Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Ερντογάν :Αναβίωση σχεδίου του για επίσκεψη στην Γάζα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένας από τους λόγους που η πολιτική μηδενικών προβλημάτων- την οποία υιοθέτησε το καθεστώς του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν το 2003 για να λάβει το επίσημο θεωρητικό περίβλημα με το βιβλίο του Τούρκου Ακαδημαϊκού και μετέπειτα ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου “Στρατηγικό βάθος” – κατέστη πολιτική μύριων προβλημάτων ήταν και η σύγκρουση με το Ισραήλ.Μια σύγκρουση η οποία απέκτησε δραματικό χαρακτήρα  το 2010 με την επίθεση Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μavi Μarmara το οποίο συμμετείχε σε στολίσκο που  μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα και προσπαθούσε να σπάσει το Ισραηλινό εμπάργκο.Από την επίθεση αυτή είχαν βρει τον θάνατο 9 Τούρκοι πολίτες οι οποίοι μόνο ακτιβιστές δεν ήταν καθώς ως απεδείχθη η τουρκική ισλαμιστική οργάνωση η οποία και είχε αναλάβει το όλο εγχείρημα ήταν βραχίονας της νεοοθωμανικής πολιτικής του τουρκικού κράτους.Από την στιγμή εκείνη άρχισε μια διαπραγμάτευσης Τουρκίας και Ισραήλ για την αποκατάσταση των σχέσεων τους.Πάγια Τουρκική θέση αποτελεί  κατα τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν η άρση του Ισραηλινού Εμπάργκο στην Γάζα, το να ζητήσει  συγνώμη το Ισραήλ από τα θύματα της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού και το να αποζημιώσει. τις οικογένειες των θυμάτων

Καθώς το καθεστώς Ερντογάν εισέρχεται σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων 
-με το όνειρο του Ταγίπ Ερντογάν να είναι ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος και να κυριαρχεί ως το 2023 στην τουρκική πολιτική σκηνή να αποτελεί τον άξονα δράσης για τον  Τούρκο Πρωθυπουργό- μεταχειρίζεται την κατάσταση στην Γάζα με σκοπό να αυξήσει την δημοτικότητα του έναντι του σημερινού Τούρκου Προέδρου και  μελλοντικού αντιπάλου του για το προεδρικό αξίωμα Αμπντουλλάχ Γκιούλ – ο οποίος σύμφωνα με τα δημοκοπικά ευρήματα προηγείται στην εκλογική κούρσα-  και παράλληλα να δώσει μια νέα δυναμική στην συνεχώς μειούμενη επιρροή της Τουρκίας του στις αραβικές χώρες και τον μουσουλμανικό κόσμο 

Ο
Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του απο την επίσκεψη στο Βερολίνο- όπου προκάλεσε για μια φορά σωρεία αντιδράσεων- ανέφερε πως θέτει εκ νέου σε εφαρμογή το σχέδιο του για επίσκεψη στην Γάζα -το οποίο και παλαιότερα είχε αναφέρει ότι αποτελεί σκοπό του αλλά έμεινε ως πυροτέχνημα – και για το σκοπό αυτό ξεκινούν  συνομιλίες με παλαιστινίους αξιωματούχους  προκειμένου το ταχύτερο να πραγματοποιηθεί..

Ο Εμίρης του  Κατάρ  Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani με την συζυγο του  Sheikha
MOZAH  μέσω Αιγύπτου πέρασε στη Γάζα στα τέλη του περασμένου μήνα επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας και η λαμπρή υποδοχή της οποίας έτυχε από την πλευρά της Χαμάς έδωσε νέα τροφή στα νεοοθωμανικά όνειρα του Τούρκου πρωθυπουργού  ο οποίος -εξέφρασε ως τονίζει το ρεπορτάζ της Todays Zman στους Τούρκους δημοσιογράφους τον  θαυμασμό του για τον Εμίρη του Κατάρ  για την κίνηση του αυτή και μάλιστα  σκόπευε να το τον καλέσει και να συναντηθεί μαζί του. για να του εκφράσει τον θαυμασμό του και τις ευχαριστίες του. αλλά η μουσουλμανική γιορτή του Eid Al-Adha δεν του το επιτρέπει- πρότεινε μάλιστα στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική
Όχθη, Μαχμούντ Αμπάς -και αντίπαλο δέος της Χαμάς- να επισκεφθούν από κοινού την Λωρίδα της Γάζα και ο Παλαιστίνιος  Ηγέτης φάνηκε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρέπει να τονιστεί ότι το Ιράν και η Συρία έχουν διακόψει την χρηματοδότηση της Χαμάς εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν στάθηκε στο πλευρό του Σύρου Προέδρου Ασαντ κατά την Συριακή κρίση και  ότι η Χαμάς η οποία μέχρι πρότινος είχε την έδρα της στην Συρία σήμερα εδρεύει στο Κατάρ  ενω έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση καθως χρειάζεται περί τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ ετήσιως για να συνεχίσει να διοικεί την Λωρίδα της Γάζας 

Ισραήλ

Συγκλονιστικά στοιχεία! Το Infographic της Ναυτεμπορικής για τον έναν χρόνο πολέμου στη Γάζα

H Γάζα μπαίνει στο δεύτερο έτος πολέμου έχοντας μετατραπεί σε συντρίμμια 40 εκατομμυρίων τόνων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δρόμοι της πόλης έχουν μετατραπεί σε χωμάτινα φαράγγια και, σε πολλά σημεία, η ατμόσφαιρα είναι ανυπόφορη από τη δυσοσμία των πτωμάτων που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Συντρίμμια και μπάζα παντού. Η Γάζα μπαίνει στο δεύτερο έτος του πολέμου με μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση να είναι σε εξέλιξη.

Μετά τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ και σφάγιασε 1.200 ανθρώπους, αρπάζοντας παράλληλα 251 ομήρους, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια από τις πιο θανατηφόρες και καταστροφικές στην πρόσφατη ιστορία κατά της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 41.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 11.000 παιδιά και 6.000 γυναίκες, όπως υπολογίζει ο ΟΗΕ. Επιπλέον 97.000 έχουν τραυματιστεί – στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν χάσει μέλη του σώματός τους.

Χωρίς ορατό τέλος του πολέμου και χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα, είναι αδύνατο να πούμε πότε – ή ακόμα και αν – θα ξαναχτιστεί οτιδήποτε.
Ακόμη και μετά τη λήξη των μαχών, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν κολλημένοι ζώντας σε άθλια στρατόπεδα σκηνών για χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι η ανοικοδόμηση μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές έχουν αφήσει στον παλαιστινιακό θύλακα συντρίμμια 40 εκατ. τόνων. Υπολογίζεται ότι μόνο για να καθαριστούν αυτά θα απαιτηθούν 650 εκατ. δολάρια και θα πρέπει να περάσουν…15 χρόνια!

«Αυτός ο πόλεμος είναι καταστροφή και δυστυχία. Θα έκανε τις πέτρες να φωνάζουν», λέει στο Associated Press η Σιφάα Χέτζο, μια 60χρονη γυναίκα σε μια σκηνή στη γη, όπου κάποτε βρισκόταν το σπίτι της.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την ανείπωτη καταστροφή. Λέει ότι η τρομοκρατική οργάνωση ενσωμάτωσε μεγάλο μέρος της στρατιωτικής της υποδομής, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιομέτρων (μίλια) σηράγγων, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου έγιναν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες. Παράλληλα υποστηρίζει ότι μετέτρεψε δεκάδες σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια σε κέντρα διοίκησης, ελέγχου και αποθήκευσης εξοπλισμού. Από την άλλη υπάρχουν πολλές καταγγελίες για χτυπήματα σε κτίρια, όπου ήταν γνωστό πως έχουν καταφύγει εκτοπισμένο άμαχοι.

Διαλυμένες υποδομές και σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης – 18,5 δισ. η ζημιά

Το 66% των υποδομών στη Γάζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πάνω από 227.000 κατοικίες έχουν εξαφανιστεί. Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, περίπου οι μισές οικογένειες «δεν έχουν πού να επιστρέψουν», είπε στο AP η Άλισον Έλι, συντονίστρια του Shelter Cluster. Τα κτίρια που έχουν καταστραφεί στον παλαιστινιακό θύλακα σε έναν χρόνο είναι όσα καταστράφηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία σε δύο χρόνια πολέμου. Και για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά μεγέθους. Η έκταση της Γάζας είναι λιγότερο από τη μισή εκείνης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, του Κιέβου.

Το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας έχει καταρρεύσει. Πάνω από το 80% των υγειονομικών εγκαταστάσεων της —και ακόμη περισσότεροι από τους δρόμους της έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ζημιές 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – σχεδόν το συνδυασμένο οικονομικό προϊόν της Δυτικής Όχθης και της Γάζας το 2022. Το ποσό έχει σίγουρα ανέβει.

Περίπου το 90% των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο, συχνά πολλές φορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Η πείνα είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το πρώτο εμπόδιο σε οποιαδήποτε σημαντική ανοικοδόμηση είναι τα βουνά των ερειπίων. Εκεί που κάποτε βρίσκονταν σπίτια, σχολεία, καταστήματα, γραφεία, υπάρχουν τώρα γιγάντια ερείπια με ανθρώπινα υπολείμματα, επικίνδυνες ουσίες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η Μέση Ανατολή φλέγεται!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Directus: Σύρραξη χωρίς τέλος στη Μέση Ανατολή. Φλέγεται η περιοχή. Συνεχείς οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο. Εν αναμονή επίθεσης στο Ιράν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή