Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

O Eρντογάν καλείται να απαντήσει στη βουλή για τη συνάντηση του διοικητή της ΜΙΤ με τον σαουδάραβα αρχιτρομορκάτη Ελ Καντί!

Δημοσιεύτηκε

στις

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απευθύνει ερώτηση στον Ερντογάν για τη συνάντηση σαουδάραβα αρχιτρομοκράτη Ελ Καντί με το διοικητή της ΜΙΤ
Του Μάνου Ηλιάδη
Οι κρίσεις στην πολιτική, πολλές φορές λειτουργούν όπως οι σεισμοί. Οι σεισμοί είναι συχνά καταστρεπτικοί, αλλά γίνονται καταστρεπτικότεροι όταν αποσταθεροποιούν ένα σύστημα, με αποτέλεσμα να ακολουθούνται και από άλλους.
Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία έχουν αρκετές ομοιότητες με τα παραπάνω, με τις πραγματικές αιτίες τους να γίνονται σιγά σιγά όλο και πιο σαφείς, αλλά την ίδια περίοδο, ή μάλλον με την ευκαιρία αυτή, αναδύονται γεγονότα που αποκαλύπτουν την πραγματική φύση του καθεστώτος Ερντογάν, η επίδραση των οποίων στην τελική έκβαση του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να μη ληφθεί υπ’ όψιν. Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται παρακάτω, την στιγμή που μία από τις αιτίες των εκδηλώσεων εναντίον του Ερντογάν είναι οι εμφανείς του επιδιώξεις να εγκαθιδρύσει βαθμιαίως ένα «μετριοπαθές» ισλαμικό καθεστώς, ανακύπτουν πληροφορίες που αποκαλύπτουν τις πραγματικές του σχέσεις με  τις πλέον επικίνδυνες μορφές του Ισλάμ.
Ο λόγος για τις αποκαλυφθείσες πρόσφατα διασυνδέσεις και  στενές  επαφές  του ίδιου του  Ερντογάν και του αρχηγού  της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν με έναν από τους γνωστότερους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα, τον Σαουδάραβα Γιασίν Ελ Καντί. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι ο Ελ Καντί, είχε χαρακτηρισθεί (από τον Οκτώβριο του 2001)  από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως «παγκόσμιος τρομοκράτης» (Specially Designated Global Terrorist), με αποτέλεσμα να παγώσουν τις καταθέσεις του ίδιου και των εταιρειών του και να του απαγορευτεί η είσοδος σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες για τις συναντήσεις του Χακάν Φιντάν με τον Ελ Καντίρ διέρρευσαν για πρώτη φορά σε ιστότοπο κύρους εκτός Τουρκίας, με αποτέλεσμα λίγο μετά ο αρχηγός της ΜΙΤ, σε μία πρωτοφανή για τα διεθνή χρονικά δήλωσή του, να ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει πόλεμο από την  ισραηλινή ΜΟSSAD.
Η δημοσιοποίηση του γεγονότος αποτέλεσε την αφορμή μίας λίαν αποκαλυπτικής επερωτήσεως (25 Ιουνίου 2013) εκ μέρους του βουλευτού Ικονίου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Αττίλα Καρτ, με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις. Την παραθέτουμε ολόκληρη παρακάτω:
«Με βάση πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Yasin El Kadi στις 15 Φεβρουαρίου 2013 συναντήθηκε με τον διοικητή της ΜΙΤ στο γραφείο του (σ.σ.: του Χακάν Φιντάν). Μετά την συνάντηση, ο Γιασίν Ελ Καντί επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και στις 16 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκε με τον φίλο και συνεταίρο του Usame Kutub  σε αυτοκίνητο  που ανήκει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, τo oποίο οδηγούσε ο αστυνομικός Ιbrahim Yildiz, της ασφάλειας του Πρωθυπουργού. Το αυτοκίνητο προκάλεσε ατύχημα και κατεστράφη εντελώς. Οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Medipol, στην συνοικία Bagcilar. Για το ατύχημα ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός από τον Mustafa Latif Topbas.
»Μετά το ατύχημα, ο γιος του Πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν πήγε στο νοσοκομείο. Το βιβλίο εισερχομένων έγραφε ότι ο Yasin El Kadi και o Usame Kutub τραυματίστηκαν ελαφρά και ο Ιbrahim Yildiz σοαβαρά, αλλά τα στοιχεία αυτά τελικά άλλαξαν και  γράφτηκε ότι τραυματίστηκε  μόνο ο Ibrahim Yildiz και ότι αυτός ήταν ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου.
»΄Οσα αναφέρονται παραπάνω είναι κατά πληροφορίες.  Οι πληροφορίες αυτές όμως είναι σοβαρές και πρέπει να ελεγχθεί η ακρίβειά τους, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να μην υπάρχει έδαφος για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:
1) Οι κάμερες της τροχαίας έχουν καταγράψει το τροχαίο ατύχημα; Οι καταγραφές μήπως κατεστράφησαν; Εάν ναι, με ποιο αιτιολογικό έγινε αυτό; Είναι δυνατόν να μην έχουν καταγράψει οι κάμερες ένα ατύχημα που έγινε σε μία κεντρική συνοικία όπως είναι το Bakirkoy;
2) Στις 15 Φεβρουαρίου 2013, ή πιο πριν ή πιο μετά, ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Yasin El Kadi συναντήθηκε με τον διοικητή της ΜΙΤ στο γραφείο του ή σε άλλο χώρο; Με ποια ιδιότητα ο El Kadi συμμετείχε σε αυτή την συνάντηση;
3) Μετά από αυτή την συνάντηση, στις 16 Φεβρουαρίου, ή σε άλλη ημερομηνία, ο Yasin El Kadi, ο συνεταίρος του Usame Kutub και ο Ibrahim Yildiz, της φρουράς του Πρωθυπουργού Ερντογάν, επιβαί νοντας σε κρατικό όχημα, έκαναν ατύχημα στο Μπακίρκιοϊ, ή στην γύρω περιοχή; Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Medipol του Bagcilar; Υπάρχει άτομο με στοιχεία Ibrahim Yildiz που υπηρετεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού;
4) Στις 16 Φεβρουαρίου 2013, κρατικό αυτοκίνητο που ανήκει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού έκανε ατύχημα στο Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινουπόλεως ή εκεί γύρω; Ποιοι επέβαιναν στο αυτοκίνητο; Το συγκεκριμένο όχημα για ποιον υπηρεσιακό λόγο βρισκόταν στο Μπακίρκιοϊ;
5) Ο Yasin El Kadi και ο Usame Kutub, εισήλθαν στην Τουρκία στις 15-16 Φεβρουαρίου 2013 ή πιο πριν. Πότε αναχώρησαν από την Τουρκία;».
Τα στοιχεία της επερωτήσεως του Τούρκου βουλευτού, η περιγραφή του ατυχήματος με χρήση μάλιστα αυτοκινήτου που ανήκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, η αλλοίωση των στοιχείων των τραυματισθέντων μετά μάλιστα από επίσκεψη στο νοσοκομείο του γιού του Ερντογάν και η  ανεξήγητη  συνάντηση του Σαουδάραβα  με τον διοικητή της ΜΙΤ, μπορεί να  φέρουν αρκετές ομοιότητες με την υπόθεση Σουσουρλούκ, αλλά η σημασία τους πηγαίνει πολύ πιο πέρα. Γιατί αν η πρώτη υπόθεση απέδειξε την στενή συνεργασία της τότε τουρκικής κυβερνήσεως με το οργανωμένο έγκλημα, στην δεύτερη αποκαλύπτεται η στενή συνεργασία του ΑΚΡ και του ίδιου του Ερντογάν με ισλαμιστές επισήμως χαρακτηρισθέντες ως τρομοκράτες και με ισλαμικά κεφάλαια με τα οποία χρηματοδοτήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και  η ισλαμική τρομοκρατία.
Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η «εγγύηση» του Ερντογάν στις 11 Ιουλίου 2006, για την αθωότητα του Ελ Καντίρ, με αποτέλεσμα αυτός να αθωωθεί από τουρκικό δικαστήριο, παρά το πλήθος των δημοσιευμάτων ότι επιχειρήσεις του Ελ Καντίρ είχαν χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν, σε μία περίοδο μάλιστα που διεθνείς αρχές ασφαλείας τον είχαν κατονομάσει επισήμως ως χρηματοδότη της Αλ Κάιντα. Τούτο δε ενώ από το 1998, σε απόρρητη αναφορά του FBI, o El Kadir κατονομάζεται ως χρηματοδότης της Χαμάς και στέλεχος οργανωμένου συστήματος ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε παγκόσμια κλίμακα.
 Ένας από τους διακεκριμένους συμβούλους του Ερντογάν, ο Κουνέιντ Ζαπσού, που σύμφωνα με την Χουρριέτ ήταν το δεξί χέρι του Τούρκου πρωθυπουργού στην διαχείριση  «πράσινου χρήματος» των       ισλαμιστών, διατηρούσε προσωπική επαφή με τον Ελ Καντίρ μέσω ισλαμικού φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία ότι ξέπλενε χρήμα για λογαριασμό του  Σαουδάραβα επιχειρηματία. Η Wall Street Journal, μάλιστα, έφερε προ  καιρού στην δημοσιότητα εμπιστευτική έκθεση της τουρκικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία, ο Ζαπσού και η μητέρα του έδωσαν 300.000 δολάρια στην ΜΚΟ Muwafaq, η  οποία θεωρείται επισήμως ως οργάνωση-βιτρίνα της Αλ Κάιντα. Ο Ελ Καντίρ ήταν ένας από τους έξι διευθυντές της ισλαμικής ΜΚΟ Muwafaq Humanitarian Organization, η οποία είναι καταγεγραμμένη στην μαύρη λίστα του ΟΗΕ ως οργάνωση -σύνδεσμος με την Αλ Κάιντα.  Ο Ζαπσού διατηρούσε επίσης σχέσεις με τις τράπεζες Dallah Al Baraka και Dar Al Mal al Islam που ιδρύθηκαν με σαουδαραβικά κεφάλαια και αντιμετωπίζουν πολυάριθμες αγωγές αποζημιώσεων από συγγενείς των θυμάτων της 11/9.
Τα στοιχεία για την εμπλοκή του  Ελ Καντίρ στην ισλαμική τρομοκρατία  είναι τόσο πολλά που θα χρειαζόταν πολύς   χώρος για την πλήρη αναφορά τους. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι υπάρχει απαγόρευση για είσοδό του στην Τουρκία, όχι μόνο την επισκέπτεται συχνά και δη με πρωθυπουργική διευκόλυνση  (βλ. επερώτηση), αλλά συναντάται τακτικά με τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.
Συγκεκριμένως,  αναφέρονται πέντε συναντήσεις μαζί του μέσα στο 2012: Στις 14.4.2012 (συνεδριακό κέντρο Χαλίτς), στις 14.6.2012 (στην περιφερειακή διεύθυνση της ΜΙΤ στην Πόλη),  στις 25.6.2012 (σε κυβερνητικό κτήριο για   υψηλούς επισκέπτες στον   Μαρμαρά) και τρεις ακόμη συναντήσεις, δύο στην Άγκυρα (29.9.2012 και 13.12.2012) και μία ακόμη στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Φεβρουαρίου 2013,  που κατέληξε στο ατύχημα που αναφέρει η επερώτηση.
Η συχνότητα των επαφών του με τον διοικητή της ΜΙΤ και άλλες πληροφορίες, επιτρέπουν την εκτίμηση ότι, στη φάση αυτή, ο Ελ Καντίρ χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση (μέσω της ΜΙΤ) στην χρηματοδότηση και υποστήριξη των ανταρτών στην Συρία, γεγονός που δικαιολογεί την παράξενη ανοχή των Αμερικανών για τις κινήσεις του, οι οποίες θεωρούνται  απίθανο να έχουν διαφύγει της προσοχής των αμερικανικών υπηρεσιών. Οι λόγοι για τους οποίους όλα αυτά ήλθαν τώρα στην επιφάνεια είναι αρκετά σύνθετοι και θα επανέλθουμε.
Το γεγονός πάντως της άμεσης επαφής των Τούρκων με ηγετικά στελέχη και χρηματοδότες της διεθνούς τρομοκρατίας παραμένει και ελπίζεται ότι θα έχει καταγραφεί από την δική μας ΕΥΠ, η οποία πιέζεται συνεχώς από την τουρκική πλευρά για συνεργασία στην αντιμετώπιση της …. τρομοκρατίας.

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή