Ακολουθήστε μας

Σάββας Καλεντερίδης

Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Σάββα Καλεντερίδη
Πολλά έχουν ειπωθεί για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει και έχουν αναθέσει στην Άγκυρα έναν ρόλο περιφερειακής δύναμης, που διαχειρίζεται εξ ονόματι της Ουάσιγκτον μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με το λεγόμενο μετριοπαθές σουνιτικό Ισλάμ.
Η πολιτική αυτή των ΗΠΑ άρχισε να κάνει την εμφάνισή της κυρίως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τότε που υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA πρότεινε στην αμερικανική διοίκηση τη χορήγηση πράσινης κάρτας στον σουνίτη θρησκευτικό ηγέτη Φεττουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η αμερικανική διοίκηση πείσθηκε να στηρίξει τον Γκιουλέν, καθώς και τον Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, πρώτα για να λειτουργήσουν ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην Τουρκία, για να μπορέσουν στη συνέχεια οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως «παράγοντα σταθεροποίησης» στους σουνιτικούς πληθυσμούς της περιοχής, αλλά και ως παράγοντας εξισορρόπησης της επιρροής της Ρωσίας στις μουσουλμανικές χώρες της Κεντρικής Ασίας και τον Καύκασο.
Ως αποτέλεσμα της στήριξης των ΗΠΑ και του ρόλου που έχει ανατεθεί στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Συρίας, φιλοξενώντας στο έδαφός της το «Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας», που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους εξεγερμένους, περίπου 25 χιλιάδες πρόσφυγες, που τους οδήγησαν εκεί μηχανισμοί του τουρκικού βαθέος κράτους, και μερικές εκατοντάδες λιποτάκτες του συριακού στρατού, που εκπαιδεύονται στον ανορθόδοξο πόλεμο από Τούρκους αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη στήριξη που απολαμβάνει από μηχανισμούς της αμερικανικής διοίκησης, προσπαθεί να εξάγει το τουρκικό μοντέλο της καταπίεσης και της άρνησης των άλλων λαών και των μη σουνιτικών πληθυσμών και στα καθεστώτα που διαδέχονται τους ανατραπέντες ηγέτες της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Κλασικό παράδειγμα η περίπτωση των Κούρδων της Συρίας, που η Τουρκία έπεισε τον ηγέτη του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας, σουνίτη Μπουρχάν Γκαλιούν, να υιοθετήσει την πολιτική άρνησης και αποσταθεροποίησης που ακολουθεί η Άγκυρα στο Κουρδικό. Συγκεκριμένα, ο Γκαλιούν, αναφερόμενος στο θέμα έκανε την εξής δήλωση: «Στη Συρία δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να λέγεται Κουρδιστάν. Γι’ αυτό δεν γίνονται αποδεκτές οι απαιτήσεις των Κούρδων για παραχώρηση αυτονομίας».
Επίσης, μια άλλη περιοχή που η Τουρκία εμπλέκεται και ασκεί πολιτική στα πλαίσια του ρόλου που της έχει ανατεθεί, είναι το Ιράκ. Εκεί η Άγκυρα προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στους σουνιτικούς πληθυσμούς, που είναι στην πλειοψηφία τους Άραβες και μερικές δεκάδες χιλιάδες Τουρκομάνοι, για να εξισορροπηθεί σε κάποιο βαθμό η παντοδυναμία του σιίτη πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι, που έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν. Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών η Άγκυρα, μέσω των μηχανισμών του βαθέος κράτους, εκπαίδευσε τους σωματοφύλακες του σουνίτη αντιπροέδρου του Ιράκ, Ταρίκ Χασίμι, στις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων. Οι σωματοφύλακες συνελήφθησαν και ομολόγησαν on camera τα εγκλήματά τους καθώς και το ότι εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία στην αποσταθεροποιητική δράση, με αποτέλεσμα ο εθνικός εισαγγελέας του Ιράκ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Χασίμι.
Ο Χασίμι κατέφυγε πρώτα στο αυτόνομο Κουρδιστάν και από εκεί στην Τουρκία, η οποία του εξασφάλισε τις απαραίτητες διευκολύνσεις για να μεταβεί στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που επίσης στηρίζουν και εξοπλίζουν τους εξεγερμένους στη Συρία. Σημειωτέον ότι Χασίμι τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Τουρκία και είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί με τον πρόεδρο του αυτόνομου Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, ο οποίος βρίσκεται από χθες (19 Απριλίου) στην Τουρκία, όπου έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους, όπως πριν μερικές μέρες στην Ουάσιγκτον.
Ο Κούρδος ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί και να έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η υπόθεση του Ταρίκ Χασίμι, το θέμα των Κούρδων της Συρίας και –τί άλλο;- το θέμα του ΡΚΚ, που έχει τις βάσεις του στο όρος Κανδήλι, που βρίσκεται στο αυτόνομο Νότιο Κουρδιστάν.
Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει από τον Μπαρζανί να πάρει μέτρα για τον περιορισμό της δράσης του ΡΚΚ στο έδαφος της επικράτειας του αυτόνομου κουρδικού κράτους, με σκοπό τον πλήρη αφοπλισμό και εξουδετέρωση του κινήματος, που σημειωτέον, από ένα σημείο και μετά, αποτελεί πρόβλημα και για τον ίδιον τον Μπαρζανί.
Από την πλευρά του, ο Μπαρζανί, που ασφαλώς έχει συζητήσει τα θέματα της συνάντησης στην Άγκυρα με τους επίσημους συνομιλητές του κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, επιδιώκει την υποστήριξη της Τουρκίας στο αγώνα που δίνει απέναντι στην κυβέρνηση του Αλ Μαλίκι, που προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού του αυτόνομου Κουρδιστάν, μη αποδίδοντας τα έσοδα που δικαιούται από τις πωλήσεις πετρελαίου.
Σε ό,τι μας αφορά, Ελλάδα, Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να έχει ανατεθεί σταθεροποιητικός ρόλος από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τον έλεγχο των σουνιτικών μουσουλμανικών πληθυσμών της ευρύτερης περιοχής, όμως είναι φανερό ότι στην εκπλήρωση αυτού του ρόλου η Άγκυρα ακολουθεί σε τοπικό επίπεδο πολιτικές αποσταθεροποίησης, ενώ προσπαθεί να κάνει εξαγωγή του ρατσιστικού και ισλαμοφασιστικού μοντέλου στις υπό «σταθεροποίηση» χώρες.
Η περίπτωση της ρατσιστικής αντιμετώπισης των Κούρδων της Συρίας από τον ηγέτη του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας, με τρόπο πανομοιότυπο με αυτόν που ακολουθεί η Άγκυρα εναντίον των 20 εκατομμυρίων Κούρδων που κατοικούν στα εδάφη της, η περίπτωση εξοπλισμού και εκπαίδευσης στρατιωτικών μονάδων για δράσης το έδαφος μιας άλλης χώρας και η περίπτωση της υποστήριξης του Χασίμι και της εκπαίδευσης των σωματοφυλάκων του στις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και στην αποσταθεροποιητική δράση, αποτελούν απόδειξη ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δισταγμό να ακολουθήσει αποσταθεροποιητικές πολιτικές εναντίον ξένων χωρών, αρκεί αυτές αν εντάσσονται στον ευρύτερο «σταθεροποιητικό» ρόλο που της έχει ανατεθεί από την υπερατλαντική σύμμαχο.
Και ασφαλώς δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η κυβέρνηση που σήμερα δίνει εντολή στους μηχανισμούς αυτούς να εκπαιδεύουν άλλους ή να συμμετέχουν οι ίδιοι σε δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και σε επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης, αύριο με την ίδια άνεση, αν αυτό ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο «σταθεροποίησης», μπορεί να δώσει εντολή οι μηχανισμοί αυτοί να δράσουν στην Κύπρο, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου ή ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης, όπως έγινε πρόσφατα στο Παρίσι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας, του Βελγίου, και εσχάτως της Γαλλίας, έχουν πολλά να μας πουν για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι υπηρεσίες  της Τουρκίας!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Παρασκευή 20 Απριλίου

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Γιαζιτζί να γίνει Μπακασέτας όχι Αταμάν

Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Savvas Kalenteridis | Youtube Channel

Το θέμα της μεταγραφής του Γιουσούφ Γιαζιτζί στον Ολυμπιακό σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης. Με αφορμή αιχμηρή ανακοίνωση της Θύρας 7, ο αναλυτής γεωπολιτικών θεμάτων, ο οποίος παίζει στα δάχτυλα τα θέματα της Τουρκίας, καθώς υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στη Σμύρνη και αργότερα ενεπλάκη στην υπόθεση Οτζαλάν, υποηστήριξε, ότι η ομάδα του Πειραιά πρέπει να προστατέψει τον διεθνή Τούρκο ποδοσφαιριστή. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Τάσο Μπακασέτα και την αξιοπρεπέστατη παρουσία του στην Τράμπζονσπορ, υποστηρίζοντας, ότι πριν τους αγώνες αποσυρόταν και προσευχόταν στα εικονίσματα.

Ο ειδικός υποστήριξε, ότι πρέπει να εξηγήσουν στον Γιαζιτζί κάποια πράγματα κυρίως τι πρέπει να αποφύγει. Έκανε, δε, έναν παραλληλισμό με την υπόθεση Αταμάν και το περίφημο πανό για την 50χρονη κατοχή στην Κύπρο, λέγοντας, ότι ο Παναθηναϊκός δεν έπρεπε να τον στείλει στη Μεγαλόνησο. Παράλληλα ο Καλεντερίδης επιβεβαίωσε, ότι ο Γιαζιτζί προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των ελληνόφωνων της Τραπεζούντας, οι οποίοι μπορεί να έχουν συναίσθηση της καταγωγής τους και να κρατούν κάποια ήθη και έθιμα, αλλά έχουν υποστεί βίαιο εξισλαμισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν ελληνική συνείδηση.

Σάββας Καλεντερίδης: Ο Ολυμπιακός πρέπει να προστατέψει τον Τούρκο μέσο, Γιουσούφ Γιαζιτζί, να μη γίνει Αταμάν αλλά Μπακασέτας.

«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα στην Τουρκία, το οποίο κανείς δεν το άγγιξε, εκτός από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αφορά τη γλωσσική μειονότητα των Ελληνόφωνων στον Πόντο. Αυτό το θέμα το έθιξε για πρώτη φορά ο Πάγκαλος, το έβαλε σε ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων, σε επίπεδο υπουργών. Έβαλε το θέμα της ίδρυσης ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα, με δικαιολογητικές σκέψεις, να έρθουμε σε επαφή με τους ελληνόφωνους και να τους βοηθήσουμε, να διατηρήσουν τη γλώσσα τους. Οι Τούρκοι φυσικά αρνήθηκαν και θυμάμαι, ότι τον κράτησε στην ατζέντα ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο είναι ακανδώδες. Οι άνθρωποι αυτοί παρότι μιλούν ελληνικά, το ιδίωμα του Πόντου, τη γλώσσα αυτήν την αρχαΐζουσα, την ίδια στιγμή μπορεί να είναι είτε σκληροί μουσουλμάνοι, είτε σκληροί Τούρκοι εθνικιστές ή και τα δύο. Μια περίεργη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ελληνική γλώσσα και πολιτισμός διατηρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όταν πήγε εκεί ο Μπακασέτας, η Τράμπζονσπορ τον σεβάστηκε. Δηλαδή απ’ότι μου λένε, πριν από κάθε αγώνα αποσυρόταν, άνοιγε τις εικόνες και προσευχόταν. Ποτέ κανείς στην ομάδα δεν διέρρευσαν κάτι, για να τον προβοκάρουν. Ο Μπακασέτας σεβάστηκε την Τουρκία, δεν προκάλεσε και την ίδια στιγμή, με την αγωνιστικότητά του και τη συμπεριφορά του κατόρθωσε να φύγει αλώβητος από την Τραπεζούντα περίπου ως τοπικός ήρωας.

Ο Αταμάν δεν έκανε το ίδιο στον Παναθηναϊκό, με αφορμή αυτό που συνέβη στην Κύπρο. Ακούστε, όποια ομάδα παίζει στην Ευρώπη τη στηρίζω. Πέρσι πανηγύρισα για το Κύπελλο που πήρε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη λες και είμαι γαύρος. Το ίδιο πανηγύρισα και το Κύπελλο του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Άρα εγώ θεωρώ, ότι του χρωστάμε του Αταμάν, γιατί κράτησε τον Παναθηναϊκό στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο, έπρεπε να τον προστατέψει η ομάδα του. Αντιλαμβάνομαι ότι τον πίεσαν από την Τουρκία, να μην μπει σφραγίδα. Έπρεπε να μην τον στείλει στην Κύπρο η ομάδα του.

Έρχεται ο Γιαζιτζί, ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Μιλάει ποντιακά. Όπως σας είπα όμως, οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, μπορεί να υποψιάζονται, ότι είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εκεί πρέπει να ζήσεις για να καταλάβεις τι παίζει, δεν μπορείς να ξεφύγεις. Μερικοί που έγιναν Χριστιανοί τους συνέθλιψε το σύστημα και η κοινωνία.

Ο Γιαζιτζί είναι ελληνόφωνος και ήρθε στον Ολυμπιακό να παίξει. Πιστεύω, ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να τον προστατέψει. Είδα μια ανακοίνωση της Θύρας 7. Πρέπει να του εξηγήσει, τι μπορεί να κάνει και τι θα πρέπει να αποφύγει. Σας έφερα το παράδειγμα του Μπακασέτα. Σε ένα συντηρητικότερο περιβάλλον έφυγε όρθιος. Τον άφησαν να φέρει στη φιέστα ελληνική σημαία και να περιφέρεται στο γήπεδο. Άρα αυτό το πράγμα θα πρέπει ομάδα, σύνδεσμοι και φίλαθλοι να το διαχειριστούν, ούτως ώστε να περάσει παραγωγικά όσον αφορά την αθλητική του παρουσία, να προσφέρει στην ομάδα που τον τιμά με τη μεταγραφή και να μην έχουμε προβλήματα, όπως συνέβησαν σε άλλες περιπτώσεις», ανέφερε για το θέμα ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή που πραγματοποιεί κάθε βράδυ στο κανάλι του στο Youtube.

Δείτε το απόσπασμα για τον Γιαζιτζί στο παρακάτω βίντεο:

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Σάββας Καλεντερίδης: Γιατί ανησυχεί η Τουρκία;

Το έργο του PKK για το Μεγάλο Κράτος του Κουρδιστάν προβλέπει την ίδρυση αυτού του κράτους σε εδάφη που θα αποσπαστούν από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για να κατανοήσουμε, όμως, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να φοβάται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το άρθρο του παλαίμαχου και έμπειρου δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, που έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε να μιλά με τον πιο επίσημο τρόπο για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα του από την επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Με άλλα λόγια, είπε ότι η χώρα του βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Ενώ το τελευταίο διάστημα έκανε σχετικές αναφορές, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατά τη έναρξη της νέας κοινοβουλετικής περιόδου, που έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Ερντογάν είπε για το θέμα:

«Ενώ παρακολουθούμε από κοντά τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, βλέπουμε επίσης καθαρά πώς το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μικρούς δορυφόρους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιώντας την (κουρδική, PYD και ΡΚΚ) αυτονομιστική οργάνωση ως πιόνι. Για την πατρίδα μας, το έθνος μας και την ανεξαρτησία μας, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

Με την αναφορά του αυτήν ο Ερντογάν θέλησε να δηλώσει ότι το Ισραήλ υποστηρίζει την ύπαρξη δύο αυτόνομων κουρδικών κρατών στο Β. Ιράκ, που ήδη υπάρχει και λειτουργεί de jure από το 2005, και στη ΒΑ Συρία, που λειτουργεί de facto από το 2014, με τη βο΄΄ηθεια των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν ανέφερε ότι η απόσταση από την Αλεξανδρέττα μέχρι τα σύνορα του Λιβάνου είναι 170 χιλιόμετρα, δηλαδή μόλις 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με άλλα λόγια, η κατοχή, η τρομοκρατία και η επιθετικότητα είναι ακριβώς δίπλα μας» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται απέναντι στο Ισραήλ, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Για να κατανοήσουμε, όμως, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τον Ερντογάν να φοβάται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να διαβάσουμε το άρθρο του παλαίμαχου και έμπειρου δημοσιογράφου Φικρέτ Μπιλά, που έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Σημειώνεται ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε μερικά εικοσιστετράωρα πριν την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο:

Η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στον Λίβανο. Μετά τον αρχηγό της ΧΑΜΑΣ Χανιγιέ, σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα. Συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Βηρυτό. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι μετά από αυτό το στάδιο, το Ισραήλ θα προχωρήσει προς την κατάληψη του νότου του Λιβάνου.

Στη συνέχεια εκφράζουν την πρόβλεψή τους ότι θα προχωρήσει στα νότια της Συρίας.

Οι προβλέψεις των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων είναι συμβατές με τους στόχους του Σχεδίου της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής (Greater Middle East Project, ΣΕΜΑ).

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν σταδιακά το ΣΕΜΑ, το οποίο ανακοίνωσαν στον κόσμο (σ.τ.μ. τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα), δηλώνοντας ότι θα αλλάξουν τα σύνορα 22 χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Μπορούμε να ορίσουμε ως κύριο στόχο αυτού του εγχειρήματος όχι μόνο τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό των ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ισραήλ και τη δημιουργία ενός κύκλου ασφαλείας γύρω από αυτό.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν αρχικά στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, και αποχώρησαν αφού η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν, τους οποίους αρχικά υποστήριζαν εναντίον της Ρωσίας, προκάλεσαν προβλήματα στο Αφγανιστάν και στις χώρες της περιοχής. Τελικά παρέδωσαν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν.

Στη συνέχεια εισέβαλαν στο Ιράκ με τη δικαιολογία ότι «ο Σαντάμ έχει πυρηνικά όπλα». Στο τέλος ανέτρεψαν τον Σαντάμ. Χώρισαν το Ιράκ στα δύο. Ίδρυσαν ένα de facto ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ υπό την κυριαρχία των Μπαρζανί. Στη συνέχεια έσυραν το Ιράκ σε εμφύλιο πόλεμο βασισμένο σε θρησκευτικές σέκτες.

Το ίδιο σχέδιο εφάρμοσαν και στη Συρία. Κατέλαβαν τη βόρεια Συρία με το πρόσχημα του εμφυλίου πολέμου. Χώρισαν κι αυτή τη χώρα στα δύο. Ίδρυσαν ένα κράτος και στρατό για το PKK στο βορρά. Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα κουρδικό κράτος που κυβερνάται από το PKK στην περιοχή που εφάπτεται στα σύνορα της Τουρκίας.

Έτσι, αποδυνάμωσαν το Ιράκ και τη Συρία, που θα μπορούσαν να ήταν απειλή για το Ισραήλ στην περιοχή, και τα έκαναν να μην αποτελούν πλέον απειλή.

Φαίνεται ότι μετά τη Συρία, σειρά έχει το Ιράν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στοχεύουν επίσης να διασπάσουν το Ιράν. Ένας από τους στόχους του ΣΕΜΑ είναι ο διαχωρισμός του Ιρανικού Κουρδιστάν και του Νοτίου Αζερμπαϊτζάν από το Ιράν.

Ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Μεγάλο Ισραήλ, καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «Μεγάλου Κουρδιστάν», που είναι και ο στόχος του PKK.

Στόχος του είναι να διασφαλίσουν ότι το κράτος του PKK, το οποίο ίδρυσαν στη βόρεια Συρία, θα ενωθεί πρώτα με το Βόρειο Ιράκ και στη συνέχεια θα επεκταθεί δυτικά προς τη Μεσόγειο.

Υπολογίζουν ότι ένα μη αραβικό κράτος που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσε ασφάλεια για το Ισραήλ.

Η επέκταση του Ισραήλ προς τα νότια του Λιβάνου και της Συρίας θα του επιτρέψει να πλησιάσει το κράτος του PKK στο βορρά, το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ.

Έτσι, μετά το Μεγάλο Ισραήλ, θα μπει στο παιχνίδι το έργο του Μεγάλου Κουρδιστάν.

Το έργο του PKK για το Μεγάλο Κράτος του Κουρδιστάν προβλέπει την ίδρυση αυτού του κράτους σε εδάφη που θα αποσπαστούν από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία.

Αυτός ο πίνακας δείχνει ότι μετά το Ιράν, στόχος θα είναι η Τουρκία.

Ενώ ο στόχος του ΣΕΜΑ είχε δηλωθεί ξεκάθαρα στον κόσμο, το γεγονός ότι η Τουρκία καυχιόταν ότι ήταν για λίγο η συμπρόεδρος του ΣΕΜΑ, σημαίνει ότι δεν είχε αντιληφθεί τι τι θα επακολουθήσει.

Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η Άγκυρα έβλεπε ξεκάθαρα το γεγονός ότι η Τουρκία θα είναι ο στόχος μετά το Ιράν. Αν ίσχυε αυτό, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία δεν θα είχε ακολουθήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε στόχο να ανατρέψει τον Άσαντ και να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος στη θέση του.

Ενώ η κυβέρνηση στην Τουρκία περίμενε τις μέρες που θα ανατρεπόταν ο Άσαντ, οι ΗΠΑ κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της Συρίας και δημιούργησαν έναν κράτος του PKK.

Τον αραβικό λαό της περιοχής τους τον έστειλαν στην Τουρκία. Η Τουρκία το δέχτηκε επίσης με χαρά. Η μεταφορά εκατομμυρίων Σύριων στην Τουρκία θα διαταράξει τη δημογραφική δομή της χώρας στο μέλλον. Η εσωτερική σύγκρουση και η διχοτόμηση της Τουρκίας θα εξυπηρετήσει τον στόχο του ΣΕΜΑ.

Η Τουρκία μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισε να επικρίνει την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο PKK στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να δει έγκαιρα τον κίνδυνο και να αποτρέψει όσο μπορούσε από την αρχή τις ΗΠΑ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή