Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Κρεμλίνο: Η Ουκρανία κινδυνεύει να πυρπολήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Εάν η Ουκρανία υπογράψει συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτόματα παραβιάζει τη συνθήκη φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γκλάζιεφ.

«Με την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, η Ουκρανία θα παραβιάσει το άρθρο 13 του Συνθήκης με τη Ρωσία, το οποίο αναφέρει ότι οι δύο χώρες θα απέχουν από κάθε κίνηση που θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για κάποια από τις δύο, ενώ θα πρέπει να συντονιστούν οικονομικά, για επενδύσεις, φορολογία, εμπόριο καθώς και για την τελωνειακή πολιτική και την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης, πάντα στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της συνεργασίας », δήλωσε ο Γκλάζιεφ σε συνέντευξή του στην Kommersant-Ukraina, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Με την επιλογή σύνδεσης με την ΕΕ, την Ουκρανία παραβιάζει το άρθρο 13 της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Εταιρικής Σχέσης με τη Ρωσία. Αυτό δε σημαίνει πως η Ρωσία θα επανεξετάσει τη Συνθήκη, αλλά θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το γεγονός πως η Ουκρανία προχωρεί σε μονομερή συμφωνία, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τη Μόσχα» τόνισε ο Γκλάζιεφ, καταλήγοντας πως «εν ολίγοις, με την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, η Ουκρανία θα χάσει την ανεξαρτησία της και θα πάψει να αποτελεί ακέραιο στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας ». 
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα αποκτήσει δικαίωμα επιβολής «προστατευτικών μέτρων» απέναντι στο Κίεβο, απάντησε πως «όσο η συμφωνία μένει ανυπόγραφη, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».
Να υπενθυμίσουμε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου πως η τελωνειακή ένωση Ρωσίας – Λευκορωσίας – Καζακστάν εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει «προστατευτικά μέτρα» στην περίπτωση που η Ουκρανία υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου
«Εάν οι (Ουκρανοί) γείτονές μας καταφύγουν σε πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση του τελωνειακού καθεστώτος με την ΕΕ, φθηνά και ικανοποιητικής ποιότητος προϊόντα θα κατακλύσουν την αγορά της, εκτοπίζοντας όμως την εγχώρια παραγωγή, γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ουκρανούς παραγωγούς και, κατ’ επέκταση, και για τους Ρώσους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς μας. [..] Οι χώρες της Τελωνειακής Ένωσης θα πρέπει να σκεφτούν τι μέτρα προστασίας θα λάβουν», είχε δηλώσει τότε ο ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία Τώρα

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή