Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Τα 10.000 παιδιά του Οσάμα μπιν Λάντεν “μάχονται” στη Συρία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η καλύτερα εξοπλισμένη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο είναι το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα

Αλλαμανής Γιώργος Ι. 
Το Μέτωπο Αλ Νούσρα στη Συρία, δηλαδή το συριακό παρακλάδι της διαβόητης οργάνωσης Αλ Κάιντα, αποτελεί την καλύτερα εξοπλισμένη τρομοκρατική ομάδα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, καθώς και του Ισραήλ και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής.
Υπολογίζεται ότι διαθέτει τουλάχιστον 10.000 ένοπλους και υποστηρικτές μέσα στη Συρία. Πρόκειται για πνευματικά τέκνα του Οσάμα μπιν Λάντεν, φανατικούς σουνίτες ισλαμιστές που έχουν εξαπολύσει «ιερό πόλεμο» («τζιχάντ») για την ανατροπή του αλεβίτη σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μερικές εκατοντάδες ξένοι, κυρίως από αραβικές χώρες, αλλά και ριζοσπαστικοποιημένοι γόνοι μεταναστών από χώρες της Δύσης, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, ακόμη και η Αμερική.

Για να γίνει κάποιος μέλος του Μετώπου Αλ Νούσρα πρέπει να περάσει από δύο σχετικά σύντομες δοκιμασίες: από ένα δεκαήμερο θρησκευτικό «σεμινάριο» για τις βασικές αρχές του Κορανίου και από μια εικοσαήμερη στρατιωτική εκπαίδευση στη χρήση των όπλων και στις μεθόδους του ανταρτοπόλεμου. Τα στρατόπεδα βρίσκονται επί ιρακινού εδάφους, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η πλήρης ονομασία της οργάνωσης είναι «Τζαμπάντ αλ Νούσρα», που σημαίνει «Μέτωπο Αμυνας του Λαού της Ευρύτερης Συρίας». Η ίδρυσή της ανακοινώθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2012. Επικεφαλής είναι ένας σκοτεινός πολέμαρχος με το προσωνύμιο Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι – το «αλ Γκολάνι» συνιστά ευθεία αναφορά στα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς συριακά υψίπεδα του Γκολάν, από τα οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κατάγεται. Δεν έχουν γίνει γνωστά άλλα στοιχεία για την ταυτότητά του.

Στόχος η εφαρμογή της σαρία
Οι αρχικοί πυρήνες των ένοπλων ισλαμιστών που συγκρότησαν την Αλ Νούσρα ήταν Σύροι που πολεμούσαν στο Ιράκ, τόσο εναντίον των δυτικών εισβολέων όσο και εναντίον των ιρακινών σιιτών και χριστιανών. Πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στην πατρίδα τους όταν ξέσπασε ο εμφύλιος και έκτοτε δραστηριοποιούνται με επιδρομές, βομβιστικές επιθέσεις, σαμποτάζ. Κατηγορούνται για σειρά εγκλημάτων πολέμου, όπως για ομαδική εκτέλεση αιχμαλώτων του κυβερνητικού στρατού που καταγράφηκε σε ένα ανατριχιαστικό ερασιτεχνικό βίντεο και έκτοτε κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του youtube.

Στόχος του Μετώπου Αλ Νούσρα είναι να ιδρύσει ένα ισλαμικό χαλιφάτο και να εφαρμόσει τη σαρία. «Το αλκοόλ, ο καπνός και η διασκέδαση, που θεωρείται αμαρτωλή, θα απαγορευτούν, αλλά οι νέοι νόμοι θα εφαρμοστούν σταδιακά, αφού πρώτα γίνουν αυστηρές προειδοποιήσεις στον λαό» δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάποιος Αμπού Αχμέντ, ο οποίος αυτοσυστήθηκε ως «επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης» της οργάνωσης.

Οι σχέσεις με την ιρακινή Αλ Κάιντα είναι προφανείς και στενές, αλλά η Αλ Νούσρα δεν επιβεβαίωσε πρόσφατη πληροφορία, προερχόμενη από το Ιράκ, ότι οι δύο οργανώσεις «συγχωνεύτηκαν». Σύμφωνα με άλλες, επίσης ανεπιβεβαίωτες, πληροφορίες, η Αλ Νούσρα προσπαθεί να κλέψει χημικά όπλα από τις αποθήκες του κυβερνητικού στρατού της Συρίας, καθώς και να αποκτήσει χημικές ουσίες όπως το φονικότατο αέριο σαρίν.

Μάθημα το πάθημα του Αφγανιστάν
Το μεγαλύτερο δίλημμα της Δύσης είναι αν θα εξοπλίσει μαζικά τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις διακινδυνεύοντας να ενισχύσει ακραίες σουνιτικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα. Το ίδιο πρόβλημα, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, είχαν στη δεκαετία του 1980 οι Αμερικανοί στο υπό σοβιετική κατοχή Αφγανιστάν. Τότε την πάτησαν μεγαλοπρεπώς. Προσέφεραν χρήματα και όπλα στους αντάρτες μουτζαχεντίν (ανάμεσά τους και ο Οσάμα μπιν Λάντεν, που εθεωρείτο από την Ουάσιγκτον «μαχητής της ελευθερίας»), οι οποίοι κατόπιν εγκαθίδρυσαν το σκοταδιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν. Ακόμα και σήμερα αρκετοί από τους περίπου 2.000 φορητούς εκτοξευτήρες πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Stinger με τους οποίους εξόπλισαν οι ΗΠΑ τους αφγανούς αντάρτες χτυπούν ελικόπτερα και αεροπλάνα των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ.     

Στην ομάδα του G8, όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη σύνοδό της στη Βόρεια Ιρλανδία, επικρατεί πόλωση. Από τη μία οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία τάσσονται υπέρ της αποστολής όπλων στους αντάρτες, από την άλλη η Ρωσία τάσσεται υπέρ του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

«Δεν πιστεύω να θέλετε να υποστηρίξετε ανθρώπους οι οποίοι πρώτα σκοτώνουν τους αντιπάλους τους και ύστερα τρώνε τα όργανά τους. Δεν πιστεύω να επιθυμείτε να τους εξοπλίσετε με χημικά όπλα»
 δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αναφορά στον κανιβαλισμό δεν είναι σχήμα λόγου: σ’ ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, ένας ένοπλος σουνίτης ισλαμιστής κυριολεκτικά ξεριζώνει την καρδιά ενός άνδρα που εκτελέστηκε και επιδεικτικά την «τρώει», ανακαλώντας φρικαλέους συνειρμούς για τα πιο πρωτόγονα «ήθη» του πολέμου.
ΒΗΜΑ

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή