Ακολουθήστε μας

Αρμενία - Αρμενικό Ζήτημα

Η αλήθεια για τα αισθήματα των Κούρδων απέναντι σε Αρμενίους, Έλληνες και Ασσυρίους

Δημοσιεύτηκε

στις

Σχετ. άρθρα:
α. Τι είπε η κούρδισσα Μπεσέ Χοζάτ και πώς το αντιλήφθηκε το ΑΠΕ
β. Υπόνοιες από κουρδική οργάνωση για «λόμπι των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης»


Ανακοίνωση της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK)

Η συμπροεδρεύουσα της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), Μπεσέ Χοζάτ, σε συνέντευξη που έδωσε για την επέτειο της σφαγής των τριών Κουρδισσών στο Παρίσι, είπε ότι ορισμένες ομάδες εθνικιστικών λόμπι που λειτουργούν ως παράλληλο κράτος, δεν επιθυμούν την επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος.
Αυτό ίσως να είναι μια αναφορά που δεν εκφράζει ακριβώς αυτό που ήθελε να πει. Όμως, το να πιάνονται ορισμένοι από αυτήν την αναφορά, και να μας φορτώνουν εχθρική συμπεριφορά απέναντι στους Αρμενίους και τους Χριστιανούς, είναι ανέντιμο και άδικο, εκτός κιαν κάποιοι περίμεναν την ευκαιρία να εκφραστούν αρνητικά εναντίον μας και το έκαναν με αφορμή τη δήλωση της Χοζάτ.
Όλοι, άτομα και οργανώσεις, αναδεικνύουν την πραγματικότητα με τις πράξεις του. Η διαλεκτική και η πρακτική που ακολουθεί το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα από τότε που γεννήθηκε μέχρι σήμερα είναι γνωστή σε όλους. Η πρώτος και πιο πιστός φίλος όλων των εθνοτήτων και των θρησκειών που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή είναι το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα  Αυτός που αντιστάθηκε και κατήγγειλε την πολιτική της γενοκτονίας και της καταπίεσης εναντίον οτιδήποτε διαφορετικού που ζει σ’ αυτά τα χώματα, είναι το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα, που λειτούργησε μάλιστα και ως παράδειγμα στις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής στο ζήτημα αυτό. Το να παραβλέπει κανείς αυτήν την πραγματικότητα και να εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον μας, είναι μεγάλη ανεντιμότητα και υποκρύπτει κακές προθέσεις.
Μάλιστα μπορούμε να πούμε το εξής: Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν δείξει έμπρακτα τη φιλία στους διάφορους λαούς και κυρίως στους Αρμενίους, είναι και η Μπεσέ Χοζάτ. Το Γυναικείο Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα είναι ευαίσθητο σε κάθε αρνητική εξέλιξη και συμπεριφορά απέναντι στους λαούς της περιοχής, τους οποίους περιβάλλει με μεγάλη φιλία και αγάπη. Όσοι γνωρίζουν την Μπεσέ Χοζάτ, ξέρουν ότι έχει έναν τέτοιο χαρακτήρα.
Η Μπεσέ Χοζάτ, επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, έκανε μια εκτίμηση για εκείνους που δεν επιθυμούν την ειρήνη ανάμεσα στους Κούρδους και την Τουρκία.
Εξέφρασε την υποψία ότι κάποιες ομάδες εθνικιστών που δρουν μέσα στις ομάδες επιρροής (λόμπι), μπορεί να επιδιώκουν και να θέλουν να επωφεληθούν από τη συνέχιση της διαμάχης μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας.
Όπως είναι γνωστό στη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική, ο κάθε παράγοντας επωφελείται από τα εσωτερικά προβλήματα των κρατών.
Για παράδειγμα, λέγεται ότι το Ισραήλ επωφελείται πάντα από τις εσωτερικές διαμάχες των Αράβων. Αυτό το αναφέρουμε ως πράδειγμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν παράγοντες που δεν θέλουν να τελειώσουν τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων αλλά και τα προβλήματα μεταξύ των ίδιων των Κούρδων. Όλα τα κράτη και οι ομάδες, προσπαθούν να επωφεληθούν από τα εσωτερικά προβλήματα άλλων, αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Οι Κούρδοι έχουν συνείδηση της Γενοκτονίας
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που είναι η πρόγονος της Τουρκίας, διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων. Με τη μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι Αρμένιοι που κατοικούσαν στα σύνορα της Τουρκίας σφαγιάστηκαν ή εκδιώχθηκαν. Οι Αρμένιοι, εκδιώθηκαν και ξεριζώθηκαν από τα χώματα στα οποία κατκοικούσαν επί χιλιετίες. Απέναντι σ’ αυτό το έγκλημα, όπως είναι φυσικό, οι Αρμένιοι και το ανθρωπιστικό κίνημα δείχνουν μια αντίδραση. Χωρίς αμφοβολία, ο δημοκρατικός ανθρωπισμός και οι Αρμένιοι έχουν το δικαίωμα και επιδιώκουν την αναγνώριση της γενοκτονίας. Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα, επί χρόνια ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, οι λαϊκές μάζες στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, συνειδητοποίησαν ότι πράγματι διαπράχθηκε το έγκλημα της γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων, κυρίως λόγω του ότι το θέμα αυτό υποστηρίχθηκε και αναδείχθηκε από το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα.

Παρ’  ότι ορισμένοι Κούρδοι αγάδες και μπέηδες χρησιμοποιήθηκαν από το τουρκικό κράτος και έγιναν συμμέτοχοι στη γενοκτονία των Αρμενίων, οι Κούρδοι είδαν και αντιμετώπισαν πάντα τους Αρμενίους ως δικούς τους γείτονες. 
Ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, πάντα λέει ότι η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, εκτός από τους ίδιους, έβλαψε και τους Κούρδους και το Κουρδιστάν, το οποίο ερημώθηκε. Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα έβλεπε πάντα και συνεχίζει να βλέπει με σεβασμό, αγάπη και φιλία τους Αρμενίους, τους Ασσυρίους, τους Έλληνες και τους Εβραίους. Ως ένας λαός που υπέστη πολιτιστική γενοκτονία, είδαμε πάντα αυτές τις εθνότηττες με ιδιαίτερη συμπάθεια. Ένας από τους λαούς που καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθέναν αυτές τις εθνότητες, είμαστε εμείς οι Κούρδοι και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα. Κι αυτό γιατί ακόμα και σήμερα ορισμένα κράτη, με πρώτο απ’ όλα την Τουρκία, εφαρμόζουν εναντίον μας πολιτκές πολιτιστικής γενοκτονίας. Είναι αδιανόητο ο εκπρόσωπος ενός τέτοιου λαού να κατηγορείται για αντιπάθεια απέναντι στους Αρμενίους και τους Έλληνες. Ίσα-ίσα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η συμπροεδρεύουσα του KCK, Μπεσέ Χοζάτ, έχει αγάπη και σεβασμό σε αυτούς τους λαούς.
Το να υπάρχουν ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αρμενίους κάποιοι που δεν θέλουν την ειρήνη της Τουρκίας με τους Κούρδους, δεν είναι αφύσικο. Είναι κατανοητό και μέσα στα πλαίσια της ρεάλ πολιτίκ. Και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, είναι εκτός πραγματικότητος. 
Γίνονται προσπάθειες για να αναγνωριστεί η γενοκτονία απο τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τις ΗΠΑ το 2015, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το 1915, που διαπράχθηκε η γενοκτονία των Αρμενίων.  Οι Αρμένοι ζητούν και από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Αυτό είναι ένα δίκαιο αίτημα. Το να αποδεχτεί κανείς μια τέτοια ιστορική αδικία, τουλάχιστον κλείνει τις πόρτες για να ξαναγίνουν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον.  Φυσικά  η αποδοχή και η αναγνώριση της γενοκτονίας, θα έχει και κάποια αποτελέσματα και πρέπει να έχει. Και για να υποχρεώσουν την Τουρκία να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να την στριμώξουν. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι Αρμένοι που σκέφτονται ότι μπορεί να στριμώξουν την Τουρκία αναζωπυώνοντας τη συμπλοκή της με τους Κούρδους.

Ζούμε σε μια κοινή πατρίδα
Είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται ότι “όσο η Τουρκία είναι σε πόλεμο με τους Κούρδους, θα υποχρεωθεί πιο εύκολα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία”. Αν σκεφθεί κανείς με βάση την ρεάλ πολιτίκ και τη διπλωματική προσέγγιση, αυτό είναι δυνατόν να συμβαίνει σε κάπιους κύκλους. Η Μπεσέ Χοζάτ είπε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την επίλυση της διαμάχης Τουρκίας Κούρδων και να υποστηρίζουν το παράληλλο κράτος ή πολιτικές κύκλων που σχετίζονται μ’ αυτό. Αυτό είπε και όχι αυτά που της αποδόθηκαν, ότι δηλαδή “οι Αρμένοι είναι έτσι ή αλλιώς και ότι είναι εναντίον των Κούρδων”. Δεν είπε ούτε θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο, όπως οι Κούρδοι είναι φίλοι των Αρμενίων, έτσι και οι Αρμένιοι είναι φίλοι των Κούρδων.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα, που δεν μπορεί να αλλάξει όσο κιαν προσπαθούν να το παραποιήσουν και να το διαστρεβλώσουν ορισμένοι.
Οι Αρμένιοι δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι ένα εννιαίο σύνολο. Υπάρχουν και κάποιοι που σκέφτονται διαφορετικά, και στην πολιτική.  Όπως δεν μπορούμε να πούμε ότι “Όσα πράττει ο κάθε Κούρδος είναι σωστά”, έτσι δεν μπορύμε να πούμε ότι “δεν μπορούμε να επικρίνουμε κανέναν Αρμένιο”. Και ανάμεσα στους Κούρδους υπάρχουν εθνικιστές, όπως και άτομα που έχουν αρνητικά αισθήματα για άλλους λαούς και ομάδες. Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα και οι Κούρδοι, δεν είναι δυνατόν να υπερασπίζονται και να δικαιολογούν όλα όσα κάνει ο κάθε Κούρδος.
Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα λέει πράγματα που δεν έχει πει κανείς. Όπως το Κουρδιστάν είναι πατρίδα των Κούρδων, είναι και πατρίδα των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Και η Αρμενία είναι πατρίδα των Κούρδων.  Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα είναι αντίθετο στη λογική της πατρίδας στην οποία κατοικεί ένας μόνο λαός. Πιστεύει στην έννοια της κοινής πατρίδας και του δημοκρατικού λαού. Η έννοια του δημοκρατικού λαού δεν στηρίζεται στην ύπαρξη ενός έθνους. Ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα ανέπτυξε την ιδέα της “κοινής πατρίδας” και του “δημοκρατικού λαού”, που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.
Στα πλαίσια αυτά, οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν, το ίδιο και οι Ασσύριοι. Τα εδάφη αυτά είναι αρκετά για όλους τους λαούς. Οι Κούρδοι και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα είναι ευτυχείς γι’ αυτό. Κάθε εθνότητα και κάθε λαός μπορεί να ζήσει απόλυτα ελεύθερος. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να μπορούν να ζουν οι διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες μαζί, χωρίς διακρίσεις. Η εθνικιστική σπίθα και ο θρησκευτικός φανατισμός σκότωσε αυτήν την ομορφιά. Αυτό το ΡΚΚ, ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και το Κουρδικό Απελυθερωτικό Κίνημα, είναι αντίθετο στους εθνικισμούς και το θρησκευτικό φανατισμό. Είμαστε ένα κίνημα που υποστηρίζει την πιο φιλελεύθερη ιδεολογία και σύστημα ζωής στον κόσμο. Είναι μια πραγματική ουτοπία, την οποία αγωνιζόμαστε να κάνουμε πραγματικότητα.
Οι Αρμένοι είναι ένας εκλεκτός λαός αυτής της περιοχής. Το ίδιο και οι Έλληνες, οι Ασσύριοι και οι Εβραίοι. Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας διαπράχθηκε εναντίον αυτών των ανθρώπων. Το Κουρδικό Απελυθερωτικό Κίνημα είναι η νούμερο ένα υποστηρικτής αυτών των εθνοτήτων. Ο Εβραϊσμός έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα. Οι Αρμένοι έχουν προσφέρει πολλά στο Κουρδιστάν και τους Κούρδους. Το Κουρδιστάν είναι κοινή πατρίδα των Αρμενίων.
Εκείνοι το λένε Αρμενία, εμείς Κουρδιστάν. Αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό. Το σημαντικό είναι να δούμε αυτήν την περιοχή ως κοινή πατρίδα Κούρδων και Αρμενίων. Είναι λάθος να λέει κανείς ότι “αυτά τα χώματα ανήκουν μόνο σε μας”. Η Μπεσέ Χοζάτ πιστεύει στην κοινή πατρίδα και είναι αδύνατο το στέλεχος ενός τέτιου κινήματος να εκφραστεί αρνητικά για τους Αμρνείους ή για οποιαδήποτε άλλη εθνότητα.

Οι λαοί να μην έχουν καμία αμφιβολία
Αν οι Κούρδοι πουν ότι «οι Έλληνες, Αρμένιοι και οι Εβραίοι καλό είναι να συμπλακούν με την Τουρκία, για να επωφεληθούμε εμείς», εμείς θα πούμε ότι αυτό είναι λάθος. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτευχθεί μια δίκαια και δημοκρατική ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, η Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και να αποδεχτεί ότι ΄σ’ αυτά τα χώματα έζησαν και Έλληνες, να αποδεχτεί ότι είναι και πατρίδα των Ελλήνων. Κανένα κράτος, κανένας λαός να μην λέει ότι αυτά είναι δικά μου, αποκλείοντας τους άλλους. Αυτό πρεσβεύουμε, αυτό είναι σωστό να γίνει.
Οι Αρμένιοι θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Οι Κούρδοι είναι οι πιο πιστοί τους φίλοι. Και σήμερα οι Αρμένιοι είναι γείτονες των Κούρδων. Οι Κούρδοι είμαστε ευχαριστημένοι μ’ αυτήν τη γειτονία. Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα ξέρει να απονέμει το δίκαιο σ’ αυτά τα χώματα. Και ένα από αυτά είναι η αποδοχή ότι οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι είναι λαοί και ιδιοκτήτες αυτών των εδαφών.
Ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και οι Κούρδοι είμαστε έντιμοι, έχουμε συνείδηση και αποδεχόμαστε όλες τις ιστορικές πραγματικότητες. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αδικία, δεν μπορούμε να είμαστε ανέντιμοι. Είμαστε ένας λαός που ξέρει πολύ καλά τι εστί αδικία, δίκαιο και εντιμότητα. Οι Κούρδοι είναι ένας από τους αρχαιότερους λαούς αυτών των εδαφών. Αυτό το αποδεικνύει η Ιστορία. Το ίδιο και οι Αρμένιοι. Οι Κούρδοι έχουν ζήσει πιο πολύ μαζί με τους Αρμενίους και τους Ασσυρίους. Του ίδιου ισχύει και για τους λαούς αυτούς. Ποιος μπορεί να αρνηθεί αυτήν την πραγματικότητα;
Ένα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι: Μπορεί κάποιοι από τους Αρμενίους ή από άλλους λαούς να ερμηνεύουν τα γεγονότα με εθνικιστικά γυαλιά, όμως το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα δεν βλέπει τα πράγματα έτσι. Ασφαλώς υπερασπίζεται τη δική του ελεύθερη και δημοκρατική ζωή, όμως το ίδιο κάνει και υπερασπίζεται για τους άλλους λαούς. Είναι αντίθετο σε αδικίες που υπέστησαν άλλοι λαοί, κυρίως οι γειτονικοί.
Δεν κλείνουμε το μάτι στις αδικίες που διέπραξε η Τουρκία, όπως και στις αδικίες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων λαών σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι Κούρδοι και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα εναντιώνονται σε όλες τις αδικίες και κυρίως στην αδικία που έγινε εναντίον των Αρμενίων. Και αισθανόμαστε μεγάλο πόνο και βαθιές τύψεις για τη συμμετοχή ορισμένων Κούρδων στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Γι’ αυτό είναι και πολύ βαθιά η συμπάθειά μας προς τους Αρμενίους.
Οι Αρμένιοι και οι άλλοι λαοί να μην έχουν καμία αμφιβολία. Πρώτα και πάνω απ’ όλους, τα στελέχη του KCK βάζουν τα στήθη τους και στέκονται απέναντι στις αδικίες που έγιναν εναντίον άλλων λαών, με πρώτους τους Αρμενίους.
Για την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων M. DELİLA 

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή