Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Πολιτικός σεισμός από τη νίκη της ακροδεξιάς Λεπέν στη Γαλλία

Δημοσιεύτηκε

στις

ΖΗΤΗΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αμέσως μετά την ανάδειξη του FN ως πρώτου κόμματος από τα exit polls, η ίδια η Λεπέν έσπευσε να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος μετά από μια τέτοια απόρριψη;»
Σεισμό στη Γαλλία και σε ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο» προκάλεσε η νίκη
της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία εδώ και μήνες πλασάρεται ως η
ηγέτιδα του ευρωσκεπτικιστικού κύματος ανά την Ευρώπη.

Αμέσως
μετά την ανάδειξη του FN ως πρώτου κόμματος από τα exit polls, η ίδια η
Λεπέν έσπευσε να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου: «Τι άλλο μπορεί
να κάνει ο πρόεδρος μετά από μια τέτοια απόρριψη;» είπε η 45χρονη
αρχηγός του FN, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να
διαλυθεί η παρούσα Βουλή
Το αντιμεταναστευτικό ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο (FN) πέτυχε στις χθεσινές εκλογές το ποσοστό-ρεκόρ του 25,4% αφήνοντας τέσσερις μονάδες πίσω το κεντροδεξιό UMP (21%), που είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, και τρίτο το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα με 14,5%, ιστορικό χαμηλό για το κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Αμέσως μετά την ανάδειξη του FN ως πρώτου κόμματος από τα exit polls, η ίδια η Λεπέν έσπευσε να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος μετά από μια τέτοια απόρριψη;», είπε η 45χρονη αρχηγός του FN όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να διαλυθεί η παρούσα Βουλή.

«Τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα από το να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, να εφαρμόσει το αναλογικό εκλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπείται ο κάθε Γάλλος στο κοινοβούλιο και να οργανώσει νέες εκλογές;», είπε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο το κοινοβούλιο να μην είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού λαού», ενώ νωρίτερα είχε καταγγείλει «μαζική νοθεία».

Σε ιστορικό χαμηλό κυμάνθηκαν τα ποσοστά των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ

Σε ιστορικό χαμηλό κυμάνθηκαν τα ποσοστά των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πατέρας της και ιστορικός ηγέτης
του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου
και την παραίτηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλ, που ανέλαβε καθήκοντα
μόλις πριν από δύο μήνες στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της
σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το FN κατάφερε να τετραπλασιάσει τη δύναμή του στο Ευρωκοινοβούλιο αποσπώντας το 25,4%, το UMP σημείωσε βουτιά επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2009 στο 21% και το PS, με τον πιο αντιδημοφιλή πρόεδρο στη γαλλική ιστορία, απέσπασε μόλις το 14,5% (ισοφαρίζοντας το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 1994). Ακολουθούν το κεντρώο MODEM με 10,3%, οι Οικολόγοι με 9,6% και το Αριστερό Μέτωπο, ο κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλιστών, με 6,5%.

Η σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι από τη μία πλευρά μία ψήφος μομφής στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί και της απογοήτευσης των ψηφοφόρων για την υψηλή ανεργία και την πολιτική ελίτ.

Από την άλλη πλευρά, εννέα χρόνια μετά το γαλλικό «όχι» στο ευρωπαϊκό σύνταγμα, η Λεπέν σερφάρει και στο κύμα του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού που έχει σαρώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που ήταν ο κατ’ εξοχήν πολιτικός αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Μάλιστα η δυσπιστία απέναντι στις Βρυξέλλες αποτυπώνεται όχι μόνο στη νίκη του ευρωσκεπτικιστικού FN αλλά και στην αποχή που ανήλθε στο 56,5% (αν και ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το ρεκόρ του 2009) και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του UMP και του PS που απέτυχαν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ
Πρέπει να πάρουμε το μάθημα
Οπως σχολίασε χθες και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, οι ευρωκάλπες στη Γαλλία ανέδειξαν «έναν νικητή και πολλούς χαμένους».

Το ιστορικό χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλιστών είναι ακόμα ένα πλήγμα για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετά την πανωλεθρία των τοπικών εκλογών του Μαρτίου ήλπιζε σε μια ανάσα από τον ανασχηματισμό στον οποίον προχώρησε και την αντικατάσταση του πρώην πρωθυπουργού με τον δημοφιλή Μανουέλ Βαλ.

«Πρέπει να πάρουμε μαθήματα» από αυτό το «σημαντικό συμβάν», ανέφερε η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά την ανακοίνωση των exit polls, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «σεισμό» και για «μια μέτρια επίδοση των κομμάτων της κυβέρνησης». Με τη λέξη «σοκ» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα η υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, λέγοντας ότι οι πολίτες ανά τον κόσμο «θα δουν ότι στη Γαλλία ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ψήφισαν ένα άκρως αντιευρωπαϊκό κόμμα».

Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, το κεντροδεξιό UMP, δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την απογοήτευση των Γάλλων πολιτών από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, παρόλο που στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου είχε αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα (με μειωμένη ωστόσο παρουσία του FN που δεν συμμετείχε σε όλους τους δήμους). Ο αρχηγός του, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, απέδωσε τη νίκη της Λεπέν στη «γιγάντια οργή» εναντίον «της πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας από τον πρόεδρο Ολάντ», ενώ ο αντιπρόεδρος του UMP, Λοράν Βοκιέ, τόνισε ότι το κόμμα του «θα χρειαστεί μια βαθιά αναδιάρθρωση». 

 

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή