Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Σερβία: τι σημαίνει η νίκη του Τόμισλαβ Νίκολιτς;

Δημοσιεύτηκε

στις

Le Courrier des Balkans, Ανταπόκριση από το Βελιγράδι από τον JeanArnault Dérens

«Επιστρέφει η Σερβία στο παρελθόν της», με την εκλογή του εθνικιστική Νίκολιτς; 

Τίποτα δεν είναι σίγουρο. 
Πολύ λίγα πράγματα χωρίζουν σήμερα τα προγράμματα των δύο κύριων σερβικών πολιτικών κομμάτων, και η νίκη του Τόμισλαβ Νίκολιτς ήταν λιγότερο το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας για την προσχώρηση στην ΕΕ παρά της επιθυμίας να «τιμωρηθεί η απερχόμενη κυβέρνηση». Η ήττα του Μπόρις Τάντιτς αντανακλά την απόρριψη των πολιτικών που ακολουθούνται μέχρι σήμερα στη Σερβία, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νίκη του Τόμισλαβ Νίκολιτς δεν εξέπληξε παρά μόνο εκείνους που ήθελαν να πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις πολύ αμφίβολης αξιοπιστίας: όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ, οι σερβικές εταιρίες δημοσκοπήσεων  συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Μπόρις Τάντιτς.
Οι Δημοκρατικοί, πεπεισμένοι ότι αντιπροσωπεύουν μια  «σύγχρονη» Σερβία επειδή «φιλοευρωπαϊκή» παραήταν σίγουροι για τη νίκη τους. Ο Μπόρις Τάντιτς πίστευε σίγουρα ότι το να εμφανιστεί ο ίδιος στο πλευρό του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς  -και της οικογένειάς του-  θα ενίσχυε  την εικόνα μιας «Σερβίας που κερδίζει», ξεχνώντας ότι η σημερινή Σερβία είναι μια Σερβία που υποφέρει από το κρουστικό κύμα της κρίσης, από τους μη καταβεβλημένους μισθούς, τις  μαζικές απολύσεις, τις πραγματοποιημένες ιδιωτικοποιήσεις που λειτουργούν προς όφελος της παρέας του καθεστώτος και ορισμένων διεθνών εταιριών.
Το DS πίστευε επίσης ότι ρίχνοντας ένα βαρύ πάπλωμα λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας στα ΜΜΕ, με την συγκαλυμμένα εξαγορά των μεγάλων τίτλων, χθες ανεξάρτητων, από τα στελέχη   του κόμματος, θα το προστάτευε από την κριτική. 
Ποιος θα μπορούσε να επικρίνει ένα «δημοκρατικό, σύγχρονο και φιλοευρωπαϊκό» κόμμα; 
Μόνο «εθνικιστές» και νοσταλγοί του παρελθόντος τολμούσαν να καταγγείλουν και να εκθέσουν τη διαφθορά ή την επιβαλλόμενη ανοχή της δικαιοσύνης.
Οι κραυγές του νταή για λαϊκά πανηγύρια  Ίβιτσα Ντάτσιτς, πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών, για το κυνήγι των ληστών, λαθρέμπορων, παιδεραστών και των «τρομοκρατών» δεν μπορούσαν να μας εξαπατήσουν. Η εικόνα του υπουργού που εμφανιζόταν σαν ευτυχισμένο χαϊδεμένο παιδί, στα ισχυρά τζιπ της αστυνομίας, ήταν ανεπαρκής για να «καθησυχάσει τους καλούς πολίτες», που ανησυχούσαν περισσότερο για τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους παρά για μια αρκετά υποθετική αναβίωση μιας «αλβανικής αποσχιστικής αντάρτικής επίθεσης» στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

Οι θεαματικές «εκστρατείες για μωρά» δεν μπορούσαν να κρύψουν το απογοητευτικά χαμηλό επίπεδο των ελάχιστων κοινωνικών παροχών.
Μια πρώτη προειδοποιητική βολή εκτοξεύτηκε στις 6 Μαΐου: Το DS πήρε πολύ χαμηλό ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές (22,07%), όπως και ο υποψήφιος του, ο Μπόρις Τάντιτς, στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (26,7%).
Το DS πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεφύγει. 
Είχε καταφέρει μια καλή επιχείρηση, με την κρυφή προώθηση της ανόδου του κληρικού-φασιστικού κινήματος Dveri, έξυπνος τρόπος για να μειωθούν κατά το ήμισυ οι ψήφοι της άκρας δεξιάς, χωρίς να μπόρεσαν το Dveri και το Ριζοσπαστικό Κόμμα να καταφέρουν να περάσουν το εκλογικό όριο του 5%. Σκεπτόταν κυρίως να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την σύμπλευση συμφερόντων που το συνδέει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (SPS). 
Οι λεπτοί υπολογισμοί των δημοκρατών στρατηγικών συγκρούστηκαν όμως με το επίμονο  τοίχο της πραγματικότητας: όποιος δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του κινδυνεύει πάντα να καταδικαστεί από τους ψηφοφόρους του, αυτούς τους  «αχάριστούς άστατους»… 
Οι προεκλογικές εκστρατείες δεν κερδίζονται στις καφετέριες  των νέων πισίνων του Novi Beograd, αλλά στους τόπους των αγροτών στη Βοϊβοντίνα ή των άνεργων του Čačak.
Έξω οι απερχόμενοι 
Μετά τον πρώτο γύρο, ορισμένοι σχολιαστές, ποντάροντας στη συνέχιση του απερχόμενου συνασπισμού, σημείωναν την «σερβική εξαίρεση».  Όλες οι εκλογές που οργανώθηκαν  στην Ευρώπη από τότε που η τελευταία ζει στην κρίση, έληξαν με την ήττα των απερχόμενων και, τελικά, η Σερβία δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.
Η νίκη του Τόμισλαβ Νίκολιτς αποτελεί πολύ λιγότερο μια ψήφο προσχώρησης παρά την επιθυμία να τιμωρήσει τους εξερχόμενους. Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την προθυμία τους να τιμωρήσουν με διάφορους τρόπους: πολλοί απείχαν, με ποσοστό αποχής ρεκόρ του 54% των εγγεγραμμένων,  πολλοί άλλοι ψήφισαν λευκά ή άκυρα στην κάλπη. 
Στο Facebook , οι Ανώνυμοι της Σερβίας είχα οργανώσει ακόμα έναν «διαγωνισμό» άκυρων ψηφοδελτίων, καλώντας τους ψηφοφόρους να «στολίζουν» τα ψηφοδέλτια τους και να πάρει τους φωτογραφίσουν…
Τέλος, άλλοι επέλεξαν να ψηφίσουν για τον Τόμισλαβ Νίκολιτς. 
Μεταξύ των πιο «εκπληκτικών»  εκκλήσεων είναι αυτή, βέβαια, του Βέσνα Πέσιτς, ιστορική φυσιογνωμία της δημοκρατικής και πολιτικής Σερβίας, ο οποίος κατήγγειλε το σύστημα εξουσίας του DS, καλώντας για την ανατροπή του «χρησιμοποιώντας» το ψηφοδέλτιο του Νίκολιτς. Μπορούμε να κρίνουμε αυτή την στρατηγική ως επικίνδυνη, αλλά ήταν εξίσου επικίνδυνο να μη εκτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος της τεράστιας δυσαρέσκειας και απογοήτευσης του σερβικού λαού.
Η «Νέα Terazije», η Ευρώπη και το Κόσσοβο
Ο Δήμαρχος του Βελιγραδίου Ντράγκαν Τζίλας, ο οποίος παραμένει ένας πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός, ξεκινήσε πρόσφατα μια νέα επιχείρηση για να «ομορφύνει» την πρωτεύουσα: τη δημιουργία μιας «νέας Terazije» σε χαρτόνι στο Novi Beograd, στην θέση του παλιού παζαριού που πρόσφατα «καθαρίστηκε» από τον Ρομά (αθίγγανοι) πληθυσμό του. 
Σε αυτό το νέο συγκρότημα «αναψυχής», σερβιτόροι ντυμένοι με τις αντίστοιχες στολές των συναδέλφων τους του 1930 θα σερβίρουν ποτά σε υψηλότερες τιμές από ό, τι στα καφενεία της «πραγματικής Terazije».
Η ψευδαίσθηση θα βοηθήσει να ξεχάσουμε την απέλαση των Ρομά, την εθνική και κοινωνική εθνοκάθαρση του Βελιγραδίου που διευθύνουν ο Ντράγκαν Τζίλας και ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τα τελευταία χρόνια, χωρίς οποιαδήποτε δυτική πρεσβεία στο Βελιγράδι να διαμαρτυρηθεί. Τα χωριά Ποτέμκιν, ωστόσο, μπορούν να αρκούν για τη ίδρυση μιας νέας πολιτικής;
Στον ρόλο του Μεγάλου Μαγίστρου των ψευδαισθήσεων, το DS προβάλλει εδώ και μερικά χρόνια δύο φετίχ: «την Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας» και «την υπεάσπιση του Κοσσυφοπεδίου».
Ο καθένας όμως ξέρει πολύ καλά ότι η πολιτική του Βελιγραδίου στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μόνο μια προσπάθεια για αποφυγή απώλειας προσώπου, ικανοποιώντας τους «δυτικούς εταίρους» της χώρας, χωρίς να δοθεί προσοχή στις πραγματικές δραματικές συνθήκες διαβίωσης του σερβικού πληθυσμού του Κοσσόβου, και ειδικά χωρίς κανένα στρατηγικό όραμα για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και της περιοχής.
Αλήθεια, η «ευρωπαϊκή προοπτική», χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για στρατηγικό όραμα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η ένταξη της Σερβίας δεν βρίσκεται καθόλου στην ημερήσια διάταξη σε μια Ευρώπη που υπονομεύεται από την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θεσμική κρίση, την σοβαρότερη της ιστορίας της.
Ο «ευρωπαϊκό λόγος», μειώνοντας το μέλλον της χώρας σε μια σειρά από εντολές που πρέπει να ακολουθηθούν και οι κανόνες που θα πρέπει να ενσωματωθούν  -με βάση τις δύο ιερές αρχές του κράτους δικαίου και του οικονομικού φιλελευθερισμού-  χρησιμοποιείται για  να κρύψει την απουσία οποιασδήποτε αληθινής συζήτησης για το μέλλον της Σερβίας, για το είδος της κοινωνίας που θα πρέπει να οικοδομηθεί.
Από την πλευρά τους, οι «εταίροι» της Σερβίας τροφοδοτούν αυτό το παιχνίδι, στο όνομα της εμμονής τους για «περιφερειακή σταθερότητα»: δίνοντας μερικές κουδουνίστρες, όπως το καθεστώς της υποψήφιας χώρας το οποίο δεν προδικάζει σε τίποτα την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας, αγοράζουν την πίστη των πολιτικών ηγετών, παρά να λάβουν την υποστήριξη των πολιτών.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν τώρα να καθησυχάσουν τον εαυτό του, υπογραμμίζοντας ότι Τόμισλαβ Νίκολιτς έγινε και αυτός τώρα «υπέρ της Ευρώπης».
Ωστόσο, γειτόνισσα της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν και της Ελλάδας σε κρίση, σε ποία «ευρωπαϊκή συναυλία» θα μπορούσε να προσφέρει η Σερβία την παρτιτούρα της;
Ο Eliott Ness και οι ολιγάρχες
Η εκλογή του Τόμισλαβ Νίκολιτς δεν προδικάζει σε τίποτα το σχηματισμό της μελλοντικής σερβικής κυβέρνησης   -πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι συνταγματικά πολύ περιορισμένες, ακόμα και αν και ο «υπερ-πρόεδρος Τάντιτς» τις είχε υπερβεί απολαμβάνοντας τη μεγάλη «διακριτικότητα» του πρωθυπουργού Τσβέτκοβιτς.
Ούτε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (73 βουλευτές από τους 250 του Κοινοβουλίου) ούτε το DS (67 βουλευτές) διαθέτουν την επαρκή πλειοψηφία για να σχηματιστεί κυβέρνηση. 
Την Κυριακή το βράδυ, ο Ίβιτσα Ντάσιτς ανακοίνωσε ότι η συμφωνία συνασπισμού που συνάχτηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του DS ήταν ακόμη σε ισχύ. 
Πηγαίνουμε λοιπόν για «συγκατοίκηση» μεταξύ του Πρόεδρου Νίκολιτς και μιας κυβέρνησης DS-SPS , πιθανώς διευρυμένης στο LDP ή το URS;
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς είναι καλά αποφασισμένος να εισπράξει με τη δυνατή υψηλότερη τιμή το 15% που πήρε το κόμμα του στις 6 Μαΐου και έχει τα μέσα για να παίξει με τις ορέξεις εξουσίας μεταξύ των μεν και των δε για να αυξήσει τον πλειστηριασμό.
Πιθανότατα, ο σχηματισμός ενός νέου συνασπισμού δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τους «πολιτικούς» παράγοντες αλλά και από άλλους, πιο διακριτικούς, αλλά πολύ πιο ισχυρούς. 
Όπως το 2008, οι tycoons  (μεγιστάνες), οι Σέρβοι ολιγάρχες θα κάνουν ελιγμούς για να καθορίζουν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους. 
Εξάλλου, ο Μίλαν Μπέκο  και άλλοι Μίροσλαβ Μίσκοβιτς έχουν καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι το μυστικό της πολιτικής σταθερότητας  -αυτή η πολύτιμη σταθερότητα, που είναι απαραίτητη για ένα καλό επιχειρηματικό κλίμα-   υποθέτει τον ψεκασμό, με κάποια δίκαια κατανομή, όλων των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων στην χώρες. 
Ο «αδιάφθορος» Νίκολιτς και οι φίλοι του, όπως και οι άλλοι, παίρνουν και αυτοί το μερίδιό τους από την πίτα.

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή