Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Ο Ερντογάν κλίνει προς τη Μόσχα… Μίλησε με τον Πούτιν

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Ερντογάν κλίνει προς τη Μόσχα… Μίλησε με τον Πούτιν

Την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.

Με την αναφορά στην Μαϊντάν η Μόσχα αναφέρεται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των διαδηλώσεων εναντίον του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι Β. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους ως προς το ζήτημα αυτό, καταλήγει στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα και η Άγκυρα είχαν επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες διπλωματικές επαφές, με πιο πρόσφατη την τηλεφωνική επικοινωνία των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Γκριγκόρι Καράσιν και Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Επικαλούμενα τον τουρκικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά τα συμφωνηθέντα την 19η Απριλίου 1783 για την Κριμαία μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσικής Αυτοκρατορίας υπό την Αικατερίνη Β΄ η χερσόνησος τίθεται υπό ρωσική διοίκηση και δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα, διαφορετικά θα μπορούσαν να εκδηλωθούν δικαιώματα επί της κυριαρχίας στην Κριμαία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή τους διαδόχους της.

Για το ίδιο θέμα, το Πρακτορείο Reuters μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη:

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι επαφίεται κατά κύριο λόγο στους Ουκρανούς να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια στη χώρα αυτή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Στην Κριμαία ζει μια πολυπληθής τουρκόφωνη μειονότητα, οι μουσουλμάνοι Τάταροι οι οποίοι είχαν εξοριστεί μαζικά από τον Στάλιν αλλά επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και σήμερα αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι “είναι, σε μεγάλο βαθμό, ευθύνη των Ουκρανών να επιλύσουν την κρίση στη χώρα τους” και τόνισε ότι “η αστάθεια (στην Ουκρανία) θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα το Κρεμλίνο επικεντρωνόταν στο θέμα της Κριμαίας και άφηνε να εννοηθεί ότι Ερντογάν και Πούτιν είχαν ταυτόσημες απόψεις.

ΠΗΓΗ: Θανάσης Ευγερινός, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ANA-MPA, REUTERS – Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Κρεμλίνου
ignatiou.com

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή