Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Αντεπίθεση ή πυροτέχνημα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι βέβαιο ότι σήμερα συντρέχουν όλοι οι λόγοι για μια γαλλική
αφύπνιση που θα μας υπενθυμίζει ότι το Παρίσι παραμένει μεγάλη δύναμη
στην Ευρώπη:
Πρώτον, η κατάρρευση του Ολάντ και η πρωτιά της
Λεπέν στις δημοσκοπήσεις καθιστούν ελκυστική την επιλογή μιας σκληρής
γλώσσας απέναντι στο Βερολίνο με ζητούμενη την πραγματική εμβέλεια της
γαλλικής αντεπίθεσης.
Δεύτερον, το σχετικό κενό εξουσίας στο
Βερολίνο, με τη διαπραγμάτευση Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών να
βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τη Μέρκελ να επείγεται να τελειώνει και
τον Γκάμπριελ να θέλει να δώσει το στίγμα μιας σκληρής διαβούλευσης.

Ετσι μέσα σε μια μέρα, προχθές Τετάρτη, είχαμε τη δημοσιοποίηση των διαπιστώσεων του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μοσκοβισί για το παιχνίδι καθυστέρησης που παίζει η Γερμανία στην τραπεζική ένωση μέχρι να καθαρισθούν από τους σκελετούς τα ντουλάπια των πιστωτικών της ιδρυμάτων, μια διαπίστωση που ξεκινά από μεγάλα μεγέθη, όπως οι Deutsche Bank και Comerzbank, και φθάνει στις τοπικές τράπεζες της πελατειακής κομματικής διαπλοκής, της Landesbank.

Την ίδια στιγμή, το κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο της Μοντ με τίτλο «Τραπεζική Ενωση, φθάνει η καθυστέρηση κυρία Μέρκελ!», επιβεβαιώνει ότι το Παρίσι προφανώς με την πλήρη συνεργασία του αρμόδιου Γάλλου επιτρόπου Μπαρνιέ από τις Βρυξέλλες ανοίγει, για πρώτη φορά μετά τη συνθηκολόγηση Σαρκοζί στην καγκελάριο τον Ιούνιο του 2010, μέτωπο αντιπαράθεσης με το Βερολίνο.

Η κίνηση αυτή δεν έχει με δεδομένη τη σημερινή θέση της Γαλλίας στους συσχετισμούς της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης χαρακτήρα κανονικής αντεπίθεσης, επιδίωξης δηλαδή ανατροπής της γερμανικής πρωτοκαθεδρίας. Είναι μάλλον μια τακτική κίνηση εχθροπραξιών, φθοράς του αντιπάλου, που ανεβάζουν το κόστος της πρωτοκαθεδρίας του και τον αναγκάζουν να είναι λιγότερο απαιτητικός στις διαπραγματεύσεις για ανακωχή που θα ακολουθήσουν.

Οταν το 1970 ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας διαμαρτυρήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του για τις αρνητικές για την Ευρώπη παρενέργειες των διακυμάνσεων του δολαρίου, πήρε την απάντηση «το δολάριο είναι το νόμισμά μας και το πρόβλημά σας».

Σήμερα, πέραν των φραστικών διατυπώσεων και των όποιων δηλώσεων, δεν υπάρχει περίπτωση να εξαναγκασθεί το Βερολίνο να δεχθεί την υπαγωγή ενός σάπιου, δίχως υπερβολή, τραπεζικού συστήματος, σε ευρωπαϊκή υπερεθνική εποπτεία, καθώς οι πολιτικές παρενέργειες θα ήταν δυσβάστακτες.

Η δημοσιοποίηση της πραγματικής εικόνας των γερμανικών τραπεζών θα δημιουργούσε ένα συνολικό σοκ ευρωπαϊκής αναξιοπιστίας με το Βερολίνο, παρόμοιο με αυτό που υπέστη η Ελλάδα όταν την άνοιξη του 2004 και το φθινόπωρο του 2009 αυτοκαταγγέλθηκε -με ευθύνη δύο υπουργών- ότι έχει δώσει ψευδή στοιχεία για το έλλειμμα.

Αλλωστε, αν το Παρίσι δείχνει τη Γερμανία και είναι έτοιμο να φωνάξει ο βασιλιάς είναι γυμνός, το Βερολίνο μπορεί να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γαλλίας που είναι «μακιγιαρισμένα» με τη σιωπηλή ανοχή της Μέρκελ.

Αν ο διασωληνωμένος Νότος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να επικρίνει το Βερολίνο, η Γαλλία το πράττει και δηλώνει ότι απαιτεί τουλάχιστον τον σεβασμό κάποιων προσχημάτων ισοτιμίας από τη Γερμανία, αυτό είναι το μήνυμα Μοσκοβισί – Μοντ.

Η Γαλλία λέει με άλλα λόγια ότι μπορεί να επιστρέψει στη Γερμανία την προσβλητική στάση Σόιμπλε, που δημοσιοποιούσε την ανησυχία του για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γαλλίας.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την τραπεζική ένωση, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει ουσιαστική υπόσταση πριν το Βερολίνο διαπιστώσει ότι δεν θίγονται ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Συνολικό σοκ

Η δημοσιοποίηση της πραγματικής εικόνας των γερμανικών τραπεζών θα δημιουργούσε ένα συνολικό σοκ ευρωπαϊκής αναξιοπιστίας με το Βερολίνο, παρόμοιο με αυτό που υπέστη η Ελλάδα, όταν την άνοιξη του 2004 και το φθινόπωρο του 2009 αυτοκαταγγέλθηκε -με ευθύνη δύο υπουργών- ότι έχει δώσει ψευδή στοιχεία για το έλλειμμα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=113132556

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή