Ακολουθήστε μας

Εκλογές 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Αναγκαία και απαραίτητη η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων

Δημοσιεύτηκε

στις


To έλλειμμα του σημερινού πολιτικού λόγου για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ελλάδος
1. Οι βάσεις των «Μνημονίων», που δένουν χειροπόδαρα την Ελλάδα, δεν είναι απλώς οικονομικές. Τα «Μνημόνια» δεν είναι  απλά δανειακά κείμενα που εκμεταλλεύονται οικονομικά τον οφειλέτη. Με τα «Μνημόνια» δεν επιδιώκεται μόνο η διασφάλιση με σκληρούς όρους των δανειζόμενων κεφαλαίων. Τα «Μνημόνια» έχουν στόχο την ολοκληρωτική κατάλυση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας ως κυρίαρχου κράτους.
Αυτό είναι ολοφάνερο από τους έξης όρους των δανειακών συμβάσεων του Μαΐου 2010 (Α΄ Μνημόνιο) και του σχεδίου Δανειακής Σύμβασης που ενέκρινε η Βουλή (Β΄ Μνημόνιο):
1ος Όρος: Παραίτηση υπέρ των δανειστών από όλα τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας και από όλες τις ασυλίες που παρέχει το διεθνές δίκαιο σε κάθε κράτος για την προστασία ζωτικής σημασίας αγαθών του. [άρθρα 3 (4) και (5), 4 (1) (β), 15 (1) (α) και Παράρτημα 4 της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης»]
2ο Όρος: Δέσμευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας υπέρ των δανειστών [άρθρο 4 (2) της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης»]. Η δέσμευση αυτή αποκλείει κάθε είδους οικονομική διασφάλιση άλλου δανειστή εκτός από αυτούς του Μνημονίου. Με αυτό τρόπο αποκλείει ολοκληρωτικά στην Ελλάδα να συνάψει οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες, καταλύοντας έτσι την ανεξαρτησία της.
3ος Όρος:  Οι δανειακές μας συμβάσεις (τα «Μνημόνια») υπάγονται υποχρεωτικά στο αγγλικό δίκαιο και οι δικαστικές αποφάσεις είναι απόλυτα εκτελεστές και δεσμευτικές στην Ελλάδα [άρθρο 14 (1) και (3) της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης»]. Ο όρος αυτός –και μόνος του- καταλύει την κυριαρχία του κράτους, γι’ αυτό και έχει κριθεί ως αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Με τον όρο αυτόν αντιμετωπίζεται το δανειζόμενο κράτος ως ιδιώτης οφειλέτης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα:
(α) δεν μπορεί να επικαλεστεί τα δικαιώματα  και την προστασία που παρέχει το διεθνές δίκαιο σε κάθε κράτος (ούτε προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ούτε την προστασία της εθνικής κυριαρχίας που παρέχει στα κράτη η διεθνής κοινότητα) και
(β) το κράτος ως οφειλέτης δεν μπορεί να επικαλεστεί απέναντι στους δανειστές του, ούτε τα δικαιώματα που παρέχει το ελληνικό δίκαιο και τα δίκαια όλων των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης στον ιδιώτη δανειστή, γιατί δεν τα αναγνωρίζει το αγγλικό δίκαιο. Τα δικαιώματα αυτά είναι πολλά: (ακυρότητα των εκμεταλλευτικών συμβάσεων, δικαίωμα αναπροσαρμογής των συμβάσεων  λόγω μεταβολής των συνθηκών κ.ά.).
4ος Όρος: Οι δανειστές έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους από τις δανειακές συμβάσεις σε τρίτο κράτος ή πρόσωπο. Η Ελλάδα δεν έχει αυτό το δικαίωμα (άρθρο 2 της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης).
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι όροι αυτοί εξακολουθούν να ισχύουν και αποτελούν δεσμεύσεις (με διάφορους τρόπους και όρους) και του  Β’ Μνημονίου.
2. Από το σύνολο σχεδόν των όρων που είναι εκμεταλλευτικοί, τοκογλυφικοί, εκβιαστικού και παράνομοι, αναφέρω μόνο τους παραπάνω όρους, γιατί αυτοί είναι ολοφάνερο ότι αποτελούν τη βάση κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της χώρας μας, που αποτελεί το σκοπό των δανειστών μας (των κρατών μελών της Ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία και το ΔΝΤ).
Από τους όρους αυτούς προκύπτει ότι η μόνη σωστή αντιμνημονιακή πολιτική είναι αυτή που  θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο:
–          η καταγγελία των «Μνημονίων» με (προσωρινή) στάση πληρωμών – και όχι «παύση» πληρωμών που λένε πολλοί σκόπιμα, γιατί σημαίνει χρεοκοπία-
–          ο έλεγχος του ύψους του δανείου, ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς το μη επαχθές χρέος, που είναι το νόμιμο κατά το διεθνές δίκαιο, γιατί ανταποκρίνεται στην αντοχή του κράτους ως προς το να εξασφαλίσει τις βασικές ανάγκες του λαού του και της άμυνάς του,
–          η διαγραφή (το «κούρεμα») του επαχθούς μέρους του δανείου, που υπερβαίνει τις δυνάμεις του κράτους να το πληρώσει και η αναδιαπραγμάτευση, μεταξύ ίσων κρατών, του μη επαχθούς μέρους του δανείου με νόμιμους όρους.
Αυτό που υποστηρίζουν –τώρα, οψίμως- τα κόμματα της μνημονιακής παράταξης ότι θα αναδιαπραγματευθούν όρους των «Μνημονίων» ή ότι θα επιδιώξουν «σταδιακή αποδέσμευση από αυτά» είναι αναποτελεσματικά και λέγονται για να παραπλανήσουν το λαό. Η αλήθεια είναι μια: Από τη στιγμή που υπάρχουν οι παραπάνω όροι ως βάση του δανεισμού της Ελλάδας, χωρίς προηγούμενη καταγγελία των δανεικών συμβάσεων που τους περιέχουν, καμιά άλλη διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή, ούτε μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

3. Ο σκοπός των παραπάνω επονείδιστων όρων είναι διττός:
(α) Η ένταξη στο μπλοκ δυνάμεων ΗΠΑ-Ευρώπης της Ελλάδας ως υποτελούς μέλους, χωρίς δικαίωμα να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση και
(β) Η μεταβίβαση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε πολυεθνικές εταιρείες του ίδιου πολιτικού μπλοκ και ο πλήρης αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας εις όφελος των χρηματοπιστωτικών κέντρων που υπάγονται στο ΔΝΤ.
4. Υποστηρικτικός αυτών των στόχων των δανειστών μας είναι ο πολιτικός λόγος:
– που εκφέρουν και αναπτύσσουν σκόπιμα τα κόμματα και τα ΜΜΕ που στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική,
– καθώς, δυστυχώς, και οι αντιμνημονιακές παρατάξεις και τα μέσα επικοινωνίας τους, από έλλειμμα γνώσης του πραγματικού συμφέροντος της Ελλάδας και της πραγματικής βούλησης του ελληνικού λαού.
Ο λόγος αυτός παρουσιάζει τα έξης ελλείμματα:
(α) Ποτέ και τίποτε δεν ακούγεται για ό,τι έχει σχέση με την κυριαρχία του ελληνικού κράτους, τα εθνικά μας θέματα και την εξωτερική μας πολιτική. Τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο Εξωτερικών έχει σβήσει από το χάρτη.
(β) Ποτέ και τίποτε δεν ακούγεται για τον τρόπο με τον οποίο φεύγουν καθημερινά, χωρίς καμιά διαφάνεια και χωρίς καμιά πληροφορία, οι πλουτοπαραγωγικές πήγες μας, τόσο οι οικονομικού ενδιαφέροντος, όσο και οι γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Δεν ακούσαμε ποτέ, πού μεταβιβάζονται (νομίζω, μεταβιβάστηκαν ήδη) τα δικαιώματα του υποθαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας.
(γ) Ποτέ και τίποτε δεν ακούγεται για το επονείδιστο «Ταμείο», μέσω του οποίου φεύγει από την Ελλάδα χωρίς κανένα δικαίωμα της Ελλάδας κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή και κάθε έσοδο, με αδιαφανείς διαδικασίες και με απώλειες δισεκατομμυρίων. Κανένα κόμμα δεν είπε μέχρι σήμερα ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό το εγκληματικό και παμφάγο τέρας.
(δ) Ποτέ  και τίποτε δεν ακούγεται –παρά το ότι υπάρχει πλούσια πρακτική- για το τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο στάση πληρωμών και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, για να μάθει ο κόσμος ότι όχι μόνο εφικτό είναι, αλλά και αναγκαίο.
(ε) Ποτέ και τίποτε δεν ακούστηκε για το ότι οι δανειακές συμβάσεις είναι ανυπόστατες και ότι είναι αντίθετες με το δίκαιο της ΕΕ και ότι δε δεσμεύουν νομικά τη Χώρα
(στ) Τέλος, ποτέ και τίποτε δεν ακούστηκε, ότι –εκτός από την πολιτική της υποτέλειας- υπάρχει και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, και ότι το ΔΝΤ και η Ευρωζώνης της Γερμανίας δεν είναι οι μόνες πήγες δανεισμού και βοήθειας στον Πλανήτη.
Πειραιάς 12. 5. 2012
Γιώργος Κασιμάτης

Εκλογές 2012

Όπως έδιωξε ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ τις αμερικανικές βάσεις, έτσι θα ανατρέψουν το μνημόνιο οι πολέμιοί του!!!

Δημοσιεύτηκε

στις

Δημοσιεύθηκε τις 8 Μαΐου 2012

του Σάββα Καλεντερίδη
Όλοι, εκτός της στενής ομάδας του ΓΑΠ, αποδέχονται ότι η Ελλάδα υποδουλώθηκε στο μνημόνιο με μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΓΑΠ.
Το γιατί, δεν είναι της ώρας.
Και από τη στιγμή που υποδουλωθήκαμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για διαπραγμάτευση. Δεν έγινε καμία.
Τώρα η Ελλάδα είναι χειροπόδαρα δεμένη και πρέπει να απελευθερωθεί.
Το θέμα είναι πώς!
Ο ένας τρόπος είναι η επαναδιαπραγμάτευση.
Ο άλλος η ανατροπή του μνημονίου.
Η άποψή μας είναι ότι πολλοί καιροσκόποι, που η μοναδική τους δουλειά χρόνια τώρα είναι η κατανάλωση κομματικών κονδυλίων που παίρνουν από το κράτος, το οποίο κατά τα άλλα πολεμούν, τζογάρουν και παίζουν με τα συναισθήματα του λαού, μιλώντας για ανατροπή και ακύρωση του μνημονίου, με σκοπό να πάρουν ψηφαλάκια.
Μετά, αφού τα πάρουν, θα κάνουν ό,τι έκανε ο Ανδρέας, που έδιωξε τις αμερικανικές βάσεις, οι οποίες όμως τελικά έμειναν, μετά από συμφωνία που έγινε σε “μηδενική βάση”.
Α, και να μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια, αυτοί ήταν τα μόνιμα δεκανίκια του μεγάλου Ανδρέα, με τους οπαδούς του οποίου βροντοφώναζαν όλοι μαζί και ρυθμικά το “Έξω οι βάσεις του θανάτου” και το “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο“.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να διδαχτούμε όλοι μας από τους καιροσκοπισμούς και τις ανεύθυνες επιλογές του παρελθόντος -αλήθεια πόσο εύκολα ξεχνάει αυτός ο λαός!!!- και να βρούμε τη χρυσή τομή.
Ποια είναι;
-Σκληρή και παραδειγματική τιμωρία εκείνων που μας έβαλαν στο ΔΝΤ-Μνημόνιο
-Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου
-Ταχύς εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους
-Λήψη άμεσων αναπτυξιακών μέτρων
-Άμεση αναμόρφωση της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος 
Κατά τα άλλα, όσοι τζογάρουν και παίζουν με τη “φωτιά” της ανατροπής του μνημονίου, δεν θα καούν μόνο οι ίδιοι, αλλά θα κάψουν και την ήδη τσουρουφλισμένη Ελλάδα.
Δεν το ευχόμαστε, αλλά το “έξω από το μνημόνιο”, θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πιο ανεύθυνο και πιο οπορτουνιστικό από το “λεφτά υπάρχουν”.
Ελπίζουμε να μην αποδειχτεί το ίδιο καταστροφικό.
Αυτά τα ολίγα προς στιγμήν…

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Η Γαύδος απέχει από τις ευρωεκλογές λόγω των χημικών της Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή τους στη Μεσόγειο
Η Γαύδος απέχει από τις ευρωεκλογές λόγω των χημικών της Συρίας
Την απόφαση να απέχουν από τις
ευρωεκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή των χημικών όπλων
της Συρίας στη Μεσόγειο έλαβαν οι κάτοικοι της Γαύδου.


Οι κάτοικοι της Γαύδου μέσα σε ένα κείμενο, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα
flashnews.gr μιλούν για την αδιαφορία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά
και της «μνημονιακής» όπως λένε ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Γαύδος στη μέση της Μεσογείου, που “απειλείται” από την αδιαφορία της
μνημονιακής κυβέρνησης, και τη διακίνηση των χημικών όπλων από τον
πόλεμο της Συρίας, σε διεθνή ύδατα δίπλα μας, αντιδρά και συμμετέχει
στις δράσεις για να ακυρωθεί αυτή η μετακίνηση.

Η απειλή

Για τη Γαύδο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μάλτα, την Ιταλία κι
ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι η εγκληματική ενέργεια να «πειραματιστούν»
την υδρόλυση εν πλω εξαιρετικά επικίνδυνων υλικών, τα οποία σε περίπτωση
ατυχήματος θα βυθιστούν στη θάλασσα μας και θα καταστρέψουν κάθε
ζωντανό οργανισμό και μας μαζί τους.

Η συνενοχή

Κι όλα αυτά με τη στήριξη του ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον χαρακτήρα
διεθνή χορικά ύδατα για να καθαρίσει για λογαριασμό των συμφερόντων,
πολιτικών και οικονομικών, λες και τα διεθνή ύδατα που δεν είναι παρά
γραμμές στον πολιτικό χάρτη τους δεν απειλούνται από την ενδεχόμενη
καταστροφή. Κι όλο αυτό ενάντια στη διεθνή νομοθεσία που ορίζει ότι η
καταστροφή των χημικών του πολέμου θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά
πάνω σε έδαφος χώρας που τα παράγει ή πάνω σε έδαφος χώρας που τα έχει
αγοράσει.

Αλλά και την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων που
αδιαφορούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες, κυνηγώντας με περισσότερη
λιτότητα για τους λαούς και μεγαλύτερα κέρδη για τους οικονομικά
ισχυρούς.

Η αμφισβήτηση

Η Πορτογαλία και Αλβανία αρνήθηκαν την συμμετοχή σε αυτό το έκφυλο παιχνίδι πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Τι προτείνουμε

Δικά τους είναι τα χημικά, δικός τους είναι ο πόλεμος, ας πάρουν στις πατρίδες του και τα απόνερα.

Να τα πάρουν πίσω στις πατρίδες τους, αυτοί που τα φτιάξανε κι αυτοί που τα αγοράσανε.

Να απαντηθούν οι επερωτήσεις βουλευτών κι ευρωβουλευτών και επιτέλους οι
κυβερνήσεις να πάρουν θέση, υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή,
λαμβάνοντας υπόψη ότι η ψήφος του λαού δεν χρίζει τους βουλευτές και
ευρωβουλευτές θεούς για να παίζουν με τις ζωές μας.

Η Γαύδος

Συμμετέχει στα συντονιστικά για τις δράσεις ενάντια στην εφαρμογή αυτής
της παράλογης κι επικίνδυνης απόφασης. Μαζεύει υπογραφές των κατοίκων
και θα τις αποστείλει στα αρμόδια όργανα. Αναρτά πανό διαμαρτυρίας στο
ΦΑΡΟ του ΝΟΤΟΥ της Ευρώπης. Γυρίζει την πλάτη σε μια τέτοια Ευρώπη
αδιάφορη στους λαούς της και Αποφασίζει

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ»

ΤΟ ΒΗΜΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκλογές 2012

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ZOUGLA.GR: ΠΡΩΤΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ! ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΝΔΗ ΣΤΟ 12%

Δημοσιεύτηκε

στις

25.2.2014. Εντυπωσιακά
είναι τα αποτελέσματα της νέας διαδικτυακής ψηφοφορίας που
πραγματοποιήθηκε από τις 17/2/2014 έως τις 23/2/2014. Ψήφισαν 2.242
άτομα, τα οποία πέραν της πρόθεσης ψήφου απάντησαν σε μια σειρά
ερωτημάτων άμεσα συνδεδεμένων με την επικαιρότητα, όπως οι ανακοινώσεις
των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο της Αθήνας, η αύξηση της τιμής των
διοδίων, αλλά και το μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη.

Η
«Ζούγκλα» δεν διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα, εμπιστεύεται όμως το
σταθμισμένο δείγμα της, το οποίο κατά το παρελθόν έχει καταγράψει με
μεγάλη ακρίβεια τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων και τις τάσεις του
εκλογικού σώματος που αυτήν την περίοδο θυμίζει κινούμενη άμμο.

Σύμφωνα
με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης διαδικτυακής έρευνας, με
τη συμμετοχή επιλεγμένων ψηφοφόρων από εξειδικευμένο προσωπικό, ο
ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κορυφή, η ΝΔ χάνει έδαφος, η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ
συνεχίζεται και η Χρυσή Αυγή βλέπει τα ποσοστά της να αυξάνονται. 

Το ζητούμενο είναι εάν αυτή η παρούσα συμπεριφορά θα παγιωθεί ή απλώς αποτελεί στιγμιαία προειδοποίηση τωνψηφοφόρων προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, προ της λήψης σημαντικών οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.

Εντυπωσιακό
είναι επίσης το ποσοστό που δίνουν οι ψηφοφόροι στην υποψηφιότητα του
Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας. Πρόκειται φυσικά για την ψήφο
όσων έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον μεγαλύτερο δήμο, όχι του
συνόλου που συμμετείχε από διάφορες περιοχές της χώρας.

Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος».

Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας στον Κίτρινο Τύπο24:16reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading


Η Διαδικτυακή ψηφοφορία και οι αντιδράσεις εκπροσώπων των κομμάτων17:33reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading



Διαδικτυακή ψηφοφορία – Τα αποτελέσματα10:16reEmbedit

Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading



Τα αποτελέσματα της έρευνας:

Οι
πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση για το ποιος εκ των οκτώ
βασικών υποψηφίων θα κέρδιζε τη μάχη του Δήμου της Αθήνας, αλλά και
ποιον θα ψήφιζαν προσερχόμενοι στην κάλπη.

Στην
πρώτη περίπτωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης
συγκεντρώνει ποσοστό 44,6%, δεύτερος είναι ο νυν δήμαρχος Γιώργος
Καμίνης (χαίρει στήριξης από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 18,1%, ενώ ακολουθεί ο
εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης με ποσοστό 7,5%. Οι υποψήφιοι
της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και Άρης Σπηλιωτόπουλος συγκεντρώνουν 5,9% και
5% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι κ.κ. Γρ.
Βαλλιανάτος με 2,5%, ο υποψήφιος των ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρος με 2% και ο
υποψήφιος του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός με 0,3%.






Στην
πρόθεση ψήφου, ο Κασιδιάρης συγκεντρώνει σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό από
τον έτερο διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.






Ενδεικτική
του κλίματος αβεβαιότητας και δυσπιστίας γύρω από τα όσα έχουν ειπωθεί
για την κυοφορούμενη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη είναι η απάντηση
των πολιτών στο ερώτημα για το πότε πιστεύουν ότι θα γίνει η
επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το 56,4% θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα
έρθει έπειτα από πέντε χρόνια…






Στην
ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr, οι πολίτες κλήθηκαν να
απαντήσουν στην ερώτηση για την αύξηση στην τιμή των διοδίων. Το 61%
πιστεύει ότι οι αυξήσεις οφείλονται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην
ιδιωτική αυθαιρεσία.






Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι
απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία
καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά,
βρίσκεται πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει την προτίμηση
του 19,9% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, έναντι 16,2% του προέδρου
της ΝΔ. Ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος
Μιχαλολιάκος αποσπά 12,1%. Ο «Κανένας», ωστόσο, σε αυτήν την έρευνα
καταλαμβάνει την πρωτιά με 32,4%.






Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Το
επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης, δηλαδή εάν οι εκλογές
διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ
έχει το προβάδισμα με 59,6%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 19,4%. 






Πρόθεση ψήφου

Ο
ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 1,1% από τη Χρυσή Αυγή, έρχεται πρώτος,
συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,1%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 12,6%, οι ΑΝΕΛ 5%,
το ΚΚΕ 4,3% και το ΠΑΣΟΚ 3,2%.




Το
νεοϊδρυθέν κόμμα των κ.κ. Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστου Ζώη «Ένωση για
την Πατρίδα και τον Λαό» ανιχνεύεται στην παρούσα δημοσκόπηση,
συγκεντρώνοντας 0,5%.



Συσπειρώσεις και… διαρροές ψηφοφόρων

Στις
συσπειρώσεις των δύο πρώτων κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει
αυτήν τη στιγμή ποσοστό της τάξεως του 38%, με βασική «αιμορραγία» τη
διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, με ποσοστό μάλιστα που
ανέρχεται στο 29,8%.

Μεγαλύτερη
εμφανίζεται η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό
υπολογίστηκε στο 62,9%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς
τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 14,6%.









Αναλυτικός πίνακας με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του zougla.gr:


H ταυτότητα της έρευνας




















zougla.gr
Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή