Ακολουθήστε μας

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το Λευκό Πρόσωπο του Φασισμού

Δημοσιεύτηκε

στις

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Glenn Greenwald and David MirandaΤην περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο του Λονδίνου συνελήφθη, κρατήθηκε και ανακρίθηκε για εννέα ώρες ένα άτομο που ταξίδευε από την Γερμανία για τη Βραζιλία μέσω Λονδίνου. Το άτομο ανέκριναν δέκα περίπου Εγγλέζοι διαφόρων υπηρεσιών χωρίς παρουσία δικηγόρου και χωρίς να του επιτραπεί η επικοινωνία. Κρατήθηκε και ανακρίθηκε incοmmunicandο όπως λένε στη γλώσσα της εξουσίας.

Του προσφέρθηκε μόνο νερό το οποίο αρνήθηκε φοβούμενος για τη ζωή του. Τον άφησαν τελικά ελεύθερο αφού κατέσχεσαν τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, κάρτες μνήμης, το προσωπικό του τηλέφωνο και μια κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Μπορεί μέσα στο συνεχιζόμενο μακελειό στη Συρία, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σ’ άλλα μέρη του κόσμου όπου διαβιούν «παρακατιανοί άνθρωποι», η σύλληψη, και η εννιάωρη ταλαιπωρία ενός ταξιδιώτη να μην σημαίνει τίποτα. Και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια μιας ζωής. Ωστόσο το περιστατικό αυτό κρύβει μια πολιτικά τρομακτική εξέλιξη που χαρακτηρίζει πλέον τη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εποχή. Υποδηλώνει ότι οι κρατικές φασιστικές νοοτροπίες και πρακτικές έχουν πάρει το πάνω χέρι στο διεθνές σύστημα, αφού εφαρμόζονται πλέον με νομιμοφανείς μεθοδεύσεις υπό τη μορφή «ρουτίνας» και στις παραδοσιακές δημοκρατικές δυτικές κοινωνίες. Ως αποτέλεσμα οι πολίτες στα δυτικά κράτη χάνουν σταδιακά και ανεπαίσθητα αναφαίρετα δικαιώματα, όπως είναι οι ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και μαζί τους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτά είναι αγαθά που κερδήθηκαν μέσα από αιώνες αιματηρών εξεγέρσεων, πολέμων και πολιτικών αγώνων. Ταυτόχρονα εξανεμίζονται οι προοπτικές τα δικαιώματα αυτά να κατοχυρωθούν ως οικουμενικά στα πράξη και όχι στα λόγια και σε διακηρύξεις, στο μη δυτικό κόσμο.

Το άτομο που συνέλαβαν οι Εγγλέζοι ήταν ο Βραζιλιάνος πολίτης Ντέιβιντ Μιράντα (David Miranda), σύντροφος του Αμερικανού νομικού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιφανούς δημοσιογράφου Γκλέν Κρήνγουολτ (Glenn Greenwald). Οι δυο συζούν στη Βραζιλία. Και είναι εδώ που το παιχνίδι χοντραίνει, παίρνει διεθνείς διαστάσεις και μας αφορά όλους, προσωπικά, συλλογικά αλλά και εθνικά.

Ο δημοσιογράφος Κρήνγουολτ είναι αυτή την περίοδο μαζί με τον αντιφρονούντα και αντικατάσκοπο Έντουαρντ Σνόουντεν (Edward Snowden), οι υπ’ αριθμόν ένα εχθροί των ευρωατλαντικών χωρών (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ) οι οποίες λειτουργούν με τις υποδείξεις, εντολές και νοήματα (εικαζόμενα ή μη) της Ουάσιγκτον. Έχουν την περίοδο αυτή τα δυο αυτά άτομα, ο ένας ελεύθερος και ο άλλος κυνηγημένος, υποκαταστήσει σε επίπεδο «προτεραιότητας» εθνικής ασφάλειας της Δύσης, τον επίσης αντιφρονουντα αντικατάσκοπο Τζούλιαν Ασσαντζ (Julian Assange) των Wikileaks, που κυνηγημένος και αυτός από τους Εγγλέζους βρήκε προσωρινό καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Το αμάρτημα των ατόμων αυτών, όπως και του φυλακισμένου πλέον για 35 χρόνια στρατιωτικού Μπράντλεϊ Μάνινγκ (Bradley Manning) που διέρρευσε χιλιάδες χαρακτηρισμένα αμερικανικά έγγραφα (μέσω του Άσσαντζ και των Wikileaks), είναι ότι αποκάλυψαν σε όλον τον κόσμο το λευκό πρόσωπο του φασισμού. Του φασισμού που μας λένε ότι δεν χαρακτηρίζει αυτούς αλλά τους άλλους. Όχι τα δικά τους κράτη αλλά τα άλλα.

Αφήνω κατά μέρος το ιστορικό γεγονός ότι ο φασισμός έχει τις καταβολές του στην κατά τα άλλα «πεφωτισμένη Ευρώπη». Ο Φασισμός είναι συνυφασμένος με την κάθε μορφής εξουσίας, συνήθως κρατική και κορπορίστικη, αλλά όχι μόνο. Οι φασιστικές νοοτροπίες που λειτουργούν ως καθ’ αυτές εκφάνσεις της εξουσίας εκκολάπτονται και εξουσιοδοτούνται από αυτήν, και πράττουν με την ανοχή της και την επίκλησή της.

Θεωρητικά η εξουσία είναι νομιμοποιημένη ισχύς. Είναι ισχύς που λογοδοτεί. Εκεί που υπάρχει νομιμοποιημένη εξουσία υφίσταται ταυτόχρονα λογοδοσία, ευθυνοδοσία και διαφάνεια. Απόντων αυτών, η άσκηση εξουσίας είναι καταχρηστική διότι στερείται νομιμότητας. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε αυθαιρεσία της εξουσίας η οποία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά μέσα στο σύστημα και την κοινωνία με όλα όσα συνεπάγονται. Αυτά μπορεί να είναι τραμπουκισμοί κάθε μορφής. Αλλά είναι επίσης και συμπεριφορές κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων, είναι συμπεριφορές εκτελεστικών οργάνων, ημικρατικών οργανισμών, είναι συμπεριφορές τραπεζιτών και των ενεργούμενών τους, για ίδιον και κορποριστικό πλουτισμό. Είναι επίσης συμπεριφορές των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού και άλλων αιρετών αρχόντων. Εδώ έχουμε και έγκλημα καθοσιώσεως. Έχουμε την κατ’ εξοχήν απιστία στο δημοκρατικό όρκο και στο λαό. Εδώ έχουμε την απόλυτη πολιτική κατάντια.

Η Κύπρος ειδικά, το λευκό πρόσωπο του φασισμού και τα παράγωγά του – συνεχιζόμενες φασιστικές νοοτροπίες – το βίωσε πρόσφατα και το βιώνει με τις φασιστικές αποφάσεις του Eurogroup το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου. Σε δυο συναντήσεις, και πίσω από κλειστές πόρτες, το Eurogroup αποφάσισε να καταληστέψει και να δεσμεύσει τις οικονομίες χιλιάδων καταθετών στις κυπριακές τράπεζες. Έτσι φασιστικά.

Επανέρχομαι όμως στον ταξιδιώτη Μιράντα διότι το κοινό στοιχείο εδώ είναι ο φασισμός και οι εκφάνσεις του.

Ο Μιράντα, στη βάση μιας εγγλέζικης νομοθεσίας, παρόμοιες της οποίας υπάρχουν σε όλα τα ευρωατλαντικά κράτη διότι υπαγορεύονται από την Ουάσιγκτον, θεωρήθηκε ύποπτος για υπόθαλψη τρομοκρατίας. Και αυτό επειδή συζούσε με τον Κρήνγουολτ, δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν (Guardian) και μέσω του οποίου ο Σνοουντεν (Snowden) αποκάλυψε το αμερικανικό σύστημα κατασκοπίας των πάντων – εχθρών, φίλων και Αμερικανών πολιτών. Αποκάλυψε το πώς δηλαδή η αμερικανική κυβέρνηση και οι εκάστοτε Πρόεδροί της (συμπεριλαμβανομένου και του «ανθρωπιστή» Ομπάμα, κατόχου Νόμπελ Ειρήνης) έλεγαν ψέματα κατά συρροή, τουλάχιστον στους πολίτες τους, ότι κάθε άλλο παρά παραβιάζουν το Σύνταγμα και τα δικαιώματά τους.

Το πρόβλημα με το δίδυμο Κρήνγουολτ – Σνόουντεν είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχουν στην κατοχή τους διότι οι δυο αυτοί και με τη βοήθεια ίσως κάποιων άλλων όπως του Ασσαντζ , έχουν κερδίσει το αμερικανικό κράτος στο παιχνίδι του. Έχουν δηλαδή καταφέρει να κρυπτογραφήσουν σε τέτοιο υψηλό βαθμό ασφάλειας τις μεταξύ τους επικοινωνίες, που οι Αμερικανο-Εγγλέζοι δεν μπορούν να σπάσουν τους κωδικούς. Αν είναι δυνατόν! Και όμως είναι!

Οι Εγγλέζοι κατακρατούν τον υπολογιστή του Μιράντα υποπτευόμενοι ότι περιέχει κρυπτογραφημένα έγγραφα. Από την Βραζιλία ο Κρήνγουολτ τους διαμήνυσε ότι και αν υπάρχουν τέτοια έγγραφα θα τους πάρει κάποια χρόνια μέχρι να σπάσουν τους κωδικούς. Ότι ανεξάρτητα, υπάρχουν αντίγραφα και χιλιάδες έγγραφα στην κατοχή του και των συνεργατών του. Και ότι με το να τρομοκρατούν τον σύντροφό του δεν πετυχαίνουν το δικό του εκβιασμό.

Από την κατακραυγή γύρω από το ζήτημα μάθαμε και άλλες λεπτομέρειες, χαρακτηριστικές, τόσο φασιστικών νοοτροπιών στη Δύση όσο και του συνδρόμου του σφογγοκωλάριου που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

Όταν διαπιστώθηκε από το μανιφέστο επιβατών ότι ο Μιράντα θα περνούσε από το Λονδίνο, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν ενημέρωσαν το αρμόδιο εγγλέζικο υπουργείο. Ενημέρωσαν πρώτα την Ουάσιγκτον! Ως σφογγοκωλάριοι που είναι. Και οι Αμερικανοί, κατά παραδοχή τους, τους έκαναν «νόημα» με το δάχτυλο (hands up). Δεν τους είπαν τι να κάνουν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος με κάθε σοβαρότητα. Οι Εγγλέζοι, δήλωσε, αποφάσισαν μόνοι τους. Αυτά για όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι Εγγλέζοι χειραγωγούν τους Αμερικάνους και οι τελευταίοι άγονται και φέρονται από τον κάθε Εγγλεζάκο που κυκλοφορεί ανάμεσά τους.

Ολοκληρώνω με μια παραδοξότητα στην οποία έχω και στο παρελθόν αναφερθεί και η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη αντίρροπων δυνάμεων και συνεπώς την ύπαρξη προοπτικής για να κερδηθεί ο πόλεμος κατά του λευκού φασισμού. Οι αντίρροπες δυνάμεις που καταπολεμούν την πολιτικά και κοινωνικά εφιαλτική αυτή εξέλιξη υφίστανται και λειτουργούν στην Αμερική. Εκεί μόνο. Ξεχνάτε την Ευρώπη που αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση ότι λειτουργεί ως αμερικανική σατραπεία.

Αμερικανοί είναι ο Σνόουντεν, ο Κρήνγουολτ και ο Μάνινγκ. Είναι ταυτόχρονα πραγματικοί πατριώτες αλλά και πραγματικοί οικουμενιστές. Ο άλλος, ο Άσσαντζ, μπορεί να μην είναι Αμερικάνος αλλά είναι η πολιτική και οικονομική αρωγή που του παρέχει το αμερικανικό σύστημα και οι εκεί υποστηρικτές του, που έχουν αποτρέψει τη σύλληψή του και επιτρέπουν η δράση του.

Πίσω από όλα τα άτομα αυτά που πολεμούν για όλους εμάς, υπάρχουν και λειτουργούν χιλιάδες άτομα και οργανώσεις με μεγάλο οικονονικό εκτόπισμα και με λάβαρα το αμερικανικό Σύνταγμα και τις περί δικαιωμάτων Τροπολογίες του, εφάμιλλα των οποίων δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης είναι εκ φύσεως αντι-εξουσιαστικό. Είναι αυτό που κατά τον αείμνηστο Γερουσιαστή Γουίλιαμ Φούλμπράιτ εκπροσωπεί το «άλλο πρόσωπο» της Αμερικής. Αυτό των σημερινών αντιεξουσιαστών και αντιφρονούντων. Αυτών που πρέπει να επικρατήσουν για να επιβιώσουμε και εμείς οι υπόλοιπο, ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια.

Ανθρώπινα Δικαιώματα

The Hong Kong Post: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στοχεύει δημοσιογράφους και οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους στο Χονγκ Κονγκ βιώνουν κλιμακούμενη παρενόχληση και απειλές από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου. Η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των περιστατικών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA) Selina Cheng κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου.

Μια έρευνα από το HKJA αποκάλυψε ότι η συστηματική παρενόχληση κορυφώθηκε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με αξιοσημείωτη αύξηση από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου. Αυτό το κύμα εκφοβισμού επηρέασε 15 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων 13 Μέσων Ενημέρωσης και δύο ιδρυμάτων κατάρτισης δημοσιογραφίας. Μεταξύ των στόχων ήταν το HKJA, το Hong Kong Free Press, το Inmedia και το Hong Kong Feature. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στοχεύει να ασκήσει έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ παρόμοιο με τον έλεγχο του στην ηπειρωτική Κίνα. Το ΚΚΚ φέρεται να ανακατεύεται στην ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η χώρα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να δημοσιεύουν επικριτικά ρεπορτάζ για την Κίνα και την κυβέρνησή της σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Από τον Ιούνιο, ανώνυμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραπόνων από λογαριασμούς Microsoft Outlook, που υποτίθεται ότι προέρχονται από «πατριώτες», έχουν στοχεύσει τουλάχιστον 15 οικογένειες δημοσιογράφων, μαζί με τους εργοδότες ή τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά τα μηνύματα, συχνά απειλητικά στη φύση, διέφεραν σε τόνους. Οι μεγαλύτερες οργανώσεις έλαβαν επίσημες καταγγελίες, ενώ τα μικρότερα μέσα αντιμετώπιζαν περισσότερα απειλητικά μηνύματα, μερικές φορές με τη φωτογραφία και το κείμενο του δημοσιογράφου που έμοιαζαν με σημείωμα λύτρων. Πιστεύεται ότι οι πτέρυγες κατασκοπείας του ΚΚΚ, δηλαδή το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS), ενορχηστρώνουν αυτές τις δραστηριότητες. Στόχος τους είναι να εκφοβίσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα είτε να εγκαταλείψει το επάγγελμά της είτε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Από τον Αύγουστο, το Facebook έχει δει μια έκρηξη εχθρικών αναρτήσεων που στοχεύουν Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τις νόμιμες αναφορές ως παράνομες ή ταραχές. Το HKJA ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 36 δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης κατονομάζονταν σε αυτές τις θέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παρενοχλητές επεξεργάστηκαν ή δημοσίευσαν απειλητικές καταχωρήσεις στη Wikipedia. Επιπλέον, σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, παρενοχλητικά μηνύματα στάλθηκαν στους αριθμούς τηλεφώνου της εργασίας ή του σπιτιού των δημοσιογράφων λίγο μετά τη δημοσίευση αυτών των αναρτήσεων.

Ο πρωταρχικός στόχος του ΚΚΚ είναι να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους, τις οικογένειές τους ή τους συνεργάτες τους, διαταράσσοντας τις πηγές εισοδήματός τους ή τις κοινωνικές τους σχέσεις. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να τους πιέσει, να τους απομονώσει και να τους απειλήσει, αναγκάζοντας τελικά τους δημοσιογράφους να παραιτηθούν από τη δουλειά ή τους συνδικαλιστικούς ρόλους τους. Ο Τσενγκ περιέγραψε αυτές τις επιθέσεις ως «συντονισμένες και συστηματικές», με στόχο τη δημοσιογραφική κοινότητα στο σύνολό της και όχι συγκεκριμένα άτομα. Η HKJA καταδίκασε αυτές τις τακτικές εκφοβισμού και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αντισταθεί στις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου. Ωστόσο, στις δηλώσεις τους, απέφυγαν να εμπλέξουν άμεσα την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση.

Ο Τσενγκ συνέκρινε την παρενόχληση με μια «εξόρμηση για ψάρεμα», όπου οι δράστες προχωρούν εάν ο στόχος δεν ανταποκριθεί. Τουλάχιστον τέσσερα θύματα που συμμετείχαν με τους παρενοχλητές αντιμετώπισαν κλιμακούμενες απειλές. Συμβούλεψε τους δημοσιογράφους να αναφέρουν αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία, να ενημερώσουν τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD) και να αποφύγουν την αλληλεπίδραση με τους παρενοχλητές. Αν και ορισμένα μηνύματα ανέφεραν ζητήματα όπως οι εκλογές στην Ταϊβάν ή η απαγόρευση του Χονγκ Κονγκ για τα ιαπωνικά θαλασσινά, ο Τσενγκ σημείωσε ότι η παρενόχληση δεν φαίνεται να συνδέεται με συγκεκριμένες ιστορίες ή καταστήματα.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Τσενγκ και δύο από τα μέλη της οικογένειάς της παρενοχλήθηκαν. Τα email κατηγορούσαν τους συγγενείς της ότι προωθούν «αντικινεζικά αισθήματα» και απείλησαν τους εργοδότες τους, προειδοποιώντας ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να παραβιάσουν τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας ή το Άρθρο 23 εάν συνέχιζαν να συνδέονται με τα μέλη της οικογένειας του Τσενγκ.

Η HKJA, μαζί με τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους, έχει αναφέρει αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία. Η HKJA κατήγγειλε αυτές τις ενέργειες ως εκφοβισμό και σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ. Οι παρενοχλητές χρησιμοποίησαν τακτικές δυσφήμισης και εκφοβισμού για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα. Η Ένωση έχει επίσης προσεγγίσει πλατφόρμες όπως το Meta και η Wikipedia. Σε απάντηση, η Wikipedia απαγόρευσε έναν χρήστη που δημοσίευσε προσωπικά στοιχεία δημοσιογράφων. Επιπλέον, η HKJA κινεί νομικές ενέργειες και έχει υποβάλει καταγγελίες στον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD).

Επιπλέον, τρία θύματα ανέφεραν ότι οι αποσκευές τους ερευνήθηκαν από το τελωνείο κατά την επανείσοδό τους στο Χονγκ Κονγκ και δύο από αυτά έλαβαν απειλητικά μηνύματα WhatsApp λίγο μετά την άφιξή τους. Η HKJA εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές διαρροές κυβερνητικών δεδομένων, καθώς οι παρενοχλητές είχαν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες στο κοινό. Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν την παρενόχληση με κυβερνητικές υπηρεσίες, η HKJA ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας και προέτρεψε τις αρχές να προστατεύσουν το απόρρητο των δημοσιογράφων.

Το HKJA ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους που υφίστανται παρενόχληση να αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη, είτε μέσω του HKJA είτε μέσω των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει υπηρεσίες συναισθηματικής συμβουλευτικής για να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από αυτά τα περιστατικά. Συμβουλεύει επίσης τους δημοσιογράφους να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία αποφεύγοντας την κοινή χρήση οικογενειακών φωτογραφιών στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης με επαλήθευση σε δύο βήματα για τους λογαριασμούς τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτό το θέμα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι δήλωσε ότι όποιος χρειάζεται βοήθεια από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορεί να αναφερθεί στην αστυνομία ή σε αρμόδια τμήματα όπως το Τμήμα Μετανάστευσης ή τα Τελωνεία και Τμήμα ειδικών φόρων κατανάλωσης. «Οι αρχές επιβολής του νόμου θα χειριστούν τις υποθέσεις αμερόληπτα», διαβεβαίωσε.

ΠΗΓΗ: The Hong Kong Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Καναδός που κρατήθηκε για 1000 ημέρες στην Κίνα για κατασκοπεία περιγράφει την οδυνηρή εμπειρία του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τον ανέκριναν για 6 έως 9 ώρες καθημερινά, τον έκλειναν σε μια καρέκλα για ώρες και τον αναγκάζανε να επιβιώνει με τρία μπολ με ρύζι την ημέρα.

Ένας Καναδός πολίτης που πέρασε 1.000 ημέρες στην κινεζική κράτηση αποκάλεσε την εμπειρία τίποτα λιγότερο από ψυχολογικά βασανιστήρια που δεν θα ξεχάσει. Το θύμα κρατήθηκε με κατηγορίες κατασκοπείας από τις κινεζικές αρχές και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2021, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ο λόγος για τον Michael Kovrig, είναι ένας από τους δύο Καναδούς πολίτες που κρατήθηκαν από την Κίνα για περισσότερες από 1.000 ημέρες για καταγγελίες κατασκοπείας, τέθηκε σε απομόνωση για έξι μήνες και υποβλήθηκε σε συνεχείς ανακρίσεις, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ψυχολογικά βασανιστήρια.

«Ήταν ψυχολογικά, απολύτως, το πιο εξαντλητικό, οδυνηρό πράγμα που έχω ζήσει ποτέ», είπε ο Κόβριγκ στις πρώτες του δηλώσεις που έδωσε σε καναδικό ειδησεογραφικό οργανισμό CBC μετά την απελευθέρωση από την κινεζική φυλακή πριν από τρία χρόνια.

«Προσπαθούν να εκφοβίσουν, να βασανίσουν, να τρομοκρατήσουν και να σας εξαναγκάσουν να αποδεχτείτε την ψεύτικη εκδοχή της πραγματικότητας», είπε ο Κόβριγκ.

Ο Καναδός πολίτης είχε εμπλακεί σε μια τριετή διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε το 2021 όταν οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Meng Wanzhou, την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, στο Βανκούβερ με την κατηγορία της απάτης. Ο Κόβριγκ αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα έκδοσης και συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερο τον Μενγκ, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.

Ο Kovrig, ο οποίος ήταν πρώην διπλωμάτης, εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος για το think tank International Crisis Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεφε στο σπίτι με τη σύντροφό του μετά το δείπνο στο Πεκίνο στις 10 Δεκεμβρίου 2018. Η σύντροφός του εκείνη την εποχή ήταν έξι μηνών έγκυος όταν συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές.

«Ανεβήκαμε μια σπειροειδή σκάλα ακριβώς μπροστά από την πλατεία μπροστά από την πολυκατοικία μου και μπουμ. Υπήρχαν δώδεκα άντρες στα μαύρα με κάμερες πάνω τους γύρω μας, που φώναζαν στα κινέζικα, «Αυτός είναι», θυμάται ο Κόβριγκ.

Το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ της Canadian Broadcasting Corporation (CBC) αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του CNN για τον Κόβριγκ, στο οποίο είχε πει ότι κατά τη σύλληψή του του πέρασαν χειροπέδες, του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξαν σε ένα μαύρο SUV και στη συνέχεια τον πήγαν σε ένα κελί με επένδυση που θα ήταν το σπίτι του για τους επόμενους έξι μήνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Απαγωγές φοιτητών στο Βελουχιστάν από το πακιστανικό καθεστώς!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση.

Εν μέσω συνεχιζόμενων εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών στο Μπαλουχιστάν, δύο νεαροί άνδρες, ο Akhtar Shah και ο Sahaj Mengal, απήχθησαν βίαια από τα σπίτια τους από τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν στην περιοχή Killi Pandrani, όπως αναφέρει η “Balochistan Post“.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, μεγάλος αριθμός πακιστανικών δυνάμεων περικύκλωσε την Killi Pandrani και πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, συνέλαβαν τους δύο νεαρούς, τους έδεσαν τα μάτια και τους τοποθέτησαν με τη βία στα οχήματά τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται, ενώ οι αρχές της περιοχής δεν έχουν ακόμη δηλώσει το περιστατικό.

 

 

«Ανησυχούμε βαθιά για την εξαναγκαστική εξαφάνιση δύο μαθητών, του Musa Khaliqdad και του Sameer Majeed. Στις 22 Σεπτεμβρίου και οι δύο βρίσκονταν βίαια από τον στρατό του Πακιστάν στο Dasht Doro, ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου ενώ ταξίδευαν από το Gwadar στο Kapkapar. Προτρέπουμε τις πακιστανικές αρχές να αποκαλύψουν αμέσως πού βρίσκονται και να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους», δήλωσε το Pank (Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Εθνικού Κινήματος Baloch) στο X.

Σύμφωνα με τη “Balochistan Post”, 37 άνθρωποι εξαφανίστηκαν βίαια σε όλο το Βελουχιστάν μόνο τον Αύγουστο, ενώ 9 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ βρέθηκαν 6 σοροί. Παρά τις πολυετείς διαμαρτυρίες, τις συγκεντρώσεις και την αυξανόμενη διεθνή ευαισθητοποίηση, η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση. Η ανεξέλεγκτη ισχύς του στρατού, σε συνδυασμό με μια συνένοχη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον φόβου και καταστολής.

Η εμμονή των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στο Μπαγκλαντές παραμένει μια κρίσιμη ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν εκτεταμένες και συστηματικές καταχρήσεις από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο λαός του ΒΕλουχιστάν καλεί επειγόντως για διεθνή προσοχή και παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αυξανόμενη συχνότητα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων όχι μόνο παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις βάναυσες τακτικές που εφαρμόζει ο Πακιστανικός Στρατός για να φιμώσει τα αιτήματα του λαού των Μπαλώχ για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή