Ακολουθήστε μας

Εκλογές 2014

Η Αριστερά χωρίς μπούσουλα στην εξωτερική πολιτική – Το παράδειγμα της Σαμπιχά

Δημοσιεύτηκε

στις

Απόστολος Αποστολόπουλος
Η Αριστερά μεταπολεμικά σε όλη την Ευρώπη  είχε τεθεί εκτός Εξουσίας. Ειδικά στην Ελλάδα ήταν υπό διωγμό εξ αιτίας του εμφυλίου. Στην Ιταλία επιχείρησε με χίλιους δυο τρόπους να μετάσχει στην κυβέρνηση και απότυχε. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ τόσο τα «δογματικά» ΚΚ (πχ το Γαλλικό) όσο και τα «αναθεωρητικά» (πχ το Ιταλικό) διαλύθηκαν είτε τυπικά είτε ουσιαστικά ή ζουν στο περιθώριο μαζί με την υπόλοιπη Αριστερά. Αποκλεισμένη από την κεντρική, κρατική, Εξουσία, η Αριστερά στράφηκε  στους κοινωνικούς αγώνες εγκαταλείποντας ότι είχε σχέση με την κυβέρνηση αυτή καθ’ εαυτή πχ την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Αυτή η μοιραία στροφή ήταν ο δίαυλος για να εισδύσει το ιδεολόγημα περί «αριστεράς των (ανθρωπίνων) δικαιωμάτων» όπως το διαμόρφωσαν τα Μητροπολιτικά Κέντρα για να αποδυναμώσουν την Αριστερά/διεκδικητή της Εξουσίας. Οι πρώτες μορφές αυτής της άποψης εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 70 με την προβολή μιας «ανθρωπιστικής» ανάγνωσης του Μαρξ και, στις μέρες μας, με θεωρίες ότι δεν είναι καν αναγκαία η κατάκτηση της Εξουσίας, αρκεί να κυριαρχήσει η Αριστερά στην κοινωνία. Συνεπαγόμενο ήταν ότι κάθε τι που υπονοούσε ή οδηγούσε στην Εξουσία, όπως η αίσθηση του Κράτους και του Έθνους, ήταν καταδικαστέο.
Άλλο, συναφές, συνεπαγόμενο ήταν η αποξένωση από την εξωτερική πολιτική όπου η παρουσία του Κράτους/Έθνους είναι κυριαρχικά απόλυτη. Το διεθνές περιβάλλον παραμένει  ένας πελώριος άγνωστος εκτός αν είναι να καταγγελθεί γενικά ο «ιμπεριαλισμός». Περισπούδαστες, υποτίθεται, «ταξικές» αναφορές νομίζουν ότι υποκαθιστούν τις δράσεις του Κράτους και της κυβέρνησης- μια υποτίθεται συνεπής «μαρξιστική» άποψη περί τάξεων ταυτίζεται με το ιδεολόγημα/στόχο του αντίπαλου να αποδυναμωθούν τα μικρά και αδύναμα Έθνη/Κράτη ως εστίες αντίστασης. Εξιδανικεύθηκε το «εργατικό κίνημα», λησμονήθηκε ότι τις αποφάσεις στο κρατικό επίπεδο λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, όχι οι λαοί. Η λαϊκή ψήφος γίνεται, άλλωστε, όλο και πιο διακοσμητικό και όχι ουσιαστικό στοιχείο του πολιτεύματος, δημοκρατικού υποτίθεται. Κάποιοι μιλούν με περίσσευμα ενθουσιασμού για Σοσιαλισμό και Επανάσταση χωρίς έστω μια στοιχειώδη αναφορά και γνώση του τι γίνεται «εκεί έξω». Μας διαφεύγει πως όσοι λένε ότι η Ελλάδα είναι μια ασήμαντη κηλίδα, αδιάφορη, στον παγκόσμιο χάρτη, δικαιολογούν την υποτέλεια. Ενώ η Ελλάδα είναι κρίσιμος κρίκος σε μια περιοχή όπου διεξάγεται λυσσώδης σύγκρουση πλανητικής εμβέλειας.
Κάθε φορά που έρχεται στην επιφάνεια ένα «εθνικό» θέμα επιχειρείται να επιστρέψει στο βυθό επειδή «δεν είναι η ώρα». Μιλάμε για λάθη και παραλείψεις. Αλλά «λάθη» προϋποθέτουν ότι υπάρχει ήδη στρατηγική, και κάτι στράβωσε στην εφαρμογή.  Αλλά ποια είναι η στρατηγική; Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καθοριστεί ποιος είναι φίλος και ποιος αντίπαλος, εχθρός. Στην περίπτωση πχ της Σαμπιχά το πρόβλημα δεν βρίσκεται ούτε στο Προξενείο ούτε στον εθνικισμό ούτε στις εκλογές. Το πρόβλημα είναι η Τουρκία με το ερώτημα: είναι φίλος ή αντίπαλος; Μια άποψη, ισχυρή ως φαίνεται, στην Αριστερά, όχι αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να ξεχωρίσει την επιθυμία φιλίας των λαών με την πολιτική Κράτους προς Κράτος. Η Αριστερά δεν θέτει καν το ερώτημα αν τα πάγια συμφέροντα Ελλάδας/Τουρκίας συγκλίνουν, αποκλίνουν ή είναι αντίθετα, πέρα από την τρέχουσα συγκυρία. Αδυνατεί επομένως να ασκήσει (τώρα ως αντιπολίτευση) εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Η έλλειψη στρατηγικής οδήγησε σε όλα τα αρνητικά και επικίνδυνα που ήρθαν στο φως με την «περίπτωση Σαμπιχά». Το χειρότερο είναι ότι εμφανίστηκε, κραταιά, άποψη που μηδενίζει τα ελληνικά συμφέροντα εν ονόματι του «αντιεθνικισμού». Στην πραγματικότητα δεν αναγνωρίζει καν την έννοια «ελληνικά συμφέροντα» έτσι ώστε οι Έλληνες αριστεροί (κάποιοι) να είναι μάλλον οι μόνοι στον Κόσμο που δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας τους, εν ονόματι του «διεθνισμού»!.
Αντίθετα, ένα καλό υπόδειγμα σαφήνειας είναι το άρθρο του Ν. Μπογιόπουλου στο enikos gr. Από την αρχή ως το τέλος τονίζει ότι δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία ότι η Θράκη ανήκει στην Ελλάδα και η Συνθήκη της Λοζάνης είναι απαραβίαστη. Τα απόλυτα πρωτεία έχει μια Διεθνής Συνθήκη, δηλαδή η οπτική του Κράτους. Δεν υπεισέρχομαι στο θέμα των χρηματοδοτήσεων, μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητικό για μερικούς διαπρύσιους κατήγορους της Σαμπιχά, το όνομα της οποίας μάλλον δεν θα το βρούμε στις λίστες του κ. Ρόντου, συμβούλου, τότε, του ΥΠΕΞ κ. Γ. Παπανδρέου-και μετά του Σαακασβίλι.

Με τα εθνικά θέματα, έλεγαν παλιά, δεν κερδίζεις εκλογές αλλά μπορεί να τις χάσεις, εξ αιτίας τους. Αν είναι έτσι η πείρα, ίσως πικρή, θα δώσει ευκαιρία για ριζικές αναθεωρήσεις.

Δημοσιεύθηκε στο «Δρόμο της Αριστερας» 3-5-14

Γερμανία

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ… ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ!

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Γερμανοί ξανάρχονται και... τρομοκρατούν!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί πανικό στη Μέρκελ
Εκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κάνει δημοσίευμα της γερμανικής Rheinische Post.

Στο γνωστό πνεύμα της… τρομολαγνείας, ο αρθρογράφος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις «μεγαλόστομες υποσχέσεις».

Οι Γερμανοί βλέποντας τις ελπίδες για εκλογή Προέδρου να εξανεμίζονται και τις υποσχέσεις Σαμαρά να μένουν στα χαρτιά, άρχισαν τις επικοινωνιακές επιθέσεις με στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα… παπαγαλάκια της Μέρκελ και του Σόιμπλε επιδίδονται σε μια ακατάσχετη τρομολαγνεία, προσπαθώντας να διατηρήσουν στην εξουσία “οικεία πρόσωπα”, όπως είπε άλλωστε με περίσσιο θράσος ο… φιλέλληνας Γιουνκέρ.

Ήδη τα ξένα ΜΜΕ, από Ευρώπη μέχρι Αμερική παρουσιάζουν μια «κόλαση» σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να περιορίσουν τις πιθανότητες ανάδειξης μιας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά που θα βάλει βέτο στα «θέλω» των δανειστών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση προβλέπει αναταράξεις στην Ευρωζώνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Μια κυβερνητική αλλαγή θα έθετε σε κινδύνους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη, καθώς οι αγορές θα αμφισβητούσαν όλη την Ένωση» αναφέρει η ιστοσελίδα και συνεχίζει σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει φέτος στις αγορές.

Την ίδια ώρα, το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο τονίζει ότι οι ανησυχίες για την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταστρέψουν την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στους επενδυτές.

Το DPA, μάλιστα, δεν αποκλείει την επιστροφή της Ελλάδας σε παλιές εποχές κρίσης με αντίστοιχες συνέπειες και για τις γερμανικές αγορές.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί σχόλιο εμπειρογνωμόνων από την ιδιωτική τράπεζα M.M.Warburg & Co., σύμφωνα με την οποία εκτός από τις χρηματιστηριακές αναταράξεις «πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να εμφανιστούν με ευρωφοβικές θέσεις».

Εμπειρογνώμονες της τράπεζας HSH Nordbank εκτιμούν ότι «εάν έρθουν οι αριστεροί πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων στην εξουσία, τότε υπάρχει η απειλή τερματισμού των απαραίτητων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων με νέο κούρεμα του χρέους».

Οι γερμανικές πένες λοιπόν, αφού μας κορόιδεψαν τα προηγούμενα χρόνια, έρχονται ξανά ανερυθρίαστα και ασκούν την πιο χυδαία προπαγάνδα.

Δυστυχώς γι’ αυτούς και τους εγχώριους “εκλεκτούς”, ο ελληνικός λαός δεν τρώει πια κουτόχορτο…

Συνέχεια ανάγνωσης

Διαφθορά

ΑΝ ΔΙΝΟΥΝ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΝΑΝ, ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΣΑ ΘΑ… ΠΑΡΟΥΝ!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αν δίνουν 3 εκατ. ευρώ σε έναν, σκέψου πόσα θα... πάρουν!

Ανεξάρτητα με το πώς θα εξελιχτεί η φάση με τον Χαϊκάλη, την
Ξουλίδου κι όποιον άλλον προκύψει στο μέλλον, τα ποσά που ακούγονται ως
«δέλεαρ» στους βουλευτές ώστε να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα, πέρα από το ότι
προκαλούν την οργή του Έλληνα, οφείλουν να προκαλέσουν και σκέψεις.


Με κυριότερη αυτή: Αν πράγματι χώνουν τόσο χρήμα για μία ψήφο, τι ποσά θα πάρουν πίσω αν μείνει η Ελλάδα στα χέρια του Αντώνη και του «Μπένι».

Αν πιστέψουμε ότι το ποσό είναι… φιξ, άρα 3 εκατ. ευρώ στον καθένα, το σύνολο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 60 μιλιόνια. Και αν κάποιος ή κάποιοι κάνουν ή επιδιώκουν να κάνουν μία τέτοια επένδυση, τι κέρδος ανταποδοτικό προσδοκούν και αναμένουν;

Μια και το’φερε η κουβέντα για τα φράγκα, αλήθεια ο Μελάς, μετά το ντόρο που προκαλείται με τον Χαϊκάλη, πώς θα ψηφίσει στις υπόλοιπες ψηφοφορίες;

Και πώς θα πείσει τον κόσμο ότι όλα είναι κρυστάλλινα;

Απλά αναρωτιέμαι…

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Ελληνικές Προεδρικές Εκλογές: Η Μαρίν Λεπέν καταγγείλει τον «Ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό»

Δημοσιεύτηκε

στις

L’Orient Le Jour (Λίβανος) – AFP       (μτφ. Κριστιάν)
Η Πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (άκρα δεξιά) Μαρίν Λεπέν (Marine Le Pen) κατήγγειλε σε ανακοίνωσή τον «ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό» που βασιλεύει κατά τη γνώμη της  στην Ελλάδα, όπου λαμβάνει χώρα την Τετάρτη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.

«Με την ευκαιρία των ελληνικών προεδρικών εκλογών, των οποίων ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήλθε σε μια νέα φάση στην ολοκληρωτική μετατόπιση της, δίνοντας μια εντολή ψήφου για πρώτη φορά στην ιστορία της», έγραψε η κα Λεπέν. 

«Δεν αποτελεί έκπληξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τον Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και επίσημο υποψήφιο της ελληνικής κυβέρνησης και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο στόχος είναι να κλειδωθεί
οποιαδήποτε πιθανότητα αλλαγής ή ακόμη και οποιαδήποτε συζήτηση βάθους επί της ουσίας των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας», σύμφωνα με την ευρωβουλευτή. 

«Η Μαρίν Λεπέν καταδικάζει έντονα αυτή τη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εθνικές εκλογές», έγραψε…,  πριν να «ενθαρρύνει τον ελληνικό λαό και τους εκπροσώπους του να διώξουν από τις  κάλπες τους υποψηφίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αγορών, των οποίων τα αποτελέσματα είναι κάκιστα σε όλους τους τομείς».

Οι Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν την Τετάρτη για το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών από τις  οποίες εξαρτάται η τύχη της κυβέρνησης και της πολιτικής της λιτότητας που διεξάγεται από το 2010, καθώς θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εάν το Κοινοβούλιο αποτυγχάνει να διορίσει τον αρχηγό του κράτους.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ταξιδεύοντας τη Δευτέρα στην Αθήνα, αρνήθηκε να «ανακατευτεί στην ελληνική πολιτική», αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πρόωρων κοινοβουλευτικών, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν «κρίμα» να αναθεωρηθεί μια «τόση μεγάλη προσπάθεια» που έγινε από τη χώρα. 

Δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, που εξήγησε ότι θα προτιμούσε να βλέπει «γνωστά οίκεια πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα προκάλεσαν επίσης  την αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και πολύ ειρωνεία στα κοινωνικά δίκτυα.
Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή