Ακολουθήστε μας

Εκλογές 2012

Η καθοδική δημοκρατία

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Brady Kiesling*

=
Το να εκφράζει άποψη κάποιος για τις εκλογές σε μια χώρα της οποίας δεν είναι πολίτης, αποτελεί αγένεια. Το γεγονός ότι υπήρξα κακός διπλωμάτης και η απόφασή μου να εκφράσω τις «αντικειμενικές» μου εκτιμήσεις για το τι πρέπει να συμβεί θα με κάνει, όμως, να παραβιάσω τον κανόνα αυτό.
Παρότι δεν ζω στην Ελλάδα, το θέαμα παιδιών και Ελλήνων συνταξιούχων να επιβιώνουν χάρη σε τρόφιμα που βρίσκουν στα σκουπίδια, μου φαίνεται τραγικό. Αυτό όμως υπόσχονται στους ψηφοφόρους οι Ελληνες πολιτικοί, ενώ η οργή του εκλογικού σώματος -αν και δικαιολογημένη- προκαλείται από λάθος αίτια.

Η ελληνική οικονομία κατέρρευσε επειδή οι Ελληνες πολιτικοί έκαναν ακριβώς αυτά που τους ζήτησε ο ελληνικός λαός: κατηύθυναν το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών 367 δισ. ευρώ που επρόκειτο να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας, σε θέσεις εργασίας του Δημοσίου και σε επιλεγμένες τσέπες. Ακόμη και αν 100 κακοί Ελληνες τσέπωναν από 1 δισ. ο καθένας τους, πώς μπορούν σήμερα 100.000 Ελληνες που τσέπωσαν ο καθένας από 1 εκατ. ευρώ να απαιτούν την τιμωρία των πρώτων;
Ή μήπως το 1 εκατ. Ελλήνων που αγόρασαν καλό αυτοκίνητο και εξοχικό σπίτι με δηλωθέν μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ δικαιούνται να απαιτούν παραδειγματική τιμωρία των πρώτων;
Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Ελλάδα είναι τόσο εδραιωμένη και εκτεταμένη, που οι Ελληνες δεν την θεωρούν διαφθορά. Οι πολιτικοί ενθαρρύνουν τους ψηφοφόρους να θεωρούν ότι η διαφθορά δεν βλάπτει κανέναν, καθώς τα κλεμμένα κεφάλαια προέρχονται από τους ανόητους ξένους δανειστές και την Ε.Ε.
Οσο οι πολιτικοί εγγυόνταν τη συνεχιζόμενη ροή χρήματος, ουδείς ενδιαφερόταν αν έστελναν τα παιδιά τους στο κολέγιο με τα παιδιά των εφοπλιστών. Το αμάρτημα του Τσοχατζόπουλου δεν υπήρξε η διαφθορά, αλλά η πλεονεξία.
Αν εκατοντάδες -και όχι δεκάδες- άνθρωποι είχαν επωφεληθεί από την πράξη του και αν οι περισσότεροι από αυτούς ήταν προσωπικότητες των ΜΜΕ, τότε ο πρώην υπουργός θα θεωρείτο σήμερα Αγιος.
Τι προτείνουν, λοιπόν, ως λύση οι πολιτικοί; Ο Αντώνης Σαμαράς λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να εκλεγεί πρωθυπουργός, γιατί αλλιώς θα αποτελειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα από επαναλαμβανόμενες εκλογές.
Το οικονομικό μοντέλο της Ν.Δ. μοιάζει να βασίζεται στη μετα-σοβιετική Αρμενία και αφορά τον πλουτισμό από την πώληση παλιοσίδερων, πριν από τη φυγή στην Ελβετία. Θα μπορέσει έτσι η Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά να επιδείξει μεγαλύτερη τόλμη απ’ ό, τι το 2004 ή το 2007, υιοθετώντας αναγκαίες οδυνηρές λύσεις;
Προς τιμήν του, το ΠΑΣΟΚ ομολογεί σήμερα τα σφάλματά του. Αν και, όμως, ο Θεός μπορεί να συγχωρήσει τον Βενιζέλο, τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα ποτέ δεν θα το κάνουν. Ενα κόμμα, του οποίου ο πυρήνας των ψηφοφόρων απορρίπτει διαρρήδην την κομματική στρατηγική για τη σωτηρία της Ελλάδας, δεν έχει καμία ελπίδα επιτυχίας, ανεξάρτητα από το πόσο ταλέντο διαθέτουν ορισμένοι από τους υπουργούς του.
Τα «επαναστατικά» Αριστερά κόμματα στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η οικονομία θα καταστεί παραγωγική, εφόσον διοικείται από γνήσιους κομμουνιστές. Η άποψη είναι γελοία. Η γιγάντια και αυτοαναιρούμενη νομολογία της σταλινικής οικονομικής διοίκησης στην ΕΣΣΔ απέδειξε εδώ και δεκαετίες ότι δεν αποτελεί αξιόπιστο υποκατάστατο της γραφειοκρατικής ηθικής που λείπει από την Ελλάδα. Πολιτικοί και αξιωματούχοι, που θα φορούν μικρό σφυροδρέπανο στο πέτο, θα συνεχίσουν να επωφελούνται τα μέγιστα από την παραβίαση των νόμων υπέρ της κοινωνικής πρόνοιας.
Ο Πάνος Καμμένος πιστεύει ότι ο Πούτιν θα γεμίσει την Ελλάδα με εξοχικές επαύλεις Ρώσων, που αγαπούν την Ορθοδοξία και τη δημοκρατία, όσο την αγαπά και ο πρόεδρος Πούτιν. Ο Πάνος Καμμένος δεν σκέφτεται λογικά, αλλά πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν αδαώς ότι οι παραλογισμοί είναι κάτι, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευθούν ώστε να διορίσουν την κόρη τους.
Ο χρόνος και το χρήμα κοντεύουν να τελειώσουν. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βιώσει απεχθή φτώχεια, εφόσον δεν αξιοποιηθούν τα ελάχιστα εναπομείναντα μέσα για προσέλκυση τουριστών, φοιτητών, συνταξιούχων και επενδύσεων. Κάτι τέτοιο απαιτεί, όμως, ριζική συρρίκνωση της κρατικής μηχανής.
Λέω στους Ελληνες φίλους μου –αν μου έμεινε και κανείς– να ψηφίσουν τον Στέφανο Μάνο και τη Δράση. Είναι αλήθεια ότι δεν υπόσχεται διορισμούς στο Λιμενικό, ούτε και σβήσιμο κλήσεων.
Είναι όμως ρεαλιστής και αρκούντως ειλικρινής. Οσοι πολιτικοί λένε ότι είναι πιο «άφιλοι» από αυτόν, ψεύδονται. Αν η Δράση αποκτήσει 25 έδρες στη Βουλή, η παρουσία της εκεί θα αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για τη μικρή, φτωχή και όμορφη χώρα με τα άριστα μυαλά να αποφύγει τον πολιτικό θάνατο.
Οσο για τη Χρυσή Αυγή, αν περιμένετε ότι η ψήφος σας γι’ αυτήν θα σημάνει ότι τα μέλη της θα συνεχίσουν να σπάνε σκούρα κεφάλια, είστε γελασμένοι. Οι μετανάστες αυτοί θα εξαφανισθούν οικειοθελώς, θεωρώντας δικαίως ότι μετά την 6η Μαΐου δεν θα μπορούν να ανταγωνισθούν 10 εκατομμύρια Ελληνες πατριώτες για τα τρόφιμα στα σκουπίδια.
* Ο κ. Brady Kiesling υπήρξε διπλωμάτης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, από όπου παραιτήθηκε λόγω των διαφωνιών του με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ζητείται επειγόντως ψώνιο

του Απόστολου Δοξιάδη

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε παραλληλισμούς της κατάστασης μας με της Γερμανίας στα χρόνια πριν την άνοδο του Χίτλερ. Και πράγματι υπάρχουν πολλά κοινά: τώρα, όπως και τότε, βλέπουμε τους σπασμούς μιας δημοκρατίας που δεν βρήκε τρόπο να υπάρξει αποτελεσματικά, συσσωρεύοντας προβλήματα αντί να τα λύνει, πράγμα που οδήγησε σταδιακά —και υπό την επήρεια, τότε και τώρα, διεθνών συγκυριών— στην οικονομική κρίση, με την συνεπακόλουθη κοινωνική αναστάτωση και την άνοδο των άκρων, που κάνει τις εκλογές μας, της 6ης Μαΐου 2012, να εγκυμονούν εφιαλτικά σενάρια τρόμου.
Θέλω όμως εδώ να κάνω έναν παραλληλισμό που δεν έχει γίνει, όχι τόσο των τελευταίων ετών της γερμανικής δημοκρατίας όσο αυτών που ακολούθησαν, που μεσολάβησαν δηλαδή από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το 1933, μέχρι την έναρξη του φοβερού πολέμου που αυτός οραματίστηκε και προκάλεσε. Γιατί αυτό που βρίσκω εντελώς αντίστοιχο με τα τωρινά δικά μας είναι η πλήρης ανικανότητα και η ατολμία των πολιτικών: τότε των πολιτικών του δημοκρατικού Δυτικού κόσμου, και τώρα των ελλήνων πολιτικών, να καταλάβουν επί χρόνια ολόκληρα τι ακριβώς συνέβαινε, να δουν δηλαδή και να προειδοποιήσουν έγκαιρα για την κρίση που ερχόταν και να κάνουν κάτι, τότε και τώρα, για να την αποτρέψουν. Γιατί με ικανότερους και πιο τολμηρούς ευρωπαίους πολιτικούς, η τραγωδία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου κι η υποδούλωση της Ευρώπης, πρώτα στον Χίτλερ, και μετά στον Στάλιν, θα είχε αποφευχθεί. Όπως, αντίστοιχα, με ικανότερους και πιο τολμηρούς έλληνες πολιτικούς, θα είχε αποφευχθεί και η τωρινή κατάντια μας και η επαπειλούμενη ολική καταστροφή.
Tον ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική έπαιζε ακόμη στη δεκαετία του 1930 η πανίσχυρη βρετανική αυτοκρατορία, οπότε οι πολιτικοί της έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο στην απραξία της Δύσης. Πολύ λίγοι ανάμεσά τους ήταν φιλοναζιστές, που γνώριζαν τις προθέσεις του Χίτλερ και ψεύδονταν στους πολίτες συνειδητά. Οι υπόλοιποι όμως, οι συντριπτικά περισσότεροι, πήραν τις καταστροφικές τους αποφάσεις οδηγημένοι από το συνδυασμό ατολμίας και αφροσύνης που χαρακτηρίζει τους μεσαίους ανθρώπους όταν βρίσκονται μπροστά σε τερατώδη φαινόμενα, που οι διαστάσεις τους τούς ξεπερνούν. Προεξάρχων ανάμεσα τους ήταν ο Νέβιλ Τσάμπερλεν, πρωθυπουργός της Βρετανίας μέχρι το Μάιο του 1940, στο διάστημα δηλαδή που εκδηλώθηκαν πιο ξεκάθαρα τα βάρβαρα σχέδια του Χίτλερ. Ο Τσάμπερλεν ήταν η ηγετική μορφή στην πολιτική του κατευνασμού (appeasement) που οδήγησε στον πόλεμο. Οι υποστηρικτές της δεν αντέδρασαν στα χρόνια που ο Χίτλερ ανέπτυσσε το τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμού της Γερμανίας, παραβαίνοντας κατάφωρα τη Συνθήκη των Βερσαλιών, αποδίδοντας αφελώς τα κίνητρά του σε αγνό πατριωτισμό. Κι ούτε αντέδρασαν όταν οι Ναζί εισέβαλλαν στις Χώρες του Ρήνου το 1936, και «ενοποίησαν» με το έτσι θέλω τη Γερμανία με την Αυστρία, το 1938. Η κορωνίδα της πολιτικής του κατευνασμού ήταν η υπογραφή της Συνθήκης του Μονάχου, που αποδέχθηκε την αυθαίρετη προσάρτηση από τη Γερμανία μέρους της Τσεχοσλοβακίας, με το επιχείρημα, για μια ακόμη φορά, «ας αφήσουμε τον Χίτλερ να πάρει αυτά, να μη ζητάει περισσότερα».
Για πολλούς λεγόμενους «προοδευτικούς ανθρώπους» εκείνα τα χρόνια, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά για τις άλλες δυτικές δημοκρατίες, ο Τσάμπερλεν ήταν σύμβολο ειρήνης, ο πολιτικός που αγωνιζόταν για να σωθεί ο κόσμος από την επικράτηση κάποιων (δυτικών) πολεμοχαρών, το δίχως άλλο ενεργούμενα των «κακών καπιταλιστών», που ορμώμενοι από ανίερα συμφέροντα ήθελαν να εξοπλίσουν τις χώρες τους ώστε να αντιμετωπίσουν τον Χίτλερ με σκληρά μέτρα, που θα οδηγούσαν την ανθρωπότητα σε έναν τελείως αποτρέψιμο, όπως νόμιζαν οι κατευναστές, πόλεμο. Οι πολιτικοί της Βρετανίας αλλά και των άλλων δυτικών χωρών, ακολουθούσαν με χαρά την αγαθή καθοδήγηση του Τσάμπερλεν.
Η μόνη παραφωνία στη χαρά τους προερχόταν από τις προειδοποιήσεις, ενός πάλαι ποτέ ισχυρού βρετανού πολιτικού, πλην τώρα παροπλισμένου, απλού βουλευτή. Αυτός θεωρείτο πια ένας γραφικός τύπος, φωνακλάς και ενοχλητικός. Θα λέγαμε ακριβέστερα: ένα ψώνιο. Είχε αλλάξει στο παρελθόν δυο φορές κόμμα, είχε δημιουργήσει προστριβές στα όποια υπουργεία είχε αναλάβει, και τώρα, αντί να κάτσει ήσυχα σπιτάκι του, ενοχλούσε με άρθρα και ομιλίες, ότι τάχα η εικόνα του Χίτλερ που αποδεχόταν η Δύση, ως ακίνδυνου ιδεαλιστή πατριώτη, ήταν τραγικά λανθασμένη. Αυτός, το ψώνιο, είχε πει το 1930, πριν καν ο Χίτλερ επικρατήσει, ότι ήταν πεπεισμένος ότι «με πρώτη ευκαιρία θα κατέφευγε στα όπλα». Κι όταν ο Χίτλερ πήρε την εξουσία, τον κατήγγελε συνεχώς για την καταστρατήγηση της Συνθήκης των Βερσαλιών, και πίεζε τη βρετανική κυβέρνηση να αναπτύξει την αεροπορία και το στρατό της, γιατί, όπως έλεγε το ψώνιο το 1934, «η διατήρηση της ειρήνης εξαρτάται από την ανάπτυξη ένοπλων εμποδίων σε όποιον την επιβουλεύεται». Το 1936, το ψώνιο προσπάθησε να πείσει τους ηγέτες των Συντηρητικών να ακούσουν τις προειδοποιήσεις του• μάταια. Λίγο μετά είπε: «Η κυβέρνησή μας επιδίδεται στα παράδοξα: αποφασίζει μόνο να είναι αναποφάσιστη, είναι πανίσχυρη στην ανισχυρότητά της, ανυποχώρητη στην υποχωρητικότητά της και υποστηρίζει με σθένος την αδυναμία της». Όταν ο Τσάμπερλεν υπέγραψε τη Συνθήκη του Μονάχου, το ψώνιο είπε στη Βουλή: «Σας δόθηκε η επιλογή ανάμεσα στον πόλεμο και την ατίμωση. Διαλέξατε την ατίμωση, και θα την πληρώσετε με πόλεμο
Είχε δίκιο βέβαια: το φθινόπωρο του 1939 ο Χίτλερ εισέβαλλε στην Πολωνία, και η Δύση επιτέλους κατάλαβε. Αλλά ήταν αργά. Σε λίγους μήνες είχαν πέσει, μια μετά την άλλη, όλες σχεδόν οι ελεύθερες δυτικές χώρες—όσες δεν είχαν ήδη συμμαχήσει με τον Χίτλερ. Και τώρα πια, βλέποντας ξαφνικά την καταστροφή, οι πολίτες της Ευρώπης αναρωτήθηκαν: «Μα καλά, εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι, κοιτούσαμε τόσον καιρό τις ζωές μας, τις δουλειές μας. Εσείς, οι πολιτικοί, που είχατε καθήκον να μας κυβερνήσετε με φρόνηση, δε βλέπατε; Κι αν βλέπατε, γιατί δε μιλάγατε; Κι αν δε βλέπατε, πάλι, ποιές είναι οι ευθύνες σας;» Απελπισμένοι, οι πολίτες της Βρετανίας, του τελευταίου οχυρού της ελευθερίας δεν ήξεραν σε ποιον να στραφούν. Ποιος θα αντιμετώπιζε το φοβερό πρόβλημα; Οι ψεύτες, οι άτολμοι και οι άφρονες πολιτικοί, που τους οδηγούσαν τόσα χρόνια ανέμελοι στον γκρεμό;
Υπάρχουν τρομερές αντιστοιχίες της κατάστασης αυτής με την Ελλάδα στην εποχή μας. Επί δεκαετίες ολόκληρες, οι πολιτικοί μας μάς οδηγούσαν, ο καθένας με τον τρόπο του—οι πολιτικοί των μεγάλων κομμάτων παρέχοντας και ενδίδοντας, και των μικρών, μαζί με τις συντεχνίες και τα ατομικά συμφέροντα, πιέζοντας για όλο και μεγαλύτερες παροχές και ενδοτικότητα—στην καταστροφή. Περιχαρείς, ανυποψίαστοι, άλλοτε ψεύτες, άλλοτε, κλέφτες, όλοι τους όμως άτολμοι και όλοι άφρονες, οι πολιτικοί μας έχουν τη μερίδα του λέοντος της ευθύνης που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Κι εμείς τους ακούγαμε και χαιρόμαστε όταν μας έταζαν κι άλλη υπέροχη (αλλά ψεύτικη) ευμάρεια, που όσο μεγάλωνε, όσο κοντύτερα δηλαδή μας έφτανε στο γκρεμό, τόσο πιο υπέροχη μας φαίνονταν. Δεν ήταν δουλειά μας να ξέρουμε τι γινόταν. Δική τους ήταν. «Για να είναι έτσι ανέμελοι, έτσι χαρούμενοι, κάτι θα ξέρουν», λέγαμε. Και χαιρόμασταν κι εμείς.
Είχαμε και εμείς βέβαια την παραφωνία μας στη γενική χαρά. Είχαμε κι εμείς ένα πολιτικό, ουσιαστικά παροπλισμένο, προχωρημένο στα χρόνια, που είχε αλλάξει δυο φορές κόμμα, που ακριβώς σαν το βρετανό αντίστοιχό του είχε προκαλέσει συγκρούσεις κι αντιπάθειες όποτε ήταν υπουργός, γιατί επέμενε πάντα πεισματάρικα στην άποψή του. Αυτός ο γραφικός πολιτικός, το δικό μας ψώνιο, ήταν που έλεγε, από το βήμα της Βουλής, το 1996, μέσα στη γενική χαρά: «Πάνω από μια δεκαετία η χώρα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς η ελληνική οικονομία να ξεφεύγει από τον επικίνδυνο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης. Τι φταίει;  Τι εμποδίζει την ανάπτυξη; Φταίει ότι ρίξαμε άπειρους πόρους και άφθονη πίστη στην ικανότητα του κράτους να λύσει τα προβλήματα.» (Πώς να μην τον πούμε ψώνιο τον άνθρωπο, που αμφισβητούσε το βασικότερο μύθο μας;) Λίγους μήνες αργότερα, το δικό μας ψώνιο σχολίαζε: «Ο χαρακτήρας και το μέγεθος του κράτους είναι αυτά που μας έκαναν να γίνουμε έτσι. Το κράτος είναι βαθύτατα διεφθαρμένο σε όλες του τις βαθμίδες, εκτός ελέγχου. Κανείς δεν θέλει να τα βάλει μαζί του γιατί όλοι έχουν δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης.» Και συμπλήρωνε, το ψώνιο, με ανατριχιαστική διορατικότητα: «Δεν πρέπει να περιμένουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να έλθει να μας επιβάλει τα αναγκαία μέτρα. Πρέπει από τώρα να το κάνουμε μόνοι μας. Για να επιτύχουμε καλύτερες ανταγωνιστικές συνθήκες πρέπει να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας σε όλες τις κρατικές λειτουργίες.»
Τότε ο γραφικός αυτός πολιτικός ήταν στη Νέα Δημοκρατία, την οποία όμως κατέκρινε: «Το κόμμα μου είναι δυστυχώς της λογικής των μικρών βημάτων, αλλά δε γίνεται πια με μικρά σταδιακά βήματα. Μόνο με ρήξεις θα προχωρήσουμε.» Και κρίνοντας λίγο αργότερα το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, το ψώνιο μας έλεγε: «Η ανάγκη περιορισμού της σπατάλης και της κλοπής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα γίνει με ευχές αλλά με συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή η καθιέρωση του συνταγολογίου. Ερώτησα τους αρμόδιους υπουργούς αν μπορούν να πληροφορήσουν τη Βουλή τι ξόδεψαν για φάρμακα το 1996 πέντε μεγάλα νοσοκομεία. Μου είπαν ότι η ερώτησή μου είναι αφελής, γιατί κανένας δε γνωρίζει (προφανώς, συμπληρώνω, διότι κανένας δεν θέλει να γνωρίζει). Αν όμως δεν είναι γνωστή η δαπάνη, πώς θα διαπιστωθεί η μείωσή της;» (Σας θυμίζει τίποτε;)
Πέντε χρόνια αργότερα, το 2002, επί δεύτερης τετραετίας Σημίτη, το ψώνιο προειδοποιούσε: «Τρία είναι τα βασικά προβλήματά μας: Η παιδεία διολισθαίνει συνεχώς προς χαμηλότερα επίπεδα, η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, η οικονομία χάνει συνεχώς την ικανότητα της να ανταγωνιστεί. Δεν πάει άλλο. Αν η επόμενη κυβέρνηση συνεχίσει την παρελκυστική τακτική της απερχόμενης, το 2005 και μετά τα προβλήματα θα γίνουν εκρηκτικά και η ελληνική κοινωνία, απροετοίμαστη όπως είναι, θα συγκρουστεί με το αδιέξοδο που, ο πολιτικός κόσμος όρθωσε μπροστά της.» Και δε δίστασε να επαναλάβει το ίδιο στα τέλη του «υπέροχου» για όλους εμάς 2004, ενώ κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και όλοι ήμασταν πανευτυχείς που παίρναμε ποδοσφαιρικά κύπελλα και (ντοπαρισμένα, όπως απεδείχθη) μετάλλια: «Εδώ και χρόνια επαναλαμβάνω μονότονα και σε όλο υψηλότερους τόνους ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, η διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης, και η συνεχής μείωση της ανταγωνιστικότητας».
Όταν η Μεγάλη Βρετανία έφτασε στο μη περαιτέρω, στο χείλος του γκρεμού, το Μάιο του 1940, ξέρετε τι έκανε; Άφησε πίσω της τους ψεύτες, τους άτολμους και τους άφρονες, και γύρισε στο μόνο άνθρωπο που μπορούσε να εμπιστευθεί: αυτόν που της έλεγε τόσα χρόνια την αλήθεια, χωρίς κανείς να τον ακούει. Το ψώνιο. Δηλαδή, το σοφό και γενναίο πολιτικό που τους προειδοποιούσε, χρόνια ολόκληρα, για τον Χίτλερ και τις προθέσεις του και για τους φοβερούς κινδύνους που διέτρεχαν. Το ψώνιο εκείνο, το βρετανικό, το έλεγαν Ουΐνστον Τσόρτσιλ. Το δικό μας ψώνιο, δηλαδή το δικό μας σοφό και γενναίο πολιτικό, που μας προειδοποιεί εδώ και δεκαετίες για την κατάσταση όπου οδηγούμασταν με μαθηματική βεβαιότητα—αλλά που μόνο εκείνος, ανάμεσα στους πολιτικούς μας έβλεπε—το λένε Στέφανο Μάνο. Τώρα που η Ελλάδα έφτασε στο μη περαιτέρω, τι θα κάνουμε; Θα αναθέσουμε άραγε, όπως φαίνεται ότι ετοιμαζόμαστε, τη λύση των προβλημάτων μας στους ψεύτες, τους άτολμους και τους άφρονες; Ή μήπως θα τολμήσουμε σαν τους Βρετανούς, το 1940…
*Ο Απόστολος Δοξιάδης είναι συγγραφέας
PROTAGON

Εκλογές 2012

Όπως έδιωξε ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ τις αμερικανικές βάσεις, έτσι θα ανατρέψουν το μνημόνιο οι πολέμιοί του!!!

Δημοσιεύτηκε

στις

Δημοσιεύθηκε τις 8 Μαΐου 2012

του Σάββα Καλεντερίδη
Όλοι, εκτός της στενής ομάδας του ΓΑΠ, αποδέχονται ότι η Ελλάδα υποδουλώθηκε στο μνημόνιο με μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΓΑΠ.
Το γιατί, δεν είναι της ώρας.
Και από τη στιγμή που υποδουλωθήκαμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για διαπραγμάτευση. Δεν έγινε καμία.
Τώρα η Ελλάδα είναι χειροπόδαρα δεμένη και πρέπει να απελευθερωθεί.
Το θέμα είναι πώς!
Ο ένας τρόπος είναι η επαναδιαπραγμάτευση.
Ο άλλος η ανατροπή του μνημονίου.
Η άποψή μας είναι ότι πολλοί καιροσκόποι, που η μοναδική τους δουλειά χρόνια τώρα είναι η κατανάλωση κομματικών κονδυλίων που παίρνουν από το κράτος, το οποίο κατά τα άλλα πολεμούν, τζογάρουν και παίζουν με τα συναισθήματα του λαού, μιλώντας για ανατροπή και ακύρωση του μνημονίου, με σκοπό να πάρουν ψηφαλάκια.
Μετά, αφού τα πάρουν, θα κάνουν ό,τι έκανε ο Ανδρέας, που έδιωξε τις αμερικανικές βάσεις, οι οποίες όμως τελικά έμειναν, μετά από συμφωνία που έγινε σε “μηδενική βάση”.
Α, και να μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια, αυτοί ήταν τα μόνιμα δεκανίκια του μεγάλου Ανδρέα, με τους οπαδούς του οποίου βροντοφώναζαν όλοι μαζί και ρυθμικά το “Έξω οι βάσεις του θανάτου” και το “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο“.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να διδαχτούμε όλοι μας από τους καιροσκοπισμούς και τις ανεύθυνες επιλογές του παρελθόντος -αλήθεια πόσο εύκολα ξεχνάει αυτός ο λαός!!!- και να βρούμε τη χρυσή τομή.
Ποια είναι;
-Σκληρή και παραδειγματική τιμωρία εκείνων που μας έβαλαν στο ΔΝΤ-Μνημόνιο
-Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου
-Ταχύς εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους
-Λήψη άμεσων αναπτυξιακών μέτρων
-Άμεση αναμόρφωση της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος 
Κατά τα άλλα, όσοι τζογάρουν και παίζουν με τη “φωτιά” της ανατροπής του μνημονίου, δεν θα καούν μόνο οι ίδιοι, αλλά θα κάψουν και την ήδη τσουρουφλισμένη Ελλάδα.
Δεν το ευχόμαστε, αλλά το “έξω από το μνημόνιο”, θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πιο ανεύθυνο και πιο οπορτουνιστικό από το “λεφτά υπάρχουν”.
Ελπίζουμε να μην αποδειχτεί το ίδιο καταστροφικό.
Αυτά τα ολίγα προς στιγμήν…

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Η Γαύδος απέχει από τις ευρωεκλογές λόγω των χημικών της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή τους στη Μεσόγειο
Η Γαύδος απέχει από τις ευρωεκλογές λόγω των χημικών της Συρίας
Την απόφαση να απέχουν από τις
ευρωεκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή των χημικών όπλων
της Συρίας στη Μεσόγειο έλαβαν οι κάτοικοι της Γαύδου.


Οι κάτοικοι της Γαύδου μέσα σε ένα κείμενο, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα
flashnews.gr μιλούν για την αδιαφορία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά
και της «μνημονιακής» όπως λένε ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Γαύδος στη μέση της Μεσογείου, που “απειλείται” από την αδιαφορία της
μνημονιακής κυβέρνησης, και τη διακίνηση των χημικών όπλων από τον
πόλεμο της Συρίας, σε διεθνή ύδατα δίπλα μας, αντιδρά και συμμετέχει
στις δράσεις για να ακυρωθεί αυτή η μετακίνηση.

Η απειλή

Για τη Γαύδο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μάλτα, την Ιταλία κι
ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι η εγκληματική ενέργεια να «πειραματιστούν»
την υδρόλυση εν πλω εξαιρετικά επικίνδυνων υλικών, τα οποία σε περίπτωση
ατυχήματος θα βυθιστούν στη θάλασσα μας και θα καταστρέψουν κάθε
ζωντανό οργανισμό και μας μαζί τους.

Η συνενοχή

Κι όλα αυτά με τη στήριξη του ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον χαρακτήρα
διεθνή χορικά ύδατα για να καθαρίσει για λογαριασμό των συμφερόντων,
πολιτικών και οικονομικών, λες και τα διεθνή ύδατα που δεν είναι παρά
γραμμές στον πολιτικό χάρτη τους δεν απειλούνται από την ενδεχόμενη
καταστροφή. Κι όλο αυτό ενάντια στη διεθνή νομοθεσία που ορίζει ότι η
καταστροφή των χημικών του πολέμου θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά
πάνω σε έδαφος χώρας που τα παράγει ή πάνω σε έδαφος χώρας που τα έχει
αγοράσει.

Αλλά και την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων που
αδιαφορούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες, κυνηγώντας με περισσότερη
λιτότητα για τους λαούς και μεγαλύτερα κέρδη για τους οικονομικά
ισχυρούς.

Η αμφισβήτηση

Η Πορτογαλία και Αλβανία αρνήθηκαν την συμμετοχή σε αυτό το έκφυλο παιχνίδι πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Τι προτείνουμε

Δικά τους είναι τα χημικά, δικός τους είναι ο πόλεμος, ας πάρουν στις πατρίδες του και τα απόνερα.

Να τα πάρουν πίσω στις πατρίδες τους, αυτοί που τα φτιάξανε κι αυτοί που τα αγοράσανε.

Να απαντηθούν οι επερωτήσεις βουλευτών κι ευρωβουλευτών και επιτέλους οι
κυβερνήσεις να πάρουν θέση, υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή,
λαμβάνοντας υπόψη ότι η ψήφος του λαού δεν χρίζει τους βουλευτές και
ευρωβουλευτές θεούς για να παίζουν με τις ζωές μας.

Η Γαύδος

Συμμετέχει στα συντονιστικά για τις δράσεις ενάντια στην εφαρμογή αυτής
της παράλογης κι επικίνδυνης απόφασης. Μαζεύει υπογραφές των κατοίκων
και θα τις αποστείλει στα αρμόδια όργανα. Αναρτά πανό διαμαρτυρίας στο
ΦΑΡΟ του ΝΟΤΟΥ της Ευρώπης. Γυρίζει την πλάτη σε μια τέτοια Ευρώπη
αδιάφορη στους λαούς της και Αποφασίζει

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ»

ΤΟ ΒΗΜΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκλογές 2012

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ZOUGLA.GR: ΠΡΩΤΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ! ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΝΔΗ ΣΤΟ 12%

Δημοσιεύτηκε

στις

25.2.2014. Εντυπωσιακά
είναι τα αποτελέσματα της νέας διαδικτυακής ψηφοφορίας που
πραγματοποιήθηκε από τις 17/2/2014 έως τις 23/2/2014. Ψήφισαν 2.242
άτομα, τα οποία πέραν της πρόθεσης ψήφου απάντησαν σε μια σειρά
ερωτημάτων άμεσα συνδεδεμένων με την επικαιρότητα, όπως οι ανακοινώσεις
των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο της Αθήνας, η αύξηση της τιμής των
διοδίων, αλλά και το μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη.

Η
«Ζούγκλα» δεν διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα, εμπιστεύεται όμως το
σταθμισμένο δείγμα της, το οποίο κατά το παρελθόν έχει καταγράψει με
μεγάλη ακρίβεια τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων και τις τάσεις του
εκλογικού σώματος που αυτήν την περίοδο θυμίζει κινούμενη άμμο.

Σύμφωνα
με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης διαδικτυακής έρευνας, με
τη συμμετοχή επιλεγμένων ψηφοφόρων από εξειδικευμένο προσωπικό, ο
ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κορυφή, η ΝΔ χάνει έδαφος, η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ
συνεχίζεται και η Χρυσή Αυγή βλέπει τα ποσοστά της να αυξάνονται. 

Το ζητούμενο είναι εάν αυτή η παρούσα συμπεριφορά θα παγιωθεί ή απλώς αποτελεί στιγμιαία προειδοποίηση τωνψηφοφόρων προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, προ της λήψης σημαντικών οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.

Εντυπωσιακό
είναι επίσης το ποσοστό που δίνουν οι ψηφοφόροι στην υποψηφιότητα του
Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας. Πρόκειται φυσικά για την ψήφο
όσων έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον μεγαλύτερο δήμο, όχι του
συνόλου που συμμετείχε από διάφορες περιοχές της χώρας.

Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος».

Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας στον Κίτρινο Τύπο24:16reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


Η Διαδικτυακή ψηφοφορία και οι αντιδράσεις εκπροσώπων των κομμάτων17:33reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading



Διαδικτυακή ψηφοφορία – Τα αποτελέσματα10:16reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading



Τα αποτελέσματα της έρευνας:

Οι
πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση για το ποιος εκ των οκτώ
βασικών υποψηφίων θα κέρδιζε τη μάχη του Δήμου της Αθήνας, αλλά και
ποιον θα ψήφιζαν προσερχόμενοι στην κάλπη.

Στην
πρώτη περίπτωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης
συγκεντρώνει ποσοστό 44,6%, δεύτερος είναι ο νυν δήμαρχος Γιώργος
Καμίνης (χαίρει στήριξης από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 18,1%, ενώ ακολουθεί ο
εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης με ποσοστό 7,5%. Οι υποψήφιοι
της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και Άρης Σπηλιωτόπουλος συγκεντρώνουν 5,9% και
5% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι κ.κ. Γρ.
Βαλλιανάτος με 2,5%, ο υποψήφιος των ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρος με 2% και ο
υποψήφιος του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός με 0,3%.






Στην
πρόθεση ψήφου, ο Κασιδιάρης συγκεντρώνει σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό από
τον έτερο διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.






Ενδεικτική
του κλίματος αβεβαιότητας και δυσπιστίας γύρω από τα όσα έχουν ειπωθεί
για την κυοφορούμενη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι η απάντηση
των πολιτών στο ερώτημα για το πότε πιστεύουν ότι θα γίνει η
επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το 56,4% θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα
έρθει έπειτα από πέντε χρόνια…






Στην
ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, οι πολίτες κλήθηκαν να
απαντήσουν στην ερώτηση για την αύξηση στην τιμή των διοδίων. Το 61%
πιστεύει ότι οι αυξήσεις οφείλονται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην
ιδιωτική αυθαιρεσία.






Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι
απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία
καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά,
βρίσκεται πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει την προτίμηση
του 19,9% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, έναντι 16,2% του προέδρου
της ΝΔ. Ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος
Μιχαλολιάκος αποσπά 12,1%. Ο «Κανένας», ωστόσο, σε αυτήν την έρευνα
καταλαμβάνει την πρωτιά με 32,4%.






Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Το
επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης, δηλαδή εάν οι εκλογές
διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ
έχει το προβάδισμα με 59,6%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 19,4%. 






Πρόθεση ψήφου

Ο
ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 1,1% από τη Χρυσή Αυγή, έρχεται πρώτος,
συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,1%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 12,6%, οι ΑΝΕΛ 5%,
το ΚΚΕ 4,3% και το ΠΑΣΟΚ 3,2%.




Το
νεοϊδρυθέν κόμμα των κ.κ. Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη «Ένωση για
την Πατρίδα και τον Λαό» ανιχνεύεται στην παρούσα δημοσκόπηση,
συγκεντρώνοντας 0,5%.



Συσπειρώσεις και… διαρροές ψηφοφόρων

Στις
συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει
αυτήν τη στιγμή ποσοστό της τάξεως του 38%, με βασική «αιμορραγία» τη
διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, με ποσοστό μάλιστα που
ανέρχεται στο 29,8%.

Μεγαλύτερη
εμφανίζεται η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό
υπολογίστηκε στο 62,9%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς
τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 14,6%.









Αναλυτικός πίνακας με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του zougla.gr:


H ταυτότητα της έρευνας




















zougla.gr
Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή