Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Kι άλλη εμπλοκή της Τουρκίας στην υποστήριξη της Αλ Κάιντα

Δημοσιεύτηκε

στις

O ένας από τους τρεις τυνήσιους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, που συνέλαβαν οι κουρδικές αρχές στην πολη Αφρίν

Τρίτη εμπλοκή της Τουρκίας στο καυτό ζήτημα της ισλαμικής τρομοκρατίας και συγκεκριμένα της Άλ Κάιντα.
Μετά την αποκάλυψη του ατυχήματος “Σουσουρλούκ Νο 2“, όπου αποδείχτηκε η παρουσία στην Τουρκία του σαουδάραβα τρομοκράτη Γιασίν Ελ Καντί, ως επίσημος προσκεκλημένος και συνομιλητής της κυβέρνησης Ερντογάν και του διοικητή της ΜΙΤ, και τη σύλληψη έκτου κατά σειράν πλοίου εντός του 2013 με τουρκικό πλήρωμα, που μετέφερε λαθραία όπλα σε αντάρτες της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, τρίτο περιστατικό έρχεται να εμπλέξει τις υπηρεσίες του τουρκικού κράτους στην υποστήριξη της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Συγκεκριμένα, οι κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας της πόλης Αφρίν (Efrin Asayişi), που έχει στρατηγική σημασία για την έξοδο των Κούρδων μελλοντικά στη θάλασσα της Μεσογείου, συνέλαβαν τρεις Τυνήσιους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, οι οποίοι ομολόγησαν κατά την ανάκριση ότι μεταφέρθηκαν στην περιοχή από Τούρκους αξιωματικούς που δρουν στη γραμμή Αεροδρόμιο “Ατατούρκ” Κωνσταντινούπολης – Αντιόχεια – Συνοριακή πύλη Τσιλβέγκιοζου.

Οι τρεις Τυνήσιοι, που συνελήφθησαν πριν από μια εβδομάδα, είχαν πάνω τους διαβατήρια, τα οποία αποτελούν απόδειξη της σχέσης Τουρκίας-Άλ Κάιντα. Συγκεκριμένα, στα διαβατήρια των τριών τρομοκρατών υπάρχουν σφραγίδες που δείχνουν ότι επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο στη Λιβύη, αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολη και από κει, μεταφέρθηκαν στην Αντιόχεια, για να περάσουν κανονικά δια της συνοριακής πύλης στη Συρία.
Με βάση τις πληροφορίες που έδωσαν οι τρεις Τυνήσιοι κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, που μαγνητοσκοπήθηκε, υπάρχει η “ΟΜΑΔΑ ΙΜΑΜ” που αποτελείται από αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, που φροντίζει για τη μεταφορά και τη διείσδυση των ομάδων των τρομοκρατών στο έδαφος της Συρίας. Επίσης, ζητήματα διοικητικής μέριμνας, όμως για παράδειγμα νοσοκομεία για τη θεραπεία τραυματιών, κανονίζονται από το συγκεκριμένη ομάδα.
Η σχέση της Τουρκίας με την Αλ Κάιντα αποδείχτηκε μέχρι σήμερα πολλές φορές μέσω της φανερής υποστήριξης που δίνουν οι αρχές του τουρκικού κράτους στο Μέτωπο Αλ Νούσρα που αποτελεί το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ομολογία του 35χρονου Τυνήσιου Essabi Musa
Ο 35χρονος Essabi Musa, εις εκ των τριών συλληφθέντων, ομολόγησε στους ανακριτές τα εξής:
“Μένω με τα αδέλφια μου στη Βεγγάζη. Πιο πριν στρατολογήθηκαν τα αδέλφια μου στην Αλ Κάιντα και ήλθαν να πολεμήσουν στη Συρία. Μετά ήλθα σε επαφή κι εγώ με τα άτομα που τους έστειλαν και ρώτησα για την τύχη των αδελφών μου. Κάποιος Ebu Ziyad μου είπε ότι αν θέλω να δω τα αδέλφια μου, πρέπει να πάω ο ίδιος στη Συρία να πολεμήσω με την Αλ Κάιντα. Το δέχτηκα και σε μερικές μέρες που έδωσαν εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη. Αποβιβάστηκα στην Κωνσταντινούπολη και από κει πήγα στην Αντιόχεια. Από την συνοριακή πύλη Bab El Hava, δηλαδή από το Τσιλβέγκιοζου, πέρασα στο συριακό έδαφος.”
Στη συνέχεια, με βάση την ομολογία του, οδηγήθηκε στην κωμόπολη Tıxarim, όπου υπάρχει στρατόπεδο της Αλ Κάιντα. Εκεί εκπαιδεύτηκε για 21 μέρες μαζί με άλλα 120 άτομα.
 “Στο στρατόπεδο εκπαίδευσης υπήρχα άλλα 120 άτομα. Η πλειονότητά τους ήταν Τυνήσιοι και όλοι είχαν έλθει εκεί μέσω Τουρκίας. Στο στρατόπεδο υπήρχαν επίσης άτομα από την Τουρκία, την Αλγερία και την Αίγυπτο. Πολλοί από αυτούς πηγαινοέρχονταν στην Τουρκία. Μετά μας πήγαν στο Idlıp, στις περιοχές Duveylê, Ermenez, Teftenez, Binniş και Dane. Εκεί μπήκαμε στις μάχες”.
Ο Μουσά ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται στη Συρία επί οκτώ μήνες και ότι επειδή δεν βρίσκει κανένα νόημα σ’ αυτόν τον πόλεμο, εκτός από το θάνατο ανθρώπων, θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ομολογία του Nadir Elwassani
Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες από τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Αφρίν, ο Nadir Elwassani (1987), ομολόγησε τα εξής:
“Με στρατολόγησαν στη Λιβύη. Μου έδωσαν εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη. Εκεί με υποδέχτηκε ο Τυνήσιος Ebu Beşir Tunusi. Με πήγε σε ένα ξενοδοχείο και την επόμενη ημέρα με έστειλε στην Αντιόχεια.
Μετά οι άνθρωποι της Αλ Κάιντα με οδήγησαν στο στρατόπεδο εκπαίδευσης. Όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια των αρχών της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται τη δράση της Αλ Κάιντα.  Η Τουρκία έχει ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών, είναι αδύνατον να μην τα γνωρίζει αυτά. Άλλωστε, πάλι τώρα είχαμε σκοπό να γυρίσουμε στην πατρίδα μας μέσω Τουρκίας. Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται τα όσα συμβαίνουν;”
Ο Elwassani ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή Άτμε (Atme) της Συρίας δρουν δυο ομάδες που απαρτίζονται από Τούρκους αξιωματικούς. Η μια ονομάζεται ΟΜΑΔΑ ΙΜΑΜ ενώ δεν γνωρίζει το όνομα της άλλης. Συγκεκριμένα ο  Elwassani είπε:
“Οι σχέσεις μας με την Τουρκία περνούσαν από αυτήν την ομάδα. Ο υπεύθυνος λέγεται Ebu Abdo Esseyef. Μέσω αυτής της ομάδας παίρναμε όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα και άλλα χρειώδη. Επίσης, για τους τραυματίες φρόντιζε πάλι αυτή η ομάδα. Έπαιρναν τους τραμυατίες και τους μετέφεραν σε νοσοκομεία στην Τουρκία”.

Ο τρίτος Τυνήσιος τρομοκράτης
Ο τρίτος της παρέας που συνελήφθη ενώ πολεμούσε στη Συρία, είναι ο Yusuf Ekkari. Ο Εκκάρι ομολόγησε τα εξής:
“Σπούδαζα σε πανεπιστήμιο της Τυνησίας. Μετά πήγα για δουλειά στη Λιβύη. Εκεί με προσέγγιζαν οι άνθρωποι της Αλ Κάιντα. Μας είπαν ότι οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί μπήκαν στη Συρία και δολοφονούν τους σουνίτες. Αυτό το βλέπαμε και ως προπαγάνδα στις τηλεοράσεις. Μετά μου έδωσαν ένα εισιτήριο και πέταξα για Κωνσταντινούπολη. Με υποδέχτηκε κάποιος Ebu Hasan και στη συνέχεια με παρέδωσε σε κάποιον Ebu El Amaryen, ο οποίος με συνόδευσε μέχρι τα σύνορα με τη Συρία.  Ο Ebu El Amaryen, που με πέρασε από τη συνοριακή πύλη Τσιλβέγκιοζου και στο έδαφος της Συρίας, είναι από τη Λατάκεια και μένει σε κάποιο χωριό, στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Αυτός δουλεύει ανοιχτά για την Αλ Κάιντα. Στη συριακή πλευρά με παρέλαβε κάποιος Ebu Ahmet, ο οποίος με μετέφερε στο στρατόπεδο εκπαίδευσης. Είμαι στη Συρία τέσσερις μήνες και αυτό που διαπίστωσα είναι κανένα από αυτά που μας έλεγαν δεν είναι σωστό. Θέλησα να επιστρέψω στο σπίτι μου. Φυσικά και πάλι μέσω Τουρκίας.”
Οι Τυνήσιοι που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια του Αφρίν, τα στοιχεία που υπάρχουν στα διαβατήριά τους, όπως σφραγίδες, ημερομηνίες κλπ, καθώς και οι ομολογίες τους, αποτελούν άλλη μια απόδειξη της εμπλοκής της Τουρκίας στο ζήτημα της ισλαμικής τρομοκρατίας και συγκεκριμένα της υποστήριξης της Αλ Κάιντα!
Πηγή: Πρακτορείο Ειδήσεων Ευφράτης

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή