δώσει βέβαια την παραίτησή του, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν θα την αποδεχθεί , αλλά  ταυτόχρονα θα ζητήσει από τον σημερινό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ να συνεχίσει τις δουλειά του μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.Αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, το αυστριακό ρεκόρ είναι περίπου έξι μήνες.

Συνεργασία χωρίς τον Κικλ

Το πρόβλημα του Χερμπερτ Κικλ είναι ότι ουδείς θέλει να του πιάσει το απλωμένο χέρι. Κανείς από τα άλλα κόμματα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί του. Για όλα τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όχι με τον Κικλ, ούτε καν με το Κόμμα της Ελευθερίας.

Πάντως, το Λαϊκό Κόμμα αφήνει σκόπιμα μια πόρτα ανοιχτή: Κυβερνητική συνεργασία με την άκρα δεξιά, αλλά χωρίς τον Κικλ . Οι προγραμματικές επικαλύψεις άλλωστε  είναι ήδη μεγάλες: στην οικονομική πολιτική και στα μεταναστευτικά ζητήματα.

Ο Ράιχαρντ Χάινις, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, εκτιμά μάλιστα ότι «λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας του και της πολλαπλής συμμετοχής του στην κυβέρνηση, το ακροδεξιό κόμμα εκλαμβάνεται πολύ περισσότερο ως κανονικό μέρος του κομματικού συστήματος».

Υπάρχει προθυμία σε άλλα κόμματα μέρη να συνεργαστούν με εκπροσώπους της ακροδεξιάς, αλλά όχι με τον Κικλ , λέει ο αυστριακός καθηγητής. Υπάρχουν λόγοι για αυτό.« Πιστεύω ότι ο Κικλ είναι πιο επικίνδυνος -ακόμη περισσότερο από τους διαβόητους προκατόχους του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και Γιοργκ Χάιντερ. Γιατί είναι πιο πρόθυμος να χρησιμοποιήσει θεωρίες συνωμοσίας», λέει ο Χάινις, αναφερόμενος στους πρώην αρχηγούς του κόμματος.

Ο  Κικλ είναι ένας «εξαιρετικός επικοινωνιολόγος και μπορεί να συσκευάσει το πολύ επικίνδυνο περιεχόμενο, με πολύ ήπιο τρόπο», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας. Αποδίδει πάντως την επιτυχία της άκρας δεξιάς «στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, που αποδείχθηκε επίσης χρήσιμη για το Κόμμα της Ελευθερίας . «Η άκρα δεξιά μπορεί τώρα να πει αξιόπιστα: «Τι θέλετε; Ένα κεντρώο κόμμα όπως οι Συντηρητικοί, που αντιπροσωπεύει τη θέση μας ή το πρωτότυπο που είμαστε εμείς;».

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Αυστρία

Αυστρία: Νίκη της ακροδεξιάς, γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε

στις

EPA/FILIP SINGER

Το FPÖ εξασφαλίζει 57 έδρες, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα

Θριαμβευτική νίκη κατέγραψε στην Αυστρία το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) για πρώτη φορά από το 1945, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με μεγάλες απώλειες το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ).

Πιο αναλυτικά, με καταμετρημένο το 77,6% των ψήφων, το ακροδεξιό FPÖ κερδίζει 29% (+12,8 από τις εκλογές του 2019), το ÖVP 26,3% (-11,1) και το SPÖ 21% (-0,2).

Την είσοδό τους στο κοινοβούλιο εξασφαλίζουν ακόμη οι φιλελεύθεροι NEOS με 9,1% (+1) και οι Πράσινοι με 8,3% (-5,6), οι οποίοι «πληρώνουν» όπως φαίνεται την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το 78%.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το FPÖ εξασφαλίζει 57 έδρες, το ÖVP 52, το SPÖ 41, οι NEOS 17 και οι Πράσινοι 16. Το κεντροδεξιό ÖVP, το οποίο έχει μέχρι τώρα συγκυβερνήσει δύο φορές με την ακροδεξιά, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να επαναλάβει έναν συνασπισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ωστόσο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει ο ίδιος να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».

EPA/FILIP SINGER

Στην αποψινή του εμφάνιση πάντως ο κ. Νεχάμερ, αν και επανέλαβε ότι «δεν θα στηρίξουμε τις μεθόδους του κ. Κικλ», σημείωσε και ότι «θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι ανησυχίες όσων ψήφισαν το FPÖ».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δώσει στον κ. Κικλ την εντολή για διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης έχει αφήσει και ο «πράσινος» ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.

Εάν η κατανομή των εδρών παραμείνει ως έχει, θα μπορούσε πάντως να σχηματιστεί κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ ÖVP και SPÖ, με μόνο ισχνή ωστόσο πλειοψηφία. Ένας πιθανός τρίτος εταίρος θα μπορούσε να αναζητηθεί μεταξύ των NEOS και των Πρασίνων.

Οι έδρες

Στην πρώτη αντίδρασή του για το αποτέλεσμα, ο καγκελάριος Νεχάμερ έκανε λόγο για «μεγάλο αγώνα» στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε το κόμμα όταν οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 21%.

«Ο στόχος μας ήταν η πρώτη θέση και δεν επιτεύχθηκε (…) Στο μέλλον θα πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά γιατί οι ριζοσπαστικές δυνάμεις παίρνουν περισσότερες ψήφους», πρόσθεσε. Το βέβαιο είναι ότι το ÖVP θα είναι σε κάθε περίπτωση στην επόμενη κυβέρνηση, μένει ωστόσο να κριθεί το εάν θα ορίσει τον καγκελάριο ή θα συμμετέχει ως «μικρός» εταίρος.

Ο θριαμβευτής των εκλογών Χέρμπερτ Κικλ έκανε λόγο για «σαφές μήνυμα» των ψηφοφόρων και δήλωσε «έτοιμος» για την καγκελαρία. «Το χέρι μας είναι απλωμένο», δήλωσε ο αρχηγός Αντρέας Μπάμπλερ, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή