Ακολουθήστε μας

ΟΗΕ

Γενεύη 2: Η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει πιο ενεργά

Δημοσιεύτηκε

στις

Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
 Η
κίνηση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καλέσει
την Ελλάδα στην συνάντηση για την κατάπαυση του πυρός στην Συρία, μπορεί
να εξέπληξε κάποιους, ακόμα και μέσα στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά
καταδεικνύει, ότι η χώρα μας ακόμα και στην συγκεκριμένη οικονομική
συγκυρία, αποτελεί έναν σημαντικό γεωπολιτικό δρώντα για το διεθνές
σύστημα.

Η Αθήνα θα πρέπει να κατανοήσει ότι η «Γενέυη ΙΙ» αποτελεί μία διαδικασία στην οποία διακυβεύεται όχι απλά το μέλλον της Συρίας αλλά η ειρήνη, η σταθερότητα και η ισορροπία σε μία ευρύτερη περιοχή που μπορούμε να ορίσουμε ως τον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος και επηρεάζει άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Άρα, ο ρόλος της Αθήνας δεν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με μία τυπική συμμετοχή μας κατά την έναρξη της διαδικασίας πριν από λίγες ημέρες, και κατά την υπογραφή μας στην συμφωνία – εάν και εφόσον υπάρξει κάτι τέτοιο – με την λήξη αυτής της διαπραγμάτευσης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η θέση μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και το διακύβευμα για τον ελληνισμό είναι τεράστιο, πολύπλευρο και καθοριστικό για το μέλλον και τον ρόλο μας ως ενεργού γεωπολιτικού δρώντος στον 21ο αιώνα.

Είναι σαφές ότι οι επαφές που έγιναν με επισήμους και ομολόγους άλλων χωρών είναι χρήσιμες και φυσικά στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας κάθε συζήτηση αναφορικά με συμφωνίες στενού εθνικού ενδιαφέροντος είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Όμως η διαδικασία «Γενεύη ΙΙ» δεν πρόκειται για ένα φόρουμ τύπου Νταβός, αλλά έχει να κάνει με τη λήξη ή την ανακωχή σε μία σύγκρουση η οποία επηρεάζει τις ισορροπίες στην περιοχή μας σε βαθμό ανάλογο με την ένταση της κρίσης.

Άρα, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να συμμετάσχει όχι ως ένας τυπικά ενδιαφερόμενος και ως ένας πρακτικά παρατηρητής των εξελίξεων. Αντιθέτως, θα πρέπει να προσπαθήσει να λάβει έναν εάν όχι ηγετικό ρόλο σίγουρα όμως έναν σημαντικό στην διαπραγμάτευση και να αποδείξει ότι παρά την πρόσκαιρη οικονομική της αδυναμία, η γεωπολιτική της αξία αυξάνει.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε τρεις πολύ σημαντικούς λόγους οι οποίοι επιτάσσουν η Αθήνα να συμμετάσχει ενεργά στην συγκεκριμένη ειρηνευτική διαδικασία, έναν γεωπολιτικό, έναν γεωοικονομικό και έναν γεωπολιτισμικό:

Πρώτον, η έννοια της εξισορρόπησης του ρόλου της Τουρκίας θα πρέπει να αποτελέσει ίσως την κυριότερη γεωπολιτική παράμετρο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Είναι σίγουρο ότι η στρατηγική την οποία έχει ακολουθήσει η Άγκυρα στην συγκεκριμένη κρίση, της έχει δημιουργήσει εχθρούς σε όλα τα στρατόπεδα.

Η πρόσκληση της Ελλάδας πιθανότατα σχετίζεται και με αυτή την παράμετρο αφού τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, θεωρητικά δεν θα έβλεπαν με άσχημο μάτι την συμμετοχή μας. Με άλλα λόγια η χρεοκοπία της πολιτικής του Νεοθωμανισμού ειδικά στο θέμα της Συρίας, δίνει ρόλο στην χώρα μας τον οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να εμπλακεί στην συγκεκριμένη συζήτηση και διαδικασία ειρήνευσης αφού πέραν της γεωπολιτικής παραμέτρου, υπάρχει μία τεράστια γεωοικονομική εξέλιξη στην περιοχή και αυτή δεν είναι άλλη από τον ενεργειακό ανταγωνισμό που έχει ανακύψει στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μιλάμε για εκμετάλλευση κοιτασμάτων είτε για την σχεδίαση αγωγών και τερματικών σταθμών. Είναι σαφές, ότι το καθεστώς που θα προκύψει στην Συρία θα επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντα του ελληνισμού (κυπριακού και ελλαδικού) τόσο αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) όσο και με την χάραξη αγωγών και ενεργειακών διαδρομών.

Τρίτον, η προστασία της Βυζαντινής και Ελληνο-ορθόδοξης κληρονομίας και κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι χρέος μόνο της ομόδοξης Ρωσίας αλλά και υποχρέωση της Ελλάδας, αφού σε τελική ανάλυση η περιοχή αποτελεί σφαίρα προαιώνιας θετικής πολιτισμικής επιρροής της.

Να σημειωθεί ότι η απουσία «αποικιακής» ιστορίας – τουλάχιστον την σύγχρονη εποχή – επιτρέπει στην χώρα μας να δηλώσει αντικειμενικός δρώντας ο οποίος επιζητά την προστασία της κληρονομίας του παρελθόντος χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς, όπως θα μπορούσε κάποιος να προσδώσει στην ρωσική εμπλοκή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος της Κριμαίας στα μέσα του 19ου αιώνα ξεκίνησε από μία κρίση στην περιοχή και η εμπλοκή της Αγίας Πετρούπολης σχετιζόταν με την ανάγκη της προστασίας των Ορθοδόξων.

Και μόνο για αυτούς τους τρεις λόγους και για τον κάθε έναν ξεχωριστά η Αθήνα θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας «έντιμος διαμεσολαβητής» (Honest Broker) μεταξύ των εμπλεκομένων. Οι σημερινές προκλήσεις μπορεί να είναι πολλές αλλά τα μελλοντικά κέρδη θα είναι περισσότερα.

http://www.defence-point.gr/news/?p=95586

ΟΗΕ

Γκουτέρες: Η «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» βία στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Thomas Mukoya

«Ο χρόνος εξαντλείται» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας, απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που συγκλήθηκε εκτάκτως, ότι ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει».

«Ο χρόνος εξαντλείται», είπε στο Συμβούλιο.

Το 15μελές συμβούλιο συγκλήθηκε αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση εναντίον της φιλοϊρανικής οργάνωσης και η Τεχεράνη εξαπέλυσε μια επίθεση στο Ισραήλ, ένα πλήγμα που ενέτεινε τους φόβους ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Καταδικάζω, εκ νέου, σθεναρά τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως απαγορεύει στον Γκουτέρες την είσοδο στη χώρα, διότι δεν καταδίκασε «απερίφραστα» την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Σε μια επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας χθες, το Ιράν δικαιολόγησε την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ ως νόμιμη άμυνα βάσει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο «επιθετικές ενέργειες» από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράν.

«Το Ιράν… σε πλήρη συμφωνία με την αρχή της διάκρισης βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στοχοθέτησε μονάχα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας του καθεστώτος με τα αμυντικά πυραυλικά πλήγματά του», έγραψε το Ιράν απευθυνόμενο στο Συμβούλιο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνονς απέρριψε σήμερα τον ισχυρισμό του Ιράν περί νόμιμης άμυνας.

«Ήταν μια εσκεμμένη επίθεση εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού», είπε σε δημοσιογράφους. «Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σε επιφυλακή μπροστά σε μια τέτοια επιθετικότητα. Το Ισραήλ θα απαντήσει. Η απάντησή μας θα είναι αποφασιστική και ναι, θα είναι οδυνηρή, όμως σε αντίθεση με το Ιράν θα ενεργήσουμε σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

“Persona non grata” ο Γκουτέρες στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar/File Photo

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» στο Ισραήλ, επικρίνοντάς τον ότι δεν καταδίκασε τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντι-ισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, σε μια ακόμα κίνηση των επιδεινούμενων σχέσεων Γκουτέρες-Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, τόνισε χθες Τρίτη βράδυ ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. «Δεν θέλουμε να δούμε κανενός είδους χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «αποκλιμάκωση», για εκεχειρία και εκφράζοντας ανησυχία για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» των πληγμάτων στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι από 10.000 κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL / Finul) δεν μπορούν πλέον να περιπολούν λόγω της έντασης των μαχών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Netanyahu sets out a choice between a ‘blessing’ and a ‘curse’ in UNGA speech

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The Israeli leader brandished two maps — one showing a normalization corridor through the Gulf and the Middle East, the other showing the proliferation of Iran’s proxies

In his address to the United Nations General Assembly on Friday, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu set out what he described as a choice for the nations of the Middle East and the world, between the “blessing” of expanded regional normalization or the “curse” of Iran, its proxies and Oct. 7.
“Ladies and gentlemen, as Israel defends itself against Iran in the seven-front war, the line separating the blessing and the curse could not be more clear,” Netanyahu told delegates, brandishing a pair of maps — one showing a potential normalization corridor through the Gulf and the Middle East and the other showing the proliferation of Iran’s proxies

 

Watch on X

 

 

“On the one hand, a bright blessing, a future of hope,” he said. “On the other hand, a dark future of despair… Israel has made its choice. We seek to move forward to a bright age of prosperity and peace. Iran and its proxies have also made their choice. They want to move back to a dark age of terror and war.”
He said that the countries of the world must choose which side they will stand on. Netanyahu argued that Israel’s wars against international terrorist groups are a fight against a common global enemy. He condemned those at the U.N. and elsewhere who he said have tried to cast Israel as evil and Iran and its proxies as good.
Netanyahu made the case for Israel’s escalating campaign against Hezbollah, which, he emphasized, has targeted citizens from a slew of countries, not limited to Israel.
“As long as Hezbollah chooses the path of war, Israel has no choice and Israel has every right to remove this threat and return our citizens to their homes safely, and that’s exactly what we’re doing,” Netanyahu said, asserting that Israel has had significant success in its recent operations. More than 60,000 residents of northern Israel have been evacuated since Oct. 7.
He said that Israel has been “tolerating this intolerable situation” of communities being evacuated from northern Israel for a year but “enough is enough,” vowing that Israel would ensure its citizens can return home and “will not accept” a Hezbollah army on its northern border.
Netanyahu emphasized that Hezbollah is violating U.N. Security Council Resolution 1701 — which calls on it to move its forces north of the Litani River — and that it is firing rockets from civilian locations in Lebanon.
Addressing Iran’s leaders, Netanyahu said, “if you strike us, we will strike you. There is no place in Iran that the long arm of Israel cannot reach.”
And he sought to frame Iran as a threat not just to Israel, but to global stability, trade and safety unless Israel and like-minded countries counter it

 

Watch on X

 

 

“For too long, the world has appeased Iran,” Netanyahu said. “That appeasement must end now. Nations of the world should support the brave people of Iran who want to rid themselves of this evil regime… They should join Israel in stopping Iran’s nuclear weapons program.”
Netanyahu urged the Security Council to reinstate snapback sanctions on Iran under the 2015 Joint Comprehensive Plan of Action nuclear deal, before they fully expire.
He warned that Iran “now seeks to weaponize this nuclear program,” vowing that “Israel will do everything in its power to make sure [that] doesn’t happen.”
The Israeli leader vowed repeatedly that he would “not rest until the remaining hostages are brought home.” But he said that if Hamas refuses to surrender and release the hostages, “we will fight until we achieve total victory.”
He touted what he described as Israel’s success against Hamas, asserting that Israel has killed or captured more than half of Hamas’ fighters, destroyed more than 90% of its rocket arsenal, eliminated key parts of Hamas’s tunnel system and destroyed 23 of the 24 Hamas battalions.
Netanyahu insisted that Hamas cannot be part of the postwar governance in Gaza, comparing the idea to allowing the Nazis to remain in power in Germany after World War II. He said Israel seeks a “demilitarized and deradicalized Gaza” but does not intend to resettle Gaza, adding that Israel seeks to work with partners to support a “local civilian administration in Gaza committed to peaceful coexistence.”
He emphasized that Hamas terrorists continue to steal food, which Israel “enable[s] aid agencies to bring into Gaza,” selling it at inflated prices to the people of Gaza and using it as a lever to retain power. And he insisted that Israel is taking unprecedented measures to decrease civilian casualties.
Netanyahu told the assembled delegates — many left the room when he began his speech — that he hadn’t been planning to speak at the U.N. this year, but said he decided to come to counter “the lies and slanders leveled at my country” from the podium.
He said that the U.N.’s anti-Israel bias is a “moral stain” which has made the body “contemptible in the eyes of decent people everywhere.” He said the U.N. has been willing to tolerate and promote “any outlandish allegation” against Israel that is put forward.
Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή